icon

Pomáhajú vám svokry a matky s deťmi?

27. jan 2025

Ahojte , neberte to v zlom . Chcem sa len spýtať ako je to u Vás . Či Vám pomáhajú svokry alebo matky s deťmi . Len v skratke , mám 2 ročného syna a dvojmesačné bábätko . S našim prvorodeným to bol extrém, mal koliky a ťažký reflux , pri ktorom sa každý deň dusil , nevedel sa nadýchnuť aj sme skončili v nemocnici . Po sekcii to bolo ťažké sa hneď starať . Malý je odmalička extrémne náročný , mal poruchy spánku , extrémne hyperaktívny nedá sa nijak vybiť doslova . Nikto nám niekdy fyzicky nepomahal . Moja matka sa rozhodla že jediná dcéra ju nezaujíma , a ani jej jedine vnúčatá .. takže ona ani nevie ako sa majú a vyzerajú - tak logicky nechodí k nám , proste žiadny kontakt. Ale to je jej rozhodnutie , kde sa stalo kopa iných problémov ktoré mi spôsobila .. ale to nejdeme riesit tu.. Ale .. moja svokra vie aká je situácia a pred pôrodom druhého bábätka mi povedala že pomáhať majú matky od dcéry . Je podľa Vás toto tvrdenie správne ? Keď vie akú máme situáciu od mojej matky plus nevieme sa ani na sekundu zastaviť pri deťoch s mužom . Nejde o lutovanie len ma zaujíma Vás názor že či matka od syna nemá pomáhať varovať vnúčatá . Takže nepomáha nie len moja matka ale nikdy ani ťuk svokra .
Ďakujem . Prosím poste úprimne 🙂😃

katulienkax
27. jan 2025

@0silvia0 presne aj ja som nahanala sliepky, pobehala a pohladala vajcia v kurine, sankovala sa s bratrancom. Babka bud varila alebo plela a okopavala zahradu. Napriek tomu mam romanticke spomienky na babku ako tuna ostatne. Babka bola samozrejme v tom case uz na dochodku a nikdy za nami nedosla, otec nas musel zasikovat k nej...

lavender94
27. jan 2025

Tak by som jej asi zahlásila, že vnúčatá su tiež len pre matky od dcéry. Ako samozrejme je to jej právo že vám nechce pomôcť ani by som jej to nemala úplne za zle ale zarazila ma ta výhovorka. Nechcela byť za najhoršiu tak nepovedala narovinu že sa jej nechce ale zaobalila to do tejto kktiny. Mne to príde smiešne. Samozrejme keď sa nebude tým padom tak často stretávať s vnúčatami, už bude prskať ze ma práva

0silvia0
27. jan 2025

@katulienkax moje babka obe boli ženy v domácnosti, nikdy nepracovali, ja keď som sa narodila, moja babka mala 44 rokov. Čiže mladica úplná, čiže energie musela mať kopec a napriek tomu nefungovala tak, že by chodila ovešaná vnúčatami. No len vtedy nebolo zvykom starým rodičom niečo vyčítať, každý sa staral ako vedel.

betulinka1
27. jan 2025

To som nikdy nepocula. Podla mna je to vyhovorka. U nas pomáha, kto vie. Napriklad ja nemam mamu zomrela. Takze moj otec mi pomáhal a aj su super partaci s vnukom. Letná dovolenka, zimna dovolenka od 6 rokov s dedom. Svokra, nie je biologická babka mojho syna ale kedykolvek si berie deti a je po ruke. Babky a dedkovia musia pochopit, ze pokial si nevytvoria vztah s vnúčatami, kym su mali, tak ked budu mat 10 rokov, uz nebudu chciet travit cas pre nich s cudzím človekom. Potom sa čudujú. Minule moj dialóg s mojou 85 rocnou babkou, ze preco mi len prinesies veci a neposedis so mnou, citim sa tak sama? Moja odpoved: lebo som na to neni naučená s tebou posedieť a klebetiť….takze autorka oni su strojcom svojich vlastných vztahov. Tebe nepomáhajú a potom aspon nebudes musiet vracat 😉

natalka13
27. jan 2025

tvoja logika "má pomahat" neplati.
moze a nemusi je spravne.

natalka13
27. jan 2025

@tilonka nezabudaj ze ti odchovanci socializmu stale chodia do prace.
maju svoje konicky, sportuju, chodia na kulturu....svoje deti uz odchovali, mnohe tiez bez pomoci.
cize matka ma nejaky program a babka ma strazit, ze aj babka ma program to ide mimo, je predsa babka a ta sa ma trhat pomahat.

tilonka
27. jan 2025

@natalka13 nikto nehovori o trhani, ale o zaujme o vnucata, obcas pomoct. Myslim ze tym zenam co to potrebuju pomoze strazenie aj keby len jeden vikend v mesiaci, dat detom tu babkovsku lasku. Viaceri maju ten volny cas ale nechce sa im investovat ani zaujmom. Doba je narocna na vychovu a starostlivost v tom, ze deti su viac chore, viac chripkovych obdobi, nehraju sa tolko von ako deti kedysi, su prazdne ihriska, menej dostupne letne tabory..

janettdamian
27. jan 2025

@katulienkax súhlasím, mám 50+ k babke sme chodili iba na prázdniny. To nás tam bolo aj 10-15 kusov 😀 (mama bola z 8 detí). Babkina robota bola,aby boli plné hrnce a celý deň o nás nevedela...

zoja1234
27. jan 2025

@autorka
1.dnesne babky sa nikdy nevyrovnaju tym našim, z pred 30-40 rokov
2.doba sa zmenila, dnešní starí rodičia ešte stále pracuju
3.mladi su casto odsťahovaní ďaleko od rodiny
4.kto chce, a spomenie si, ako bolo pomáhane jemu s jeho detmi, tak pomôže. Aspoň kúsok aj keď chodí do práce
5. Kto nechce, tak nepomôže. Ale o 20 rokov nech neplace ze mu vnucata kašlú na jeho starú hlavu...

64jarka64
27. jan 2025

Já by som aj pomáhala keby o to nevesta stála😒Dnes mi písala,že leží má chrípku,tak som sa ako vždy ponúkla či netreba prísť pre malého,zajtra uvariť obed,vyzdvihnúť malého zo školky,odpoveď bola NIE.Podotýkam jej mama býva hneď v dome vedla nich.

autor
27. jan 2025

@tilonka áno 🩷presne 👌🏽

autor
27. jan 2025

@64jarka64 fuha.. to mi je ľúto ☹ v živote je všetko nejako v nerovnováhe

sasa1310
27. jan 2025

ja som mala prvé dieťa tiež veľmi náročné. Preto sme druhé mali až po 5 rokoch

zuzuliatko18
27. jan 2025

Na pomocnstarych rodicov volame, ked je to nutne (nape..nam naraz vyjde nieco v praci nestihame skolku), teraz svokrovci strazili dva dni drobca, lebo ide na jedno vysetrenie a nechceli sme, aby bol v skolke, aby nahodou nieco nechytil tam.
Nemyslim, ze sa to da porovnavat napr. S nasimi starymi rodicmi, ti isli vyrazne skor do dochodku a teda bolo aj vyrazne mladsi,.ked sme my boli deti. Moji rodicia aj svokrovci uz maju vsetci nad 60 rokov a teda verim, ze je to ina zataz, strazit 4-5 rocne dieta, plne energie, ako ked mali 50.
Druha vec, ja.aom vyrastala v rovnako .meste ako byvali stari rodicia, bolo lahsie aby prisli strazit. Nasli sme vsak teraz kompeomis, ktory je pre nas ok a pre starych rodicov tiez akceptovatelny.

0kristina0
27. jan 2025

Deti su tvoje a muzove, spravili ste si ich tak sa o ne starajte vy dvaja. Preco sa spoliehate na niekoho ineho? Nikto nie je povinny Vam pomahat a nemali by ste to od nikoho vyzadovat.

aurora33
27. jan 2025

@0kristina0 suhlasim.

mantilka
27. jan 2025

Svokra raz prišla po pôrode a ešte mi vynadala....takže radšej keby neprišla. Moja mama mi pomáhala len sporadicky aj to po veľkom naliehani, keď som padala na hubu. A to mi hovorila, ako jej pomáhali aj mama, aj otec, aj svokra.
Nie kazdy má takéto zázemie....žiaľ. Tiež sme si užili s refluxom,kolikami a nenormálne náročné dieťa.
Keď sme sa sťahovali do domu ...nikto nemal ochotu pomôcť aspoň trojročné dieťa postrážit.

oli18
27. jan 2025

@luccija doba s tym nema nic spolocne, je to vzdy len o konkretnom cloveku. Moja svokra mi s detmi v 80tych rokoch nikdy nepomohla, hoci ine vnucata nemala. Bola na dochodku a 2 krat mi povedala, ze ma uz svoj program. Viackrat som ju nepytala. Moja mama mi pomahala stale. O 30 rokov neskor som ja pomohla vypiplat moje 4 vnucata. Uz su odrastene a velmi je mi luto, ze uz ma casto nepotrebuju. Nikdy som neuprednostnila vlastny zaujem pred pomocou s vnucatkom.
Nebolo to vsak v takom meritku, aby sme boli s mm vo vlasnych aktivitach obmedzovani.

kvietok1233
27. jan 2025

Mne pomáhajú obe, ale viac svokra keďže je už na dôchodku. To čo urobila tvoja svokra je zbavenie sa zodpovednosti, proste sa nechce starať, chce mať pokoj. Ja aj keď mám pomoc, myslím že by jej mohlo byť aj trochu viac (svokra mi dieťa občas postráži ale je to naozaj občas a nie nemá žiadne zdravotné problémy, je úplne fit a na dôchodku). Kde sú tie časy keď boli naše babky babkami. Celé leto som bola u babky cez víkendy ta sa tešila keď sme aj so sesternicami prisli, proste nikdy sme necítili že sme jej na obtiaž. Dnes sa nikomu nič nechce, nikto pomaly s ničím nepomôže doba je zla smutná. Treba sa s tým naučiť zit, viem že ťa to mrzí ale určite by som sa im neprosila o žiadnu pomoc ak majú takýto prístup. Ale zratala by som im to, ak budú pomoc potrebovať ony. Vtedy by som im to vykricala.

mariynka
27. jan 2025

@mane01 "Nikdy by mi nenapadlo chciet od nich, aby mi pomahali s detmi." 🙉🙉🙉to co je??? Ved babky bezne strazia vnucata❤️

mariynka
27. jan 2025

@0kristina0 lebo je to prirodzene? Pomahat detom, ktore lubime? Co vy tu vypisujete🙉ako z Marsu🙉🙉🙉

kvietok1233
28. jan 2025

@mariynka to sú dnešné "babky" už asi zabudli ako ony boli unavené, ako mali choré deti, ako bolo ťažko keď boli dva týždne doma a prišla menšia výplata (a to nemali hypotéky), zabudli ako im bolo zle a nemohli ísť k lekárovi lebo dieťa ochorelo a nemal ho kto postrážiť.

autor
28. jan 2025

@0kristina0 zas ďalšia čo ma vysoké IQ🤣vy ste mimo ? Viete citát čo som sa pýtala? Pýtala som sa iba či svokry / matky od syna nepomáhajú! Kde píšem že mi majú a musia pomáhať ?!
“ len ma zaujíma Vás názor že či matka od syna nemá pomáhať varovať vnúčatá . Takže nepomáha nie len moja matka ale nikdy ani ťuk svokra”
Kde vyžadujem pomoc , .. to že napíšem že nikto nepomáha hneď automaticky musí byt že áno? Spamätajte sa

ljzozv
28. jan 2025

Cize keď tak je očakávaná pomoc od starej matky, aj ste sa jej spýtali, či môžete mať dieťa a súhlasila ona s tým, a že vám aj bude pomáhať???
Alebo to bolo len automaticky očakávané a ak by ste nemali žiadny problém s dieťaťom, tak (ako to zvykne bývať), tak vplyv svokry by bol nežiaduci?
Bolo by lepšie, keby chodila často a doma ti preskladavala prádlo a poučovala vás, čo robíte zle?
Autorka inak riadne prskas, keď sa ti odpoveď nepáči.
Mala som pomoc, ale neočakávala som ju. Bola skôr nie dobrá, nie každý chce mať za zadkom stále niekoho.
Nie je to povinnosť starých rodičov pomáhať s vnúčencami a za tým si stojím.
Na druhú stranu si vnúčatá nevytvoria vzťah so starými rodičmi a to sa už nikdy nebude dať úplne opraviť. Čo zasiali to budú žať.
Ja som trávila tiež len leta u starkých a to ešte robili, čiže nás len niekto občas postrážil (teta, ujovia), inak sme sa starali cez deň sami o seba a tak ako bolo hore spomenuté, tak starká sa starala o jedlo.
Ste na deti dvaja rodičia.

0kristina0
28. jan 2025

@mariynka ty si z toho marsu asi priletela, to ze je nieco prirodzene neznamena, ze je aj povinne. Rovnako ako je prirodzene mat deti, nie je to ale povinnost. Preber sa.

kika845
28. jan 2025

Autorka nie, nie je to povinnost, ved ked im bude lahostajna ked budu uz vnucata vacsie, starsie tiez babka nebude ich povinnost

autor
28. jan 2025

@kika845 áno však jasne , ja nikde nepíšem že je to povinnosť a že to očakávam 🙂 ja som sa lem pýtala či pomáhajú druhým , len tak , na tom nič nie je zle sa spýtať 🙂

kika845
28. jan 2025

To je asi taka babka ze s jej nazorom ze ma pomahat mama nevesty, potom bude prekvapena ked ju vnucata okaslu ked budu vacsie a potom bude rozpravat ze nevesta ich nahuckala 😄

dagas
28. jan 2025

Mamina pomáha, svokra tá sa len ukazuje a vyvoláva nás na oslavy..😏 nepamätám si kedy sama od seba zavolala alebo napísala aspoň ako sa deti majú,nie to aby si ich ešte zobrala..malá tam ide len keď sa doprosí že tam chce ísť ale aj to je minimum...lebo svokra si vždy nájde dôvod prečo nemá čas ☺️

softiesofie
28. jan 2025

Tak ked sa "len" nezaujima (a nepomaha) tak to je este dobre.
Ale ked sa nezaujima (nepomaha), ale neustale stara (uz by malo zacat sediet, ma oneskorene chodenie...nejdes s tym dietatom na kontrolu?), tak to je masaker.
No a este jedna kategoria je super (ako spomenute vyssie). Nezaujima, nestara, a len sa prezentuje. Cize vnuca len na fotecky.