icon

Pomáhajú vám vaši rodičia?

23. nov 2020

Ahojte dievčatá nechcem nikoho kritizovať ani sa sťažovať iba by ma zaujímalo to, či vám pomáhajú napr rodičia alebo svokrovci? Myslím to tak, že ak máte malé deti tak či vám mama pomáha že napr. niekedy navarí alebo si vezme dieťa na pár hodín k sebe? Pýtam sa iba preto, lebo ja odkedy mám dieťa akoby som ani neexistovala, svokrovci absolútne nechodia, mama tiež mi nechce pomáhať, ani k nám nechodí.Ja som s malou celé dni sama, no ak neberiem manžela ale ten je stále v práci.Zaujíma ma ako to máte vy ? Dakujem.

nela82
23. nov 2020

@petulda333 Ja netvrdím,že nie.No nezastávam názor dnešných mladých,ktorí priam nutia a silou mocou vyžaduju kedy a ako s amaju starí rodičia venovať vnúčatam.Pomáhať v domácnosti..?Matka na materskej či rodičovskej potrebuje pomoc pri varení obeda,či povysávani domu?To je ako ked tie velké deti nikdy nevyrástli a nutia rodičov chodiť k ním domov a pomáhať so všetkým.Existuju starí rodičia,ktorí necítia potrebu nejako výdať tie svoje vnúčata.A existuju tiež takí,čo chcu riešiť všetko a potom je v rodine nepokoj.No riadiť s apodla konika mi príde cez.Ved každý si predsa pozná tú svoju rodinu a tie svoje vzťahy.Niekto ich má priam ukážkove,niekto pravý opak.Tak snad nečaká zázraky potom...

nini1010
23. nov 2020

Ano,niezeby sa isli pretrhnut ze si ich proaktivne beru,ale vzdy ked poprosim z nejakeho dovodu o strazenie,hoc len aby som si mohla nakompletku upratat tak deti vezmu.Dost pomahaju.

petulda333
23. nov 2020

@nela82 ja zas chapem tu pomoc v domacnosti. Ja som bola nonstop unavena a aj som. Varim ked mala spi, ale nie vzdy stihnem. Ked je hore tak je zavesena namne. Nastadtie mam tolerantneho muza kt bud objedna pizzu alebo si nieco uvari sam. Mozno som pre niekoho neschopna, ale ja niekefy fakt to nedavam. Nieze nestiham, ale neda sa to. A zas myslim, ze vacsina pod pomocou mysli len to, ze mozno postrazit ci pokocikovat aby si zena oddychla a vklude uvarila a upratala

nickpick
23. nov 2020

@stanulienkat neviem co ty chapes pod pojmom muklovanie? to, ze svokra sem tam napecie kolac a stravi hodinu dve so svojim vnucatom? zije sama a nasa dcera je jej jedine vnuca, tak ako sa stara ona o nas, tak sa my starame o nu ked nieco potrebuje a bude potrebovat.... to iste moji rodicia, tak ako oni prejavuju zaujem, pozornost, pomoc o moje dieta, budem aj ja o nich a svoje vnucata....a nikoho to neobtazuje pretoze sme rodina... takze tolko k muklovaniu....

petulda333
23. nov 2020

@elementissa perfektne si to napisala

nela82
23. nov 2020

@petulda333 moj starší syn nespával 2 roky...den či noc...mala som vtedy 21 rokov,nevedela som variť-a dokázala som sa pri tom urevanom dieťati postarať o dom,manžela a urevané dieťa.Nevedela som čo je to spánok a fungovala som.Lebo som matka.A učila sa denne variť.Denne.Nie na 2-3 dni dopredu.A to som vtedy varila ešte aj pre svokrovcov,krorí chodili do práce.Nech mi nikto netvrdí,že sa to nedá.Všetko je o pohodlnosti.

petulda333
23. nov 2020

@nela82 tak ty si asi super zena. Ja som to nedala a obcas ani teraz. Ano, mozno niektore dni je to aj o pohodlnosti, ze namiesto varenia si radsej hodinu oddychnem. Ale treba si uvedomit, ze kazdy z nas je iny. Ja bez dostatocneho spanku neviem fungovat. Premaham sa ale neviem, som uplne nepouzitelna vtedy a ked aj nieco robim tak sa to pokazi. Momentalne som 4r bez spanku. Dnes som od pol2 hore a to som vcera sla spat o 23. Teraz idem uspat syna a rychlo do pistele a budem dufat, ze dcera tuto noc snad prespi aspon 4h

tami2014
23. nov 2020

Moja mama ma 71r a aj s otcimom neskutocne pomahaju. Som im za to nesmierne vdacna. Svokra zije daleko, ked pride, berie deti, ale nevie co ma s nimi robit. Ona im skor nieco kupi, da peniazky, ale aj za to som velmi vdacna.

magduska2
23. nov 2020

Nie 😔 ale zvykla som si.
No ja dufam,že až raz budem babka,budem to mať inak nastavené ☺️

berenika39
23. nov 2020

A proč potřebuješ, aby ti pomáhali? nezvládáš to sama? pak si o pomoc řekni, popros, argumentuj, co je důvod.
Pokud to nepotřebuješ nutně, vyraž za nimi, na návštěvu, kafe, pokec, výlet, procházku. Budou mít radost.

Ale svokrovci i rodiče mají svůj život, nejsou povinní skákat kolem mladých rodin.

halabolka
23. nov 2020

Ja inak nechapem tie komentare, ze preco by akoze rodicia mali pomahat? Ved to nie su ich deti..
No nie su, ale ono sa to tak automaticky ocakava ze ich budu lubit ako svoje. Ja mam z detstva tie najkrajsie spomienky s dedkom a babkou.. hravali sa s nami a do vsetkeho nas zapajali - chodili sme ako krpci makat na pole, starali sme sa o zvierata atd. Dokonca si na nich spominam v krajsom duchu ako na mamu, ktora bola vecne ufrflana a nikdy sa nam nejako extra nevenovala. A som strasne rada, ze prave starki k tomu nepristupovali stylom “nech sa mladi zariadia ked chceli mat deti”.

petulda333
23. nov 2020

@berenika39 ale kolko z nasich rodicov ci svokrovcov nas ako deti hodilo starkym na hlavu?! Kedysi to bolo normalne a dnes by zato niekoho ukamenovali. Ano, dnes mnoho starych rodicov este pracuje, ale najst si hodinku do tyzdna na vnuca snad mozu. A neskacu okolo mladych ale okolo vnucat. Ako pise aj
@halabolka tiez mam tie najkrajsie spomienky na babku. To je uplne iny vztah ako s rodicmi. A preto si neviem predstavit, zeby toto moje deti nepoznali. Smutne dost

fepe5
23. nov 2020

Ano pomahaju,rodicia aj svokrovci sa vo svojich vnucatach vidia a su radi ,ze s nimi mozu travit cas.S varenim a upratovanim pomoc nepotrebujemale ak nieco prinesu nebranim sa😉.Co sa tyka deti pomoc s nimi je neocenitelna hlavne cez prazdniny.Myslim,ze milujuci stari ridicia su pre vnucata len a len prinosom.

nela82
23. nov 2020

@halabolka mna skôr zaráža len to,ako si niektorí mladí myslia,že rodičia musia pomáhať,musia prísť,lebo...lebo...lebo...mna na tomto celom len toto zaráža.Je iné,ked príde mama na návštevu k dcere a navrhne jej,že jej pomôže trebars niečo dobre uvariť,či upiecť.No ležať doma v posteli a čakať,že snad už by mohla prísť tá mama a niečo navariť...je cez.Kolegyna má dospelé deti s rodinami a každý víkend ich má u seba-celé rodiny.Myslíš si,že je rada?Nie.Lebo už nieje najmladšia a chodí do práce.No jej dospelé deti to berú tak,že je to ich mama a nech s astará celý život.Celé víkendy nevaria-starvuju s au rodičov.Vôbec neberu ohlad na to,že ich matka pracuje celý týžden.Ešte si donesú dozy na jedlo aj na domov a pomôcť s obedom?Neexistuje.Najväčší gol je ten,ked vnúčata pýtaju peniaze-samozrejme nie drobné😉

berenika39
23. nov 2020

@petulda333 no ale ved - když chtějí, mají zájem, těší se z vnoučat, užívají si je - jen jim je tam pošlu, jak ráda. S vnoučaty tráví čas, protože jim to je příjemné, je to bezesporu pro děti i starké přínos, taky mě hlídala babička , když byla máma v práci a dodnes j to moje nej vzpomínka, na ty dny.
Psala jsem o tom, že není povinnost starkých pomáhat v domácnosti, starat se o to, co má zastat maminka a táta.

halabolka
23. nov 2020

@nela82 ale ved jasne, ze by to malo mat nejake hranice. Ja si tiez nepamatam, ze by nam babka chodila domov upratovat alebo varit. Ale zobrala si nas k sebe domov a starala sa o nas tam. Kazdemu by liezlo na nervy keby ich vlastne deti zneuzivali kvoli svojej lenivosti na bezne domace prace.. nie je povinnostou rodicov ani svokrovcov robit sluhov. Ale tak ci tak si myslim ze by mali javit zaujem o vnucata, nie sa tvarit otravene, ked nahodou dcera/nevesta raz za uhorsky rok potrebuje postrazit dieta.

evalin88
23. nov 2020

Moja mama odysla krátko po tom, čo som jej oznamila, že čakám bábo pracovať do zahraničia. Už je tam tretí rok. Svokra chodila raz za mesiac na kávu, bola max 2 hodiny, ale väčšinou nosila,jedlo. Od zaciatku prvej vlny covid u nás bola 2 krat.

elementissa
23. nov 2020

@nela82 no ved ja viem, ja to tiež absolútne nezastavam. Ja vediem syna k co najväčšej samostatnosti. Nakoľko pracujem popri RD, tak ani nemám na to čas. Ale poznám osobne viaceré takéto martyrky, čo sú celé bez seba, keď sa môžu stať otrokynami svojich detí. Kto chce kam, pomôžme mu tam 😅

lucinka1988
23. nov 2020

Presne rovnako, ako ty. Našťastie mám úžasného manžela, ktorý mi maximálne vo všetkom pomáha a malému sa venuje, chodí o 15h domov, takze sa to dá. Inak svokra 0 bodov, vidí nás 3x do roka a zavolá 2x do roka alebo ani to nie. Moji rodičia max raz do týždňa za mojej prítomnosti na pol hod a celé je to len o tom, aby videli malého, nič viac. Ja som navyše ešte tehotná, pracujem z domu, pomoc absolútne žiadna, či už občasne stráženie malého, keď mám pracovne povinnosti alebo len tak cez víkend, aby sme si s mužom oddýchli. Neurobím s tým nič, áno, nie je to ich povinnosť, ale rovnako potom ani ja nemám voči ním žiadnu povinnosť a tak to aj beriem. Ale už teraz viem, že keď ja raz budem mať vnúčatá, takouto starou mamou určite nebudem. Ale!! Nesmiem zabudnúť, moj syn ma úžasného strýka- môjho brata a ten mu to všetko vynahradza, ten zas nemá konkurenciu široko ďaleko v tom, ako sa malému venuje..

diewcatqoo
23. nov 2020

@nela82 toto, co popisujes s tvojou kolegynou, je urcite uz cez ciaru. Ale sama si za to moze. Povedala niekedy detom, ze jej to prekaza, ked u nej kysnu cely vikend? Povedala im, ze by jej mohli pomoct s obedom, ked uz im ho nabali? Odmietla dat niekomu z vnucat peniaze?
Tipujem, ze sa ani raz neozvala. Nech sa potom necuduje, ze deti sa k nej takto spravaju. Ako si vychovas, tak mas.

nela82
23. nov 2020

@diewcatqoo presne tak.No kade chodi,sa sťažuje.Tak aj tie mamičky,ktoré maju jedno dieťa asú z toho hotové,ked im mama nepríde pomocť...ako si ich rodičia vychovali-také ich maju.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
silceb
23. nov 2020

My bývame s mojimi rodičmi, mame 3 ročného syna. No môj syn sa narodil extrémne predčasne a teda aj to že bývame s rodičmi nám bolo v podstate na nič, pretože som potrebovala byt osobne so synom v podstate nonstop. Čiže kočíkovania sa báli, to si ja odkopírovala, keď tak chvíľku po dome. No bolo to proste neštandardne prvý rok. So svokrovcom som nemala nejak blízky vzťah. No teraz môžem skonštatovať po 2 rokoch, že obe strany starých rodičov malého milujú. S mojim oxidom chodí na prechádzky keď je doma. S mojou maminou robí v záhrade, polievka a tak. Svokrovci párkrát prišli či ho môžu zobrať na prechádzku alebo Zrovná dnes som si potrebovala poriešiť nákupy a tak, tak ho muž hodil k svokrovcom, bol tam cely deň. Staviame dom, takze v podstate toto leto tam trávil vela času, tak sa naučili byt spolu. No veľa záleží či ešte rodičia pracujú alebo nie. Svokrovci sú obaja na dôchodku, majú iba jeho jedného vnuka, takze si ho naplno chcú užiť. Moji rodičia pracujú, takze mamina chce mat skôr po robote kľud. No cez víkend je s ním viac. Je pre mna veľmi dôležité aby mal môj syn výborný vzťah so starými rodičmi. Sama doma mám/mala som výborných starých rodičov a mám na to najkrajšie spomienky. Aj keď v niečom nesúhlasím, pokial je spokojní maly, tak je to ok. Na výchovu sme tu my s manželom. No musím povedať, že sa nás naučili obe strany rešpektovať ako rodičov. Podľa toho čo čítame začnem si to viac vážiť, lebo to nie je samozrejmosť

kamilka281986
Autor odpoveď zmazal
madeleine
23. nov 2020

Nie, nepomahaju a ani nepomahali. Svokra velmi chcela, ale mne to prislo extremne neprirodzene, ked ku mne naklusala a vrhla sa po zehlicke ci umyvat okna, pritom ledva stoji a neustale si stazuje na bolesti. Vydiskutovali sme si to, chodi k nam na navstevy a travit cas s vnucatami. Samozrejme po 8mich rokoch uz aj pokecat si s nami, ked deti dovolia 🙂 Obcas mi pomoze vyvesit pradlo, ci pozehlit, ale priznam sa, je mi to neprijemne, ona je pre mna navsteva a host, ku ktoremu sa chcem spravat uctivo a neviem si predstavit, ze by mi varila alebo upratovala. To skor ja k nej by som mala ist.

Mamu uz nemam, ale ked bola, povedala mi jasne, chcela si deti, mas deti, postaraj sa o ne, ja som tu maximalne, aby som ich rozmaznavala (ani to nerobila :D ).

Urcite by som ocenila komunitny sposob zivota a vypomoc zo strany inej osoby, ale skor si viem predstavit, ze zijem blizko sestier a dohodnem sa s nimi, alebo kamosky co maju deti, ze si dame spicha a kym jedna vari, ostatne zabavia deti, ci pomozu nieco spravit v tej domacnosti...

Asi je to vec vychovy, ja som to nepoznala a moja mama tiez nie, mozno preto nam je to cudzie a samostatnost povazujem za vysadu. Kazdy sme nejaky a podstatne je, vediet to zvladnut v podmienkach, ktore mame k dispozicii k vlastnej spokojnosti. Je nakoniec uplne jedno ako ziju ludia okolo, ked mna robi spokojnym moj sposob 🙂 Vsetko dobre zelam!

seva22
23. nov 2020

@stanulienkat nemyslím si, ze je to o svojpravnosti alebo nesamostatnosti...mne napriklad najviac prve mesiace chýbal socialny kontakt, dieťa nonstop zavesene na prsníku, bola maximálne kontaktné dieťa, bola som rada, ked na chvíľu zaspala a ja som sa v kľude zatvorila na chvíľu na wc...v kočíku nechcela byť, ani v šatke,takze som prve tri mesiace strávila zavretá doma s dieťaťom v náručí...vtedy by sa mi veru hodila pomoc.aspon v podobe navstevy, ktorá nemusi nič robiť ani nic priniesť,len sa so mnou porozpráva...nie každý zvlada materstvo s prvým dieťaťom lavou zadnou,akokolvek sa na to zena pripravuje,ta zmena zivotneho štýlu je obrovská a nedá sa to bez toho, aby sa uplne necítila ako mimozemšťan, co pristál na inej planéte😇na planéte kde sa len plače, dojčí a prebaľuje😄🙄

dskjhfdlkdjhl
23. nov 2020

@kamilka281986 a cim som Ta urazila? Nepomylila si sa nahodou? Ja som nepisala o druhych, pisala som len o sebe a nezaujme starych rodicov.

kamilka281986
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
23. nov 2020

@elementissa bohužial je tu na MK viacero príspevkov, kde snaha bola, ale len z jednej strany. Netvrdím, že je to tento prípad, ale komunikácia je cestou, keď o ňu majú obe zúčastnené strany záujem.

ninusa221
23. nov 2020

Nemam ešte dieta ale moja svokra je taka aka je.. aj ma ohovárali a neznašala som ju ale ked sme začali spolu s priateľom byvat tak nam dala nove hrnce čistiace prostriedky do kúpeľne novy vysávač komplet do kuchyne riad cez nove pohare taniere no proste všetko a vždy ked pridu tak pridu s krabicou potravín muka atd takze pomáhajú a aj naši a vela krat som sa s maminou o tom rozpravala takze ja sa toho nebojím pomáhajú nam a veľmi 🙂