Partnerova sestra a návštevy po pôrode
Ahojte!
Partnerova sestra žije tisíce kilometrov od nás, videli sa raz za 2-3-5rokov.
Je rozvedená, má priateľa a bezdetna, deti už vzhľadom na jej vek mat nebude.
Ja mám momentálne zdravotne problémy pre ktoré idem rodiť sekciou - predĺžená rekonvalescencia, bohvie v akom stave bude moj zdravotný problém po pôrode, ochrana dieťaťa, veľa covid pozitívnych.
Povedala som partnerovi že súhlasím aby prišla ale až po šestonedelí. Že dovtedy len my dvaja a naše mamy maximálne.
Chcem tak veľa??
Namiesto toho aby to pochopila, priateľovi nahráva správy - pravdepodobne vyčítave so slovami ktoré mi on povedal že “jeho žena nechce , aby jeho sestra videla jeho dcéru”
Pride vám to normálne?
Lebo mne to jednak pride neslušne, keď nerešpektuje to, čo poviem a po ďalšie, bojím sa, aby sa na naše dieťa moc nenaviazala, keďže sama deti nemá.
Ďakujem
@elizabet173 s nadhladom citam a stipkou humoru, preto pisem o jedalnom listku, kto chce prist len mojkat babatko a ponuka na varenie ho vystrasi ani nepride😂takze bud by autorka dostala realnu zelanu a vyuzitelnu pomoc (momentalne vsak nevnimam ani tuto potrebu) alebo by sa svagrinka upratala na neskor, verim, ze ani svagrinka nie je mechom udreta, aby prisla na navstevu v tak intimnom case a nechala sa obskakovat, ved by ma hanba cez dvere nepustila
@lukavluke Autorka predsa nepíše, že robí rozdiely. Napísala, že maximálne ich matky môžu prísť na návštevu. Čiže jej matka a jeho matka. Nikde nie je napísané, že jej súrodenec môže prísť a jeho sestra nie. Prečo si vymýšľaš niečo, čo v príspevku nie je? Máš nejaký dôvod?
Keby ste sa s autorkou príspevku rozprávali osobne, pochybujem, že by si jej povedala to, čo si tu napísala. Úplne cudzej žene. Ale anonymne a za obrazovkou sa všetci cítia byť "hustí" 🙈. No niektorí ľudia ovládajú pravidlá netikety. A niektorí, bohužiaľ, nie.
@fallenkaa Partner by mal rešpektovať tvoje prianie týkajúce sa šestonedelia a rovnako aj ostatní členovia rodiny. Môj muž to chápal. Malý sa narodil začiatkom novembra a návštevy začali chodiť až po Novom roku. Bola som ubolená po ťažkom pôrode.
Dovtedy u nás boli len moji rodičia a svokrovci, plus moja sestra, ktorá nám sem-tam chodila venčiť psa. Nikto sa neurazil. Všetci tomu rozumeli.
@fallenkaa nič si nerob ani z mužovej sestry, ani z "múdrych" žien tu na MK. Je len tvoja vec ako to cítiš, a síce sa tu na teba vrhli ženy, ktoré si myslia, že sú najmúdrejšie na svete a že len ich spôsob riešenia situácii je správny, skús ich ignorovať. Ak si myslíš, že návštevy nebudú pre teba vhodné v tom období, ostatný to musia rešpektovať. Ja som to tak cítila 4 týždne po pôrode a každý mal návštevu počas tohoto obdobia zakázanú (kľudne sa na mňa vrhnite aké je to odo mňa hrozné atď. mám vaše názory viete kde). Ja som nechcela pomoc, chcela som svoj kľud, liečiť sa, spoznávať vlastné dieťa, vytvoriť mu režim a venovať sa hlavne jemu. Nikto mi nevaril, nekocikoval a museli si vystačiť len s fotkami a videami kým som nemala pocit, že je ten pravý čas na návštevy. Rodina si dieťa ešte užije dosť a navyše ešte človek, ktorého si videla raz v živote a nemal záujem s tebou tráviť čas, tak zrazu sa dožaduje tvojho času... Sú ľudia ktorí toto nechápu, že niektoré po pôrode potrebujú hlavne pokoj a byť len s bábom a mužom, vidíš to aj tu. Tak isto ona to nechápe, ale je ozaj len na TEBE čo chceš a na čo sa cítiš
@sim_mi tak ja som rodila uprostred zimy a covidu,ale uz aj predtym som mala v hlave,ze ziadne navstevy aspon mesiac. Len sme doma lezali aj s malou,bondingovali,kojili,odpocivali,ovoniavali sa. Manzel bol s nami,zzivali sme sa ako rodina,ucili sme sa co a ako. Ja som si hojila poporodne zranenia, mala si zvykala na svet, proste taka mikro bublina. Bolo to tak jemne a krehke,rada na to spominam aj dnes. Naozaj nam nechybalo sa s niekym stretavat alebo sa prezliekat z pyzama lebo pride navsteva 😂 verim, ze kazdy to citi inak, ale nerozumiem tomu posmechu alebo nerespektovaniu,ak sa rodina rozhodne pre tuto cestu. Ina vec je,ze kojenec do 3 mesiacov je fakt zranitelny z pohladu virusov,nedaju sa mu nasadit pomaly ziadne lieky,imunita nula a do toho navstevy v uzavretych priestoroch..no naco..
@fallenkaa Ja som bola doma z pôrodnice 3 hodiny a plná obývačka-svokrovci, moji rodičia, švagor... Večer môj brat na skok. A do dvoch týždňov zvyšok rodiny a to mame fakt veeeelku rodinu. Žijeme, sme tu. Nikto mi domov nič nedovliekol i keď 4roky dozadu covid ešte.
,, neexistoval"...
Neviem, mne to príde úplne v pohode. A nie sa 6 týždňov izolovať. My to máme v rodine zaužívané takto🤷♀️😉...
Moje sestry nemaju deti, a maju uz vek po 40 a preto som rada ze moje deti su ako ich . A sestra prisla ku mne v sestinedelu na tyzden. Som rada ze mozu mat v naruci novorodenca, lebo je to uzasne a inak by to nezazili . Bolo by pekne keby si to dopriala aj svagrine. Tiez je to predsa sestra muza.
@fallenkaa priateľova sestra by to mala rešpektovať. S priateľom sa nehádaj, skôr si pevne,pokojne a neoblomne stoj za svojím. Ja s tebou súhlasím. Tiež som bola vystrašená prvorodička, predpokladám, že tú jeho sestru pomaly ani nepoznáš a o bábätko máš strach. Povedz to tak aj priateľovi, dohodnite sa, že budete skajpovať alebo čo, nech teda maličké vidí a že po šestonedelí nech príde kľudne na dlhšie (keď býva 1000km, asi neplánuje prísť na hodinovú návštevu a potom pôjde domov, všakže...). Ja súhlasím s autorkou a okolie by malo byť maximálne empatické, je to jej PRVÉ dieťa. Vysvetli to chlapovi, pokojne a popros ho, nech to skúsi sestre nejak vysvetliť. Kľufne nech s ňou súhlasí, že si hysterka, citlivka, čokoľvek, hlavne nech tá jeho sestra rešpektuje, že práve vzniká nová rodina a na návštevu bude dosť času kedykoľvek potom. To maličké bude na svete celý jej ďalší život, takže nabaží sa ho dosť aj potom. Ja nechápem, prečo má niekto potrebu pchať sa do tak intímnych chvíľ, keď je žena prvé dni so svojím bábätkom. Dokonca ak by mi moja dcéra povedala, že si to neželá, aby som chodila, aj ako matka by som to rešpektovala, je to jej rodina, jej dieťa, jej život. Samozrejme, ponúknem pomoc, atď., ale takto nasilu sa strkať mi príde nesprávne.
@fallenkaa a kedy budes robit? Vidis, ze kazda mamicka to ma inak. Rovnako ocakavat, ze kazdy je empaticky a bude reagovat ako si ty predstavujes, je nerealne. Kazdopadne by ste mali byt zladeni s partnerom, ak povies, ze si to naozaj neprajes, hadam sa ti svagrina nebude dobijat do domu.
Pri prvej som svätého pokoja veru nemala, este aj ked spala doliezali okolo postele, nebyvali sme sami bolo to na nervy,, pri druhej uz sme aj sami starsia ma 9 a veru tiez sme chceli pokoj a museli to rešpektovať, malu videli prvy krat po 3 týždňoch
@fallenkaa predpokladam, ze si pevorodicka a mas trochu obavy co ako bude po porode, co je uplne prirodzene. Ja som po prvom porode ledva chodila, po druhom porode som doslova vyskocila rovno z porodnej saly akoby som ani nerodila 😉
Tiez si myslim ze so svagrinou nemas velmi dobry vztah, co sa tiez stava 😉 takze sa viac negativne stavias k tejto situacii.
Snad svagrina neplanuje k vam prist hned prvy den co pridete z porodnice..? Normalne nech jej muz povie, nech si radsej dovolenku neskor naplanuje, lebo neviete ako na tom budes zdravotne. To snad pochopi.
A bud rada ze svagrina ma o vase dieta zaujem. Je to jejo teta a je dolezite aby dieta malo pekny vztah aj s ostatnymi clenmi rodiny a nie iba so starymi rodicmi.
@fallenkaa Ja som v sestonedeli prijimala len navstevy, ktore mi boli nejakou pomocou, ci uz fyzickou alebo psychickou. To bola u mna konkretne mama a sestra. Ostatni museli pockat. Ak manzel so sestrou nie su ochotni prelozit navstevu, tak aspon kompromis - nebudes robit nic navyse, nech sestru obsluhuje muz alebo este lepsie nech seatra s niecim pomoze, ci uz s malym alebo s domacnostou. Da sa to normalne slusne predostriet takato poziadavka. Mozno si to sestra sama rozmysli a ak nie, tak potom je dobra sestra/svagrina a brala by som ju.
@fallenkaa pozri, keď príde frajerova sestra, aspoň sa postará, poupratuje, bude variť a vám bude ľahšie
@zmrzlinka2021 si si istá? Mojej sesternici prišla švagriná na návštevu, tá mala novorodenca a ešte jeden a pol ročné k tomu a očakávala, že bude žena týždeň po pôrode okolo nej kmitať. Ani šálku od kávy si neodložila, len trepala somariny, ako by to ona robila lepšie (bezdetná samozejme)
@fallenkaa tiež mám švagrinú a ona má môjho milovaného synovceka. Áno som naňho naviazaná a moc ho ľúbim, ako to v praxi funguje ? Keď si potrebuje upratať , oddýchnuť ísť na nákup alebo niekam preč, tak pošle maličkého za mnou a dobre vie, že ho nikdy neodmietne, alebo mi napíše či k nemu prídem. Teraz to nepociťujes, ale pomoc sa zíde 🙂 ešte si zatiaľ v oblakoch , bábätko a tak 🙂
Musíš si uvedomiť , že sú ženy, ktoré by si aj rady "oddýchli" od svojich detí, ale rodina nemá žiadny záujem si ich brať alebo pomáhať a takých kamarátok mám veľmi veľa, čo len sedia doma pri deťoch, lebo ich nemajú kam dať , nemá im kto pomôcť 🙂 nehladaj za všetkým len negatívna , rodina je symbióza , ale na nej sa musí podieľať každý, nieže ja si dupnem takto to bude a hotovo , iná cesta ako moja neexistuje, zbytočne si znepriatelis rodinu a okolie, prajem veľa šťastia
Autorka, ta navsteva ma.byt na hodinku-dve pokocikovat a pokochat sa novorodencom? Alebo by u vas v takomto pripade mala byvat?
Na navsstevu na hodinu by som asi neriesila, ak bude u vas v tom case svokra alebo tvoja mama, kavu jej niekto uvari, daku vodu naleje a s nicim viac by som si hlavu nelamala. Samozrejme, aj v zavislosti od toho, ako SA Ty budes Citit pi porode.
Dlhsiu navstevu by som tiez zvazila po porode, podla aktualneho stavbu a svojho rozpolozenia. A aj od.toho, aka je svagrina clovek. CI potrebuje obskakovat, alebo je sebestacna.
Ja som rodila na zaciatku kovidu, ked Este pele vsetko zavrel, zakazali pohyb medzi okresmi a rodila som predcasne..boli sme s muzom Sami a kedze som mala.dost tazky porod, bol to zaberak nabehnut do kolotoca povinnosti. Vzdy som dufala, ze mi v tom case pride pomoct mama, no vtedy to neslo.
@elam1234 no nie kazda je ale taka ze niekam dieta dat,,, prva ma 9 nikdy som nepotrebovala pomôcť vedela som si to nejak zorganizovat doma, druha bude mat 2 roky a to iste, este ju nik nevaroval okrem toho ze sa zo starsou hra,,, pre mna je nejak cas z detmi jedinecny a vzacny, vzde vedia prekvapiť , vidim to pri starsej, uz by som sedela doma alebo niekde z kamaratkami ale som rada ze mam mladsiu a mam veselo,,,, ale nikdy zas neodsudzujem matky co daju varovať aj na vikend,, myslim ze kazda sme ina ❤️
Necitala som vsetky komenty, ale ona by u vas byvala, spala? To urcite nedovol! Okrem toho, z letiska ti moze ten covid doniest. Na jednej strane, v 6nedeli bodne pomoc, najma po sekcii. Na druhej strane, musi to byt od cloveka, ktoremu doverujes... mne prisla v 6nedeli "poomoct" svokra na 2 tyzdne a velmi nerada na to spominam. Bolo to, ako mat dalsie dieta doma a nervozna som z nej bola. Neboj, na vase dieta sa nenaviaze , kedze byva tisice kilometrov. Povedz jej, ze si to moc vazis, ale az po 6nedeli. Kdesi som citala, ze Mohammed dal moslimom radu/pravidlo, ze ak zena porodi, ma zostat v jaskyni 4-6 tyzdnov a nevychadzat 😃 asi to malo daku logiku
@zuzulka558 ale vidíš do budúcnosti? Vedela si, že to budeš mať takéto pohodové a všetko zvládať ? 🙂 Ty si to tak mala, ale mohlo to byť celkom ináč , nikdy nevieš či budeš pomoc potrebovať alebo nie 🙂 a ísť si nakúpiť je lepšie ísť sama ako tam chodiť medzi ľudí, ktorí môžu byť aj chorí aj všelijakí, s malým dieťaťom, čo bol jeden z argumentov autorky-choroby. Mám kamarátku, ktorá by rada s nami niekedy šla vonku, ale už 6r sa od malej nepohla, lebo nemá ju kto prizriet.
@elam1234 praveze stale som si hovorila co ja budem za matku ked mam len 23 pri prvej, nic nedokazem,,, pri druhej som sa dušovala ze zmiznem od nej do roboty 🤣 nejak sa to zmenilo ked sme isli byvat sami 3 mesiace po porode pri staršej
@zuzulka558 hlavne , že všetko dobre dopadlo 😁
nenechaj sa urážať a nevšímaj si tie trapne reči na tvoju adresu. klasická obmedzenosť na modrom koníkovi.
ja som pri prvom urobila chybu že ku mne chodili všetci jak na bežiacom páse svokor svokra surodenci svagrine ... chytiila som akurat tak poporodnu depku lebo som nemala klud.
pri druhom som zavelila že návštevy až po šestonedelí s výnimkou mojej maminy. ano moja mamina mohla, keby ste niektoré mali chuť byt mudre jak šalamunova prcinka. nikomu neostavalo nič ine iba to rešpektovať. moje dieta moj porod moje pocity náš klud.... nič iné nie je dôležitejšie 🙂 ♥ stoj si za svojim rozhodnutím... a mužovi povedz že najbližšie nech si to teda skusi on ,odrodit a zažiť ten koktejl hormonov. žena má čo robit sama so sebou aby sa zladila s bábom po porode nie znášať návštevy.

@aurora33 sorrac, nevedela som, do kuchyne ti nevidim - presne tak ako ani ty autorke.