icon

Pohreb a dedenie

mia002
13. jún 2018

zomrela mi babicka,poradte co robit kedze mala vsetky peniaze doma ,nemame ani na pohreb.byvala v dome ktory predala svojej dcere a mala dozivotne pravo tam zit,nemame pristup do domu a vieme ze babicka mala vela penazi doma,ktore vzala jej dcera.tak oklamala celu rodinu o majetok a peniaze.poradte

yanni
13. jún 2018

@nini1010 chyba. Ona ako dalsi potomok, cize dcera zomreleho syna, Ma narok. Je to dalsi Dedic spolu s dcerou.

cecilia68
13. jún 2018

@yanni Neviem si dosť dobre predstaviť, ako by vnučka na súde dokázala, či babka vôbec nejaké peniaze mala....a ešte dokonca, že koľko peňazí. Keby babka chcela vnučke nejaké peniaze dať, bola by to urobila za života (možno z predaja toho domu)...Z toho mi vyplýva, že mladá sa len chce dostať k peniazom, či sa mýlim ?

yanni
13. jún 2018

@cecilia68 Toto mne je uplne jedno. To som nesponenula Ani jednym slovom. Len ze zo zakona je dedic rovnako ako dcera.

cecilia68
13. jún 2018

@yanni Veď v poriadku 😉 Ja len, že "zo zákona" dostane z dedičstva veľké ho*** 😉

livka_
13. jún 2018

@ivuska027 spravne a dobre napisane. Suhlasim s kazdym slovom.

8adka8
Autor odpoveď zmazal
jamika27
13. jún 2018

@8adka8 aj kupno predajna pri neprimeranej cene je napadnuteľná ;) ale to už zachádzame do extrémov 🙂

jamika27
13. jún 2018

@livka_ len @ivuska027 píše, že by v jej prípade nechcela cudzie peniaze. Ale to nie sú cudzie peniaze, a mala by ich dediť aj vnučka. Nech sú pomery v rodine akékoľvek, má rovnaký nárok ako dcéra (ak je jediná dcéra zosnulého otca) a aj rovnakú povinnosť (čo sa týka pohrebu napríklad). Nevieme či peniaze vie autorka dokázať a aký majetok babka ešte mala a či nemala mať aj väčší obnos z predaja bytu dcéry). To si musí poriešiť autorka, ale nárok má aj morálny

ivuska027
13. jún 2018

@jamika27 keby ich babka bola strovila za života, cestovala po svete, tak vnučka nemá čo riešiť. Ako som písala, keby jej ich chcela dať, dá ich za života, či už synovi alebo vnučke. Po smrti riešiť čo by bolo keby a čo ak... Je to absurdné.
Z peňazí ešte nikto šťastný nebol. NIKDY!

erikavesela
13. jún 2018

@nini1010 samozrejme, ze ako potomok jej otca ma narok na dedicstvo..

zuzanka.zuzu
13. jún 2018

@8adka8 @jamika27
-obidve, aj kúpna aj darovacia zmluva sú napadnuteľné
-predaj za 1€ vyhodnotili naše súdy ako zastierací právny úkon čiže aj keď sa dom prepísal na základe kúpnej zmluvy za 1€, tak sa berie ako keby sa prepísal darovaním

@natalienka12
-nie je to dedič v druhom rade ak v čase úmrtia babky už syn (otec autorky) nežil, autorka bude dediť rovnakým dielom ako dcéra zosnulej (1/2) resp. ak má autorka súrodenca, tak dcéra bude mať 1/2 a vnúčatá každá po 1/4... + ak mala babka manžela, tak tam sa zase dedí inak...

natalienka12
13. jún 2018

@zuzanka.zuzu je to dedic v 1. Dedicskej skupine ale v druhom rade.

basska_b
14. jún 2018

@8adka8
@zuzanka.zuzu
Zienky, ako sa dá napadnúť darovacia zmluva? Podľa toho, čo som čítala, sa dá napadnúť len tak, že darca bol pri podpise nesvojprávny, čo opäť nie je ľahké dokázať. Inak to, či bol dom napísaný darovaním, sa dá zistiť na internete na katastri.

Ešte sa dá darovacia "napadnúť" v tom zmysle, že zosnulý dal dar veľkého rozsahu, ktorý v rodine nie je obvyklý. Potom tuším notár môže povedať, že ok, tak ostatní dediči dostanete viac z toho zvyšku, čo sa dedí. Ale ak už babka nič iné nevlastní, tak asi nič...

chvostik1
14. jún 2018

@basska_b Darovacia zmluva je napadnutelna aj v pripade zlych rodinnych vztahov (medzi darcom a obdarovanym)

basska_b
14. jún 2018

@chvostik1 Tiež pravda, ale musela by sa dotyčná k nej zachovať nejako veľmi zle a to treba tiež dokázať... Väčšinou sa takíto obdarovani práve že dost zaujímajú - a pred smrťou vkuse chodia za babkou, čo predtým vôbec nechodili :(

natalienka12
14. jún 2018

@chvostik1
@basska_b Darovacia zmluva nie je zrusitelna darca sa iba môže domáhať vrátenia daru. Ale babka ako darca už nežije takže už nikto sa nemôže ničoho domáhať.

chvostik1
14. jún 2018

@natalienka12 To su uz len hry so slovickami. Ak sa dar vrati, jasna vec, ze je darovacka neplatna a zmluva tym padom zanika

natalienka12
14. jún 2018

@chvostik1 Nie sú to hry so slovíčkami. Ak už darca nežije, tak už sa nikto nemôže domáhať vrátenia daru.

jamika27
14. jún 2018

@ivuska027 to netvrdím že z penazí bude šťastná, ja len riešim že ak peniaze boli má na ne nárok a nemá dôvod sa ich vzdávať. Neviem koľko to je, neviem pomery v rodine, neviem dokázateľnosť - riešim len to čo písala autorka. A jasné možno babka peniaze mohla minúť alebo jej ich dať, ale je možné že sa ,,nechystala umrieť,, a že ich chcela na niečo použiť - nestihla to - tak teraz sa dedia a má na to nárok a nevidím dôvod sa vzdávať tých peňazí. Pred časom sme v rodine riešili podobný prípad. Bohužiaľ sú to nechutné záležitosti. Ale niektorí ľudia si radi niečo nezmyselne privlastňujú z úplne primitívnych dôvodov. U nás sa po pradedkovi dedili nemalé pozemky, ktoré si chcela jedna teta privlastniť a ostala urazené keď sme o ne prejavili záujem. A doteraz sa s nami nebaví. Pritom keď pradedko zomrel všetko ostalorovným dielom prededené. Po pár rokoch sa objavili po ROEPKE veľké pozemky. Môj otec bohužiaľ pred rokom zomrel. A samozrejme že som ,,pachravá po majetkoch, na ktoré nemám právo, ona je priamy dedič a blá blá blá,,. Tie pozemky a majetky ma,,nespasia,, ale je to dedičsto po mojich predkoch tak nevidím dôvod aby som na svoju časť nemala nárok. Takisto mám deti a rodinu a nebudem nikoho ukracovať. Neviem si predstaviť že v budúcnosti by z mojich dvoch detí zdedilo všetko iba jedno ... To som sa rozpísala, len som chcela uviesť príklad

ivuska027
14. jún 2018

@jamika27 ja viem, čo si chcela povedať. Ja som riešila takú vec, že zomrela najprv mamina svagrina, po nej mamin brat(jej muz), nato mamina sestra, po ktorej ostal nesvojpravny syn, potom na to zomrela moja mama a kratko po nej aj moja sestra. Cele sa to zomlelo za 15 mes. Bola som na to celkom sama, ale dedičov plná prdel, nakoniec som ja ostala skoro s holým zadkom, aj to len vdaka intervencii na moralku som neostala. Stalo ma to zdravie (mam tinitus do konca zivota), mala som male deti v tom case 2 a 5, moj muz myslel, ze pride aj o mna, kedze som skolabovala asi 4x. Pritom ja som ziadny majetok ani dedicstvo nechcela, len pokoj a dat na poriadok toho nesvojpravneho. Poviem Ti, nikdy viac, keby som bola priamy dedič 10 milionov eur, tak ich nechcem. Moje zdravie za to nestoji.

dilino
14. jún 2018

ked mala peniaze v dome ako pišeš jej dcéra vás tam nepusti tak nech urobi pohreb ona a nie vy prečo vy by ste malý robiť pohreb ked babička mala úspory v dome a vzala ich všetký jej dcéra nech urobi pohreb ona a vyriešene a vy len tam zo šlušnosti pridte ako rodina.

jamika27
14. jún 2018

@ivuska027 no to mi je ľúto, ale rozumiem ti. Síce u nás to až do takých extrémov nešlo podľa toho čo čítam u teba. Tieto vzťahy pri dedeniach sú katastrofálne. U nás po otcovi sme sa všetci krásne dohodli. Problém bol len po tom dední po dedkovi. Je to určite vyčerpávajú hlavne psychicky a zdravie určite za peniaze nestojí. Pekný deň ti prajem

fefe123
14. jún 2018

@jamika27 to isté som napísala aj ja, ale bolo mi odporučené, že mám všetko nechať druhému, len aby sa vzťahy v ordine nepokazili... a keď som sa spýtala, či aj ten druhý na to pozerá, tak som bola za zlú.... veď keď to človeku patrí, prečo by sa mal vzdať? veď nech sa aj ten druhý spravodlivo rozdelí a nie sa odúva, ak človek chce to čo mu právom patrí...

chvostik1
14. jún 2018

@natalienka12 Ty nevies citat a chapat tomu co citas alebo pisem v inom jazyku? Napisala som tam jasne, ze vo vztahu darca - obdarovany. Ak darca nezije, je logicke, ze sa uz "zrusenia", vratenia nemoze domahat

natalienka12
14. jún 2018

@chvostik1 ja viem citat ale ty sa vyjadrujes k niecomu comu nerozumies a splietas ako ti vyhovuje.

jamika27
14. jún 2018

@fefe123 presne tak. Inak nepochopím také povahy, a pokazia celé vzťahy v rodine. U nás ešte k tomu bez ochoty sa o tom aspoň porozprávať a vydiskutovať to. Aj to zdutý odmietli. Proste som podľa nich nebola priamy dedič, lebo to bol môj nebohý ocko. A keď mi to na dedičskom bolo priznané, tak sa ani neodzdravia. No celé zle. Ale netreba sa nechať.

patka_673
14. jún 2018

tazko povedat ako to vlastne je. mozno sa ta jej dcera o nu starala a preto jej babka vsetko zanechala. my do toh nevidime, takze tazko radit a sudit

jersey87
14. jún 2018

@mia002 ked moj otec zomrel, jeho druzka ktora mala pristup k jeho uctu, v den jeho smrti vybrala z uctu vsetky peniaze... Myslis, ze sme nejake videli? Ano, je to nespravodlive, ale kazdemu sa raz vsetko vrati.

ailin
14. jún 2018

@patka_673 a čo ak sa vážne o starú a chorú,možno aj nevládnu babku starala iba tá jej dcéra?a ostatná rodina nemala ani čas ani chuť sa o babku zaujímať?veď je tam jej dcéra-nech sa postará,,,A čuduj sa svete,zrazu ten záujem,,,,

slavkadud
15. jún 2018

@jersey87 ja nechapem, niektori ludia jak keby nemali chrbtovu kost