Pomoc od rodičov
Moji rodicia nás vychovali, sme 4ja teda skromne. Mali sme malo a všetky peniaze išli do domu. Keď som mala 18 odišla som a od vtedy sa o seba starám sama. Raz mi dala mama 500€ a na narodky 50. Ale ja som im kupovala oveľa hodnotenie dary, pracka, myčka, dovolenky.. osobne som si myslela ze nemajú € až si teraz kúpili auto za cca 30000... vôbec také nepotrebovali lebo z dediny do mesta idú raz za mesiac.. inak nechodia nikam. Mohli si kúpiť aj starší model. Každopádne je mi z toho divne lebo si myslím že nám mohli trochu pomôcť, alebo si tie € odložiť na zle časi. Pokiaľ viem neostalo im nič. Asi som sa chcela len vyzalovat, cítim takú krivdu. Asi to musím nejak vstrebať.
@ahhola fíha, teraz si ma odhalila!
Čo to tu vôbec riešiš? Je to ich vec!! Moji rodičia majú čerstvo po 50tke, chodia ma dovolenky a doprajú si, niekedy (podľa mňa) aj zbytočné veci ale čo sa ja mám čo starať do toho čo a za koľko si kúpia. Majú vlastné financie.. Ja som sa so sestrou osamostatnila, máme vlastné príjmy tak ma absolutne nezaujíma čo si kúpia, práve naopak. Ak si kúpia niečo z čoho vidím že majú radosť, teším sa z toho s nimi!! Doprajem im, zaslúžia si to.. Neviem prečo by mali sponzorovať mňa 🤦🤦
Ja nevidím dôvod, prečo by rodičia mali ešte podporovať deti, keď sa osamostatnili. Ja som sa vydala, keď som mala 18 rokov. Mám dospelého syna a nevidím dôvod mu dávať peniaze. Véd nech si zarobí. Tiež rodičia majú nárok užiť si svoje peniaze. Zrejme sa máš dobre keď si kupovala rodičom také dary, tak nechápem prečo by ti to mali oplacat.
Staci ze im skoncilo nejake sporenie, ci zivotka a dostali peniaze...ako neefektivne ich minuli, to je druha vec. Nastve to, lebo u nas aj manzela je normalne, ze rodicia dali kazdemu z deti po svadbe do zivota nejake peniaze. Rodicov nezmenis, kym mas sama dobry zivot, tak Ti to moze byt ukradnute co robia. On ten hnev prejde, mna ked moja mama nastve, tak manzel sa potom toho napocuva 😁...nastastie to chape ze to musim dat zo seba von 🤷♀️
@panelacikova netrep kraviny. My prispievame rodicom. Takto to riesila ludia okolo mna.
Ty vole, žena. Ty máš aké životné priority? Peniaze alebo rodinu? Moze ti byť uolne jedno, čo si kúpili za ich peniaze. Že ty si im kupovala hodnotné dary je rovnako tvoja vec a predpokladám, že ti pri kúpe práčky pre mamu nedržal nikto zbraň pri hlave. Ak mas ry na hodnotné dary, pomoc od mamy a otca zjavne nepotrebuješ. Keby si kúpili aj jachtu a využili ju na jednu jedinú plavbu po Dunaji, môže ti to byť jedno. S tou svadbou si robíš srandu, nie? Vydávala si sa aby si zarobila, či z lásky k svojmu mužovi?
Ja nemám na taketo ženy pekné slovo a krotím sa len aby mi nezmazali komentár. To ako prepáč tú úprimnosť, ale si prvotriedna trubka. Rodinné hodnoty sú úplne inde, nie v peňaženke. Ak toto nedokážeš pochopiť, tak zo sebou niečo rob.
Tak teda dievčatá prečítala som pripomienky a mala som čudný pocit. Každý písal to svoje a vôbec som sa nestotožnila ani s jediným názorom. Autorka sa vyžalovala preto, lebo ako píše pomáhala rodičom, a rodičia majú peniaze na kúpu auta, ktoré podľa jej slov ani nepotrebujú. Ja ju chápem, lebo cíti sa podvedená a čiastočne aj oklamaná. Nechcem ti dať radu, ale i ja mám pocit, že rodičia ťa oklamali. Prestaň im kupovať veci. Keď majú na ,, zbytočnosť", tak nech majú aj na dôležitejšie veci!
Po tom, ako si rozpísala celú situáciu ťa úplne chápem. Dôchodcovia, ak uz si chceli dopriať nové auto, mali si kúpiť, také, na aké majú. Ideálne s tým, aby im po kúpe ostala aj nejaká finančná rezerva. Nie brať si pôžičku v ich veku.. mali rozmýšľať zodpovedne, fakt sa im môže čo to v dome pokaziť, kto to bude platiť? Na tvojom mieste by ma to tiež štvalo, keď vieš, že prvá na rade budeš ty. Oni si dopriali, v poriadku, ale mali si to lepšie premyslieť. To nechápem, keď ste im ešte predtým radili. Zachovali sa dosť nezodpovedne, v zmysle svet-gombička
Neviem....ale ľutujem tvojich rodičov čo za hlúpe dieťa sa im narodilo...mstrasne im musí byť s teba smutno....kriste.co to je za dobu keď deti závidia a nedopravu rodičom....fuuuu...strašne smutný život musíš mat
Neries a dopraj im 😉
@autorka milá autorka,ja tá plne chápem hoci som chudobu nikdy nezažila. Rodičia sú dospelí ľudia čo mali asi vždy hlbšie do vačku a ako vidíš,asi nikdy nevedeli hospodáriť preto to tak bolo. A je super,že ty vieš. Vyhádzať sa v 60tke zo všetkých peňazí bez bočného príjmu a ešte sa aj zadlžiť je absolútny nezmysel. Aj mne by sa rozum pozastavoval. Keby sme takto všetci hospodarili, s holými ritami by sme všetci boli a nemal by nás kto už dotovať. A keď sa ich spýtala,že a ako si to predstavujú,keď sa im teraz kotol pokazí? Alebo chladnička vypovedá?
Kiež by si moji rodičia tak dopriali, alebo ja by som im mohla takto dopriať.... Ja som vcelku sporivy typ, ale pre rodičov sa rada rozsupnem, fakt si zaslúžia. Však dopraj aj tým svojim, nech si peniaze dajú na čo chcú, hoc aj na zbytočnosť.
Ja teda neviem co mate za vztahy, ale moji rodicia sa so mnou bavia o hocicom co sa chystaju kupit.... ci je to nova tv, alebo len rychlovarna kanvica... preberame normalne veci, aj uplne banality. Inak velakrat som si vsimla, ze mladí jazdia na "šrotoch" a star(š)í maju nove autá... Mozno je to tym, ze na dochodku si konecne chcu uzit nieco drahsie, aj ked to bude 6 dní v týzdni len v garazi.... co sa tyka svadby, bola len tvoja volba vrazat do nej peniaze, ved sa da vziat zadarmo len so svedkami.... ja som neocakala a ani nechcela nic nechat si platit, az mama si vydobila aspon zakusky zaplatit (160€) a do obalky nam dali 50€. Podla mna az az.... za cely zivot si ich stála velmi vela, predpokladam ze ti nikdy nic nevyhodili pred oci... tak preco mas potrebu riesit ako nakladaju s peniazmi teraz ked si ich mozu uzivat bez detí?
@jaond19 keby si čítala diskusiu, tak by si vedela že autorka a súrodenci vedeli že idú kúpiť nové auto, ale za 18tis. Až keď už auto kúpili dozvedela sa že to bolo za 30tis. A ze 20tis minuli zo svojich úspor na 0 a ostatné si požičali, čiže zadlžili sa.. takže sa o tom bavili, ale rodičia urobili po svojom. Áno, každý môže robiť čo len chce, ale neverím že by ti bolo jedno ak by tvoji rodičia minuli všetky úspory a ešte sa aj zadlžili..
Admin, fakt nechápem prečo dávaš niekoľko dní staré témy na úvodnú stránku, bolo tu snáď malo moralistickych hádok takto pred vianocami?
Nehnevaj sa ale si krava,, ak by si moja mama mohla dovoliť kúpiť auto tak by som bola happy a určite by som nezavidela,, mamine??? Šak ti okakanú riť umývala
@jana_eyre_2 no tak pardon ozaj nemam kedy citat 8 stran
@jaond19 to od teba ani nikto nežiada 😏
Mozno budem jedina, co ta chape, ale mne by bolo skor luto, ze rodicia su financne negramotni. Auto stratilo na hodnote -2000E uz ako opustilo areal predajn0e.
Skor sa mali zamysliet, ze jedneho dna budu bezvladni a 20 tisic mohli mat odlozene pre opatrovatelsku sluzbu.
Sú to ich peniaze a ich rozhodnutie. Keby ich aj dali na hazard, stále sú to ich peniaze a ich rozhodnutie. Ty s tými peniazmi nič nemáš a nemáš im čo závidieť. Tvoji rodičia ťa vychovali najlepšie, ako vedeli - a ty im to buď oplatíš, alebo budeš vyčítať, že ti nedali viac. Je to len tvoja voľba a tvoj pohľad na život. Tak im, prosím, na staré kolená dopraj. Myslím, že pri 4 deťoch sa za celý život obmedzovali viac ako dosť.
@autorka, asi si to uz neprecitas, kedze si sa rozlucila, no neda mi. Mozno vela pozeram kriminalky, ale nejako ti nepasuju udalosti, motivy a tak podobne. Dlho si sama, nezaujimali sa o teba, potom sa to nejako otocilo a naraz im ty sama od seba - bez postrannych umyslov kupujes drahe dary. Mas na vsetko s manzelom peniaze, ale presne pamatas, ze ti mama dala 50eur na narodky. Rodicia sa sice rozpravaju o veciach s vami, ale inak vam povedali a inak urobili, maju dlh, minuli peniaze. Ok. Nepises kolko maju rokov a ani preco by vam mali trochu pomoct, ked mas vsetko a nic od nich nechces. Nie veru, nesedi ti to. Nie si uprimna a tak sa nediv, ze nie su ani oni uprimni. Asi vedeli, ze ich nepochvalite a tak to urobili ako urobili. Pokial nemaju zajtra 100, tak si to predsa mozu dopriat. Ak vam nic nechyba ako pises, tak im to predsa mozes dopriat.
Ak ide o rodicov, od ktorych od 18tky necakas vobec nic, tak to prezentujes verejne, tak potom preco cakas, ze ti mali uhradit pomernu cast svadby, preco cakas iny ako 50eurovy dar na narodky. Ja ti neviem. Ale ja mat treti stupen VS, teda asi si piseme s pani doktorkou v nejakom odbore, mat vsetko, obcas mas na to aby si mame kupila drahy spotrebic a dovolenku, tak preco potom tieto vyplakavacky niekde bez nich? Co si povedala im? Asi su u vas taketo tajnosti a kus neohladuplnosti voci sebe navzajom bezne. No mne to pride a pravnici co su tu, by mi verim dali za pravdu, ze vyzeras skor ako taka typicka dcera, sesternica, barskdo z rodiny, co jednoznacne nic nechce, pred ostatnymi sa prezentuje, kolko ona rodicom nanosila a ja myslim, ze to tak uplne zdarma dary nemali byt, ze si kus nazlostena, pretoze mozno aj nabuduce to dopadne rovnako a ty by si mozno rada mala ich prijmy a majetok pre seba. Osobne, ak by bol pribeh kus posunuty v case, tak by som prisahala, ze si byvala znama, tiez nic nechcela, len nakoniec mala v oku majetok do poslednej vazy, na svojej virtualnej supiske v pamati a sice deklarovala, ze nic nechce, nic nepotrebuje, vsetko ma, ale nakoniec by brala aj ram od okuliarov, nie byt, ci garaz a pod.
Kazdopadne uz nech to je ako chce, problem slovensky je taky standardny statok zmatok, kazda Marca, Hanca, aj Pista s Dodim vedia presne, co by si Zuza s Janom za svoje prachy mali kupit, akou perinou by sa mali prikryt, co by mali dat detom a pritom len taka fakticka, osamostatnila si sa, asi uz nejaky ten cas vies, ze od svojich rodicov mozes cakat aj nic, ano je to smutne, dopriala by som ti aj inych. Su aj taki, co kupili auto - dali peniaze nan vsetkym detom, teda ano, mohla si sa mat s nimi aj lepsie. A ano, pisali ti mnohe, mohla si sa mat aj ovela skor v detskom veku aj ovela horsie.....uplne najvacsi pruser je, ze by tu nemuseli byt vobec a tiez dlho. Teda skus na to pozerat inak, aj napriek narocnosti ak pises plus minus pravdu si to ty aj surodenci zvladli, mate sa skor dobre ako horsie, rodicia tiez. Skus verit, ze to opat date, vy aj oni, aj vlastne kazdy sam za seba, i ked by som vam priala aby ste skor to dali spolu. No kupili si drahe auto, mozno ho ani nechceli, mozno ich ozaj niekto zneuzil a postupne sa ta kara takto predrazila, lebo cosi neprecitali, podpisali, alebo s niecim suhlasili. Mna by napriklad napadla aj tato moznost. Je zvlastne ako rozne sa da pozerat na rovnaku vec a ako rozni vieme byt. Nepisem ani ze zli, ani ze hlupi, dajme ini.
Mozno ak by si sa pytala, tak by si sa dozvedela ako to bolo v ich pripade, tu sa dozvies hypotezy a to ako na to rozni ludia nazeraju cez svoju zivotnu optiku a svoje skusenosti.
A este jedna fakticka, ja by som naopak bola rada ak by nasli mali poriadne, rozumej auto vyssej triedy, dnes vsetci jazdia priserne, cesty su otrasne a este dlho budu, auto ktore si kupili je isto bezpecnejsie, tes sa, ze sa z kazdej cesty z nakupu vratia isto domov, ze neostanu niekde ''visiet'' bez pomoci a ze ak by do nich niekto vrazil tak, ze z nich neostane len placicka ako s niektorych mensich, lacnejsich modelov. A to nepisem pre burlive diskusie, ale ze za mna skor pochvala ak si kupili bezpecnejsie auto.
Vsetko je to aj o oku, ktore sa na veci pozera. Nemusis brat uplne to, co ti pride ako fraza, ze dopraj a ze dopraj rodicom. Pokojne na nich aj kasli, ved by to u vas nebolo asi prvykrat co by ste to mali takto, len ich neries, nezavid, nemaj potrebu sa tvarit, ze od nich nic nechces, ked uprimne chce, je to citatelne z kazdej vety, aj tam kde si to maskovala alebo aby som nebola zla, lebo sa nepozname, kde sa to nejavilo fest z toho nakoniec kuka jedine, ze ste nedostali vy. Tak si opakuj co si tu napisala, ze vsetko mas a nic nepotrebujes. A bodka.
Alebo este na okraj, mne osobne by viac vadilo to, ze ich nezaujimalo ci si na skole alebo nie si, ako si to pisala, nie to, ze ti mama dala 50tku, tu cert zober, zaujem si za tie prachy nekupis a to plati obojstranne. Zaujem o seba navzajom, to by ti malo byt skor luto. Ak to citas, tak by ste mohli zacat, napr. aj tym, ze si sviatocne, medzisviatkovo date kus pravdy na tanierik, vlastne aj to, co pises tu, ak by si uprimne zazdielala v nejakej forme doma tak vas to mozno posunie blizsie k vztahom. To ti prajem. A je skoda, ze ti viac nie je luto toho, ze si v tom neverite, ze sa nerozpravate ako to, ci urobili s peniazmi to alebo ono. A taky bonus, narozdiel od toho daru za 50tku alebo aj od tej dovolenky je toto komplet zadarmo, rozhovor, zaujem nic viac ta to stat nebude. A jake fajne to vie byt...
@babulkomale píš slušne, nepasla som s tebou kravy. Kde píšem zle? Daj mi čas príspevku
Mne rodičia v podstate a v zmysle ako píšeš ty nedali nič . Aj svadbu som si platila sama. Nikdy som to však takto nevnímala , aj keby si kúpili sami nieco hodnotné .. viem ako sme žili .. ale to čo mi dali mimo týchto finačných hodnôt je absolutne VŠETKO . Každý deň som im za to VŠETKO nesmierne vďačná 🙏
@viskupovaandrea... Jajaj... zíde z očí, zíde z mysle? Ale na svadbu teda mohli prísť, co sú toto ta moresy... Ja aj rozumiem, ze sa človek opotrebuje, mali vás 5 deti, z toho pozerá min. 10 vnúčat a na to už nemajú kapacitu, utvoriť si vzťah z každým, aj keď moja babuska to dokázala, ale preto, ze chcela. Zrejme sú tvoji súrodenci šikovnejší a zobrali aj tvoju pätinu za pozemky,... však ta je v UK, ona ma dost. Je to neférové, ale bežné a moralistky tuná ti napíšu, ze úplne ôk. 💦🍀🎄🇬🇧🍊
Milá autorka, do rodičov sa nestaraj. Vypiplali vás 4 roch, nech si kupia aj výlet na mesiac to nie je tvoja vec. Dopraj a bude ti dopriate

No ja neviem ale vobec ma nezaujima kolko peniazii maju moji rodicia (ak samozrejme maju dost).
Nasi mali prazdny byt a ja som kupila vlastny na hypoteku, nikdy by mi ani nenapadlo ze by som narokovala na ich majetok, peniaze. A ako dospelemu vypalatili vodicak a auto som uz kupila sama, bez ich pomoci. Stare, ale islo 2 roky a kupila som novsie-lebo sama som nasporila.