Práca verzus dieťa
Ahojte kocky, mam dilemu a rada by som pocula aj nazory nezainteresovanych osob. Mam 30 rokov, 2 deti, momentalne doma s mladsim. Pracu mam v svojom odbore, planovala som sa vratit, ale az po dalsom dietati, kedze sme chceli este jedno..Pred rokom sme si povedali, ze by aj mohlo prist, nechcela som velky rozdiel medzi detmi..Ale dietatko neprichadza..Obcas sme aj mali s manzelom pochybnosti, ci teda neostaneme pri 2 detoch, mala som komplikovane tehotenstva, 2 cisarske rezy, ale vsetko bolo odkonzultovane s lekarmi, ze teda jedno tehu este zvladnem..tak sme sa snazili, ale nepodarilo sa zatial..Pred par dnami vsak prislo nieco, co ma donutilo vazne sa zamysliet nad tretim tehotenstvom..Dostala som vysnivanu ponuku prace, vzdy som po nej tuzila ale neverila, ze sa mi tento sen niekedy splni..Ak by som ponuku prijala, tretie dieta uz neprichadza do uvahy..Neviem co mam robit, uvedomujem si, ze tato ponuka sa uz nenaskytne, a zaroven aj to, ze sa budem musiet nastavit tak, ze mame 2 deti a dost..Uvedomujem si, ze s 3 detmi bude aj navrat do pracovneho procesu tazsi, lukrativne pracovne ponuky uz pri 3 detoch ocakavat nemozem..Manzelovi by nevadilo ani keby som nepracovala vobec a venovala sa len detom, ale to by som nechcela..Tretiemu dietatku sme dali sancu, ale zatial nam nebolo dopriate a teraz takato dilema. Viem, ze sa budem musiet rozhodnut sama ale zaujima ma aj Vas nazor. Ako vy ste sa rozhodli vy?
@maciatkolulu ano samozrejme, v pohode 3 sekcie..vacsinou niesu komplikacie..
@maciatkolulu som viac naklonena tejto moznosti..
@ruza123 po dvoch komplikovaných tehotenstvách a dvoch cisárskych rezoch buď vďačná a šťastná, že si zdravá a si tu pre svoje dve zdravé deti. Neriskovala by som tretie aj keby čo bolo. Zdravie máš len jedno a deti ťa potrebujú. Bez ohľadu na to, či máš prácu alebo nie. Áno, máš to prekonzultované s lekármi, ale nikdy nevieš.
Vezmi ponuku, splň si svoj sen tým smerom, lebo vždy lepšie je pre deti vyrovnaná a úspešná mamina dvoch detí ako mamina troch detí frustrovaná, že si nesplnila svoju kariéru a nevie sa pracovne zaradiť.
@romanovic neviem si predstavit rodit v 40, nieto este v 45..darmo ze dnes je vsetko "posunute",nie je to uz vek na tehotenstvo..samozrejme, ak zena nema ziadne dieta lebo sa nedari,alebo stretne partnera ked jej taha na 40,to je ine..ale nie,ze mam 2 deti,druhe v 27 rokoch a v 40 ci v 45 mam mat tretie?Obrovsky vekovy rozdiel,odrastene deti a zase zacat odznova..takato predstava ma absolutne nelaka..
@ruza123 Ja som mala tretie bábo v 40tke a predstav si, že aj tehotenstvo aj porod som znášala lepšie ako to prvé v 22. Veľký vekový rozdiel je fajn, mám 17ročného syna, malého mi postráži, ked potrebujem, prebalí, ponosí, pomože pri kúpaní, je úžasný. Malý ho miluje úplne. A každý mi hovorí, že som pri tom malom úplne omladla. 😀
ja pracujem v zahranici a tu je bezne, ze zeny su na materskej tri mesiace. to si zamestnavatel skoro ani nevsimne, ze si prec. podla mna je to extrem, ale ked sa velmi chces vratit do prace, da sa to pomerne rychlo. riesit, ze co bude o par rokov a ze tam mas byt desat rokov, pripadne navzdy, inak niekoho sklames, je podla mna v tejto hektickej dobe prilis, clovek je rad, ze vie, co bude o par mesiacov. ak by si otehotnela o dva-tri roky, tak ani Tvoja znama osoba nemoze nic zle povedat o Tebe. ved sa mozes z materskej zas vratit, mozno po roku, a jeden rok v kontexte desiatich nie je vela.
Dalo by sa to riešiť aj tak, že ak by ste mali to tretie, tak na RD by mohol ísť manžel.
@janickacrazy ano samozrejme, mozno by to bolo uplne v pohode..ale mne sa vtedy uz nebude chciet zacat odznova a nepaci sa mi velky vekovy rozdiel..takze planovane urcite nie..a hladat vyhodu v tom, ze odrastene deti mi budu pomahat s babatkom nechcem..
a co by sa stalo, ak by si tu pracu zobrala a nahodou sa vam podari otehotniet? co by sa stalo z pohladu prace take hrozne? ja ak mas tu moznost, nechala by som to na nahodu, chod pracovat a maj nechraneny sex a uvidis ako to vypali. ja som z troch surodencov a milujem to.... a mam kamosku, ktorej zomrel brat a je z nej jedinacik a je jej luto, ze ich nebolo viac.... zvaz si to. a tiez si myslim, ze ked vysnivana ponuka prisla, moze prist opat... tak isto ako to ze prisli dve deticky moze prist dalsie...
@ruza123 myslím, že je to naozaj na tebe. Ja osobne by som dala prednosť dieťaťu 🙂 Keď budes mať 70 rokov, nikoho nebude zaujímať kde si pracovala. (A myslim, ze ani dnes to nikoho nezaujíma 🙂 Budeš mať len svoje deti 🙂 Ak mas navyše podporu u manžela, je to ideálny stav na šťastný život. Práca bola aj bude 😉
Píšeš, že sa jedná o oblasť zdravotníctva - naozaj si neviem predstaviť, čo také úžasne vysnívané na Slovensku sa dá ponúknuť v oblasti zdravotníctva tak, že sa taká ponuka nemôže objaviť aj o rok, dva, tri - pokiaľ teda nejde o nejakú veľmi špecifickú oblasť kardiochirurgie a pod.
Neviem, ale ja ako zamestnávateľ by som rátala s tým, že každému sa môžu v živote zmeniť priority, situácie. Proste spoliehať sa na to, že žena má určitý počet detí, ktorý je finálny, mi pripadá naivné zo strany zamestnávateľa. Inak, a keby si jej narovinu povedala, že chceš ešte jedno dieťa napr. o rok - dva, tak čo by Ti povedala? Že teda nie, neberie Ťa?
A čo by si robila, čo sa týka počtu detí, keby si ponuku nedostala? Máš pocit, že to ďalšie dieťa skutočne, skutočne v hĺbke srdca chceš (to, že sa teraz nedarí, ešte neznamená, že sa môže zadariť, to nemáš tak, že sa tu 5 rokov snažíte alebo vyslovene tlačíte na pílu)? Lebo ak si ochotná sa ho vzdať pre prácu (alebo preto, aby si nesklamala zamestnávateľa), tak asi to nie je taký silný pocit túžby. A tak máš rozhodnuté vlastne 😉

@ruza123 tak by som to nesilila a isla pracovat do prace, ktoru mas vysnivanu