icon

Pomáhajú vám vaši rodičia?

23. nov 2020

Ahojte dievčatá nechcem nikoho kritizovať ani sa sťažovať iba by ma zaujímalo to, či vám pomáhajú napr rodičia alebo svokrovci? Myslím to tak, že ak máte malé deti tak či vám mama pomáha že napr. niekedy navarí alebo si vezme dieťa na pár hodín k sebe? Pýtam sa iba preto, lebo ja odkedy mám dieťa akoby som ani neexistovala, svokrovci absolútne nechodia, mama tiež mi nechce pomáhať, ani k nám nechodí.Ja som s malou celé dni sama, no ak neberiem manžela ale ten je stále v práci.Zaujíma ma ako to máte vy ? Dakujem.

kubkovamama
23. nov 2020

My sme s manželom rozvedení,takže doma je mix vlastne+nevlastné deti.Terajsi svokrovci sú k nám dosť chladní,s manželom nemajú vrúcny vztah ani exsvokrovci sa neangazuju.Moja mama napr.lubi všetky dá sa povedať rovnako.Nemala problém strážiť mi už pubertaka keď som pracovala ešte počas materskej,stráži aj nevlastné,radi sa navštevujeme.Moj otec tiež pohoda,deti mu ale strážiť určite nedám😂.Pomoc ak myslíš finančne alebo s varením,tak to nie,to by sme nikdy neprijali,ani keď som bola ešte sama a dosť zle na tom,hanbila by som sa ako pes.Ale najradšej si všetko riešime sami,deti bravame všade zo sebou,ak už ozaj musím k lekárovi alebo dlho v praci a nedá sa s mužom prestriedat

elizabet173
23. nov 2020

@nickpick nebolo to zrejme myslené doslovne, ide o záujem. Samozrejme, že starý človek potrebuje okrem záujmu aj pomoc. A čo sa týka mladej rodiny, je rozdiel keď príde babka s dedkom na návštevu, pokočíkuje, pohrá sa, prinesie koláč a je rozdiel, ak sú deti a vnúčatá u babky denne a stravujú sa tam, alebo babky lietajú s hrncami a s deťmi po lekároch, rodičia ani nevedia, kde má dieťa zubára a logopéda

elizabet173
23. nov 2020

@elementissa keď nie je záujem z jednej alebo druhej strany, nepomôže ani diskusia ani nič.

halabolka
23. nov 2020

Ja napisem z pozicie tety - brat ma malu 5 rocnu a mesacne babo. S malou sa snazim byt cez vikendy bud u nich a pohrat sa, aby mala svagrina cas na maleho, ked sama chce, tak ju beriem k sebe na noc a na vylety. Maleho chodime s mamou pocicikat, lebo im velmi malo spi, tak aby si aspon na chvilu oddychli. Mama v nedelu navari pre celu rodinu a vzdy im berieme nedelny obed. Samozrejme to od nas neocakavaju, ale my sme tak zvyknuti a kym im to nevadi a nepovedia, tesime sa ze mozeme pomoct.

keralas
23. nov 2020

Ahojte, s oboma detmi mi do dvoch rokov ich veku nik nepomahal, pokial som o to sama vyslovne nepoziadala. Akurat mi svokra v sestonedeli raz za tyzden na vikend navarila, co padlo vyborne. Beriem to tak ze su to moje a manzelove deti a nie ich. Ak som potrebovala, pomohli, inak ich videli stary rodicia na standardnej rodinnej navsteve. Moja mama nejavi o deti vobec zaujem, ale je to jej pravo. Ma konecne svoj cas a kopu zalub a konickov. Nech si ich uzije. Viac zaujmu zacala javit az ako mladsie dieta malo vyse 2 roky. Ale ak ju poprosim o nejake strazenie, nema s tym problem. Postara sa na jednotku. Svokra javi viac zaujmu, je s nimi rada, pomoze kedy len moze. Ale treba sa tiez ozvat.

eriksonka1234
23. nov 2020

Áno, pomáhajú, moji rodičia hlavne, svokru nemám, ale aj svokor pomohol, keď sme dom stavali, keďže je klampiar. Mama je moje druhé ja, minulý rok som veľmi ochorela, mesiac som o sebe nevedela, denne chodila, varila, starala sa o deti, upratala a to ešte zvládala aj svoju prácu. Som jej nesmierne vďačná. ♥️

kvetinka75
23. nov 2020

Ked.bola.dcera uplne mala tak obcas a zrazu akoby utalo. Ziadny zaujem . Neriesim. Zariadila som sa po svojom

nela82
23. nov 2020

S čím potrebuješ takú pomoc?Máš jedno dieťa?A potrebuješ s niečim pomáhať?To naozaj?Si dospelá,predpokladám aj tvoj manžel-ak počujem od nejakej matky,že doma nič,ale nič nestíha a musia chodiť rodičia či svokrovci atd na výpomoc-dakujem pekne.

nominativ
23. nov 2020

Teraz je taká doba, vidieť to aj v komentároch. Nejaká pomoc sa už veľmi nenosí a ani neočakáva. Keď niekto poradi, pomôže, robí to zle a sme haklivi na "zásah". Prípadne, nebodaj, by potom niekto chcel pomoc od nás. :D

Jednoducho, každý na vlastnom piesočku. V každom životnom ohľade.

Ja chápem, že moji rodičia a svokrovci sú zamestnaní v produktívnom veku, ale keď sa dá, pomôcť si vieme. Mama mi vie aj povedať nie, rovnako, ako ja jej. Ale pomáhame si.

Len ono sa ľuďom zvyčajne nechce.

nanka3
23. nov 2020

Od rodicov aj od svokrovcov byvame daleko, cize na deti sme len my s muzom, ak by sme byvali blizsie, pomahali by, nase deti ich zboznuju a aj stari rodicia ich, skoda, ze byvame daleko. Vsetko ma vsak svoje vyhody a nevyhody.

nominativ
23. nov 2020

@nela82 s cim? Napr.ja som si aj s jedným šla rada nakúpiť bez dieťaťa a muž bol zvyčajne v práci. Tak sup, mamina, prosím, môžem ti malú doviezť na hodku a pol? A podobne. Toto je u mňa pomoc.

Nákupy s deťmi, najmä s tými , čo nie sú muchy zjedzte ma, sú otravné. Pre všetkých. Alebo nestíhala som popri dvoch niečo na záhrade posadiť atď a mamina mi pomohla. A som za to vďačná a je to super.

kate_cs
23. nov 2020

Moja mama žije 50 km od nás a pracuje, ešte sa stará o dom a záhradu svojej maminy, ktorá mala mŕtvicu. No aj tak mi každý deň aspoň napíše ako sa máme, často s 2 ročným synom volajú spolu cez videohovor a aspoň raz za týždeň, dva sa osobne u nás zastaví. Syn k nej začína chodiť aj na víkend, že tam prespí a skvelo sa mu venuje. A pomáha mi aj materiálne. Každý mesiac pošle po kuriérovi zásobu plienok, vždy prinesie ovocie pre syna a posiela aj peniaze napríklad teraz na zimné topánky. Neskutočne mi pomáha hoci je ďaleko.
Svokra je síce dôchodkyňa a býva kúsok od nás, ale má brigádu a takmer k nám nechodi, bábätko nebola kočíkovať ani raz a teraz, keď je starší syn väčší, tak si ho aspoň raz tyzdenne vezme k sebe, že jej ho musíme doviezť. Ale dobre, keby som ju tu mala každý deň, asi by mi to vadilo.
Mne najviac pomáha manžel, je fakt super.

elementissa
23. nov 2020

@elizabet173 to je jasne. Ale kým sa neporozpravas s druhou stranou, tak nemôžeš vedieť, že ten záujem naozaj nemajú. Nikto nikomu nevidí do hlavy a všetky nezhody a hádky vznikajú len a len kvôli tomu, že ludiarnie sú ochotní tomu druhému povedať, ako to naozaj vidia a radšej cusia a druha strana si domysla... Otvorená komunikácia je liek na všetko ✌️ a keď sa s niekym nedá otvorene komunikovať, tak ho škrtám zo svojho života. Načo ti je taký príbuzný, ktorý si len domysla, má ťa za zlého, no nie je otvorený rozhovoru? To sú toxicki ľudia, s ktorými netreba mať nič spoločné

angelinja
23. nov 2020

@stanulienkat boze ako keby pocujem moju mamu ..toto je chore!!! akoze co im dlhujeme-RODICOMM????jTO ZE SA STARALI?? VED NESTARAT SA JE PREDSA TRESTNY CIN TO JE PO PRVE A PO DRUHE JE TO NEVIME ANI AKO TO NAZVAT!! JE PRIRODEZENE ZE MATER SA STARA O DETI CI UZ V LUDSKOM ALEBO ZVIERACOM SVETE NIE???a neivem asi ja som cudna ale JE PRIRODZENE SA STARAT O DETI!!! CI???? NECHPAEM TOMUTO PROSIM TA VYSVETLI MI TO...TY BUDES VYCITAT SVOJMU DECKU ZE SI SA ONHO MUSELA STARAT??? KED NIEKTO CHCE MAT DETI TAK ASI S TYM ZE SA TREBA O NE STARAT NIE??KTO SA MA STARAT O VLASTNE DETI AKOZE ? SUSED??? TO TVOJE ZMYSLANEI JE CHORE!!! JE PRIRODZENE SA STARAT O DIETA , AKOZE AKO SA TO DA INAK????NEIVEM VYSVETLI MI TO!!!za dalsie osobne nechapem babky dedkov ktori sa nestaraju o svoje vnucata- tym padom tam myslim kazdy moze videt aky skustocny vztah mal jeho rodic k nemu ako k dietatu vlastne. neviem hovorkm ja osm cudna asi a nepatrim do tohto sveta. no ja ked mna moje dieta poprosi o strazenie alebo hocico..nie mna nemusi prosit ja to budem robit preto lebo to budem tak citit- samozrejme budem najstatnejsia ked ma nebudu potrebovat moje deti, ale urcite to budem robit s laskou!!! ano lebo budem lubit svoje vnucata, tak ako lubim svoje dieta. neivem je to prirodzene , toto vsetko vychadza z cloveciny proste..generacia nasich rodicov je cudna ano poviem to rovno je cudna. Okrem toho ze si celkom pekne vlastne zili lebo mali o vsetko postarane a tazko sa im prisposobuje v kapitalizme, su este aj celkom citovo vyprahnuti.

hors
Autor odpoveď zmazal
nela82
23. nov 2020

@stanulienkat Uplne súhlasím.Dokonca viem o jednej mamine a nemá 20 rokov...má pol ročné dieťa a trávi s ním všetok čas-ked dieťa nespí-má ho na rukách,ak nie na rukách,tak sedí pri nom,kým sa ten malý hrá.Nepohne sa ani najesť,ani na wc kokko krát nepojde.Variť nevarí takmer vôbec-nemá čas!Upratovať neupratuje-nemá čas!S dieťaťom povinne spáva 2-krát denne a večer je s ním už od 19.00 v posteli tiež.V skratke-ta matka nerobí nič.Len sa venuje tomu dieťaťu-a nech mi nikto netvrdí,že takto maju fungovať matky.Samozrejme všetko o vývine a strave dieťaťa si zisťuje na nete a riadi s atabulkami.Až s ačudujem,že nikde sa tam nedočíta,že matka má aj iné povinosti-variť,pratať, ...atd...ona nerobí nič.Necha o.... plienku v kuchyni na linke aj 2 dni.Dalej nepokracujem radšej.Neshopné sú niektoré, neskutočne.Nikdy toto nepochopím.

jeliz59
23. nov 2020

Nie....a zišlo by sa...🤪

elementissa
23. nov 2020

@nominativ presne toto tam vidíme aj ja. Žiadnu pomoc nechcem, nech sa do mňa nikto nestará. Potom jasne, ze starí rodičia keď cítia tento prístup, tak nechcú rýpať, robiť žlč v rodine, že by zasa na nich dcéra ci nevesta kydala, že ju nenechajú na pokoji, že sa do nej stále starajú, ona nič od nich nepotrebuje a podobne... Presne o tom bol aj môj koment. Proste je taká doba. Ľudia sa naučili nevsimat si jeden druheho a nová generácia už bude mať total klapky na očiach

elementissa
23. nov 2020

@nela82 však ale to je taka ta moderna výchova, čo ju teraz všetci ospevuju a vyrastajú z nej egocentricki diktátori...každý si je strojcom vlastného šťastia

nela82
23. nov 2020

@angelinja rodičia sa v prvom rade maju starať-nie starí rodičia,ako si to v dnešnej dobe predstavuje 95% mladých.

petulda333
23. nov 2020

@stanulienkat co im dlhujeme? Ved rodicia sa rozhodli mat dieta a vedia co to obnasa. Dieta sa samo o seba postarat ani nevie ani nemoze. Mbe to pride uplne divne toto pisat, ze oni sa starali tak im deti nieco dlhuju. Ja to vnimam inak

nela82
23. nov 2020

@elementissa ale celé dni a roky sa podriadiť úplne dieťaťu??Ved to je choré.

angelinja
23. nov 2020

@nela82 ja nehovorim o starani sa !!! co je staranie? akoze vychovavat a satit atd..? to neni uloha babiek. to je dost velky rozdiel, ale ked babke pride vnuca a ta cumi do telefonu a pocuva infovojnu tak asi je ona cudna ci nie???

gabriela_obzerova
23. nov 2020

Absolutne vobec. Navyse manzel stale v praci, mam problem sa dostat aj raz rocne k zubarovi. Tak sa tesili na vnucata, az ich maju uuuplne u prdele. Mama mi neprisla pomoct ani po porode. Mojim rodicom staci s detmi volat dva krat tyzdenne a ukazuju znamym fotky, svokrovci ich maju na haku totalne... no co uz, uz som sa s tym zmierila. Ja budem super babka 😁

halabolka
Autor odpoveď zmazal
petulda333
23. nov 2020

Pomoc ako varenie ci upratanie som nechcela. Teda pri druhom tehotenstve som potrebovala, 3r syn doma a ja vkuse len v posteli a zvracala som. Tak to mama a svokra nosili jedlo pre mojho muza. Inak iba obcas postrazit ked som potrebovala ist nieco vybavit alebo k dr. Alebo sa len vyspat. Kedze moje deti su total nespavci. Pri synovi som 2,5r fungovala na 4h spanku aj to nie vkuse ale rozdelene. Ale u nas sa sami nukaju a postrazia a venuju sa az az. Ci uz moji rodicia ci svokrovci. Svokra 3r nerobi tak sa nudi a vola vnucata castejsie k sebe.

nela82
23. nov 2020

@angelinja všetko je o vztahoch,ake mate v rodine.Som zvedava kolke sa postarate o rodičov,ked to budu potrebovať-či to už je o niečom inom??S detmi chcete,aby vám pomahali-postarážili,hrali s aatd...atd...atd...kupovali darčeky a neviem čo ešte...no som zvedava,kolki sa postarate o rodičov a nešupnete ich do ústavu.😉

petulda333
23. nov 2020

@nela82 my sme v rodine nastaveni tak, ze si vzajomne pomahame, ci s nakupmi ci praca v byte, dome ci okolo domu a pod. A ja nechapem, ze niekto nepomoze. Ked si spomeniem na babku tak ona bola stastna ked s nami mohla byt a to sme u nej boli nasackovani 8 na vikend. A terax ked chceme aby sa starki venovali vnucatam tak je to zle. Ale preco? Ved by to malo byt normalne, tesit sa z vnucat a travit s nimi cas

elementissa
23. nov 2020

@angelinja inak, trafila si krásny point. Dieťa nič ale ze vôbec nič nedlhuje svojmu rodičovi. Rodičia majú 100% podiel na živote dieťaťa. Dieťa má 0% podiel na živote rodiča. Žiadne dieťa nie je povinné starať sa o svojich rodičov. Každý je povinný zabezpečiť svoju vlastnú rodinu. Mne napríklad toto príde choré.. Ze si ľudia robia deti, aby sa na starobu mal o nich kto starať. No nakopala by som svojho syna, ktorý by si zmyslel o 50 rokov, že sa ide starať o svoju 75 ročnú mamičku s Alzheimerom, pričom bude mať sám deti niekde v puberte, manželku, hypotéku s 99% určitosťou a bude stále v produktívnom veku. Kde ti ľudia vôbec berú hanbu DOŽADOVAŤ sa od svojich detí opatery? A že vraj ešte na oplátku... Môj ty boh... Akoby domovy dôchodcov neexistovali. My budeme s manželom spolu v našej domácnosti, kým si budeme vedieť ešte utrieť zadok a keď už by tu bol iba jeden z nás, tak švihom do penziónu pre seniorov. Život je oveľa krajší, keď si v kruhu priateľov rovnakého veku s rovnakými problémami ako sám v byte čakajúc, že tvoje dieťa, ktoré musí život vlastnú rodinu sa bude starať ešte aj o teba. A o svoje vnúčatá sa tiež budem starať s láskou, lebo vzťah starý rodič - vnúča je absolútne jedinečný. Ja som to nemala možnosť zažiť, moji starí rodičia už boli dementni a imobilni, keď ja som bola dieťa a druhí už dávno po smrti (môj otec bol sirota), no vidím, ako môj syn miluje svojich starých rodičov a ako sa mu oni chcú venovať a babka mu sadí stromčeky, dedo mu púšťa vláčiky... Taky vzťah, ako si každé dieťa zaslúži. Ja tiež budem taka babka (ak budem mat vnúčatá)

asia83
23. nov 2020

Veľmi. Žijú všetci štyria, doslova sa pretekajú kto kedy bude s malou (syna ešte nedávam). Víkendy a prázdniny má dcéra o zábavu postarané. V tomto mám šťastie.