Po autonehode - manžel sa hnevá
Ahojte, neznáme...
Idem si po povzbudenie.
Dnes slabo pršalo, šla som po dcéru do školy, bežná záležitosť na otočku. Na hlavnej ceste v obci som zabrzdila, pretože na zastávke stál autobus a oproti išla dodávka, neprešla by som pomedzi nich. A vtom do mňa zozadu napálilo auto. BENG! Hneď som zaparkovala na krajnici pri chodníku ako sa dalo, auto za mnou tiež... Riešili sme. Auto zozadu nabité, kufor sa zle zatvára, plechy posunuté. On mal ešte horšiu škodu, predok roztrieskaný, kapota pokrivená... Pán sa veľmi ospravedlňoval a bol ochotný hneď mi škodu nahradiť. No, to je jedna vec. Druhá vec je, že môj muž sa hnevá na mňa. Ja som nehodu nezapríčila, ale vraj často chodím autom hore dole. Čím viac chodím, tým väčšia pravdepodobnosť (akože, kebyže ma na prechode zrazí auto, tak provokujem, bo veľa chodím pešo? Alebo si zlomím nohu po páde z bicykla, lebo provokujem, veľa bicyklujem??)... Veľmi som smutná, pretože škoda na aute bude preplatená z poistky vinníka, ale je to proces, nové dvojročné auto, ale čert to ber! Môj muž sa hnevá na mňa, že nie som opatrná. Že som to mohla predvídať, kukať do späťáka, nebrzdiť... Ale kua, keď vám odrazu skočí pod auto chodec, pes, lopta, nebudete brzdiť?? A oveľa prudšie, než som brzdila dnes ja... Pred dvoma rokmi som mala autonehodu tiež. Auto predo mnou sa rozhodlo v križovatke otočiť, nedal mi prednosť a vošiel mi do cesty, nabúrala som do neho. Airbagy, auto na totálku (bolo to staršie auto). Chyba na jeho strane.... Musela som to rozchodiť a fungovať s novým autom. Mám mať výčitky svedomia? Hnevám sa na muža, že sa nezaujímal, ako ma seklo v krku, dcéru tiež. Kebyže tam nie sú hlavové opierky, tak neviem, dosť silný náraz to bol... Neriešil ako prvé, či sme v poriadku, jeho zaujíma škoda na skoro novom aute! Lebo som urobila vraj znova chybu ja. :( Povzbuďte ma... Neviem, či máte podobné skúsenosti... Muž sa vzdal toho, že mi bude pomáhať s riešením papierovačiek a všetkého, musím to riešiť ja... Plakala som, pretože mi to je veľmi ľúto a sere ma, že mám takú smolu na idiotov... Poraďte...
Ďakujem za každý koment....

@bellugia mrzi ma to. nehoda aj reakcia manzela. ja si myslim ze je v strese.
poviem priklad. nie som na to hrda ale za emocie clovek nemoze.
mali sme s detmi naozaj trojrocny kolobeh chorob. akoze vazne jeden den ok a nanovo. niekedy nebol ani jeden den ok a isli sme cele mesiace kontinualne. ja som bola na ocr nonstop. za normalnych okolnosti je rodicovi choreho dietata luto atd. u mna ten stres z toho co vsetko ich viroza obnasa (ocr, menej penazi, nastvana veduca, este nastvanejsi kolegovia, moja praca ktora sa kopi atd...) bola uz doslova nastvana. vedela som ze za chorobu predsa nemozu aj som si uvedomovala hlupost mojho hnevu a pred nimi som to nedavala najav ale ja som bola doslova nasrana, nie smutna, nebala som sa bola som nasrana. uplne blba reakcia na stres ale v mojom vnutri bola.
mozno aj on je skratka len vystresovany a v hlave sa mu to pomotalo ked si uvedomil co vsetko sa mohlo stat vam. co to bude obnasat atd. neospravedlnujem ho len pre vysvetlenie ze niekedy sa tie emocie proste pomotaju. ked pises ze je inak v pohode tak toto je skratka skrat.
jeho to za par dni prejde. verim ze ta to mrzi asi aj viac ako to auto. potrebovala si podoru a takto to vypalilo.
moj muz je vynikajuci sofer. ma odjazdene za 24 rokov neskutocne vela a tiez vela v BA a stalo sa mu toto iste ze do neho napalil chlap. tiez prsalo v ten den. no proste takmer identicka situacia. to s tvojou sikovnostou nema nic spolocne.
hlavne ze ste v poriadku.
@liljana prosím tá aké posunuté nosníky? Vieš vôbec čo sú nosníky? Nosníky nesu motor, nemajú čo robit v zadnej casti vozidla, pokial autorka nemá skodu 120, čo nemá, lebo píše, že má 2 roky to auto. Prečo si jej nalozila, keď nebola vôbec na vine? Došla si sem pre pochopenie a podporu po soku z nehody, namiesto toho dostala naklad od “odborníčky”🙄
Autorka možno aj muž bol v strese z toho, čo vás caka. Opravu si zvladnes vybaviť aj sama. Nahlasis poistnú udalosť (telefonicky, elektronicky) a odnesies auto do zmluvného servisu poistovne, tam ti vedia spravit aj obhliadku. Nič sa nedeje. Je dôležité, že sa vám nič nestalo. Takéto veci sa nedaju ovplyvniť, nemohla si spravit nič inak. Ja som tiež mala par nehôd, väčšinou nebola chyba na mojej strane (väčšinou má inak nabúrali ženy😀 , ale take, že si pomýlili semafor, alebo si mysleli, že už som išla a nekukli sa pred seba, takze som poväčšine stala a oni do mna nabúrali). Keby mi manzel vytýkal, že čo som stala (nehodu som nemohla ovplyvniť), tak leti von oknom😀
@lenkalenka1987 Ocividne nevies ty, co su nosniky. 🙂 Mas pozdlzne a priecne nosniky na uchytenie karoserie a aby sa karoseria nekrutila. Po buracke sa ohnu, vzpriecia a uz ti nedoliehaju a nelicuju jednotlive diely - dvere,... atd. Musis na stolicu a aj tam je to uz proste iba nudzovo ohybane a pri dalsej buracke riskujes zivot, ked oslabene nosniky povolia. Myslis, ze cela kasna auta je uchytena o motor? Ty motor. 🙂 Uz si aspon raz v zivote menila rezervu na aute? Ak to mas na aute raz pohnute, tak to auto uz nebude ako predtym. To by sa potom kazdy nevyhybal buranym autam pri kupe, keby to bolo jedno.
@lenkalenka1987
Pozdĺžny nosník rámu je nosný prvok karosérie auta, ktorý musí odolať veľkým mechanickým silám pri kolízii. Preto je najčastejšou príčinou jeho zlyhania intenzívna fyzická sila z nehody. Po nehode môže byť tento komponent zdeformovaný alebo prasknutý.
https://www.autodielyonline24.sk/nahradne-diely...
Potrebu diagnostiky pozdĺžneho nosníka rámu určíte pomocou týchto príznakov:
- počas pohybu auto ťahá do jednej strany;
- nerovnomerné opotrebenie pneumatík;
- dvere, kapota, kufor sa nedajú pevne zavrieť;
- pri jazde vo vysokej rýchlosti sú na volante cítiť vibrácie.
@bellugia Uplne ta chapem. Moj (vtedy frajer) mal presne taky isty postoj. Ked som mu volala ze som mala buracku, jeho reakcia bola: "No do certa!". Vobec sa nezaujimal ci som v poriadku, alebo ludia z toho ineho auta. Jedine co ho trapilo ze to bude stat peniaze a vybavovacky. Hrozne ma to sklamalo. Pravy charakter s ukaze v hranicnych situaciach. Moj muz je magor vo vela veciach😝. Ale trochu som zmenila nazor ked mi o 10 rokov eskor volala najlepsia kamoska ze mala autonehodu. Ja som sa jej opytala ako prve ci je v poriadku, ale ani som nemusela, Vedela som ze je v poriadku podla toho ako ma pozdravila a ako mi oznamila ze mala nehodu. Takze aj moj muz (a mozno aj tvoj) by reagovali inak ak by si skutocne volala v pripade ze si zranena a potrebujes pomoc.
Ale pravdu moze mat aj tvoj muz. Myslis ze tvoj muz by sa zmestil medzi ten autobus a dodavkul? Ak tam bolo teoreticky dost miesta pre tvoje auto, ale ty si sa necitila pohodlne tam ist, tak ten sofer za tebou asi necakal ze budes brzdit uprostred premavky v situacii kedy by on nebrzdil, lebo by sa zmestil.
Podla mna je dolezite sa poucit z kazdej buracky aj tej co som nezapricinila. Su profesionalni soferi co denne najazdia stovky km a nemaju ziadne buracky. Su soferi ktory su schopni predvidat reakcie inych, alebo velmi pohotovo regovat a vyhnut sa buracke. Moj muz uz velakrat uhol v poslednej chvili autu co islo do neho narazit. Ak by som soferovala ja, tak by do mna narazili.
@bellugia boze to je chrapun 😕 sorry, ale ako mozes ty za to, ze sa ri ine auto lepi na zadok? A ze mu je jedno, ako sa citite vy... No comment
Aj keby si nehodu zapríčinila ty, tak nemá takto vystrájať. A už vôbec, keď si ju nezapríčinila! 😡
@bruneta880 Auto sa otáča v križovatke tak, že volali do protismeru a spôsobí totálnu, akokoľvek sa snažím, neviem si to predstavit.... Vážne nie.
Ja som mala pred troma rokmi podobnu nehodu, dve auta predo mnou parkovalo auto, stali sme za ním, ked z vedlajsej ulice vypalila ženská a vletela do mňa v plnej rychlosti (islo o totalne prehladnu krizovatku, neviem, kam kukala). Tiez som mala len buchnuty zadny blatník a skrivene zatvaranie na kufri. Myslela som si. Nakoniec pri obhliadke z toho vyliezlo, ze je posunuta cela karoseria, poskodene nosne stĺpiky, proste totalka. Keby mi vtedy muz oznamil, ze je to moja vina, skonci na intenzivke. Ja len, ze ta nevinna skoda moze byt vacsia ako sa zda.
Jasná vec, že vinníkom je ten za tebou, manželovi by som dala jeho údaje, nech si to s ním vyrieši, keď má chuť sa na niekom odbaviť.. Mne sa to stalo v sobotu, lebo pani si myslela, že telepaticky rozmýšľa aj za mňa a bola presvedčená, že sa strčím do križovatky aj keď už bolo v nej auto, ktorému som bola povinna dať prednosť...
Chápem celému príbehu, ale nechápem v čom treba poradit. V tom, ako oponovať manželovi alebo v tom ako urobiť, aby si nebola smutná alebo akých pár teplých slov povedať tomu " inteligentovi"?
Nebudem čítať celú diskusiu , také hlúposti čo tu niektoré píšete , sa mi až rozum zastavuje . Aké predvídať, akože čo je veštica Teodora ?Veď ten kretén za ňou si mal držať odstup , ona stihla zabrzdiť za autobusom . Nie, vôbec to nie je tvoja chyba ❤ a tvoj manžel sa správa ako hlupák .
@lenka.25 ten kreten? Veď ona sama píše,že pribrzdila prudšie než mala. Pršalo,išli nejakou rýchlosťou. Čiže aj keď odstup mal,nemusel ubrzdiť,keď ona náhle a prudko pribrzdila. Nie vždy je na vine len ten čo nabúra zozadu. A to by si mala autorka uvedomiť,ta nehoda sa stala jej zapricinenim.
Poučenie z tejto diskusie je asi nos so sebou veštecku guĺu na cesty 🙂
@petulda333 nie , nedodržal odstup , neprispôsobil jazdu poveternostným podmienkam . Ona stihla , on nie , hotovo , tam nie je o čom .
@lenka.25 ako vieš,že nedodržal odstup? Keď ideš za niekým aj 20m a v daždi,ten pred tebou rýchlo zabrzdí,nemáš šancu aj ty. Mne stačí čo ona napísala.
@petulda333 pane bože , zobral jej zadok , on má rozmláteným cely predok , nemusím robiť na dopravnom inšpektoráte , aby bolo jasne , kto je na vine.
@petulda333, blbost. Ten pan za nou videl ten autobus prave tak ako ona. Takze on mal predvidat, ze auto pred nim autobus neobehne a zastavi. Jeho vina. Bodka. Nic na tom nemeni ci prsalo, ci brzdila prudsie ci pomalsie alebo ci prave pristavala vesmirna lod.
my sme kúpili nové auto a ako na potvoru do roka 3 ťukance. Ani jeden nebola naša chyba. A čo spravíme? Auto je na to, aby slúžilo,. ak ho nemám používať, na čo ho mám? Tomu človek nezabráni. Ako máš predvídať čo spraví druhý? Do nás na križovatke napálil jeden . Stojíme na červenej, pred nami rad, nabehla zelená a za nami šofér čakal, že sa už pohneme. Ale čo ti je platné že máš zelenú, keď rad áut pred tebou a čakáš, kedy sa pohnú. On zbadal zelenú a hneď šlapol na plyn a nám do auta. Väčšinou to boli takéto ťukance z viny druhého a nepozornosti.
Čo sa týka muža, je to debil. Čo iné napísať. Keby sa to stalo jemu, čo spraví? Na koho zvalí vinu, na seba určite nie.
@bellugia Mužovi by som teda povedala svoje, správa sa hlúpo. A teda ty by si sa mala hnevať na neho za jeho reakciu nie on na teba. Neni príjemné riešiť takéto veci nikto nechce mať nabúrané auto, riešiť všetky tie veci okolo toho, ale bohužiaľ nech je človek ako koľvek opatrný tak sa takáto nehoda môže stať. Pre mňa správanie manžela úplne mimo.
@bellugia neboj sa prejde ho to mne sa stalo podobne išla som popri koľajach obiehal má cyklista a zaseklo sa mu koleso v koľajach a proste padol predo mnou tak som zabrzdila aby som nenarazila do neho zo zadu do mňa auto napalilo plechy pokrčené ale našťastie sa nikomu nič nestalo bolo to svokrove auto a tiež mi vinadal,že prečo som na ňom išla hoci bežné na ňom jazdím vôbec ho nezaujímalo či som v poriadku a z poistky sa to vyplatilo a plechy sa vyrovnali muž to auto videl a povedal že to musela byť dobrá šupa že šťastie že sa mi nič nestalo ináč takto bežné reagujú muži je to v nich že sú lepší šoféri je to ich ego
Vztah mate inak v poriadku? (Kamos raz tiez havaroval nie vlastnou vinou a zena nanho nabliakala co nedava pozor. A nie, nemaju vztah ok). Ja si inak neviem predstavit ze muz by sa nezaujimal ci som ok, ci je JEHO DIETA v poriadku a pindal by za auto. To by som mu dala pekne vyzrat, idiotovi.
Ja ta chapem, ze si nahnevana, ze sa manzel hneva. Mal by si ta normalne vypocut a pochopit to, ze si nebola na vine. Ale je mi jasne, ze asi pocuvat a pochopit nechce. Myslim, ze muzi (sudim aj podla mojho) su dost citlivi na auta, ked sa nieco poskodi, mozno preto ho to stve.
Je samozrejme, ze by sa mal viac tesit, ze ste obe v poriadku a urcite ti to nedavat za vinu. Je mi to luto.

@zoro9836 Hej, o plechy nejde, aj keď to už nebude ako nové , čert to ber... iné veci ma trápia