icon

Pomáha vám manžel s domácnosťou?

tkmama
28. máj 2012

Veľmi by ma zaujímali Vaše názory a skúsenosti. Poznám rodiny, kde chlap ani nehne prstom, ale aj také, kde robí takmer všetko. Možno je to o výchove, o tom, čo videl doma. My sme niekde uprostred, ale niekedy mám pocit, že chcem toho priveľa. Tak sa snažím nájsť nejaký "štandard", ak sa to vôbec dá. 😉

locko007
28. máj 2012

Tak si teraz prečítajte najhoršiu obdobu neporiadneho manžela. 😠
Môj manžel si nerobí raňajky, obed ani večeru, nič si po sebe neuprace (riady ani len neodnesie do dresu), oblečenie, ktoré si vyzlečie mi vešia na stoličky v kuchyni alebo na gauč v obývačke. Keď sa ide osprchovať, tak špinavé prádlo si nechá hodené pri práčke. Umývadlo je stále špinavé buď od strihaných vlasov alebo od zubnej pasty. Zje keksík alebo nejaké ovocie a papieriky mi nechá v obývačke, počítače aj s nabíjačkami sa mi povaľujú po byte. Faktúry a všelijaké dokumenty mi vykladá do vitrínok v obývačke, ponožky si vyzuje a hodí ich buď pod stôl v obývačke alebo do kúta. Ani nebudem hovoriť o tom, že by u nás doma niekedy vysával, upratoval, varil, umýval riad. Nechá sa obsluhovať, prines mi, nalej mi, zožeň mi. Nášho syna ešte nikdy sám neokúpal, neprebalil, nepripravil mu mliečko, nekŕmil ho.
A keď sa u nás doma niečo pokazí, tak samozrejme to nemá kto opraviť. Na moje neprestajné upozorňovanie nereaguje a vraj on nosí domov peniaze a ja som doma, tak sa mám starať o domácnosť. 😀

katyl
28. máj 2012

@locko007 pozname velmi podobne, uz cochvila bude ex.... 😉

locko007
28. máj 2012

@katyl No tak mu dám asi prečítať tvoj príspevok, možno to pomôže. Nepomohla ani svokra. Povedala mi na to len, že je sprostý po svojom tatkovi.

katyl
28. máj 2012

@locko007 nepomoze..... 😒

heln
28. máj 2012

jasné, chodí vyhadzovať smeti 😀 😀 😀

dani84
28. máj 2012

mne pomaha absolutne so vsetkym... umyje aj hajzel ked treba, povysava a dokonca aj navari 😉

dani84
28. máj 2012

@locko007 no pan ma asi full servis... 😕 😲 😝 My ked sme sa stahovali do svojho, hodili sme rec - zijeme tu spolu a aj bordel si robime spolu, takze spolocna domacnost a upratovanie... I ked zehlenie, pranie je moja zalezitost, ale vsetko ostatne robi aj mm

boska79
28. máj 2012

@locko007 je taky, lebo ste si ho tak naucili ... Ci Ty, alebo svokra...

S chlapom treba ofuky urobit, aj moj muz bol taky... Zo zaciatku ook, ze ved ho lubim..tak to ze budem po nom upratovat budem, aj varit.. Lenze chlap si velmi rychlo zvykne na pohodlie... Tak som zaradila spiatocku, niekedy mam pocit, ze ho cepujem ako maleho chlapca, ale inak to nejde... A uz tolko po sebe nenechava bordel, naklada si jest, sprace do dresu - na obsluhe umyvacky este pracujem.. Ale lepsi sa ovela...len to nesmiem prechvalit ;)) psssst

sisaka
29. máj 2012

no manzel mi nepomaha, ako to tu uz niekto spomenul, pomahanie chapem tiez tak, ze ja to mam na starosti a sem tam sa muz zlutuje a "pomoze". Rozhodne to u nas ale nie je 50:50 bolo by to nefer a hlavne by sa tak nedalo fungovat, manzel je ten, co je vacsinu dna v robote - prakticky od rana, do vecera a tak je samozrejme, ze cez tyzden mam vacsinu veci na starosti ja (i ked vychystanie deti rano, nachystanie ranajok, desiaty a odvoz ma na starosti on), vynimkou je ked robim poobedne, vtedy musi prist skor domov, vyzdvyhnut syna v skolke a postarat sa o domacnost, inak kazdy robi, co si mysli, ze treba, i ked manzel sa vyhyba pracam ako umyvanie kupelni, utieranie prachu, ci pranie, ale vie to robit a ked je treba, tak urobi, zvacsa sa to ale tak prirodzene rozdeli, on rad nakupuje (ja nie), tak ked ma cas ide on, rad vari (ja moc nie), takze ked ma cas navari, porobi okolo domu, zahrady a ja zatial urobim prach, vysavanie, pranie. Jedine co neznasa, ked mu poviem, ze ma nieco urobit, neviem preco, ale na to je alergicky, musi to byt jeho vlastna iniciativa, inak ho to vytoci
No a co sa tyka muzov, co doma nepohnu prstom, daju sa obskakovat a pod. zial poznam par takych (manzelov kamosiek) ale viem presne odkial to prameni, nielenze boli doma tak nauceni, ale ich v tom manzelky nadalej podporuju, pripadne si ich tak naucili a mam pri nich pocit, ze sa v tom priam vyzivaju -
1. nariekaju, ale zaroven, akoby sa tesili z toho, ze je niekto od nich zavisly - skoro rano vstavaju, i ked su napriklad doma na materskej, aby muzovi nachystali ranajky a obed do prace, no kto, by im to lepsie nachystal? ked idu na dlhsie prec, napriklad na Slovensko, navaria jedla do zasoby do mraziaka, vyupratuju dom pred odchodom, prezlecu periny, poperu vsetko ....no hruza, ako keby doma nechavali nejakeho nesvojpravneho ....
2. rozculuju sa,z e manzel nepomoze ale na druhej strane pocujem - nemoze varit, to by dopadlo, zle utrie prach, nevie poriadne umyt dlazku, o deti sa tak dobre nepostara, radsej si to spravim sama .... cize zase urcity pocit dolezitosti a nenahraditelnosti,
ani sa necudujem, ze sa potom muzi o nic nesnazia, vsak keby aj prstom pohli, tak to urcite nebude podla predstav manzelky a vypoculi by si svoje .... a tipujem, ze takato starostlivost im aj pekne vyhovuje (teda zalezi na povahe, moj muz hovori, zeby ho porazilo, keby som ho tak obskakovala )

sladkasue
29. máj 2012

@tkmama neviem co si mala na mysli domacnostou - ale vo vseobecnosti, ano, pomaha, resp. mame to rozdelene...
on chodi na nakupy, vari a stara sa o chlapske roboty a auta. ja robim vsetko ostatne ako umyvanie, vysavanie, upratovanie, pranie, cele staranie sa o nasho drobca, spravovanie financii...

jemu vadi, ze nevarim(i ked on vari velmi rad a dobre) a mne vadi, ze nikdy neprezlecie ani neprebali maleho (aj ked ho moc moc lubi) 😎

maznacik007
29. máj 2012

moj muz sa vracia z prace vecer po siedmej a rano odchadza pred siedmou.... ja som doma na RD a robim z domu ale nie na full time ale len ako ked treba mu pomoct... my sme roky robili spolu a sme na to zvyknuty... takze casto sa stava ze este vecer doriesujeme veci.... pracovne...
ja varim, som s detmi.... ktore su dost chore a tak cize casto ich mam doma... chodime aj dost po lekaroch to chodim s busom vlakom mhd s malym v kociku samozrejme sama.... varim len ja .... ale zasa s ostatnym mi muz nema problem pomoct v pohode nalozi, vylozi umyvacku ozehli si koselu, okupe maleho porobi aj v zahrade... ale treba mu povedat sam od seba moc nie.... snazime sa to riesit operativne a konstruktivne ak viem ze musim este dopisat analyzu ASAP tak mu poviem ok ale ty uloz deti daj lieky atd... a zasa ked mam kludny den tak sa snazim tak aby prisiel do cisteho navareneho a tak...
obedy mu davam aj do prace, ma radsej moju varenu stravu ako tie vyvarovne aj to setri cas.... samozrejme v stave nudze sa vie o deti postarat ... napr. ked som bola na operaciach... ale ked som sa z tej naposledy co som bola vypytala domov skor... a pustili ma v nedelu tak ked prisiel pre mna aj s deckami tak sme isli hned do tesca nakupit a ked sme prisli domov uz som im varila... proste to varenie nezvlada.... max. sackove polievky, spagety a objednat pizu... 😀

bets
29. máj 2012

keby to bolo u nas ako u jeho rodicov, to by bola katastrofa. svokor sa ani nenapije, kym mu svokra nepripravi...
a moj manzel sa podiela na vsetkych pracach. v sobotu doobeda mame vyhradeny cas, kedy sa vsetko spravi v domacnosti. manzel s detmi prevazne povysava, umyje podlahy, riesi riady aj popri mojom vareni... cez tyzden zehli, lebo je to pre neho relax a ja to neznasam.
a teraz nam pribudla zahrada, este nie je hotova, takze neviem ako si budeme delit cas, ale asi doobeda spolocne urobime veci v domacnosti a poobede zase spolocne nieco v zahradke a v nedelu pojdeme na vylet.

desszi
29. máj 2012

Chlapi pomahaju, ak ich naucila mama alebo zivot. Kolkokrat svokry setria svojich synacikov, aby nemuseli nahodou nic robit 😠 A este v mnohych domacnostiach panuje rozdelenie uloh na zenske a muzske. A manzelka potom len tazko prevychova.
Nastastie moj partner pomaha v mnohych veciach, aj ked to nie je vzdy podla mojich predstav, ale snazi sa. Vari, vysava, opravi, namontuje, okupe maleho, hra sa s nim.
A mame synceka, ktoreho od mala zapajame do domacich prac, dufam, ze mu to ostane aj ked to nebude uz len hra 😵

locko007
29. máj 2012

@boska79 On bol tak naučený ešte doma. Nie ale v takomto veľkom štýle. Teraz úplne spohodlnel, že sa to nedá vydržať. Už som kričala, plakala a nič nepomohlo. Nemám problém navariť, upratať, oprať alebo ožehliť. Len chcem aby si upratoval sám po sebe. On to nepochopil a že keď mám problém, on si bude dávať prať svojej mame.

nela82
29. máj 2012

@tkmama pomaha 😵 Neumyva sice okna...to by som ani nechcela 😅 No pomaha a velmi 🙂

locko007
29. máj 2012

@desszi Presne tak. Ako ho doma naučia, tak to bude robiť aj doma so ženou. U svokrovcov je to presne tak ako u nás. Lenže svokor už sem tam aj niečo navarí, síce narobí bordel, ale aspoň sa snaží. Môj muž napríklad, keď nie som doma, že ideme k mojim rodičom na celý deň na dedinu, tak domov jesť ani nepríde, lebo by si musel jedlo sám naložiť a zohriať. Ide sa radšej napapkať do reštiky.
U nás doma to bolo presne naopak. Naši doteraz robia všetko spolu, ocino vie maminu vo všetkom zastať. Navarí, uprace, aj operie. Aj brat sa vždy do domácich prác zapájal.

carmella
29. máj 2012

pomaha az to niekedy prehana
aj ked sme na navsteve automaticky sa postavi a uz aj berie salky od kavy a ide ich umyt 😒

svetielkoand
29. máj 2012

@locko007 no najblizsie by som mu asi nabalila pradlo do plachty a poslala ho za mamou 😀

Moj chlap doma pomaha tak, aby sa neunavil 😀 urobi vsetko, o co ho poziadam a co vie, ale pracku a zehlicku nevie ani zapnut a varit ho naucil maly - prazenicu (Ked som bola v skole a maly mal na nu chut, ze sa postavil na stolicku a tatinkovi rozkazoval, kde co mame, co ma pouzit, ako to ma urobit 😀 ) takze od hladu uz nezahynie 😀 😀

snurka
29. máj 2012

tak mne manžel tiež maximálne pomáha 🙂 síce nevarí - teda okrem krupicovej kaše - tú si robí zásadne sám 🙂 ale povysáva, poutiera prach, poumýva (nechcel mi kúpiť umývačku riadu, tak sa ňou on sám stal), malého kúpe od narodenia len on - ak je samozrejme doma 🙂 proste normálne domáce práce zvláda on 🙂 niekedy mám náladu tak upratujem len ja, keď je v práci 🙂 ale ináč to robíme spoločne 🙂

zipsy
29. máj 2012

moj nerobi nic, len obcas umyje okna, lebo ja ich odmietam umyvat 🙂 je to presne ten typ chlapa, ktory si mysli, ze zena na materskej ma vela casu a nic nerobi.... skvely vyber, dufam, ze ho coskoro vymenim

lilliaan
29. máj 2012

pomaha 🙂 Vie aj navarit, keby bolo treba, aj ked vari uz len obcas..., ale povasava, umyje podlahu i okna 😅 Toho mojho to naucil zivot, lebo doma bolo heslo "zena robi vsetko a z chlapa sa nesmie robit zenska"

mata1976
29. máj 2012

@locko007 presne tak, moja svokra mala 2 chlapcov a 'naucila' ich upratovat, dokonca aj varit takze moj mm mi doma pomaha (okrem prania a zehlenia 🙂). Aj ked u svokrovcov to funguje uplne opacne - svokor neurobi ziadnu zensku robotu, nevie varit ani si sam nabrat jedlo na tanier 😒

locko007
29. máj 2012

@zipsy Môj si myslí presne to isté.

locko007
29. máj 2012

@mata1976 Oni sú všetci chlapi z mužovej strany taký pohodlný. Ešte vlastne aj mužova starká vo svojich 75 rokoch behá po svojich synoch (medzi nimi aj môj svokor) a robí im chlebíky. Najradšej by ich aj kŕmila.

mata1976
29. máj 2012

@locko007 ja stale hovorim, kto si ako nauci, tak ma 🙂

zipsy
29. máj 2012

@mata1976
@locko007 milujem, ked niekto hovori, ze je to nasa chyba (zien), ze mame doma debila.... skutocne mi to velmi pomaha .... ale podla mna, je na tom trochu pravdy....ja by som ale chlapa podpapucnika, ani nejake ťuťka doma nezniesla, bolo by mi z neho na grc. ono je to mozno aj o tom, ze otec je nam vzorom, aj vztah rodicov, a moja mama vzdy mojho otca obsluhovala, a on si chodil po sporte a po saune ... ja mam doma to iste

babulina
29. máj 2012

moj manzel ma plne vie zastupit co sa tyka domacnosti, upratuje, umyva, plni pracku aj zehlit, jedine s cim sa pasuje este je varenie ale postupom casu sa jeho menu zvacsuje takze deti neumru hladom 🙂
plne to ocenujem a myslim si ze takto by to malo vyzerat, nemam rada delenie prace na zensku a muzsku, u nas to funguje ta ak nieco treba urobit a jeden z nas ma cas tak to urobi, maximalne informuje toho druheho ze sa s tym uz nemusi zaoberat 😉 ale standardne sa dohodneme cez vikend ako to najrychlejsie podelit a postupom casu do upratovania zapajame aj deti a nerobi ziadne rozdiely v pohlavi co je podla mna najlepsi zaklad do zivota

locko007
29. máj 2012

@babulina To je super. Moc ti závidím. Keby môj muž vedel aspoň 20 % z toho. ☹

traktor
29. máj 2012

vie uvarit, ale je rad, ked varim ja....vie upratat, ale je rad, ked upracem ja...vie umyt riad, ale je rad, ked to urobim ja, vie...je toho vela, co vie urobit, ked by sa trebalo postarat ,tak sa postara..a preco je rad?no, lebo je tak vela mimo domu , ze je to u nas tak ako je a ak je nahodou doma, tak sa snazi porobit okolo domu co zameskal, alebo niekam vypadneme..neda sa mat vsetko, aj aby doma vsetko porobil , aj aby zarabal..ja som rada, ze je to u nas takto, rada si porobim co treba, mam uz svoj system + zapajaju sa aj deti..vadi mi akurat , ze nam chyba ten cas..ale zas nemôzme mat vsetko a som rada, ze ma v dnesnej dobe pracu..hoc je tam viac ako doma..

monyccka
29. máj 2012

no my to podelene mame a nerobim vsetko sama. Som doma, lebo mame male dieta, nie preto, ze sa nam narodila domacnost ;)
Varim len ja, o kose sa stara len manzel, prat davam ja, vesiame kto je poruke. Mycku nalozi aj vylozi, kto je pri nej, ked zapipa. Prach zvycajne utieram ja s malou pocas dna v ramci zabavy a vysava len manzel. Umyva dlazku zvycajne on, kupelka je moja, WC jeho, zehlim zvycajne ja. Ked je mm doma, v starostlivosti o malu sa striedame alebo sme s nou spolu, casto idu vonku a ja zatial navarim v klude, alebo ideme niekam spolu. O auto (prezuvanie, servis a umyvarka) sa staram ja, manzel tankuje. Ja mam na starosti financie, nakupovat chodime spolu, obcas chodim na male nakupy sama. Urcite je toho este mnoho, zhrniem to - necitim sa pretazena ani obskakovana. Manzel neuteka z roboty aby nam navaril a ja sa nezblaznim, ked povysava o den neskor ako by som to urobila ja..
Ale obskakovat dospeleho zdraveho chlapa mi pride uplne scestne. Isiel by z domu ryyychlo ;)
To ze je chlap lenivy ako vos by som nezniesla. Zijeme tu spolu, uz davno nelovia mamuty, tak budeme na domacnosti obja participovat. Starostlivost o dieta je castokrat narocnejsia ako praca na 8 hodin. Hough :D