Pátranie po hrobe

7. jan 2021

Ahojte. V prvom rade vas chcem trochu upozornit ze to bude na dlhsie citanie ale dufam ze mi nejako poradite, lebo my si uz v rodine nevieme dat rady.
Zacnem: Moj tatinko mal otca s ktorym od asi 12tich rokov nezil (tatino ma este jedneho brata). Jeho mama (moja babka) nedovolila aby sa stretavali. Babka sa s dedkom nestretavala, proste prerusila kontakty a zabudla ze vobec zije. Na dovod sa nepytajte, netusim ho a popravde myslim ze ani moj tatino to netusi. Znovu sa vydala a prestahovali sa z rodnej dediny. Presli roky a tatinkov otec zomrel. Na pohrebe moja babka nebola a moj tatinko tiez nie, mal to zakazane aj ked bol uz dospely a mal uz vlastnu rodinu, pod vyhrazkami (asi ma chapete). Problem ale nastal az teraz.
Hrob v ktorom je dedko ulozeny bol zaplateny do 2019. Kedze sa k nemu nikto nemal moja mamina prehovorila tatkovi do duse a platila ho. Pri poslednej platbe ktoru chcela vykonat jej ale uradnicka povedala, ze ona si ale nie je ista, ci v tom hrobe kde je dedko napisany aj v skutocnosti lezi (myslia si ze dedko lezi u svojej babky v hrobe). Neviem ako na to prisli ale proste je to tak. Tak sme zacali patrat a pytat sa po rodine. Tatkova sesternica na pohrebe bola a povedala, ze lezi v inom hrobe, teda aspon tak si to pamata ale bola este mala. Ja si zase pamatam, ze ked som bola ja mala a boli sme na tom cintorine babka mi hovorila kde je dedko ulozeny (dotierala som na nu) a tiez mi ukazala ten hrob ktory povedala tatkova sesternica. Kedze zrovna vtedy ked umrel moj dedko umrel chvilku predtym aj dedkov brat a par rokov predtym aj dedkova mama, cize v tak kratkom case asi tazko rozkopavali ten hrob tolko krat. Mama teda ten hrob neplatila (nechcela platit cudzi hrob v ktorom dedko nie je). Ale nevieme sa nijako pohnut dalej to poriesit a zistit. Exhumacia by to vyriesila ale nevieme ci sa to podari vybavit a co je podstatne dost to stoji. Poradte mi ako to mame zistit? Na urade v tom maju hokej, tam sme nic neporiesili.

denkatn
7. jan 2021

neviem ci ti poradim, ale treba sa mozno aj spytat pohrebnej sluzby, ktora robi casto pohreby na tom danom cintorine. lebo my sme riesili kam pochovat otca, sme mysleli, ze nie je uz miesto a oni vypytali sice peniaze ze ak prehlbia hrob pytali 300 Eur, ale oni vedia pozriet ze kolko je tam truhiel vnutri a to nie je asi taka exhumacia na ktoru treba povolenie ako na otvorenie truhly. potom nam peniaze vratili, ze miesto tam este je. tak my sme mali dobru pohrebnu sluzbu. tak sa vyskusaj opytat aj v pohrebnych sluzbach, ci ta nenavedu na riesenie...

autor
7. jan 2021

@denkatn akoze sa skusit opytat pohrebnej sluzby ci by to nevedeli nejako zistit? to asi tiez nebude lacne ale skusim to navrhnut nasim. dakujem.

denkatn
7. jan 2021

nie opytat sa ich ze ako sa to da riesit podla nich, ci je to taka exhumacia na ktoru treba povolenie, alebo len pozretie do hrobu kolko je tam truhli

autor
7. jan 2021

@denkatn dobre, dakujem. poviem nasim a ked tak nech to pozistuju.

autor
7. jan 2021

@denkatn myslis ze by to dokazali najst aj po 16 rokoch? to uz bude asi truhla prec ci?

rachel36a
7. jan 2021

Mesto(obec) musia viest evidenciu mrtvych a v ktorom hrobe je kto pochovany...taktiez bude mat doklad pohrebna sluzba ktora pohreb zabezpecovala, kopala hrob, nato musia mat povolenie na vykonanie pohrebu , kde je presne uvedene hrobove miesto...takze aj na mestskom(obecnom) urade, aj v pohrebnej sluzbe maju doklad v ktorom hrobe je pochovaný..exhumaciu vam na zakladde tohto nik nepovoli, a hlavne podla coho urcia kto je v hrobe? Vy mate niekde odlozenu dedkovu DNA?

denkatn
7. jan 2021

ja neviem, prave pohrebne sluzby vedia po kolkych rokoch je prec truhla. nam oznamili len vysledok, ze po 26 sa da pochovat do toho hrobu kde sme chceli aj ked tam bol niekto iny - babka nasa pochovana v 1994. ale ci mala ta nasa babka truhlu sme sa ich netrufli spytat, oni to samozrejme videli a vidia take veci casto, tak maju lepsi odhad, co sa da.

denkatn
7. jan 2021

a so spravcom cintora ste hovorili, pravda.

autor
7. jan 2021

@rachel36a na urade nam prave tento chaos sposobili pretoze v tom maju bordel. pohrebna sluzba ani neviem ktora to bola a ci vobec este funguje dedko bol pochovany 16 rokov dozadu. dedkovu DNA sice nemam ale v hrobe v ktorom si myslime ze asi v skutocnosti je, by mala byt len ta babka, cize ak tam budu 2 tela je tam on ak tam bude len jedno je v tom druhom hrobe.
@denkatn cele je to tam uplne domotane, nevieme sa dopatrat k nicomu. skusim nejako najst tu pohrebnu sluzbu ci nahodou nemaju zaznamy. a skusim zistit aj to co si mi radila.

rachel36a
7. jan 2021

Divne, ved musia mat zalozene povolenie na pohreb...mne presne povedali v ktorom z hrobov co platim je kto pochovany a kedy...a to napriklad dedko zomrel v roku 1969...

autor
7. jan 2021

@rachel36a my sme cely cas boli tom, ze je v hrobe, ktory moji rodicia platili, lebo tak im bolo povedane a tam je aj zapisany. No neviem kto a neviem ako no ked to sla mamina zase platit povedala jej uradnicka nech skusi zistit u rodiny, ci je dedko naozaj tam, lebo jej (uradnicke) povedali vraj tam vobec nie je a je v tom druhom hrobe. Uradnicka vobec nevedela aj cele tie zaznamy ma len ako poznamku napisanu ceruzkou a ma ho zapisaneho pri oboch hroboch. Oni vobec netusia kde vlastne je. Zistili sme ze dedko nemal ani adresu, bol napisany len na obec. Absolutne netusime co sa dialo. Chceme to zistit lebo ten hrob chceme platit, nechceme aby ho vykopali a dali do spolocneho alebo co sa vlastne robi pri hroboch co nie su platene. Trochu nam to komplikuje aj fakt ze si to nemozeme sami obehat lebo byvame kilometre odtial.

rachel36a
7. jan 2021

Hrozne, to je teda riadny bordel na urade

janinah
7. jan 2021

Pýtajte sa kostolíka alebo kantora z danej oblasti.knaz už bude tam iný ako pred rokmi.

autor
8. jan 2021

@rachel36a mi hovor. 🤦‍♀️ Nestastny sme z toho...
@janinah kostol pri pohreboch ma zaznamy, ale ma zaznamy aj kde presne ich ukladaju?

cacianka
8. jan 2021

Mne napadlo sa pýtať inych účastníkov pohrebu.viacerých. aj obyvatelov ci si spomenú, kde bol vykopany hrob, lebo asi nie sú tesne vedla seba obidva sporné. Ak robil obrad kňaz, on ani nemusi vedieť lebo kolko obradov ročne urobi ?desiatky a aj inde.
Takze starousadlici by mohli poradit, pripadne nájomcovia susednych hrobov aj do okruhu 10 hrobov by si všimli kopanie, zeminu, kvety, vence, sviecky v nejakom časovom horizonte.
Vyzerá to ze budete musiet ist na miesto a osobne zisťovať. Ale corona. Alebo ak tam mate niekoho kontakt, tak ho poprosit aby zistil co sa dá po celej dedine a vy potom obehnete uz len tych podstatných.
Ps. Vy asi chcete platit iba miesto dedkovi, babke nie

cacianka
8. jan 2021

Na nahrobnych kamenoch je co vyryté ?

Zistite kto robil obrad a ak sa aj kňazi menia, tak mohol by kostolnik poradit, nejaky člen cirkevnej rady, ministrant, speváčka, . niekedy sa vecer pred obradom chodilo modlit a spievat pri telo. Starsie tetky by mohli vediet. To musela byt rarita ze prečo ho pochovali tam a nie tam, ze boli nejake zmeny a 2 hroby, tak by si mohli spomenut co sa dialo. Byvali susedia.
Ak robili obrad civilny, ako obradnik tam mal byt starosta alebo poslanec, matrikarka pripadne nejaky recitator/spevak.
16 r.nie je tak davno, v priereze zeminy by este mali byt vidieť zvysky dreva, silon z ozdoby, plast klince/šrauby , to vie hrobar rozlíšiť, ale asi iba ak by kopali tesne vedla novu jamu v dvojhrobe. Ci sa da urobiť sonda aj inak -To si zistite všeobecne u nejakeho hrobara aj v blizkosti kde žijete. Mimoch.predtym jamy kopali chlapi z rodiny,nie najblizsi, aj zahrabavali, taky bol zvyk.az neskor vznikli taketo sluzby.

ibrunova
8. jan 2021

Fíha, to je zaujímavé. Ja by som sa pýtala v obci, ujkov, čo kopú hroby, tetiek, čo spievajú na pohreboch a podobne. Určite by som to chcela doriešiť. Neviem, či by súd povolil exhumáciu pozostatkov, neviem, aký musí byť na ňu dôvod. A ešte asi blbosť, keď si ten hrob nájdeš na cintoriny.sk, koho ti v tom hrobe ukáže ako pochovaného?

basska_b
8. jan 2021

"Pri poslednej platbe ktoru chcela vykonat jej ale uradnicka povedala, ze ona si ale nie je ista, ci v tom hrobe kde je dedko napisany aj v skutocnosti lezi" - na základe čoho to úradnícka povedala? To len tak od stola ona nieco povie? Načo to vôbec hovorí? Vy teraz riešite či doslova "neplacete nad nesprávnym hrobom" 😐 no ale medzi nami, dedko je niekde tam hore šťastný, že na neho myslíte a je jedno, kde sú jeho ostatky. Žije vo vás a vašich spomienkach.

sfialka
8. jan 2021

No a kto je teda pochovany v tom druhom hrobe podla uradnicky?Jeho brat? On nemal rodinu?Kto tam chodi este zapalit sviecky?Opytala by som sa susedov a nie rodiny.

autor
8. jan 2021

@cacianka tazko sa take nieco hlada bolo to 16 rokov dozadu. Netusime ci tam niekto bol a kto vsetko. Dedko je asi v hrobe so svojou babkou a v tom druhom hrobe je jeho brat a este nejaky davnejsi tusim zase druha prababka s pradedkom. Chceme platit dedka ved nemozeme dovolit aby ho vykopali alebo co.
@cacianka na nahrobnych kamenoch nie je nic. Ja jednom hrobe je len kovovy kriz a na druhom je ze rodina xy. Nic konkretne. Prave ludia ten uradnicke povedali vraj je to tak ale vies ako to je. Nemozes verit niecomu co jedna tetka povedala a pritom o tom mlcala 16 rokov? Dedko susedov nemal bol napisany len na obec tam si moc nepomozem. Myslim ze aj tetky a ujcelovia to uz asi maju za sebou po tolkych rokoch. Myslime si ze kedze ten hrob kde je pisany bol vtedy castokrat kopany tak ho asi tam uz davat nechceli a dali ho inde. Tam su nejake lehoty po kolko sa moze ten hrob znovu kopat a vlozit tam dalsi pribuzny.
@ibrunova to sme samozrejme skusali pozriet. V jednom je len ta pra pra babka a v druhom je pisany aj on tak ako nam bolo povedane, ale kedze povedali ze tam kde je pisany nie je tak teraz nevieme co...
@basska_b tam sa nejako menili uradnicky a ta nova si vsimla ze je v papieroch napisany na oboch hroboch ceruzkou. Preto nevedela mame povedat, ktory hrob vlastne ma zaplatit a tak sme dosli na tento problem. Smutne je ze ani v tych spomienkach nie je a zato moze moja babka. Mojho tatinka aj uja od dedka odstrihla, nekontaktovala jo, nic sme o nom nevedeli. Ked som sa ja narodila byval v tej istej dedine. Aby ma mohol vidiet na tajnasa sledoval nasich pri prechadzke. Mojho brata ani nevidel. Kolko krat ho volali aspon na kavu ale nechcel, lebo proste sa uz po tolkych rokoch bal. Preto chcem aspon toto pre tatina poriesit. Ved s vlastnym otcom nikdy nemohol byt. Dedko ktoreho si zobrala babka potom (moj nevlastny) bol uzasny a beriem ho ako mojho dedka, ale bohuzial nedavno aj on odisiel.
@sfialka v druhom hrobe je aj jeho brat ale on nemal nikoho. Len mojho dedka a ten umrel chvilku po nom. Myslim ze tam nechodi nikto.

denkatn
8. jan 2021

neboj sa, ked sa o hrob nikto nestara a neplati, neznamena, ze toho mrtveho vykopu! kam by ho prosim ta dali? ved nie su masove hroby.. to sa robi tak, ze hrobove miesto "zanikne" ze daju prec pomnik a neskor ho priradia niekomu inemu, ked uz to prerataju, ze to je od posledneho pohrebu rozlozene...ale to ja neviem zakolko rokov, iba viem ze stare hroby priradia novym "zaujemcom" o hrobove miesto

autor
8. jan 2021

@denkatn raz mi niekto hovoril zevraj ked sa to neplati tak sa to vykope a da do spolocneho hrobu s ostatnymi neplatiacimi. Ja fakt neviem ako to funguje a v podstate mi to je jedno, ked najdem dedka bude o jeho hrob postarane.

denkatn
8. jan 2021

aha, tak dobre. mozno podla toho ako dlho je ten hrob, u nas v dedine, vzdy "zaniknu" hrobove miesta a zacne si za ne platit niekto iny.

karpina
8. jan 2021

https://www.cintoriny.sk/src/index.php?type=portal

Vyskúšaj toto, mne to našlo. Po zadani mena a obce, som klikla na cintorín, tam mi vyhodilo plan cintorina s vyznaačenými čisami hrobov a na konkretnom hrobe bol modrý bod.

cacianka
8. jan 2021

@karpina toto ukaze iba ofiko zápis, ale ak úradníčka má z pocutia a vyjadrenia poznamku v evidencii, telo moze byt aj inde.
Minuly rok sa u nas v dedine zistilo, ze prave matrikarka/zodpovedná za evidenciu hrobovych miest mala v tom obrovsky bordel a tiez v doslej pošte/listoch...

cacianka
8. jan 2021

Prepac mam dojem ze sa vyhovaras ako to nejde. Ved vyskusaj vsetko co sa dá, mozno mas pravdu a nezistis nič, mozno budes prekvapená.
Je pravda ze záleží kde cintorin je, kde dedko žil.ci velke mesto ci dedina.
Na dedine by si sa čudovala co vsetko si ludia pamätajú a vedia. Ja len cumim ked som u mami a pocuvam spomienky. Byva par km od cintorina, na uplne opacnom konci, ale po celej dedine ma byvale kolegyne, spoluziacky, rodinu aj zname. Pozna historiu a pribehy takmer kazdej rodiny, a to nepatri ku klebetniciam, ale pozname aj tie.
Má 75+ a pamata si vela z detstva, mladosti aj dospelosti.takze urcite by si pamatala aj takéto pikošky. A to poznam po dedine aj ja vela ľudí co si pamataju všeličo, takze keby som chcela nieco zistit, ver ze poskladam obrovskú mozaiku, a o rodine urcite tiez.
Mozno aj kronikári by vedeli poradit, ucitelky zo škôlky, byvali učitelia ZS, predavacky,poštárky.
Mozno maju dedina nejaku skupinu na fcb, mavaju aj viacero.
Mas tolko moznosti a ja som ti len chcela poradit ako a kde sa mozes odpichnut.je uz len na tebe a tvojej rodine ako sa rozhybete.

Ps.co sa týka hroboveho miesta - vo velkom meste kde su cintoriny preplnene tak sa po ukonceni tlecej doby a neplateni nájmu môže hrob exhumovat a pripadne zvysky dat do nejakého spolocneho hrobu. Ale v dedinach sa to veru bežne nerobi, tam sa dodrziava akesi status quo - kde je stary hrob tam sa nedáva ani po 20.r nikto cudzi, miesto zostane prazdne, iba s kamenom alebo ak sa aj ten rozpadne, tak ho odstrani obec/sprava, cintera tak ako kosi a cisti medzery, chodniky a vyváža smeti.
aj okolie hrobu byva vyarendovane pre rodinu. To sa zvykne "rezervovat".

autor
8. jan 2021

@karpina to sme uz skusali. Tam je to napisane tak ako sme si mysleli ze je pochovany.
@cacianka uz mam plan ako skusim zistit pravdu, ale neviem ci sa mi to podari no skusim. Problem je ze dedina v ktorej je pochovany je od nas daleko. Osobne tam nemame ako ist a zacat zistovat. V tej dedine nemame ziadnych znamych ani rodinu. Musim to skusit cez internet najprv. A ked sa nedopatram skusim ist tam ak sa bude dat a nejako pozistovat tam.

cacianka
8. jan 2021

Mozno aj tu na MK najdes obyvatela a ten by vedel popatrat. Ja som tak nasla kontakty na MK a na fcb. Aj miestna skupina by bola fajn. Tiez som v takej nasla info. Poradili mi byvala suseda aj ucitelka osoby co som hľadala.

autor
8. jan 2021

@cacianka nasla som na FB vyzera ze priamo starostu, skusim mu este dnes napisat, aj ked len cez FB a v skratke mu vysvetlit situaciu a poprosit ho o pomoc.

janinah
8. jan 2021

@cacianka presne preto odporúčam kontaktovať kostolíka.lebo ľudia si pamätajú