“Pomoc” od svokrovcov
Baby prepáčte, toto bude skôr výlev ako nejaká otázka. Mam 9m dieťa, rodina žije daleko od nás, ale teda pomáhajú, ako sa da. Kameňom úrazu sú moji svokrovci. Po narodení dieťaťa začali chodiť častejšie, všade prezentujú, koľko času s nami trávia, ako pomáhajú. Ale to si myslia len oni. Áno, boli u nás cez leto asi 5x, ale o pomocí nemôže byť ani reč. Chodia na návštevu, nikdy s ničím nepomohli, nikdy svoje vnúča nevzali ma vychádzku, von. V podstate len čakajú, kedy ja poviem, že ideme von a oni sa pridajú. Za to zakaždým musim chystať obed, poobedne občerstvenie, nechajú sa obsluhovať, prídu vypiť kávu, musí byt nachystana fľaša pálenky, lebo môj svokor si nikdy neodpustí komentár, či nevieme niečo poriadne poliať a či bude sedieť na sucho. Svokru stále niečo boli, keď si má sadnúť k malej na podložku a hrať sa, je okolo toho pol hodinový monológ, ako ju bolia nohy, koleno, členok.. svokor sa malej venuje tak max hodinu. Navyše druhé dieťa je na ceste a mne osobne sú ich návštevy príťažou, lebo lietam ako handra a do toho sa točím okolo malej. Muž hovorí, že super, že chodia, lebo často hovorím, ako nám chýba rodina a starí rodičia, ktorí by občas pomohli. Lenze pre mňa nie sú pomocou, práve naopak a vkuse sa kvôli tomu s mužom doťahujeme. Neviem, či ja som tá čudná, mam voči ním averziu alebo ako ich normálne prijať.
@mogaa stále nechápeš, že ja od nich pomoc necakam a pokojne oželiem aj polovicu ich návštev? Píšem o tom, že sú mi v momentálnom stave viac na príťaž, o ich sebaprezentacii a pohodlnosti. Píšem vyššie, že aj u nich doma si všetko obstarávam sama. Či dieťa, či jedlo pre seba.. Vôbec nič od nich necakam, len aby ubrali zo svojej pohodlnosti a mali viac skutkov ako reči.
A že v malým dieťaťom netreba pomôcť? Tak to si na veľkom omyle. Moja mamina bola u nás x krát a strážila malu a ja som mala čas vybaviť si veci, upratať, navarit, odskočiť k zubárovi. Ako prvorodička som maximálne ocenila jej pomoc aj v situáciách, keď som bola bezradná alebo bol muž na služobke..
No aj tak si myslim, ze prezivas to neprimerane. Niekto nie je povinny ti s nicim pomahat, si to zariad s manzelom. Ked pridete tam na navstevu, tiez sa mozes nechat obskakovat. Ja rozumiem, ze ta vytaca, ze sa tak prezentuju, ale tak to vies par poznamkami zrusit :DDD a nie si kazit naladu. A mozno by si par nevinnymi narazkami, ze ale nepovdzte pani svokra, a co take ste pomohli.. dosiahla ze by aj chodit prestali :DDD
@tululu nie je to tabu, lenze 99% zien dnes nema pri porode 20rokov, robia si deti zrele zeny, ktore sa vedia o vsetko postarat po svojom a okrem toho, NECHCU staromodne sposoby svokier. A teda nenechaju si do toho kafrat. Tym padom sa aj boja nieco stari rodicia navrhnut/robit. Plus si vela dnes povie, kedze pohodlnost, ze uz deti vychovali, nech sa mladi staraju... Som si ista, ze ked bude vnuca starsie, prazdniny si uzije s nimi :D
V tomto prípade by som sa jedine porozprávala s mužom, aby ich návštevy obmedzil. Iné riešenie, ktoré by tvoju situáciu asi nie je, lebo oni sa nezmenia...
Alebo mi ešte napadá, skús na termín, keď majú prísť, zavolať aj svoju mamu, ktorá ti pomáha, alebo teda sa nespráva ako decko, ktorému treba ešte aj pohár vody podať. Možno sa budú cítiť "koko*ne", alebo ak máš prostorekú mamu, možno im aj ona niečo milé k tomu povie. 🙂
Hlavne treba ale usmerniť muža a vysvetliť mu, že keď už budú deti dve, nebudeš ochotná sa o ďalšie dve 50 ročné deti, ktoré chodia na prázdniny každý druhý víkend, starať.
@mogaa Ježiš ona žiadnu pomoc od nich práve neočakáva a bola by radšej keby cusali doma a nie chodili na takéto návštevy. Sa naučte čítať, ľudia..... Niektorí ste fakt ako retardi. Alebo máte potrebu sa tu na nej odbaviť, netuším, ale každej jednej z vás by to liezlo na nervy a ktorá tvrdí, že nie tak je pekný pokrytec, pretože toto je už trošku od nich "cez" a mali by mladým dopriať viac pokoja cez víkendy lebo toto nie je naozaj žiadna pomoc len príliš častá návšteva.
Autorka, az mi je ta luto, ked citam niektore (mnohe prispevky). Rozmyslam, ci vseobecne su zeny take zle/neprajne/skodoradostne k druhym zenam, alebo je to slovenska vlastnost.
Ale nerieš to, ako sa prezentujú.
Svokra sama nie, ani busom ani vlakom, takže jediná kombi s mužom autom.
To si môžu dovoliť časovo, dvaja 50.rocni sa utrhnut z roboty na toľko? Prejazdia 380 km, auto zoderu a tak si to vykompenzuju vyzratim vašej špajze a oddychom. No neviem, muž je jedináčik, náhodou keď nie sú u vás, nehodujú u iného dieťaťa? Sú akí sú, dovce zadara s programom, tak aspoň 100vku keby nechali pri odchode, aj to je slabá náplasť za ten stres a vyžráte nervy. Možno keby si mala gazdovstvo, ze by chodili pomáhať, to ich obskakujes v byte, asi veľkom, keď ich môžeš prenocovať?aspoň sa dopredu ohlásia?
Tak im povieš, som na rizikovom, musím pol dna prelezať, nemôžem si dovoliť vašu pomoc. 👿🙃👶
@ahhola prečo by si nemohli? V dnešnej dobe 350km je nič. Víkend, predĺžený víkend je tiež nič. Podľa mňa práve si našli zábavnú aktivitu. Nudia sa doma a pod.
Tak si povedia ze ideme,čo budeme doma sedieť. Budeme u iných sedieť. Moja mama vola mladšia ako oni keď sa narodila moja dcéra, 47r mala, kľudne by chodila.aj denne :D keby som ju nechala... co sa týka kilometrov tak každý týždeň nákupy a výlety cez víkendy s kľudom aj 400-500km najazdi.
Keď zase hodia raz za mesiac tam oni, tiež sa môžu nechat obskakovat . Ja napr doma.obskakujem návštevy primerane (ale.mam.ich dohodnuté, vyložiť veci na stôl mne vôbec nepríde žiadna extra námaha a uvariť tu kavu). Ale keď niekam ja idem určite si nechystám sama jedlo a pod.
Najlepšie by bolo keby synator proste povedal rodičom ze nie nedá sa tento.vikend a vybavene... nech si odvyknu zase od návštev:D rovnako dokáže hádam otecko vziať dieťa aj rodičov von bez mamy sam... treba si to len zariadiť
@anjelicek26 píše, že 5x za leto, nie 5x celkovo
Ja nechápem ako môžu byť dospelí ľudia takí zabednení...
Primárne by som pritlačila na manžela. Keď je z ich návštev taký nadšený, ok. Nech prevezme réžiu a kmitá okolo nich on. Komplet.
@simca06022011 Kiežby raz mňa niekto obskakoval. Moja svokra rozhodne taká nie je a len nám u nich povie, aby sme si vzali na raňajky/večeru čo chceme. Keby som mala čakať ma ranajky, tak skôr by bol obed nachystany. Takže vidíš, sú rodiny, kde sa aj návšteva musí sama obslúžiť. Ako som spomínala, niekoľkokrát sme my proaktívne svokre u nich navrhli, aby nič nechystala, radšej si užila čas s vnúčaťom a že ich pozývame na obed/večeru. Tým nepohrdne. Len moja svokra sa u nás tvári ako na wellness pobyte a nechá sa obslakovať. To už aj môj muž skonštatoval.. Naposledy prišli s tým, že meškajú hodinu a pol, lebo svokra varila na ďalší deň obed. Tak som poznamenala, že však ste rovno aj nám mohli doniesť. To boli pohľady, ako keby som od nich chcela, aby na mňa prepísali svoj dom. Ale u nás vyjedla všetko za troch, stihla za necelý deň vypiť fľašu vína a pritom 20x zopakovať, ako ju bolí koleno, členok a celý týždeň sa necítila dobre, lebo stále má krámy.
A k téme môj muž. Snaží sa pomáhať, ako to ide, dieťa berie von, venuje sa mu po robote. Bohužiaľ, nemá prácu od pondelka do piatku 8-16hod. Ma veľmi flexibilný pracovný čas a žiaľ často musí robiť aj cez víkendy či dobiehať k počítaču a telefónu počas návštev…
@minenkak neviem, ale pre mňa je taký štandard, že každý si rieši svoju stranu rodiny. Mužovi sa tiež nepáčilo určité správanie mojej mamy, tak som si to s ňou vyjasnila ja. Lepšie to rodič zoberie od svojho dieťaťa, ktoré s vie so svojimi rodičmi aj lepšie komunikovať (väčšinou), než od zaťa/nevesty, ktorý sú mu v podstate cudzí ľudia
Aj tak budú mať tvoje deti tvoju mamu radšej. Deti čoskoro vycítia, kto s nimi trávi čas. To ste často spolu čo 2 víkendy. Načo?
Tiez mam taku svokru, pride z daleka na par dni a necha sa obsluhovat a ja kmitam. Ked je treba nieco spravit tak sa zdekuje do svojej izby ze si ide citat 😂 rano vstane a caka kedy jej spravim kavu a vyberem ranajky z chladnicky. Naposledy bola u nas 6 dni ani raz za ten cas neumyla riad ale ani po sebe. Najprv ma to naramne sralo ale Chodi k nam max 3x za rok vratane vianoc tak som si povedala ze to nebudem riesit a vydrzim to. Casom som sa aj naucila vyjadrovat svoje potreby jej smerom priamejsie a necakat ze si domysli co potrebujem. Kocikovat alebo sama s dcerou este nebola nikdy, myslim ze nema o to zaujem.
Tak ma co tam.chodite? :D a k tvojmu mužovi som povedala ja jedine: ma.zobrat rodičov a aj dieťa a ísť s nimi von. A ty máš doma kľud;) nech sa dá pozvať rodičmi do kaviarne:D alebo 2hodinove nonstop chodenie a každý víkend:D prejde ich welness
Posli svokru na gyndu (dlhé krámy v je j veku▪️)
Ono to je také,iné témy sú ,svokra chce kočíkovat,svokra berie malé stále na ruky,svokra hento,tamto. Kebyže je to tvoja mama reagujess rovnako? Podľa mňa nie. Čo keď ju naozaj bolia nohy ,keď ma sedieť na podložke? Čo tak povedat,baby,išli by ste s malým na prachadzku,vladzete? Pomôžete mi prosím s tým a tým,možno by si bola prekvapená. Ja mám síce ešte malé dieťa,ale mám už aj vnúča od dcéry a úprimne sa netlačim,urobím o čo ma poprosi,aj keď som u nich. Keď napríklad pijem kávu a povie baby ťa ide prebaliť,poviem,nie,mamina👍🤣a užívam si,ale nieeee,vždy sa na Tom zasmejeme,aké to je krásne byť babka,môžeš a nemusis a najmä ,môj zať je fajn.....a myslím,že aj ja svokra. A bacha,sú to rodičia tvojho muža. Miluje ich,ako tvoje dieťa miluje a bude milovať teba...trochu rozumu do tých rozburacanych hormónov😉
@maciatkolulu reagujem presne takisto.. moji rodičia k nám chodili nonstop prvé dva mesiace, slušne sme ich vysvetlili, že máme aj iný program a odvtedy sa vždy veľmi vopred ohlásia.. aj tri týždne skôr sa ozvú, aby sme si to vedeli zaplavovať
Napríklad na zajtra sa zase svokrovci ohlásili. Cestou z nejakého pobytu sa chcú u nás zastaviť, muž bude pol dňa robiť. Povedali sme, že zajtra robí a nebudeme mať čas sa im venovať, oni na to, že aspoň dieťa na chvíľu pozrú a opatris. A kedy prídu? Na 12.00…
@duppka13 u nás naposledy sedela v kuchyni potichu, kým som ju neobslúžila.. a v 5.mesiaci tehotenstva a pri malom dieťati to už niekedy nie je pohodlné
@jana0215 lenze môj muž má na to strasne iný pohľad. Aj dnes, keď zase volali, sme sa na tom riadne pohádali. Že on zajtra na nás nebude mať čas, tak kým sa na hodinu zastavia, aspoň sa povenujú malej. Nepovenujú. Budeme počúvať, ako bolo na chate, čo ma kto nové a dieťa sa bude hrať samé v kúte alebo mu niečo pustia ma mobile
Nepustiť dnu a musíš si sama s tým poriadky spraviť,musia akceptovať všetci ,že aj ty máš slovo doma a môžu chodiť, ale iba pod podmienkou,že bude muž doma inak absolútne nie
@autorka, tak by som sa pekne krásne o 11:45 zbalila a nech sa im venuje on, keď mu nevadí, že zase prídu oxidovať! Choď s dieťaťom von, niekam na obed, čokoľvek. Ty si sa vyjadrila, že nechceš aby prišli, ale on si aj tak spravil po svojom, tak nech si to aj vyžerie. A čo, že zajtra robí? Tak ich mal zrušiť, a nie, že ty s nimi budeš tráviť čas napriek tomu, že nechceš. Hádam ste partneri a treba robiť kompromisy, ale z každej strany, nie len z tvojej.
Urobila by som presne ako @jana0215 ,o 11:00 by som za nami zatvorila dvere a urobila s dieťaťom pekný deň vonku, kľudne obed niekde v reštike a potom dlhá prechádzka niekde v parku a poobede ešte dobre padne niekde kávička a koláčik. Vrátila by som sa po 17 tej a vybavené. Ale oni budú asi ten typ ľudí vyhodis dverami prídu oknom, že?
Ako keby žiješ môj život 😆😆😆mám 3 deti a všetko radšej zvládnem sama alebo moja rodina ( manžel stále v práci ☹️)...svokor ( tam kde sa nepije nechodí vraj načo sedieť posuchu 😉)
Svokra bola pri nás keď som prišila z pôrodnice ( pomoc bola, že sedela z mobilom v ruke 😆😆, malého nechala robiť bordel a naučila sedieť na parapete) kedy nemám dcéru (13) pohroma..... manžel videl ako sa opúšťam tak ju odviezol domov 😆😆
Mám skvelého muža každý druhý deň robí večeru a vždy od 17:00 baví deti do večera aj okupe...ja si upracem a porobim čo potrebujem ...
Stačilo mu keď bol jeden deň doma a videl tu pomoc ...( Ešte máme povedal svoje) skús to poriešiť z polovičkou 😉
Preboha okresajte vzajomne navstevy na 1x do mesiaca, ved to uplne staci. Aj to ze vy chodite ku nim raz za mesiac sa mi zda vela. Naco? Ale toto uz musi svojim rodicom vysvetlit tvoj muz, ak urobia cirkus ty tak budes za kravu, ale na druhej strane budes mat od nich pokoj....ak nevies pohnut s muzom napriek tvojim logickym argumentom, tak mas problem s muzom a nie so svokrovcami.

Ja by som utrusila poznámku, že posedenie pri káve a prechádzku ala Hujeroci za pomoc nepovažujem