icon

Partner mi vykrikuje peniaze

13. jún 2022

Zdravím.
Partner mi začal vykrikovať peniaze, že on platí vsetko a vlastne čo ja vôbec chcem. Byt je náš spoločný(hypo) ale teda ako dostávam už len RP, tak to financuje on. Ja platím len elektrinu, sem tam spravím nákup pre nas, pre dieťa, drogeria atd… ja už neviem ako ďalej, rodičovský mi nestačí, už siaham po mojej rezerve ale ti veľmi nechcem. Mám odložené aj príspevky za dieťa (kocikovne, tehotenské) ale ja to beriem tak že sú to peniaze dieťaťa a nie moje, nechcem na ne siahať.
Keď mi začne vykrikovať peniaze a vsetko prepočítavať, ja mu na to hovorím že pôjdem do prace. No lenže o tomto nechce ani počuť, aby som ja robila a dieťa bolo v jasliach. Ma 1 rok. Ale ja nedokážem vyžiť zo 400€, kupovať všetku drogérii, mlieko, občas aj potraviny… jednoducho je to dosť veľká položka. On zarába okolo 2500-3000€. Nepotrebujem aby ma živil, rada si zarobím sama. Rozmýšľala som už aj nad tým že ho opustím, nájdem si lepšie platenú prácu a podnájom, lenže ja sa veľmi bojím že by mi to s dieťaťom nevyšlo, tých položiek na úhradu je veľa a ani do podnájmu nechcú matky s deťmi. A to nehovorím o cenách…čo mám spraviť? Už teraz som 2 týždne bez peňazí, síce mame čo jesť ja aj mala, ale iné aktivity robiť nemôžme. Peniaze si od neho pýtať nechcem … viem že rodičovský príspevok je na starostlivosť pre dieťa, ale ja tiež iste veci potrebujem. A čo robiť keď do roboty ma nepustí. Opustiť ho?

autor
14. jún 2022

@0kristina0 neplatím veľký nákup každý týždeň sama. Ale občas áno. Väčšinou ho platí on ako som písala
Ja z neho tyrana nerobím.

autor
14. jún 2022

@mandzula takto to myslím ako to píšeš - kartu mi dá, nakúpi ale potom vykrikuje.

0kristina0
14. jún 2022

Ale vykreslujes ho tak, podla mna je kamenom urazu to, ze nevies hospodarit. Ty mas pre seba k dispozicii 400€, ktore kazdy mesiac minies a minies aj viac kedze uz ides do uspor a pritom nic velke neplatis. Ako mozes minut tolko penazi, ked velke polozky financuje tvoj manzel, predpokladam, ze kozmetiku si nekupujes kazdy mesiac, ako ti nemoze zostat nieco aj na oblecenie? Podla mna šafariš s peniazmi a tvoj manzel to vie a preto ti vykrikuje.

mandzula
14. jún 2022

@autor no nic, sadnut za stol, dat blocky dokopy, dat na papier, kto ma ake vydavky a dohodnut sa, na com sa da pripadne usetrit, ked potrebujete poriesit byvanie.

autor
14. jún 2022

@0kristina0 do úspor nejdem vždy. Písala som to v úvodnom príspevku. Tento mesiac bol pre mna finančne náročnejší. Nie nesafarim s peniazmi, nazbiera sa to a on to dobre vie. Nebudem kupovať najlacnejšie veci keď a nimi niesom spokojná. Tak isto nebudem kupovať balík plienok za 6€ keď viem že sú zle… aj pre dieťa treba oblečenie, rastie ako z vody. A kozmetiku si kupujem každý mesiac. To čo potrebujem nie bludy

betulinka1
14. jún 2022

Ked si s nim sadnes a normalne mu povedz, ze ak nechce aby si isla do prace, tak proste ty nevies platit z rodicaku naklady co od teba chce. Ze na ucet nech ti posle 300€ mesacne k tvojmu rodicaku. Akoze hadam sa nedas terorizovať. A pokial, ti nebude davat peniaze a vykrikovat ti kolko míňas, tak ides do prace. Hotovo koniec diskusie. Mne to skor pride akoby mal chlap nejaky problem v hlave. A na rezervu si nesiahaj, to je najväčšia chyba emancipovaných zien.

betulinka1
14. jún 2022

A este by som mu zdôraznila, ze sa v takomto vztahu necitim dobre a takto som si to nepredstavovala. Aby si bola v strese z penazi??? To vazne od teba chce. Nech sa uvedomí a berie to ako prve upozornenie. Nehadala by som sa a hovorila by som mu to uplne v klude.

tara42
14. jún 2022

Ja by som mu povedala, ze nech ti pošle 50-100e na seba inak si to ideš zarobiť niekam na 1,2 dni. Mozno si to rozmysli. Snad keď už pôjdeš do roboty tak sa o dieťa postará keď bude doma. Bez debaty. Snad aj ty máš nejaké slovo v domácnosti a 50e z 3000 ho nezabije.

timlubka
14. jún 2022

@0kristina0 aj mne sa zdá ,lebo ja z rodičáku platím internet,digi,drogeriu a čo mi treba ,detom dobíjam kredity,a este sa mi zvýši a to mám 4 deti,

0kristina0
14. jún 2022

Ked bol pre teba financne narocnejsi, preco si nepouzila jeho kartu? Mozno tvoj muz frfle opravnene, on ta nakoniec pozna, my nie. On vie naco minas peniaze mi nie. Nemyslim si, ze ta financne tyra ako to tu niektore pisu.

zmrzlinka2021
14. jún 2022

@autorka
Prediskutujte spolocne, co sa mu zda prilis, na co minas a ake ma predstavy o spolocnom hospodareni.

Zial, nie ste manzelia, a teda ako pisu tu niektore zeny, 3 tisicky je jeho prijem, on si moze v pohode 2 tisicky mesacne odkladat a tie peniaze su zial iba jeho. A ty mu tym, ze si doma s vasim spolocnym dietatom, umoznujes este viac vpraci napredovat a este viac setrit, kedze ma o dieta a domacnost postarane.

Tym padom, vy si nesetrite spolocne peniaze a nic spolocne nebudujete.

autor
14. jún 2022

@0kristina0 ja si urcite nemyslím že ma finančne týra. Len mna mrzí to že mi vykrikuje peniaze a naopak nechce aby som ja prispela do rodinného rozpočtu. Kupovala som darčeky, prispela som aj mojej matke čo to na oslavu pre otca, nemohla som od neho žiadať peniaze na tieto veci…

@timlubka Tak to ti v dobrom závidím, ja to nedokážem. A to sprostosti naozaj nekupujem. Len možno som zvyknutá už na ten svoj štandard z pred dieťaťa a neviem od toho upustiť. Viem že by som niektoré veci dokázala nakúpiť lacnejšie.

autor
14. jún 2022

@zmrzlinka2021 viem čo sa mu zdá príliš. Stále hovorí že veľa miname na stravu… na jednu stranu somre ale na druhu stranu si dáva záležať na pestrej a kvalitnej strave. Toto je to hlavne. A stále čerstvé jedlo, u nás nehrozí varenie na dva a viac dni bohužiaľ.. 😏 tu podľa mna aj veľa prerobíme
To mi ja jasne že si nebudujeme nič spoločne. Bývanie budeme aj tak brat na hypo.

0kristina0
14. jún 2022

Ja som si aj myslela, ze si zvyknuta na nejaky standard, z ktoreho nevies upustit a mozno toto tvojmu muzovi vadi. Ved skus pochopit aj ty jeho, snazi sa vam nasetrit na dom, tak skus zvazit ci tie veci co kupujes stoja za to.
Lebo ja si naozaj myslim, ze minas vela.
Napis prosim ta kolko platis eletrinu kazdy mesiac, pausal mas 20€, kolko davas za kozmetiku. Nakupy potravin mi pisat nemusis kedze toto na 90% plati tvoj muz. Chcem mat predstavu na co minies 400€ za mesiac.

nwnw
14. jún 2022

Dobre inak. Urob zoznam co potrebujes kupit. Do obchodu bude chodit on aspon 2 mesiace. Vsetko! Ak muto nedojde, tak nechapem.
Moj azdo Covid karanten nemal sajn co stoji nakup v drogerii a varenie 🤣. Najhorsie ked ma kupit zeleninu... Ato ho este doma spucujem ze cibulahnila vo vnutri.

ummimaryam
14. jún 2022

Chlapi v dnešnej dobe fakt klesli na úplné dno. Ja ani neviem čo povedať na toto. 🤮

mandzula
14. jún 2022

@nwnw toto mi pripomenulo situáciu spred x rokov. Švagriná na rodičovskej, môj brat na home office (IT-čkár, ktorý nemal poňatia o svete, jeho svet bol vtedy len komp) a neustále zvady pre to, koľko míňa na jedlo. Tak sa raz naštvala, donútila ho ísť do obchodu, vydelila mu toľko peňazí, koľko on jej na jeden nákup. Prišiel domov s jednou tatarkou a mrazenými hranolkami, že jednak nemal ani tucha, čo kúpiť (ok, to by som brala, varila ona, takže nebola jeho povinnosť vymyslieť obed), no podstatné je, že prišiel zhrozený z toho, čo koľko stojí. Tam sa ich zvady skončili, pochopil.

zmrzlinka2021
14. jún 2022

Potraviny chodievajte spolu nakupovat. Vsetky velke nakupy. Raz za tyzden.
Ja som napriklad v zivote neurobila velky nakup sama - vzdy s manzelom. A som to ja, co este potom kontroluje bill lebo sa mi zda ze vela platime 😀

iamback
Odpoveď bola odstránená
liljana
14. jún 2022

@iamback tenkratpodruhe je spat po treti? :D Davam ti par dni, kym ta vymazu.

iamback
Odpoveď bola odstránená
iamback
Odpoveď bola odstránená
gladys_07
14. jún 2022

Ja by som mu nachystala krasnu excel tabulku s vydavkami. Hypo, najom, strava, vydavky na malu,rezerva na necakane vydavky (len rukavniky ma teraz stali 35€), sporenie, poistky. Zvysok delene 2 ako vreckove. A tu su jeho moznosti:
1. Drz pec
2. Prejdi na pol uvazku a pri malej sa striedame, ja idem do roboty. Domacnost tiez 50:50, ziadne take ze ja doma taham druhu sichtu. Full service nech zabudne. Co je ale blbost, kedze zarobi 2xtolko co ty a nechce aby si sla do roboty.
3. Mala do skolky, ty do prace, zvysok ako v bode 3
4. Ist od seba, predat byt, dat si platit vyzivne (aj na seba)

Tajna 5. moznost. Status quo a pec drzis ty. Ale bola by si sprosta…

PS: ak nie si spolumajitelom jeho uctu, porozmyslaj nad tym. Ak by medajboh zomrel, par mesiacov sa k peniazom nedostanes

mandzula
Autor odpoveď zmazal
mandzula
14. jún 2022

Ženy, nereagujte na toho chorého pána, jemu to robí dobre, treba ho nechať tak, to bude pre neho najväčšie utrpenie, že sa v tých svojich sračkách bude topiť sám.

iamback
Odpoveď bola odstránená
kakawah
14. jún 2022

Príde mi, že moc zo svojích zarobenych peňazí nechce míňať na svoju rodinu. Také úbohé, lebo je to aj jeho dieťa, kvôli ktorému ty nemôžeš pracovať. Keďže nieste manželia, tu vyžívovaciu povinnosť by som si vybavila, tak ako vyššie radili. On by chcel, aby si ty všetky peniaze vrazila do domácností a on si pravdepodobne odkladá, že by mal zadné vrátka? Ja taký prípad poznám, moja kamoska tak žije a teda už tak znenavidela toho svojho, že pomýšľa na odchod, keď malý pôjde do škôlky. Keď sa jej rozsypalo auto, ani korunou jej nechcel prispieť, že nech si naň sama nazbiera. A tak veľmi to auto potrebuje. To sú takí hajzlíci, držgoši, len si svoje prachy držia.

pokojvdusi9
14. jún 2022

@jarmila2010 Vratila som sa do prace,odstahovala a nasledoval rozvod.K nasmu problemu sa este este pridala nevera ex a posledny klinec bol ked mali prist nasi po roku na navstevu a ja som si musela pozicat peniaze na jedlo....

petricka22
14. jún 2022

Vidim, ze sa ho aj tak snazis za kazdu cenu pred nami, alebo skor sama pred sebou obhajit. Ze vlastne sa nemate zle, ze je normalny, len mu obcas prestrihne… neviem, ale podla mna ta ma pekne v hrsti vdaka financiam a uziva si teraz svoju nadradenost. Jedina, ktora to moze zmenit, si ty sama. Ja by som sa takemu chlapovi postavila. Ako pises, plat si zly nemala, vyzivne by si si tiez vytrieskala slusne, keby uz k tomu malo dojst. Netreba sa bat. Bud nech sa znormalizuje, alebo pápá

0kristina0
14. jún 2022

@kakawah kde autorka pise ze jej partner chce aby vsetky svoje peniaze vrazila do domacnosti????????