Posielanie peňazí starkej
Minule som mala s mužom takú trošku výmenu názorov. Stará mama je už sama, vdova má 68rokov,dôchodok otrasný 450eur, všetko šlo hore raz sa mi tak zdôverila že ledva utiahne dom, potraviny a lieky... Býva sama v dome ktory s dedkom postavili už len na spodnom podlaží, nerozhadzuje je taká prirodzene šetrna ale väčšina starých mám tej generácie,, je mi to veľmi ľúto ze cely život robila a teraz má ledva na teplú vodu 😭😭😭 začala som jej mesačne posielať 80eur som jediná vnúčka, zopár eur pridaju este aj moji rodicia... Muzovi sa go nepáči kasu mame spoločnú platy priemerne , argumentuje ze nech ide babka do menšieho byti(haló cely život prežívla v tom domw, sama ho s dedom postabila 😔 mne to príde ľúto predať a z úcty k babke jej to ani nenavrhem) ďalší argument je nech si najde brigádu.... Babka ma 68 preboha!! Robila celý život 😭😭 je mi velmi smutno z tejto krajiny ze ľudia cely život funguju a potom nemaju ani slušný dôchodok, je mi ľúto aj muža a jeho postoja
@h2 jediná vnučka neznamená, že jej rodič je jediny dedic😉
Mne tiez nepride 68rocna ako babka, mam 70rocnu svokru a je to velmi aktivna dochodkyna co si uziva zivota, ale chapem a je to krasne gesto ze jej pomahas ❤️🙏 tie dochodky niesu nic moc, no ked my budeme na dochodku tak nam nic uz neostane respektive sa dochodkoveho veku ani nedozijeme 😔 cim budebabka starsia tym bude menej schopna sa o dom starat a financne ho zivit. No a raz pride cas kedy babku budete musiet niekam umiestnit a s domom nieco s nim urobit.
@nelca0510 nejaký starý dom na dedine ak predá bude to maximálne na garsónku v meste a neostane jej nič... Bohužiaľ byty sú drahé neskutočne.
@lienka.7 a co, ked nadpolovicna vacsina hlasovala za?co im ine zostalo ako prerobit panelak aj to boli snad jedini co ho nemali zatepleny a fasadu, stare vytahy...ja sa nestaram kto co vybavil a co nie to je ich vec pisem, ze v panelaku su tiez poplatky velmi vysoke a, ak by moja svokra zila sama tiez pomaly hladuje.
Je pekne pomahat, ale babka žije v dome. Môže chovať hydinu a mat vajcia a mäso, môže si dopestovať zeleninu. A ešte si aj vyplní čas.
Ďalšia vec, nie je v poriadku žiť v nehnuteľností, ktorú si človek nemôže dovoliť. Ten dom je pre ňu očividne priveľká príťaž. Možno by si aj vydýchla, keby mohla žiť v byte niekde blízko vás, kde by si jej pomáhala reálne a osobne. To nezistís, kým jej nenavrhnes, či nechce bližšie k vám a do menšieho. Kedysi som v zahraničí poznala jednu staršiu dámu. Predala dom a šla do malého bytu a chodila som jej pomáhať. Povazovala som to za geniálne riešenie, bola veľmi spokojná. Tu sú starší ľudia naučení držať sa zubami nechtami veľkého bytu či domu, lebo veď pre vnúčatá, aj keď starkym je už všetko na príťaž a nemajú to z čoho ani vykurit. Ze ma spomienky lebo to vybudovali... OK, ak jej nestacia spomienky v srdci a pamäti, ale musí mat k tomu tie konkrétne múry okolo, tak by som jej poradila chovať sliepky a predávať vajíčka a pod. Neviem čo jej bráni. V tomto ma muž pravdu. A keď pôjdeš na materskú, ešte pocítis, ako tie peniaze chýbajú
Moja 80rocna stará mamka má popri dôchodku brigádu. Neviem....ja milujem starých rodičov,ale ani jeden by odo mňa nevzal peniaze....NIKDY.a ani naši by mi to nedovolili...je to všetko pekne od teba,ale popravde,tých 80eur by som radšej deťom poslala na fondy...moje obe starkej majú čo to posetrene aby nás nezaradili ničím. A to nevyskakovali a robili priemerné roboty+učiteľov. Akože klobúk dole ale tvoj manžel má trochu asi pravdu. Ak by išlo o mamku som stým úplne ok,ak sa o teba starala pomáhala predovšetkým tvojim rodičom,predpokladám.
A s tou nehnuteľnosti súhlasím. Nie je správne lipnut na nehnuteľnosti. A už vôbec nie ak na to nemáme....koľko ľudí máme čo tiež predalo dom a slobdp novostavby do jedno-dvojizbaku z predaja. A sú spokojné všetky strany.
No napisem bez emocii, z praxe, a ako to vidim ja a ako sa to v mojom okoli riesilo. Kedysi sa stavali velke, neekologicke/neekonomicke domy. Bez debaty. Energie idu hore, tie naklady babke este porastu -tak si to s rodcimi premyslite aj do buducna. Ano je pekne, ze raz ten dom budete dedit, nie nevadi ze bude stary, prerobit/predat sa bude dat vzdy, zem nie je nafukovacia, pozemky maju pomaly cenu zlatu. Lenze to je daleko... u nas, takto ostala zit teta, ostala tak aj babka, aj jedna aj druha. Teraz si predstav ze kazdej by sme posielali peniaze (ak by ich vobec prijali). Bohuzial nie... na toto totiz treba mysliet nie ekd mam 68rokov, ale ked pracujem ,aby som mala z coho zit a aby som mala byvanie co najekonomickejsie a potiahla som to. U nas sa domy predali, a prestahovala sa rodina "do kopy". Je moznost, ze preda/prenjame niekto byt napr. a pojde k babke byvat ak silou mocou lipnete na tej nehnutelnosti (plus byty su tiez riadne drahe, podla lokality teda)... 80Eur nie je extremny peniaz, ale vezmi si ze co ak tebe bude chybat, ty si ich tiez vies odlozit.
@luccija mame komplet prerobenu bytovku (prerabane poslednych 8r), dva vchody su to iba/6posch, od strechy, balkonov, fasad, interier na komplet, vymenene nove moderne vytahy, okna/dvere atd... a za 60m2 2i byt platime vseho vsudy 150EUR "inkaso". Ziadna katastrofa.
Inak smutné čo tu čítam. Ak majú spolu 1600eur napriklad tak pošle z toho 5 percent. Neposiela svoju celú výplatu. Niekto dá na cigarety,.niekto na alkohol niekto na značkové handry, ona dá pár eur babke. Nevidím na tom nič zlé ak má autorka dosť peňazí a nehladujú kvôli tomu.
Stále nepíšeš ako je na tom babka zdravotné. Či si niečo dochova dopestuje. Lebo to je veľké plus. Či má dôchodok +vdovský koľko. Sú ľudia že majú 900 dvaja a ešte aj ušetria na dofcu v jej veku a aj majú peniaze našetrené že by rok bez srandy vydržali a pomôžu aj niečo deťom. To že si ty jediná vnučka ok ale nepíšeš či má Viac deti Alebo len tvojho rodiča.
Je veľa možností ako by Vedela lepšíe výzit.
Ako už spomínali od predaja atď asi ma aj nejaký pozemok keďže býva na dedine...
Druhá vec môžu sa tam nasťahovať tvoji rodičia a spolu to lepšie zvládnu. A taktiež obec má službu že majú rozvoz jedlá. Nestojí to veľa a dávajú aj porcie že z toho má aj na večeru. To by jej vedelo ušetriť nejaké peniaze. Plus doplatok za lieky teráz pre seniorov išli dole a o dosť. Treba sa pozrieť po možnostiach aké sú. A budete mať s mužom o jeden dôvod sa menej hádať
@marsmykkok nesuhlasim...to ze mozno nehladuju je uplne minimalny zivotny standard tak s tym neporovnavaj.
Nevedia ake budu mat vlastne potreby, na roky dopredu. Mozno by autorka mohla napr. tieto peniaze investovat a zabezpecit si vlastnu starobu
Podľa mňa rob ako cítiš, ak máš silnú potrebu, tak prečo nie. Aj keď manžel má do toho čo povedať. Ťažko radiť. Ja mam babku, ktorá má cez 90 a rodičov-dôchodcov, ti o peniazoch ani počuť. Keď urobím veľký nákup, tak stále riešia koľko mi dat, takisto ak nakúpim drogériu, prášky, stále vyťahujú peňaženku. Už im ani neukazujem, ak nakúpim, rovno napcham mrazak, špajzu, police s chemiou a po funuse sa už nebavím. Zavolám opravára, telefón dám na seba, ak niečo treba do interiéru dám to na Vianoce, sviatky a to odmietnuť nemôžu.
Ach tento koník,kde polovica žien je s každým dieťaťom doma tri roky,potom skúma ako dostať predĺžený RP, maximálnu podporu a vlastne byť doma hádam aj 15rokov retazovo bude hnať 68 mladicu do roboty. Ja som zvedavá na naše generácie vitalnych dôchodkyn,ktoré budú ešte v 80tke kmitat na trojsmenke vo fabrike
A teda k autorke, ak vám to v rozpočte nechýba,ja by som prispela. Ako bolo vyššie písané,niekto vyhodí eura za cigarety,alkohol,gélové nechty, mihalnice a pod, autorka chválim ťa za takýto pristup
Čo dobré zaseješ, to sa ti raz vráti. 🌷 krasne gesto.aj ja mojej starkej vždy podstrčím 50 eur. Pamatam si ako nam ona vždy vnucatkam podstrkovala skryte v ruke 20korunacky aby rodicia nevideli. Teraz je katastrofalna doba.mojej babke vyratali mesacnu elektriku na 150eur uzernici stredoslovenska energetika.lebo je v nejakej dedine na konci sveta a ku elektrike jej tam zapocitavaju este nejake poplatky extra za dodanie a manipulaciu a nechapeme s mamou co to je.plus kazdy rok nedoplatok 700eur .samozrejme ze mama moja jej to plati. Neviem si predstavit ako by to platila z dochodku. No kazdopadne raz aj ty budes stara a nejaky peniaztok od vnuceniec ta potesi. Urcite sa ti to dobro co davas vrati. Muž no comment..
@danielahamar Jasné, nemusí to tak byť, hoci v tomto prípade si myslím, že je, lebo autorka nespomína nijakú tetu, alebo uja, ktorí by sa o babku tiež mohli starať, len svojich rodičov a seba.
@papaya308 tak toto bola trefa do čierneho, veľmi výstižný príspevok.
@dadka_bb to babka ma faktúru na 13000kwh? Za rok myslím, keď toľko plati🙄 to je šialene, ak je sama
Aj my pomáhame babke ,má 85, dôchodok 420, býva ale v menšom byte , pomáha aj mama, extra výdavky vždy platí ona,ja také drobnosti ,jedlo , prášok atď
No ja mam mamu 70r. Svokra ma menej a dochodok o 100e menej ako tvoja. Keby zila sama, tak dom neutiahne, byvame s nou. Do bytovky by nesla ked cely zivot bola v dome...pochopi len ten, co zil v dome.
Myslim, ze je normalne a ludske svojej rodine pomahat. 80e nemusi byt vobec vela, ked zarobite spolu cca 1500e a este nemate vydavky na deti...
Len aby sa tak egoisticky raz tvoj muž nezachoval aj voči tebe ..ja som pomohla manželovi doopatrovat jeho otca a kedze žijeme b zahraničí tak je automatické že teraz pomáhame spoločne aspon trochu k dôchodku mojej mamine .tebe sa ta dobrota raz vráti a naopak zbystrili by som pozornosť voči manželovi 😔takto sa v zlej chvíľke môže zachovať aj voči tebe
@marica61 nuž to, že vy máte 68 a necítite sa starý, je fajn, dakuj Bohu za zdravie. Poznám dosť seniorov v tom veku a sú napr. po mozgovej príhode, majú rôzne choroby pohybového aparatu.. dve francúzske barle, bolesť kolien napriek operáciám. Pracovali celý život ako autorkina babka. Takže ja by som nehádzala všetkých seniorov do jedného vreca a neargumentovala tým, že sú to vlastne mladíci. Poznám aj seniorov po 70 a 80 a stále pracuju. Je to vysoko individuálne.
Autorka ak to cítiš tak, že chces babke pomôcť, pomôž jej. Je to Tvoja babka, najlepšie vieš posúdiť situáciu. Sama píšeš, že babka pracovala celý život. A posielať ju na brigádu v 68;je dosť čudne. Jedine, že by sa sama na to cítila.
@dadka_bb a este jej ten ucet porastie, mame takehoto suseda u starych rodicov, kuri pekne celu ulicu. Teraz sme robili "audit" u babky v dome a on minie viac elektriny ako my s milionom spotrebicov (vynecham kurenie). Proste zalezi na tom KTO a KDE a NA co tu elektrinu pouziva, mne vypoctali prvy rok preddavky iba 70EUR ci kolko a nedoplatok mi prisiel ze mi skoro zle prislo po roku, teraz mesacne 200EUR. A co este len bude :D A to mam "novy" dom. Presne pre toto, sa neoplati ak jeden stary clovek uz zije v dome 40 rocnom...
no inak moja mama ma 68 rokov a bola pred tyzdnom prvykrat na botox 🙂 veruze nie je ziadna babka cakajuca na smrt...
Velmi cudny postoj manzela.ale asi ste este dost mladi. Ja mam rodicov vo veku tvojej babky a su teda dvaja co maju dochodok a co to ai dopestuju a maximalne setria ale velmi si vyskakovat nemozu.
No a mam babku ktora ma skoro 90, dochodok a vdovsky jej staci tiez ma este zahradku ale kebyze jej preboha chcem posielat peniaze tak by som si myslela, ze muz je na hlavu keby nato pindal.
Pomahame jej vsemozne teda aspon nasim casom, chodim tam upratovat a tak a je to proste povinnost. Aj ked tak to neberieme.
Ja chápem aj tvojho muza . Všetko ide hore . Každé euro sa zíde . A to ešte zaplaceme v zime
68 rokov nie je vek do stareho zeleza. Moji svokrovci su takto stari. Su plni zivota, makaju na zahrade, chodia na dovolenky, pomahaju nam s vnucatami a mnoho x aj financne (hoci to je sialene z dochodku vobec prijat). Tiez maju 40 r dom. A teda maju novu fasadu okna zariadenie… dom vyzera super. Byva s nimi syn na poschodi a maju moderne vsetko porobene.
Cize isto je super ze pomahas 👍🏼 Si dobra vnucka. Ale cakala som na tvoj popis ze babka ma 90 rokov

@luccija fond oprav maju taky, aký si odhlasovali vlastnici bytov a nasledne im ho stanovili v zalohovom predpise. Na zateplenie je možné ziskat aj bezurocny uver, resp.prispevok od statu. Len to treba vybavit/vybehat. Uver vie zobrat každý. Navyše musia mať stanovené, do kedy maju zvýšený fond oprav.