Pomáha vám manžel/partner/priateľ v domácnosti?
Dievky, zaujima ma ci mate podelene domace prace..ci vasa polovicka prilozi ruku k dielu alebo to nehava vsetko len na vas? Lebo u nas robim vsetko ja.. teda tak 99%..akoze najde sa taky den, ked umyje riad.. alebo navari...len co sa tyka toho varenia, tak mam niekedy pocit, ze viac skody ako osohu, bo celu kuchynu mozem potom umyvat..a ked vari obed v nedelu, tak ho jeme o piatej podvecer.. :D Ako je to u vas?
Hm, mne nepomáha s domácimi prácami vôbec 😲 ba nie,krivdím mu, teraz v tehu varí len on... Ale inak... 😲 Neviem o tom, že by mne "pomáhal". Prečo? Je to NÁŠ byt, NÁŠ bordel, NAŠE deti...nie môj byt môj bordel,moje deti...všetko je naše,preto to aj spoločne obhospodarujeme a ako som napísala,teraz v tehu ma odbremeňuje úplne 100% aj od varenia 🙂 Nikdy sa nestalo,že by prišiel z práce, ja by som niečo robila a on by sa vyvalil na gauči alebo tak... Niekedy mám skôr pocit, že keďže som ja flegmoš a viac mi záleži na aktívnom čase s rodinou a on je puntičkár, že upratuje viac ako ja 🙂 netreba mu nič hovoriť, pripomínať ani nič podobné 🙂
Môj snúbenec, za chvíľu manžel nerobí nič čo sa týka domácich prác, ani to od neho nevyžadujem...prečo? proste to tak je, ja upratujem rada, variť nevie a má náročnú prácu. Len na nákupy chodíme výlučne spolu.....Ale za to mi to vynahrádza úplne inak.... Milujem jeho pochvaly a vtedy mám pocit, že to, čo pre neho a pre našu rodinu robím má zmysel.... No a aby som nezabudla, on sa venuje našej dcére- vymýšľa hry aké nikto iný nevymyslí 🙂
@wolfkris Ahoj, tak môj partner má tiež náročnú prácu - ako to tu niektoré kočky odôvodňujú a normálne mi pomáha aj s upratovaním a aj navarí alebo varievame spolu a nie je to kvôli tomu žiadna gazdinka. Môj názor - žijeme v spoločnej domácnosti, tak by mal každý priložiť ruku k dielu a nielen si sadnúť pred TV,vyložiť nohy a hotovo.....Nemusíme len my ženy umývať napr. aj ním os...é WC a podobne.... 😉 🙂 🙂
Môj manžel robí všetky domáce práce bez toho aby som ho musela dáko prosiť...robí to dobrovoľne, ale to je výchova ešte od svokry, za čo som jej veľmi vďačná. Neviem si predstaviť, že by som mala lenivého muža, ktorý len sedí pred telkou.
@wolfkris my to máme pol na pol. Ja utieram prach, vysávam, varím, utieram riad a starám sa o kuchyňu. Priateľ umýva kúpeľnu, wc, podlahy, perie, skladá prádlo a umýva riad. Smeti a podobné veci robíme proste podľa potreby.
Momentálne pracujeme zhruba rovnako, ale ani keď budem na MD/RD, tak nemám v pláne na tomto nič meniť. Mojou "prácou" a prioritou bude výchova, starostlivosť o dieťa a nie pucovanie domácnosti. Našťastie, mám skvelého partnera, ktorý má na to rovnaký názor. 🙂
Takze v prvomr ade si veci zjednodusit, ja som napr prestala zehlit (len kosele do prace). Vyzera to aj tak rovnako, staci to pekne zavesti na susiak a potom pekne zlozit. Muz mal pindy, som mu oznamila ze si moze sam zehlit a uz je spoojny aj s poskladanymi (btw este pred par rokmi som zehlila aj ponozky).
A ostatne domace prace: muz co nevidi to neexistuje. Cize ja som upratovala ked bol muz v praci (ja som robila len na ciastocny ked bol syn mladsi) a muza proste nenapadne ze kolko roboty v domacnosti je. Ale tak som si vravela ze on cely den pracuje...Cize cela domacnost bola viac menej na mne, ale nejak som sa s tym zmierila.....viem ze niektore veci prehanam (neznasam spinavu kupelku a okna, takze umyvadlo a zachod umyvam kazdy den a okna kazde 3 tyzdne...toto muz nechape tuto moju 'zalubu' cize to sa ani nestazujem ze nema potrebu to robit rovnako intenzivne).
Potom sa nam role vymenili,prestahovali sme sa do zahr, ja na full time v praci manzel doma s malym a zrazu zistil ake to je, domace prace mu zabrali vacsinu dna....chudak to bolo precitnutie pre chlapa! mi vravi: si predstav ako sa to tu v nemecku ten byt strasne spini! Ved ja musim kazdy druhy den chodbu zametat! V bratislave stacilo ze si raz za tyzden povysala..a taaaa kupelka, sak ta je vecne zasrata...a este aj prat musim kazdy druhy den!....'
Akoze pozerala som ako puk, on fakt nepostrehoval cely zivot ze ja som zametala, drhla kupelku a prala kazdy den, on si proste myslela ze sa to nespini....Preto viem zarucene ze chlap to nevidi lebo to nechce vidiet 😝
Teraz pracujeme full time obaja a hladame si pani na upratovanie. Moja strategia je ze namiesto toho aby sme sa hadali kto ma upratovat ked obaja rovnocenne pracujeme a namiesto toho aby sme sa ukracovali o vikendy ktore chcem na 100% venovat synovi, tak radsej niekoho zaplatim kto mi povysava, utrie prach, pozehli, umyje podlahy, okna, kupelku...
a sme stastni vsetci! Cize moja rada: muza nezmenis, jedine co sa stane ze budes stale viac nastvata na neho, tak si najdi niekoho na upratovanie a je 🙂
@wolfkris My to mame rovnomerne podelene. Raz umyjem riad ja, raz on. Vari ten komu sa aktualne chce a podla toho co kto vie robit lepsie. S upratovanim vseobecne to mame tiez podelene.
Ja tvrdim ze kazdy chlap co vychodil ZS musi byt schopny postarat sa o domacnost. V partnerstve sa o to samozrejme ludia delia.
@puffu rozdelenie prádla na pranie sme vyriešili s mužíčkom šalamúnsky - tiež mal s tým nejaký čas problém, ale potom sme si kúpili tri nádoby na prádlo, bielu, čiernu a červenú, tak už vie, ktoré kam patrí :D nemôžem si tento systém vynachváliť :D
@lubiduch Veľká pravda. Keď sa to urobí keď nie je muž doma tak on nevie, že to bolo treba urobiť. Môj muž je taký expert na toto. Ja som lietala celý deň a on prišiel večer domov a zrovna skritizoval to čo nebolo urobné, to čo bolo, to si ani nevšimol. 😒 Treba upratovať zásadne keď je doma. Dobrý postreh.
@zuzuliatko18 no urcite kopa muzov by malo problem do ktorej nadoby by hodilo napriklad modre rifle 🙂
@natalym ja zboznujem triedenie pradla, je to moja najoblubenejsia cinnost, tej by som sa nevzdala ani za svet 🙂
My to mame podelene tak, ze kazdy robi to, co ho najviac bavi a co ktoremu ide lepsie. Moj manzel lepsie vari masove jedla, ja zasa sladke a nemasove. On nie je schopny sa poriadne zohnut a umyt zem, tak to robim ja. Ale kuchynsku linku uprace lepsie ako ja, lebo to robi raz za cas. A vie lepsie a systematickejsie upratovat postele a pelech na gauci, ktory urobia deti 🙂
Taaak my s priatelom pracujeme rovnako kratky dlhy tyzden akurat ze on robi o hodinu dlhsie a cely den ako casník lieta na nohach zatial co ja sedim, preto ked skoncim v praci idem do tej jeho a pomaham mu umyvat atd. na zaverecnu. Po robote na druhy den vacsinou spi do takej jednej druhej co mi nevadi, aspon mam svoj relax a stihnem si porobit kym sa zobudi. On ma rad cistotu obcas sam od seba umyje riad, vynese smeti alebo pozameta. Ja mam doma poklad, nestazujem si. 😉
@0silvia0 no netvrdím, že niekedy po ňom veci neprehodím do inej nádoby, ale v podstate sme obaja spokojní 🙂 on sa vie trafiť a ja nenachádzam nejaké zásadné problematické veci tam, kde nemajú byť :D
@matko10 To máš teda pravdu. 🙂 Môj muž to nikdy nemusel robiť, jeho mama nepracovala bola doma, mal dve babky a dve sestry., prečo by on umýval vaňu? Ja si viem porobiť sama, teraz má dve dcéry, je z toho vonku skrátka kamoš!!! Niekto si vie vybrať. Ale tak ja som už dávno nad tým mávla rukou, nech maká v robote, tomu rozumie, čo stačím, to urobím, čo nestačím kašlem na to. Ale obdivujem všetkých pre ktorých je to samozrejmosť pomôcť doma.
@zuzuliatko18 je to super riesenie..🙂 len u nas sa take nieco nebude dat aplikovat kedze sa na jesen stahujeme do domu a tam mame z kupelne potiahnuty tunel na pradlo rovno do pračovne..ale tych 9 rokov co sme spolu zafarbil veci iba 2krat takze ma celkom dobru bilanciu..🙂
Ako si chlapa naučí mama a žena také doma potom má. Moj muž sa sámstará o seba od 18ky a vidno, že bol dlho sám aj v zahraničí, že sao neho nikto nestaral. Všetko urobí komplet, jedine variť veľmi nevie,ale ked treba tak vždy voľačo urobí aj keď jednoduchšie. O dcéru sa kompletne postaral od nočného vstávania, cez prebaľovanie, pranie pančušiek a pod. :D úplne všetko spraví. No zas muž mojej sestry je naučený, že mamička urobila za neho všetko a tak potom aj sestra musí okolo neho skákať 😒 netreba mužom nič ulahčovať, sú dospelí ako my ženy tak nech sa vedia postarať tak ako my ženy. Nie sme slúžky a tiež musíme chodiť do práce a ked si urobia deti, tak rovnako ich musia zaopatriť ako ženy.
baby tak ja mam doma poklad, nemame vobec oficialne rozdelene prace, ale v podstate robime obaja vsetko...ja mozno viacej veci robim castejsie (hlavne kupelku a podlahy), ale zato vooooobec nezehlim (zehlime len manzelove kosele a tie si zehli teda on sam, pripadne mu k tomu pridam aj nejake moje ak treba :DD), pradlo vesia hocikedy, do mycky uklada riad len on (ja vzdy stratim trpezlivost🙂)), smeti zoberie vzdy ked ho poprosim aby zobral a v podstate hocikedy uprace aj celu kuchynu...a ked vidi ze som unavena, tak spravi za mna cokolvek...proste poklad...ale je to tak ako pise @matko10 - ako si naucite tak mate...resp. ako su zvyknuti, moj byval uz dlho sam (nie u mamicky) a preto bol zvyknuty aj robit domace prace...a nastastie sa to nezmenilo a snad ani nezmeniii :DDD
@tinulikk my mame doma podobne...aj by som povedala ze ked sa mm pusti do upratovania..to vycisti kazdy kutik...ja som ta co iba z vrchu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ale znova ja nikdy nevyhadzujem smeti...a on nikdy nezehli..inak vsetko si pekne delime...varenie ak on ma volne to vari obed a ak on pracuje to ja varim...sice vzdy vychadza ze ja som viac v kuchyni ale co uz 😕 😕 😕 hlavne ze ked ho poprosim to neni ze sa mu nechce musi 😀 😀 😀 lebo dieta hladne nemoze chodit 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
inak mama toho mojho tiež hýčkala, doma prstom nepohol. Ale hneď ako sme sa k sebe nasťahovali, tak som ho začala učiť čo a ako robiť. No začiatky boli vtipné, z bielych tričiek boli oranžové, ružové,sivé... ale tak šatník treba meniť. 😀 Ale stálo to za to, pretože viem, že nebudem musieť v takom šesťonedelí prstom pohnúť, ak mám chrípku a ležím 2 týždne v posteli, tak sa o všetko bez problémov postará a ja mu nemusím dávať každých 5 min. inštrukcie. Jednoducho je to pre mňa partner, na ktorého sa možem vo všetkom plne spoľahnúť (aj v domácich prácach).
Niektore to tu beriete tak, ze ak muz robi to iste co vy, tak je dobry a ak to nerobi je zly, ale to tak neni.Ak moja zena vie zehlit a skladat pradlo lepsie ako ja, ani by ma ktomu nepustila a tak isto by som ja ju nepustil robit na smeny alebo opravovat vodu, pretoze radsej si to urobim sam a poriadne, ako by som to mal po nej opravovat.....))) to co ja robim pre nu, nevyzadujem naspet po nej a ona by to mala tiez tak vnimat.Urcite veci zena urobi omnoho lepsie ako muz a naopak a urcite zase mozu robit obaja, ako napriklad,....skocim na nakup, samozrejme mi musi napisat listom, kedze nevarim, tak netusim co chyba .....)))) Alebo zoberem deti a ona nech si polezi a podobne.....tak isto od deti nevyzadujete to iste, co pre ne robite vy.....a ak muz nerobi vobec nic len lezi, tak to je chyba jeho vlastnej zeny nie jeho,...tak si ho vyformovala a tak ho teraz ma na svoj obraz.....))))
U nas obaja pracujeme na plny uvazok casto aj s nadcasmi, takze aj o domace prace sa delime. Neda sa predsa ocakavat, ze jeden z partnerov bude full-time makat v domacnosti popri full-time zamestnani. A keby to nahodou ocakaval, tak ho velmi rychlo usmernim 🙂
Ak sa jedneho dna okolnosti zmenia (nezamestnanost, materska,...), tak sa aj rozdelenie domacich prac upravi.
MM mi pomáha od začiatku nášho vzťahu, v domácnosti sa vyzná rovnako ako ja, vie čo nám chýba , čo treba dokúpiť , chodieva na nákupy a aj doma so všetkým. Keď vidí , že nestíham niečo tak bez toho aby som mu niečo povedala chytí vysávač, prip.umyje dlažky , utrie prach ....proste čokoľvek čo treba. Väčšinou všetko robím ja so synmi, lebo MM chodí z práce až večer po 19:00. Ale keď je cez víkend doma resp. iné voľné dni, a nerobí niečo okolo domu, tak si vždy niečo nájde vnútri s čím mi pomôže. Ale samozrejme je to obojstranné, keď potrebuje niečo on , nepoviem nie ani keby sa mi akokoľvek nechcelo a ešte každú chvíľu pre neho pripravím nejakú maškrtu , koláčik ( sladké ľúbi) . .. MM bol z domu naučeny pomáhať mame so všetkým, tak si myslím, že aj to dosť spraví takže pre neho je to úplne prirodzené. K tomu vedieme aj svoje deti.
Ano absolutne vo vsetkom. Nic mu netreba hovorit. Povysava sam od seba, upecie, navari, operie aj vyvesia, nakupi sam od.seba to co chyba.... je uzasny. Ale zaklad mal vo svojej rodine. Otec ich - 3 synov vychoval k ucte k matke a zenam a sebestacnosti v domacnosti..klobuk dole. Tak chcem vychovat aj ja mojho syna. Bude mat dobry vzor vo svojom otcovi ;)
Moj manzel mi pomaha vo vsetkom.Este ked sme nemali maleho tAk riady neumyval,ale teraz spravy aj to.Vsetko spravi aj okolo maleho,prebali,okupe,oblecie atd.Proste vsetko.Aj rodicia aj svokrovci byvaju trosku dalej,tak som na neho odkazana ked potrebujem pomoc,ale asi je to aj lepsie takto
nechapem preco by mal pomahat? Hadam by sa mal podielat na chode domacnosti, nie??? Ved je to aj jeho byt/dom.. tak isto pouziva on WC ci kupelku ci chodi po podlahe ako ja.. u nas to tak aj funguje bez slov..proste ked vidi ze treba umyt umyvadlo, WC kuchynu atd... tak spravi..

tak môj bývalý manžel neurobil nič v domácnosti. Tiež maximálne naložil umývačku riadu. Zato nemal problém vyhádzať malej celú komodu keď tam nemohol nájsť niečo a povedať mi uprac to! 😒
Terajší priateľ uprace keď som ja dlhšie v práci, riady umývame spoločne, smeti vynáša predovšetkým on, nemá problém vyvesiť práčku, dokonca si spomenie že doprala skôr ako ja. 🙂 A v sobotu keď robíme vačšie upratovanie tak kúpeľna a vysávanie je jeho rajón. A musím povedať že sprchový kút s priehľadnými sklami sa mi nikdy nepodarilo vyčistiť tak ako jemu. 🙂