Práca verzus dieťa
Ahojte, potrebovala by som Váš názor. Vyštudovala som VŠ- učiteľka v materskej škole. Mám dve deti. Jedno má 3 roky, druhé bude mať 2r. Od septembra mám možnosť nastúpiť do práce. Na začiatku som si povedala super. Materská škola je blízko mohla by som chodiť pešo a od septembra tam po prvý krát nastúpi aj staršie dieťa. Lenže postupom času som si všetko začala dávať dokopy a už také ružové to nebolo. :(Tu nastal problém. Keďže manžel chodí do práce len na ranné smeny nemám kam dať menšie dieťatko. Prihlášku do MŠ som mu nedala(pochybujem, že by ho aj vzali, je ešte malý, nepýta sa, uprednostnia staršie deti a majú ich dosť, až potom berú 2.ročné). Mama mi sľubila, že mi s ním pomôže, lenže ona tiež ešte pracuje. Nebýva v tom isto meste ako ja(cca15km) a je mi proti vôli, aby ho vychovával niekto iný, a aby nebýval aj týždeň doma :( Tiež sa mi zdá, že je ešte malý. Veď 2. ročné dieťa ešte potrebuje byť s mamou. Druhá vec je, že starší syn by išiel do tej istej MŠ kde by som nastúpila aj ja . Nemám žiadnu prax( len počas VŠ a to je nič) myslím, že by to bolo dosť náročné. Je dosť tvrdohlavý, zaspáva len na obed aj večer len so mnou. Neviem ako by som to tam zvládla. Predsa nová práca, príprava do práce, žiadna prax, stresy....Na jednej strane je to lákavá ponuka( teraz je ťažké nájsť prácu), no na druhej strane mám nechať dieťa a ísť do práce? :( Neviem čo robiť, mám z toho dilemu. ďakujem za akýkoľvek názor 🙂
nevahaj a chod do toho, zahod strach a obavy 😉 ......mas uz velke deti a nie polrocne a v tom je velky rozdiel, ved si ich uzivas uz 5 rokov a RD ti o rok aj tak konci, co je fakt uz len zopar mesiacov a tato prac.prilezitost uz nikdy nemusi prist, ved co by ine mamicky za toto dali! Radsej mat pracu, prijem a lepsi zivot pre rodinu ako skoncit nezamestnana bez praxe a prijmu s minimalnou sancou najst si pracu v odbore ci vobec niekde v okoli, a predsa prax ziskas len pracou, potom naco si studovala?........na tvojom mieste sa tesiiiiiiiiim na novy zaciatok......odvaznym stastie praje! 😀
@eeffka asi sme sa nepochopili..kto nepracoval s deťmi nevie..to nie je, že idem do obchodu odstojím si tam 8 hodín a idem domov..ale o to nejde 🙂 (To nechcem teraz v žiadnom prípade zhadzovať nejaké povolanie, každé je svojím spôsobom dôležité). V MŠ sa robia prípravy, s deťmi musíš stále niečo nové vymýšľať ináč sa nudia, musíš byť kreatívna atd...rodičia sú dnes dosť nároční, viac vyžadujú od učiteľa než od dieťaťa. Možno za pochodu do práce vymyslí taká učiteľka čo má 10 rokov praxe 🙂
@anaj100 ako neviem na co narazas ale ja tiez nemam pracu kde 16,30 padla, padla uradne ale problemy a ich riesenia si odnasam pekne v hlave so sebou domov,a rozmyslam nad nimi ci chcem ci nechcem, ked mi decko visi na nohe, ked varim a pod....
proste treba prestat kvakat a zacat makat 😎 , nehovoriac o tom ze si este nezazila 2 usoplene skolkarske deti, to je este len zabava ked mas uzavierky, porady a rano sa zobudis s tym ze uz v duchu riesim a decko ma 40ky... a ze zivot je nudny 😀
Anaj, prepac ale si uplne mimo. Tu mamicky riesia uplne ine problemy ako Po navrate s materskej nenajdu pracu a musia ist pracovat za pas na tri smeny. Kto nezazil, nepochopi co taka praca narobi so zdravim a rodinnym zivotom.
@anaj100 Ja mam tiez pocti, ze ty sa skor bojis tej prace ako toho ako to zvladnes s detmi. Tak sa neboj, ak je to taka dobra prilezitost, kt. sa nemusi opakovat, tak do toho chod. Ono zaciatky byvaju tazke, ale potom chytis pracovny streotyp a uz to ide. Zbytocne sa nestresuj dopredu, niekedy byvaju obavy horsie ako je potom realita.
sance sa casto neopakuju, vyuzi to🙂2 rocne nie je babatko...to len na slovensku sa bohvie na zaklade coho urcil limit dokonalej matky na 3 roky🙂))a slovenske maminy sa ho drzia zubami nechtami🙂
@anaj100 Ahoj, nemám 10 rokov praxe, ani VŠ. Skončila som strednú pedagogickú a sociálnu akadémiu v odbore učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo...
Nerobím síce v MŠ, ale podobne ako ty, mám dieťa.. A aby som nevyšla z cviku, keďže neviem, čo mi život prinesie, tak som mojej malej vždy robila prípravy na aktivity v rámci jej možností, keďže je ešte malinká..
Isté životné udalosti ma však prinútili okamžite začať pracovať a začala som v prvej práci, kde sa mi naskytla príležitosť a nebanujem toho..
Mala som tiež strach, že čo a ako bude... Dcérka išla do jaslí, ktoré zbožňuje...A ja som začala makať de facto z ničoho, keďže som dovtedy nič také, ako teraz robím, nerobila, ani som sa o to nezaujímala a v mojom okolí mi tiež nik nevedel poradiť...
Chce to len začať.. Bez strachu...
Treba hľadať spôsoby ako to pôjde, nie dôvody prečo to nejde...
nemaj obavy, zvladnes to. si predsa zena a matka 🙂. s mladsim si mala to stastie byt 2 roky doma, to nie je malo. v zahranici doslova luxus. z mojho pohladu - na dcerke som okolo 2r videla ako velmi ma rada kolektiv a myslim ze by jej prospel... skus sa popytat v skolke, ci by ho nevzali, pripadne vyuzi pomoc mamky alebo ako ti tu uz radili inej maminy co je na materskej... mysli na buducnost, ak tu pracu nevezmes, o rok si budes musiet hladat inu (a ten rok prejde velmi rychlo), s velkou pravdepodobnostou si najdes nieco omnoho dalej nez je tvoje bydlisko, budes dalsich x-rokov dochadzat, deti z teba pocas tyzdna vela mat nebudu. takto sice pojdes do prace o rok skor, ale ma to svoje vyhody dlhodobo a neskor to isto ocenis, budes moct z detmi travit viac casu. ze mas mamku 15km vzdialenu? jaaaj, zlata si 🙂. ja mam uz len otca, ktoreho vidime raz za cca 3mesiace, aj to len na chvilku, a muzovi rodicia ziju 100km od nas. cize sme na vsetko sami. nestazujem sa - len chcem uviest priklad ze su rodiny co musia vsetko zvladat same, tes sa ze mas maminu a tvoje deti babicku, 15km je zanedbatelnych. a praca v MS je krasna, kreativna, su aj psychicky/fyzicky omnoho narocnejsie zamestnania. si sice bez praxe, ale mas vlastne deti takze nejdes do neznama... a navyse je to obor ktory si studovala, podla mna nie je o com. nevahaj a vezmi to. drzim palce 🙂.
@anaj100 podla mna netreba uvazovat sposobom praca versus dieta, to je deprimujuce. praca aj materstvo su veci ktore sa u vacsiny zien na svete vyskytuju sucasne, treba tie veci len uviest do rovnovahy. nie si riaditelka narodnej banky, ale ucitelka v MS, cize pracovnu dobu nebudes mat taku ze by sa to s materstvom vylucovalo. a mas k tomu aj manzela ktory ti v domacnosti pomaha. jasne, mozes si povedat ze moje dieta uz nikdy nebude mat 2 roky. ale matkami sme cely zivot...nie len prve 3 roky. pokazit si vztah s dietatom mozes aj ked bude v puberte, alebo v dospelosti. pozri aj na MK najdes mamicky co maju skvely vztah s matkami a pritom boli v jasliach od 6 mesiacov, a tiez tu najdes take co maju zly vztah s matkami a pritom boli s nimi doma casto aj viac ako 3 roky.....cize je to o kvalite vztahu. napokon, ak to nebude fungovat, vzdy sa mozes vratit na rodicovsku spat a nebudes lutovat premrhanej sance.
@anaj100 ja som sa vratila do prace, ked mal syn 2 roky....(nastupil do skolky....).....bolo to jedno z najlepsich rozhodnuti, ake som ekdy urobila....maly to zvladol bravurne (mozno budes prekvapena, ze to mensie by to zvaldlo lepsie ako starsie;)).....nikde nie je napisane, ze dieta potrebuje matku do 3 rokov....to je teraz akoze moderne.....za ansich cias, sme boli vsetci v jasliach, lebo nase mamy sli do prace ked sme mali pol roka, ci rok...... popravde, ja si pri mojom synovi neviem rpedstavit, byt s nim doma este rok....my by sme sa asi obaja doma zblaznili 😀 obaja sme spolocenski a potrebujeme kolektiv....a naozaj nam to obom prospelo....ak mas moznost ist do prace, tak chod, uplne naj by bolo, ekby sa ti mladsie podarilo dat do skolky, ak ano, nevahaj...
tak ja som pracovala s ovela mensimi detmi, nemala som inu moznost, boli v skolke (takej spojenej s jaslami). rano som ich doviezla pred deviatou a vecer som ich znova videla najskor o siedmej (manzel ich vyberal o pol piatej). a ked zaspali vecer, musela som este casto robit veci do prace + domacnost. co sa tyka pocitov, nie je to ktovieco hlavne zo zaciatku, ale zvladnut sa to da, deti mali skolku radi a celkom sa tam tesili, kopu veci sa naucili a aj kolektiv je pre deti fajn (okrem chorob samozrejme). jasne, kazdu volnu chvilu som potom travila s detmi, ked sa dalo.
ale keby Ti zobrali aj mladsie dieta do tej istej skolky, co je podla mna velka sanca, tak nemas co riesit, malokto ma taku moznost. Na sto percent vies, ze je o nich dobre postarane, si im nablizku, keby nieco.
@anaj100 Ja si myslím, že by si do toho mala ísť, samozrejme ak sa ti podarí poriešiť, čo s mladším dieťatkom. Myslím si, že to je jediný reálny problém, ktorý máš. Ak by si aj do práce teraz nešla a išla až o rok, tie isté otázky si budeš klásť aj potom - nemám prax, ako skĺbim rodinu a prípravu do zamestnania, ako to budú znášať deti...Jediný rozdiel bude v tom, že teraz do tej práce ešte nemusíš a o rok už budeš musieť. Ponuku máš však teraz, či bude aj o rok, to nevieš. Mimochodom, aký názor na túto situáciu má tvoj manžel?
Baby ďakujem Vám za rady, dosť ste m i pomohli. 🙂 Skúsim sa ešte spýtať či by vzali toho menšieho. Trošku sa aj bojím tých chorôb..suseda chodí do tej skôlky..a ona je skoro stále doma, pretože je chorá. Snáď to nejako vyriešime. Manžel ma práveže do toho nenúti. Ak by vzali malého do MŠ tak fajn, ale nechce aby býval u babičky a aby ho nevidel aj týždeň. Uvidíme čo mi povedia v MŠ. 🙂
ahoj ja by som na Tvojom mieste zvážila aj chorobnosť - ja som mala takú zidealizovanú predstavu, že dám dieťa do škôlky a bude 🙂 A bolo... Po 6 týždňoch čo bola zdravá začal kolotoč 3 týždne doma týždeň v škôlke 😠 Plátali sme babkami, opatrovateľkami a samozrejme v robote aj týždeň vynechať každý mesiac bolo o držku, mne, ale manžel doma ostať nemohol. V tom by som videla jediný vážny problém ak by malého aj do škôlky vzali, ale bol by chorý - prípadne pri dvoch malých deťoch to býva aj tak, že raz jeden a hneď po ňom druhý. Ak toto poriešiš tak ostatné ako baby písali zvládnete isto 😉
@anaj100 nuž ja mám na vec úplne iný názor, asi ma ukameňujete ale nech 😉 podľa mňa je to jedinečná možnosť, že na Slovensku môžeme ostať s deťmi doma do 3 rokov a štát ti platí zdravotné poistenie, v mnohých štátoch taká možnosť nie je. Možno je to tým, že som bola už dosť "stará" prvorodička, prvé dieťa som mala ako takmer 33-ročná, druhé ako 35-ročná, tak možno preto si tieto chvíle vážim viac. Navyše obe deti boli vytúžené a viem, že tretie dieťa nebudeme mať, takže ďalšia šanca zopakovať si to už nebude... a finančne sme na tom dosť mizerne, takže nie je to tým, že by peniažky nechýbali... Možno ma dosť ovplyvňuje to, že obe deti mali zdravotné problémy, najmä to mladšie a bolo nevyhnutné veľmi sa mu venovať. Ale aj tak, čo sa mňa týka, viem, že ak by som uprednostnila prácu, časom by ma to mrzelo.
@anaj100 ja som kvoli financiam uprednostnila pracu ... syn nastupil do skolky, ked mal rok aj 11 mesiacov ... skolku mam hned oproti mojej praci ... som ucitelka na ZS ... zvladli sme obaja nad ocakavanie dobre 🙂
Mna tu asi tiez niekto ukamenuje, ale ja som zvolila tiez moznost byt s dcerkou 3 roky doma. Situaciu mam ale inu ako zakladatelka temy. Na MD som sla po takmer 10 odrobenych rokoch, o tyzden sa vraciam do poovodnej prace. Volali ma z prace aj skor (my mame v tomto priaznivu kolektivnu zmluvu, ze mi miesto museli 3 roky drzat), ale odmietla som a som tomu rada. Na dietatko som sa vzdy velmi tesila a viem, ze tie 3 roky su jedine, ktore cele s nim mozem stravit. Uz sa to nikdy opakovat nebude. Nenutila ma teda ani financna situacia vratit sa do prace skor, v tomto som naozaj vdacna zivotu, ze som dostala takuto sancu 🙂 Pri predstave, ze minimalne dalsich 30 rokov budem musiet pracovat (alebo aj viac) mi tie 3 roky pripadaju ako nic. Ked pride druhe babatko, tak by som tiez chcela ostat s nim doma 3 roky. Citim, ze tak je to spravne (v mojom pripade, samozrejme).
Cize ja v pripade @anaj100 by som do prace sla jedine vtedy, ak by ma nutila financna situacia. Urcite by som sa nedokazala ani zmierit s tym, ze by moje dieta cez tyzden byvalo u starych rodicov a videla som ho len cez vikendy- ak som to dobre pochopila.
@anaj100 rozhodni sa správne - držím palce 🙂
všetky možnosti ti už baby poradili 🙂
ale za seba: (vychádzajúc z toho, čo píšeš)
nedokázala by som nevidieť svoje dieťa aj týždeň!!!!! naozaj nie ( myslím v tomto veku - nie vysokoškoláka 😀 🙂 )
takže za takúto cenu a obetu by som veeeeľmi zvažovala, resp. by som musela byť veľmi zatlačená do kúta akútnym nedostatkom financií
no baby ja len tak na margo nudy pracujucej matky, dnes som operativne riesila co so starsou kedze uz o 12 (vysvecko) mala byt doma a rano vstanem kuknem na nu decko ma sklenene oci a uz sedim doma za PC a pracujem z domu,kkso a ze pekne prazdniny pred nami, hlavne ze ake som mala plany na dnes co vsetko zmalknem do 30.6.
Takze asi takato je realita pracujucej matky nie karieristky 😀 , za karieristku by som sa zacala povazovat az by mi pridali nulu na vyplatnej paske
@eeffka no len u nás to s tou chorobnosťou trvalo až do 5 rokov - a do škôlky išla ako 2 ročná. A tiež som každý rok čakala, že to už bude lepšie. Pri druhej sa už teda do práce neženiem - je tiež pravda, že baby vo februári prekonali kiahne a tá mladšia takmer dvojročná bola odvtedy chorá každých 7 dní ☹ som si len gratulovala, že mám ten luxus byť doma....Ja osobne by som do práce bez toho aby som mala poriešené, čo bude keď budeme chorí, už nešla. Na druhej strane je pravda, že tá chorobnosť môže byť aj v 3,4 rokoch a to už do práce musíme. len si pamätám tie nervy keď som musela byť v práci a dcéra u babky plakala za mamkou - to som teda zle znášala najmä keď bola taká 2,3 ročná, prípadne som tŕpla či to operka všetko zvláda. A tiež je iné mať len soplíky alebo teploty či horúčky a či ich niečo bolí...Ja mám detičky s AE a tak aj pri každom soplíku sa ekzém tak zhoršil, že škrabanie v noci a cez deň do krvi a tam sa o to dieťa treba už riadne starať - strážiť, aby sa neškrabalo,mastiť a dieťa je väčšinou nervózne a uplakané cez deň aj v noci.....

No niektore baby ti to povedali trochu drsne ale na tiez nechapem co riesit. Mat pracu v dnesnej dobe je priorita. V zahranici zeny i du do prace po par tyzdnoch a su stastne ze pracu maju. Ty si mala luxus zostat doma niekolko rokov, ter az mas luxusnu ponuku prace tak kde je problem?