icon

Peniaze v druhom manželstve

ggabbca
10. júl 2018

vydala som sa druhykrat, prvy muz tragicky zahynul, v prvy rok dietata. Syn je po rok po ukonceni VS, byva sam.
Ja som sa prestahovala k manzelovi, s ktorym sme tvorili par viac ako 10 rokov. V priebehu toho casu manzel vybudoval dom, ktory sme zacali stavat spolu, ja som vsetko vybavovala, na moje meno som brala hypoteku, castou 1/3 som prispela do kupy pozemku, viac som nemala, bolo to moje vsetko, starala som sa o syna, a manzelmi sme sa stali, ked syn sa osamostatnil.
stavbu domu financoval terajsi manzel, ja som sa snazila vsetko vybavit papierovo, dala som mu peniaze do kupy pozemku a financne som setrila muza v tom, ze v nicom ma nemusel financne podporavat, starala som sa o mna a o syna sama, uplne vsetko okrem hypoteky na samotnu stavbu, ktoru hradil manzel, aby muz mohol vsetko, co on vtedy zarobil, davat do stavby, a na splatku mojej hypoteky na jeho dom. verila som, ze tvorime par. Potom sme sa vzali, pred tym som vsak dom prepisala na manzela, kedze on dal vacsinu penazi.

a tu zacal problem. Kym som sa starala sama o syna, nic som neusetrila, kedze som mala iba moj plat a sirotske. Mala som obdobie, ze som si musela zobrat este jeden uver, lebo som odkupovala druzstevny byt, v ktorom som vtedy byvala.

Pred tromi mesiacmi som dostala vypoved v praci z dovodu rusenia miest. momentalne som nezamestnana. Ocakavala som, ze muz mi bude oporou, ze ho bude zaujimat, ci mam peniaze, ci mam vyplatene moje seky, moje hypoteky, moje poistky, ale nezaujima ho to, je pravda, ze nakupy potravin a naklady domu vyplati.

otvorila som prvy krat temu peniaze, a bola z toho skareda hadka, ze mi ide iba o peniaze, ale ja som si teraz uvedomila, ze muz ma usetrenych dost penazi, ma zabezpecenie na dochodok, a ja nemam nic, aktualne som prisla o pracu, musela som si pozicat na splatky hypoteky,

ja som vsetko povazovala za spolocne, nenapadlo ma, ze preco spolu nehospodarime, ale teraz sa citim ako cudzinec. Mam problem, na ktory som sama, a citim sa ponizene.
stratila som doveru v manzela,

bodkolienka81
11. júl 2018

@ggabbca nech Ti manzel vrati 20tis zo svojich uspor, kedze dom je cely na neho. Budes si moct splatit uver/cast uveru za byt, cim sa Ti znizia naklady. V pripade rozvodu trvaj na prepisani hypo na neho, toto este moze narobit neprijemnosti, hlavne ked mate tak odlisny nazor na fungovanie vo vztahu. Vela stastia pri hladani prace a dobrych rozhodnuti do buducna

codal
11. júl 2018

@ggabbca ty se nemáš vůbec proč ospravedlňovat, neudělala si nic špatně.. měla jsi důvěru v někoho, koho jsi milovala a vzala sis ho, což je pochopitelné... Já když jsem se nastěhovala k partnerovi,tak jsme si každý hradil své hypoteky, pojištění,ale jinak jsme domácnost táhli spolecne.. pak, když jsem otěhotněla (ještě jsme nebyli manzele), on bral automaticky, ze i mou hypotéku částečně převezme (částečně se platí z pronájmu), protože bylo jasné, že z mateřské ji prostě já táhnout nemůžu.. od té doby, co máme malou, tak už prostě nejedeme každý za sebe, jsme rodina, všechny náklady a výdaje se prostě platí z jednoho balíku peněz, kam chodí moje mateřská a manželova výplata, žádný moje a tvoje, naše... a vlastně jsme se o tom nikdy ani zvlášť nemuseli bavit, prostě to přišlo automaticky s rozhodnutím, že spolu chceme žít, mít děti, vzít se, být rodina... Chápu, že jsi to brala stejně.. a to že jsi ho finančně nechtěla zatezovat věcmi týkajících se syna, je spíš obdivuhodné.. ano, není jeho,ale bral si tě s tím, že máš syna... Podle mě, chování tvého může je neomluvitelné, kór ty kecy o tom, ze ty neumíš hospodařit apod. Pokud si dva lidi slíbí, že v dobrem i ve zlem, v nemoci i ve zdraví, v bohatství i chudobe, což si myslím, že hlavně u vas na Slovensku má ještě větší váhu, vzhledem k tomu, že je u vás víc věřících, tak by to tak i mělo být a tvůj muž při první příležitosti hned selhal na plné čáře:(..

myjusiatko
11. júl 2018

@codal lip bych to nenapsala a citim to uplne stejne. Manzelstvi je proste my. Ne ja a ty.

codal
11. júl 2018

@ggabbca a to, že ti k tomu ještě řekne, že ti jde o peníze, to je vůbec vrchol, vzhledem k tomu, že jsi na něj prodala VAS dům, protože sis byla vědoma toho, že do něj investoval víc peněz.. to opravdu nesvědčí o tom, že ty jsi zlatokopka,ale že on je omezenec, kterýmu jde především o prachy...to, že si dával peníze stranou pro sebe, ne pro vás, a odmítá ti pomoc ve chvíli, kdy ho nejvic potřebuješ, je prostě hnus!

ggabbca
autor
11. júl 2018

dakujem za vsetky prispevky, bola som soknuta a musela som si upratat v hlave, uz mam jasno, bez hnevu, a nadalej trvam na svojom postoji, zmena je len v tom, ze som dala muzovi sancu, kedze vecer prisiel za mnou, uvidim, ako to dopadne, no najprv mi musi vratit moje peniaze a potom mozme zacat pracovat na spolocnych veciach, milujem ho, a chcela by som, aby sa to opravilo

codal
11. júl 2018

@ggabbca jsi silná ženská, hodně štěstí!

11mirka22
11. júl 2018

@ggabbca držím palce. Keďže už poznáš jeho postoj k peniazom, treba jednoznačne dohodnúť pravidlá. Na peniazoch veľa vzťahov skrachuje, nielen manželstva.

negymama
11. júl 2018

@ggabbca prajem vela stastia, asi si uvedomujes ze si ho aj ty tak naucila, oddelenym financiam , tak jemu je samozrejme tazko prepnut na rezim, vsetko je nase, je mi cudne, lebo si viacmenej z mojej generacie, a boli sme vychovani skor k tomu spolocnemu hospodareniu, ako k modernym vztahom "priatelia s vyhodami, lebo cez vsetky papiere o manzelstve, ste defacto zili takto,

negymama
11. júl 2018

to uz si rovno mohla zit u kamarata na podnajme, hradit si svoje , sem tam vyuzit obojstranne nejake tie "vyhody" ako sa dnes nazyva sex... a aspon by si nemusela varit a upratovat. Ono zena vzdy taha za kratsi koniec , lebo prakticky v kazdej, i v tej kvazi vztahovo najmodernejsej domacnosti, odrobi komu domacej prace, i vybavovaciek, za ktore nema zaplatene, vsak ona to ma robit akosi zo svojej zenskej podstaty, ci z neviem akej guty , a tato praca kedze neprinasa realne euricka , vacsinou na pohlad na ucty partnerov ci vyplatne pasky muz robi "viac" aj financuje, a to sa potom tazko udrzi emancipacia a samostatnost , hlavne v krizovych chvilach zivota, hlavne ked ostavaju vacsinou na starosti deti. Preto je velka cast manzelstiev, aspon by mala byt, zalozena na tichej reciprocite a pomoci nezavisle od prijmov partnerov,

sardinka32
11. júl 2018

@ggabbca Ano, sancu treba dat...ale musis uz byt raznejsia a trvat na vyjasneni si financii...ak sa teraz umudril, treba kuť zelezo, kym je horuce. Vela stastia. 🙂

sashabb
13. júl 2018

@ggabbca tvoj manžel by si mal hlavne uvedomiť, že pokiaľ by nebolo teba, on by žiadny dom nemal - keďže si brala hypo ty a jemu by ju NEDALI

oli18
14. júl 2018

Aj keď je dom na manžela, po jeho smrti by dedila ona, ako manželka, prípadne jeho deti, ak má z nejakého predchádzajúceho vzťahu. Ak by, samozrejme, neurobil závet, ktorý má prednosť pred zákonom.

ggabbca
autor
18. júl 2018

s odstupom casu: manzel nic nepochopil, vnima to tak, ze ak by ma teraz vyplatil, ze sa chcem rozist, to znamena, ano, vyplati mi moj vklad, ale sucasne sa aj rozvedieme. Presviedcal ma, ze setri pre nas, a to, ze mam uvery, to je predsa zavinene mnou. Vidi to tak, ze som v minulosti zarabala viac ako on, ale vsetko som pominala, preto teraz setri on pre nas. A obvinuje ma, ze vyrabam problemy, ze on si to nezasluzi, ved predsa robi vsetko pre nas, ustavicne planuje nejake dovolenky, ktore on aj plati, neuvedomuje si, ze mna ziadne dovolenky nezaujimaju, ja mam problemy s mojimy sekmi, ktore poklada len a len za moje, ktore som si zapricinila sama. Ja sa citim ako s cudzim clovekom, kazdy kope za seba.
dala som mu otazku, ako sa zabezpecujeme na dochodok, povedal, ze setri, tak som sa ho spytala, ako som ja zabezpecena na dochodok, a miesto odpovede zautocil, ako ja som zabezpecila jeho? cele zle. ked som mu povedala, ze idem robit do potravin, aby som mala na seky kym sa nerozbehnem v mojich pracovnych planoch, aby som si zatial poplatila moje seky, osopil sa na mna, ze som nenormalna, ze sa zhadzujem, ze nic nerobim a vyrabam problemy, pretoze som mu povedala, ze citim sa cudzo, ze nie sme tim, a ze krizove situacie odkryvaju charaktery.
skoda

janinka007
18. júl 2018

@ggabbca škoda...tak už asi nemáš nad čím moc váhať :-/

negymama
18. júl 2018

@ggabbca tu uz len rozviest sa a dat sa vyplatit. on slova nase a tvoje, moje... pouziva podla toho , ako sa jemu hodi. ano setrim vdaka tebe "na nas" ...ale bude to len moje, lebo tvoje dlhy su tvoje, vydavky su tvoje. mali ste to cele zle nastavene od zaciatku, z toho on uz neustupi. nemas s nim deti, uz by som s nim nebola ani minutu,.

negymama
18. júl 2018

@ggabbca pockaj este ked mu sudca pri rozvode vysvetli ze vsetko co spolu zarobite pocas manzelstva je spolocne lebo spada do bsm... asi mu sanka padne, no ake prekvapenie, vsak on si myslel ze to je len a len jeho... nakoniec ty si ho tak presvedcila svojim spravanim... namiesto manzelky si sa stala milenkou ktorej milenec plati dovolenky, milenka aspon domacnost neriadi... ty si este aj to robila.

ggabbca
autor
18. júl 2018

je mi z toho velmi smutno, povedala som mu, ze sa citim, ako vydrziavana milenka, ktorej chce kupit jest, pozvat na dovolenku, a nechat ju byvat u seba v dome bez prispievania na domacnost. mne bolo do placu a on sa urazil, co si to dovolujem na neho povedat, a ze sa mam ist dat liecit, a ze ja sposobim rozvod,

nastastie, ten moj byt som ani nepredala, ani neprenajala, a mam sa kam vratit

0silvia0
18. júl 2018

@ggabbca tuto pomôže len pohľad tretej strany. Ty o koze, on o voze a neviete sa pochopiť. Skúste osloviť nejakého mediátora, toto je problém, ktorý akosi neviete vyriešiť...

negymama
18. júl 2018

@ggabbca pravdu si mu povedala.... no ale kde chlap prizna chybu, jemu stav vyhovuje, to len ty krava "vymyslas" a chces rozvod. uz by som srala na to, co si on mysli bla bla... nech hlada druhu taku sprostu,

negymama
18. júl 2018

@0silvia0 aj keby na to pristal, mediator mu len vtedy vyhovie , ak podpori jeho postoj. inak to bude len debil, co sa nicomu nerozumie.

ggabbca
autor
18. júl 2018

cez den uz sa vobec nezdrziavam doma, na jeho otazku kam idem, povedala som mu, ze si vybavujem brigadu a sucasne riesim pozicku na tento mesiac. To som priliala do ohna, ze robim z neho ch..a, a co vlastne chcem, ci vari on ma ist vybrat pozicku?! A nech si teda robim co chcem, a mam sa dat liecit.

a ja som uz pomaly prestahovana u mna doma, zatial potajomky, lebo potrebujem klud, aby som si mohla rozbehnut moje pracovne plany, co v tomto stave nedokazem, zase to velmi boli

negymama
18. júl 2018

@ggabbca uz mu ani neoznamuj svoje plany sustred sa na svoje prakticke zalezitosti, za tymto super empatikom fakt lutovat nemusis, este si budes tlapkat po ramene ze si od neho odisla. rozvod co najskor, lebo jeho dlzoby budu aj tvoje, aby ti este neprisli upomienky ako spoludlznikovi, co si automaticky v manzelstve.

negymama
18. júl 2018

@ggabbca kolko rokov ste manzelia? 10?

ggabbca
autor
18. júl 2018

ceresnickou je, ze manzel mi vykrikuje, ze idem robit predavacku, ze je to pod moju uroven, ako sa mozem takto zahadzovat s mojimy schopnostami, vzdelanim, praxou a mojimy moznostami, ze som leniva, nic sa mi nechce robit, a ze mojim cielom je robit predavacku....

a ja naozaj v tomto momente chcem robit predavacku, mat pokoj, klud, nevladzem v tejto chvili rozbehnut moje profesne aktivity, pre mna je robit predavacku v tomto momente vykupenim,

cely zivot som drela, mala som velmi velku zodpovednost, a teraz zistujem, ze manzelovi zalezi na statuse?!?!? naschval idem teraz brigadovat, aspon si oddychnem, naberiem sil a popritom si rozbehnem to, co som si naplanovala, ale uz bez neho, zda sa, ze image je pre neho velmi dolezity, no nechapem, ako to, ze som si to cele roky neuvedomovala?!?

negymama
18. júl 2018

@ggabbca moja kamaratka, sikovna inteligentna sla za predavacku do Lidl, po vyse roku sa stala veducou, dobre zaraba, praca ju naplna, a co si kto mysli o jej urovni ma na haku, mmch jej manzel je vs, dobre zarabajuci odbornik a absolutne jej uroven ci neuroven neriesi, hlavne ze sa celej rodine dobre financne dari...

sashabb
18. júl 2018

@ggabbca mňa by zaujímalo ako si to predsatvuje, že to máš riešiť? vadí mu, že si hladáš brigádu-prácu aby si mala na zaplatenie šekov a pôžičky, no sám ti nepomôže.
On čaká, že budeš ty čakať na exekutora? či akosi to nechápem?
Aký postup máš podla neho zvoliť?

negymama
18. júl 2018

@sashabb no podla neho by sa mala najprv liecit na hlavu... a potom alebo sucasne si najst okamzite dobre platenu pracuu na urovni, aby mu tym zdvihla jeho status a zaroven bolo vsetko ako predtym, cize starala sa o seba bez nejakych trapnych poziadaviek vypomoci v nezamestnanosti.

katmi
24. júl 2018

@ggabbca aj keby som mužovi akokoľvek verila,nikdy v živote by som na neho neprepísala celý dom, keď by bol predtým na mňa! tým pádom sa človek vlastnou blbosťou oberá o strechu nad hlavou.. 😕

libawet
24. júl 2018

@codal ani nie tak " víc věřících ", ale viac blbcov je na Slovensku, tí múdrejší idú k vám 🙂.

dilino
18. jan 2019

len aby sa karta neobrátila a nebude mať nič stať sa to môže nikdy nevieš a on ostáne bez všetkeho môže ostať bez roboty s nejakou chorobou a ešte z holou riťou pride s prosikom na kolenách ako sa to stálo mojej kamáratke to iste urobil jej muž čo tebe ten tvoj a nakoniec prišel s prosikom aby sa k nemu vrátila ked ona mala už zarobene a znova začinala od nuly odvtedy ma pokoj chodi do dvoch zamestnani tto že je teraz na tom dobré nemusi to byť vždy tak karta sa môže obrátiť a rozviedla sa s nim a on si žije sám opusteni