icon

Pomáha vám manžel s domácnosťou?

tkmama
28. máj 2012

Veľmi by ma zaujímali Vaše názory a skúsenosti. Poznám rodiny, kde chlap ani nehne prstom, ale aj také, kde robí takmer všetko. Možno je to o výchove, o tom, čo videl doma. My sme niekde uprostred, ale niekedy mám pocit, že chcem toho priveľa. Tak sa snažím nájsť nejaký "štandard", ak sa to vôbec dá. 😉

monyccka
29. máj 2012

@zipsy tak ale tym si vlastne potvrdila, ze si za to mozes sama. A to, ze chlap doma nie je ako na allinclusive dovolenke neznamena, ze je tutko alebo podpapucnik ;) Je len normalny a nema pocit, ze je nadradeny zene a ja nemam pocit, ze ho mam obskakovat. Keby mihadzal ponozky pod stol, tak by ich tam aj nachadzal. Raz by mu dosli a objavil by caro kosa na pranie. Co je mimo kosa, neperiem. Keby nechaval taniere na stole, zostali by tam. Pokojne aj tyzden. Aj dva, ked treba. Raz sa to zlomit musi.

zipsy
29. máj 2012

@monyccka keby som nechavala veci na stole, tak ich maly zhodi, rozbije a moze sa daco stat....to s tym pranim uz ako tak pochopil, ze co nie je v kosi neperiem... ale nechajme to radsej tak, ja ho uz neprevychovam, mozno sa to podari inej 🙂

lucka1987
29. máj 2012

@locko007 no ved aj moj nosi domov peniaze a napriek tomu sa podiela na pracach.. nie pravidelne a nie v maxi rozsahu, ale v takom ako som spoojna... a to nenosi domov ziadne drobne, z celeho tyzdna je unaveny a vycerpany, tak v den, ked pride domov mu doprajem vsetko. ma upratane vsetko vyvonane, navarene niekolko jedal, z ktorych si moze vybrat.. no starostilost o maleho nejako neriesime ze kto co urobi.. proste vidi, ze mu treba dat jest spyta sa ma kedy papal a co mu ma dat a da mu. pripadne ho ide okupat alebo uspi.
myslim, ze ked to zachadza do extremu, tak to treba stopnut.. ved nie su sluzka.. aspon o dobca keby obcas sa postara.. aj to je uz nieco, ked uz nechce nic v domacnosti robit

norwayka
29. máj 2012

Hehehe, dobra otazka toto. Prave som to s manzelom rozoberala vcera. Ze ako nemame radi, ked sa povie, ze manzel pomaha manzelke v domacnosti. A co je to moja domacnost? hihihi. Ked tak, tak prispievame obaja do chodu domacnosti. Moj manzel navari, kedysi varil iba on, ale v poslednej dobe sa ucim sama varit, tak sa snazim ja nieco poriesit. Ale on robieva ranajky, vecere. V poslednej dobe mi byva zle, tak mi donesie vodu, deku, ulozi ma na sedacku. Stara sa o deti minimalne tolko, co ja, ak nie niekedy viacej. Vcera napriklad som ja umyvala vecer kupelky a on celu kuchynu. Pradlo vyvesi, naplni aj vyberie umyvacku. Pomoze mi umyt okna, atd, atd atd. A vzdy povie: A co? Ved tak to ma byt.

mita9
29. máj 2012

je to nasa domacnost, spolocny byt, takze robime aj vsetko spolocne, chodime spolu na nakup, sobotu spolocne riadime cely byt schody raz umyvam ja raz on a varenie ked mam vela ucenia vari on, ale vacsinou varim ja lebo sak ja som momentalne doma lebo mam prazdniny......ale nema ziadny problem varit aj on! deticky este nemame ale neverim tomu ze by sa nieco zmenilo....

penelope1
29. máj 2012

Môj muž mi kedysi dosť pomáhal, teraz však vidí len svoju prácu a domácnosť a dieťa ho nezaujímajú!Kúpeľňu mi sľúbil, že očistí pred mesiacom a nič... Čakám, či sa dovtipí! Keď príde z roboty a nechce nič robiť, tak mu vždy hovorím: Na čo si mi? Len na príťaž! Keby sa rozvedieme, tak mám menej bordelu, prania, varenia a aj väčší kľud, lebo takto sa pri tebe len musím rozculovať !!!

lauricka
29. máj 2012

ano, robi vsetko a zvladne sam aj nase dvojcata, robime obaja vsetko, bez problemov

lutia
29. máj 2012

tak pred narodenim maleho aj nieco manzel spravil ked som mu povedala...teraz? no len slabych 10% - ja varim cez tyzden, on cez vikend a malinko umyje riad - tod vse...ked mu poviem aby vyniesol smeti ked pojde rano tak to nespravi lebo to nema pri "nose" tak si na to ani nespomenie, co sa tyka kupelne - tak to uz ani umyvadlo po sebe neoplachne a umytie zachoda pred narodenin maleho bolo ze dam cistiaci prostriedok a splachnem...ved viem ze on pracuje a narobi sa v praci ale mne staci ked napr. pripravuje malemu mlieko a vodu vo flaske vyprazdni a ide pre druhu do spajze tak chcem aby tu prazdnu flasku zaniesol a zobral plnu....on prazdnu necha v kuchyni na linke a ide po plnu do spajze...alebo ked pouzije nozik tak ho odlozi na linku a ked ho na to stale upozornujem tak povie ze "mozno" ho este pouzije pri tej cinnosti a viem ze nepouzije ale aj ho tam necha pritom dres je len o 50cm vedla....viem ze su to malickosti ale aj tie pomozu a viem ze mi zbytocne nerobi pracu navyse a vie ze ma s tym vytoci...takze asik aj jeho teoria je to ze som doma, ze starost o maleho nezabera cas tak stiham aj ostatne...ale ma aj svoje dobre stranky
a co sa tyka co vidi doma tak sa aj bude spravat - ono to aj tak vizeralo - svokrovi ked svokra neda jest do taniera tak sa ani nenaje alebo jednoducho povedane ked je doma svokra tak svokor ani prstom nepohne...to som hned manzela poucila ze ked je hladny tak nech si nalozi, ked chce kavu tak nech si spravi atd. (nehovorim ze vzdy ale chcela som aby bol aj troska viac samostatnejsi a necakal na mna ze on pride dom a ja budem po cely cas poskakovat okolo neho) a vcera mi bolo povedane ze som nevdacna

lili_mia
29. máj 2012

môže to byť aj o tom, že ako si ho vychováš, tak ho budeš mať .. síce dávať ponožky do koša na pranie sa možno ani rokmi nenaučí, či spať v trenkach, v ktorých bol celý deň a ráno si to aspoň vymení, ale tak v tom potom spí .. ja som vo vzťahu robila také .. na spoločno .. jednak aj dohoda, že varí on, ja upratujem, on riad umyl až ked sa naplnilo umývadlo, ja po každom nožíku, tanieri, poháriku 🙂 ale boli spoločné nákupy, dohoda, kedy bude doma, aby sme poriadili byt tak ako treba pred vianocami, pred veľkou nocou a išlo to .. on mi povedal, že je rád takej dohode, aspoň po ňom neziapem, že treba pratať a on mi nepomáha, ale radšej sa dohodnúť, čo chcem poriadiť, kedy on môže .. žiadne že kedy je ochotný, býva tam aj on, tak podiel na upratovaní má mať on .. čiže ja umyla okná, žalúzie, on povysával, pozmýval zem, prach som vytrela ja .. v kúpeľni žaidne poličky, všetko po krajoch va vani, tak vaňu umyl on, ja odprášila všetko čo sme na tej vani mali .. ale je veľká pravda, že človek musí byť ochotný toto robiť .. pretože on vcelku nemal problém popratať, ale vstať v sobotu ráno pred 8smou s tým, že v sobotu sa upratuje, to mu nevonia .. tak sme sa teda naraňajkovali a začali od 10tej, obed pre istotu navarený večer predtým

babulina
29. máj 2012

@locko007 no to tiez neslo uplne samo vsetko, sice jeho mama ho dobre pripravila do zivota az moc privelmi lebo on je pedantne poriadkumilovny ale napr prat a zehlit som ho naucila ja, treba tak spravne postuchovat dobrym smerom 😀

lenka_b
29. máj 2012

U nas je to tiez tak, ze ja chcem mat vsetko podla svojich predstav, cize aj ked manzel poupratuje, tak to nie je ''tak, ako ma byt'' 🙂 Ale mame to podelene, pomaha s varenim, stara sa o smeti a auta. ale ja inac robim vsetko sama a bavi ma to - je to taky relax robit nieco ine ako sedavu pracu v robote... mam pocit, ze sa aspon trosku hybem 🙂

vianocnystromcek
29. máj 2012

pomaha! vari, upratuje, zehli...vsetko...delime si to podla toho ako ma kto na co chut...
...jedine co je skor moja robotka je kupelna 😀 😀 , WC je zasa skor jeho job hlavne teraz ked mam velke brucho a WC je maly priestor..

locko007
29. máj 2012

@lucka1987 No veď si už ako slúžka pripadám.

katecameron
29. máj 2012

@locko007 aj ja 😉 niesi sama

ritusuk
29. máj 2012

Nuz, rad vysava 🙂 Ale zeby isiel do extremov, to nie. Viem, ze nerad umyva riady, takze ho o to poprosim len naozaj vynimocne, ked narobi privelky bordel pri vareni 🙂 Skor pomaha inak, rad kuchti a pecie, obcas, ked ho vidim s tymi tetovaniami a piercingom v bradavkach, ako vytahuje plech z rury a rozplyva sa nad kolacom, mi rozum stoji, kde sa to v nom vsetko nabralo 😀 Vie si teda aj oprat, aj navarit, aj urobit poriadok, ale samozrejme, vzdy mu padne dobre, ked to urobim ja, plus ho troska poobskakujem 🙂 Navyse mam rada poriadok po svojom, hlavne ked cakame navstevu, tak je to na mne, lebo inak to musim spravit po nom este raz, aby som bola spokojna 🙂
A co sa tyka deti, niet o com, prebaluje, krmi, kupe...nemam problem dat si kedykolvek vanu, ist na nakupy, kavu alebo si len tak na chvilu lahnut s casopisom...a je to tak aj naopak, proste sme tim a mame dvojcata, takze si to inak predstavit ani neviem...len ma obcas zarazi, ci tiez po nom nechcem privela, pretoze sa tak strasne snazi a ja ked som v razi, tak viem byt pekne neprijemna 🙄 Co vsak nevie je, ze kazdu noc dakujem Bohu za to, ze ho mam, ze mam deti a ze nam zatial takto pekne ide karta...

ajca123
29. máj 2012

@tkmama nepomahal,ale uz áno a aj dá deťom papat ráno...
Muz mi hlavne kúpy vše čo potrebujem a čo mi uľahčuje robotu 🙂))
Večer mi pomáha deti kúpať a obliect...
A vymysla čo mám variť.. Maso na grilovanie robi on a ja salaty. A uči deti

lujza123
30. máj 2012

Mne ex pomahal ..ale zozaciatku to bola katastrofa. On bol z rodiny kde jeho mamina najradsej vsetko robila sama a ked naozaj potrebovala s cimsi pomoct zamestnala jeho sestry. Ked sme po roku chodenia zacali spolu byvat tak som ostala v poriadnom soku. Mal teorie o muzskych pracach (vymenit ziarovku) a zenskych pracach (varenie, pranie, upratovanie...) a ziadnymi rozumnymi argumentami mu to neslo vysvetlit ze preto ze sa mi nic nehompala medzi nohami predsa neznamena ze mam robit niekomu sluzku, obzvlast v pripade ze nemame ziadne deti, rovnako pracujeme a rovnakym financnym dielom sa podielame na chode domacnosti. Varil vzdy rad, umyt si po sebe riady a nenechavat oblecenie povalane kade tade pochopil celkom rychlo ostatne bol tazky boj. Prislo aj k takym radikalnym krokom ako to ze som mu odmietla cokolvek prat....najskor sa tvaril ze noaco ale ked uz si nemal co ciste obliect tak zduty si siel sam oprat ( pomiesal svetle tmave a vdaka nejakemu novemu cervenemu tricku mu zafarbilo vsetko na ruzovo 😀 ) alebo som zaviedla tyzdenne "sluzby" a ked sa na to vykaslal tak som zatala zuby a aj tri tyzdne zila v totalnom bordeli kym aspon nepovysaval (on tvrdil ze ON TU SPINU NA ZEM NEHADZE TAK PRECO BY TO MAL VYSAVAT).....tu jeho 1 sluzbu som sa mu realne vyhrazala ze sa odstahujem a budeme sa stretavat len koli sexu . Pomalicky sa to zlepsovalo a po roku uz bol v stave ze sme mohli upratovat spolocne, ked videl ze sa babrem s obedom tak sam od seba povysaval atd...jasne ze vela veci som radsej urobila ja a dokladnejsie ale nemala som pocit ze robim nieco navyse lebo som vedela ze mi pomaha
Preto si myslim ze aj najzarytejsi odchovanec "starej skoly" sa da preucit len s tym treba zacat hned od zaciatku..lebo vela zien v euforii zo spolocneho byvania vsetko robi sama tak potom po par rokoch sa zmeny v systeme tazko dockaju

kocurik16
27. jún 2012

môj manžel po svadbe variť nevedel ale pri umývaní okien a upratovaní pomáhal. Švagor zase varil výborne a po jednej veľmi neslušnej hláške zo strany svokra na adresu mm som sa zaťala a keďže som po materskej išla pracovať na bývalé pracovisko,kde bola nepretržitá prevádzka a 12 hodinové služby tak môj drahý sa tak našteloval do domácich prác,že teraz bez problémov uvarí aj upečie čokoľvek. Nerobí mu problém piškotové ani kysnuté cesto a chlapci sa od malička tiež priúčali domácim prácam a chytilo ich to tak,že sa obaja učia za kuchárov a varia výborne

lamina
27. jún 2012

moj manzel mi plne pomaha s vychovou syna, krmi ho, kupe, prebaluje, vstava v noci miesat umele mliecko ked ja nevladzem, doma sam od seba umyje podlahu, vysava, da riad do umyvacky.varit nevie, to jedine je iba na mne, inak si ozaj nemozem stazovat.pritom je to manazer, vytazeny v roznych oblastiach.povedala by som, ze je to u nas tak 50 na 50, je asi malo takych muzov ktori si sami vsimnu co treba.skor aj si hodim oblecenie kde pride, on mi ho poskalda🙂ale nie je to Monk samozrejme 😉

maribell
30. jún 2012

aj moj manzel mi pomaha v domacnosti a velmi... v praci je ako kedy ..vacsinou od 8 do 3tej ..ale pomaha mi ako sa len da...teraz dokonca aj vari preoze ma moc bolieva chrbat a stat pri sporaku je pre mna utrpenim...pomaha mi vesiat pradlo a vseliake ine veci... mojmu manzelovi zomrela mamina ked al 3,5roka a zostal na vsetko s tatinom sam..takze je velmi samostatny a nema problem ani umyt riady ...

evitka82
30. jún 2012

pomáha až mi to ide na nervy.furt umýva riady a dlážky a hlavne vtedy ked je tu navsteva.aby všetci videli 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 toto je dakedy aj na prášky ked je chlap viac pohltený domacimi pracami ako zena...

prdelinka12
30. jún 2012

@olexa to mas dobre zariadene 🙂)))

indira
30. jún 2012

no ja mam dobreho manzela pomaha ako moze ,,,chodi do roboty co je dost namahava praca ale ked je doma pomaha pouprace dom a neziadam to odneho sam to spravy rano ma necha spat venuje sa detom spravy im ranajky proste super chlap na spravnom mieste 🙂 🙂 🙂

prdelinka12
30. jún 2012

@locko007 tak takeho chlapa by som ja hnala kade lahsie 🙂))

prdelinka12
5. júl 2012

po preciatni vsetkych prispevkov chcem k tomu povedat len tolko-je rozdiel ci pomaha chlap v byte ci v dome.toho mojho sa snazim co najviac odbremenit od prace v domacnosti,aj jest mu nakladam aj po nom upratujem,lebo na co sa on bude zdrzovat takymito vecami,nech robi to co ja nezvladnem urobit zanho.on ma kopec roboty vonku a chciet od neho aby upratoval ? to je moc.
nevidim na tom ale nic zle,ked sme s byvalim byvali na byte delili sme sa alebo sme to robili spolu.

rorinka11
5. júl 2012

@prdelinka12 uplne s tebou suhlasim!ja tiez mm aj obed nakladam...a on robi vsetko co nezvladnem ja,vsetko okolo domu...ale zasa ked je treba,pomoze aj s malou...

prdelinka12
5. júl 2012

@rorinka11 no my este nemame mimi ale som mu povedala ze ho musim najskor naucit varit a potom bude 🙂 ja mu chodim aj von pomahat,lebo on ma toho fakt vela :( vies a to este kamosi si u nas podavaju klucku,co kzdy nieco potrebuje..ale aspon to ma vyhody ze ked potrebujeme aj my nie je problem 🙂

rorinka11
5. júl 2012

@prdelinka12 no aj unas to je tak.sa niekedy este aj hnevam ze chodi stale niekomu pomahat no len to vzdy kazdy vrati.na rodinom mame stale okolo domu vela prace...

prdelinka12
5. júl 2012

@rorinka11 aj ja sa hnevam,teraz sme uz dva tyzdne spolu poriadne neboli,nemali sme na seba ani cas a ani ako oslavit vyrocie. a este v buducnosti planujeme prerabat ppoval na vlastne byvanie,takze nebudem riesit ci cukrik vysava ci umyva riady...

michelle22
22. júl 2012

sme zobrati 2 roky, zijeme v zahranici. manzel je z rodiny, kde mama robi vsetko. a strasne ich na to aj naucila-ona vsetko vybavi, poprace, navari, postara sa a oni pridu na hotove. U nas v rodine to bolo trosku inak. nie zeby sa mama nestarala 🙂 to urcite nie, ale bolo to skor, ak chces mat, priloz ruku k dielu 😉
ked sme sa vzali manzel bol dost odkazany na mna. postupne ale myslim ze som ho trosku vycvicila 😀 chodime domov obaja neskoro z prace, vycsinou ja este neskor ako on. Ked pridem, on uz ma navarene (resp. sa postara o nieco na veceru), pracka sa kruti a on umyva riad 😎 vtedy by som ho najradsej vybozkala 😀 😀
chape, ze rovnako chodim do prace a tiez som unavena, preto nebude cakat kym dojdem a porobim veci. Paci sa mi taka delba prace, ked po tom ja upratujem, nemam pocit, ze niekomu robim sluzku, alebo ze niekto taha za jeden koniec.
fungujeme takto- kto ma na co cas, to spravi a nepozerame sa na hrbu riadu, vysavac, spinave pradlo a nacakame ze sa to spravi samo 🙂