Pre chorobu som prišla o dvoch kamarátov. Bojím sa, že ma opustia ďalší

12. okt 2021

Bolo to takto. Bola som naviazaná na dvoch kamarátov, ktorý tvorili manželský pár. Kamarátka a kamarát. Raz si dohodli aj s inymi kamošmi spoločnú dovolenku a mňa nevzali. Začala som mať zle myšlienky, že ma nemaju radi, zakazujú mi kupovať dzusiky a iné veci, obmedzujú ma a robia zo mňa kripla. Začala som im to vyčítať... Potom sa odsťahovali. Nie ďaleko. 150km od nás. Nedávno mi napísali ze si so mnou nemôžu písať ani stretnúť. Moja choroba ich vyčerpávala. A ja sa bojím ze ma opustia ďalší.... Mam aj inú kamarátku ta odišla do Mexika a je so mnou v kontakte aj ma vola k sebe. Aj ona mi raz napisala že ju vyčerpávam a vyčítala som jej a pisala zle veci, že je vegetariánka. Ale ona pri mne stojí. A necítim už k druhym lásku. Ani mame neviem povedať, ze ju ľúbim. Za to mam myšlienky že kamarátom chlapcom vyznávam lásku. Ale necítim k nikomu lásku.
.

oliviakatka
12. okt 2021

Lenka?

antoniatonka
12. okt 2021

slnieckoelias...

kkovacovak
12. okt 2021

Tak to evidentne asi neboli dobrí kamaráti. Mám kamošku smrteľne chorú a nikdy by mi nenapadlo napísať jej že ma vyčerpáva atď. Niekedy síce nesúhlasím s jej konaním a myslím si že by mala byť opatrnejšia ale rýpať sa v živote niekoho kto ho má krátky nie je moja vec. Možno to tak malo byť a ukázali pravú tvár. To že si nemala šťastie na ľudí ešte neznamená že nemôžeš mať dobré vzťahy s inými. Na druhú stranu my nevieme čo je vo veci a ako sa ty reálne správaš. Možno nie je od veci sa nad niečím zamyslieť keď ti niekoľko blízkych ľudí hovorí to isté.

antoniatonka
12. okt 2021

vobec sa im necudujem, mas problem a mala by si vyhladat odbornu pomoc..psychiatra.
Som presvedcena, ze sa tu upnes na kohokolvek, co ta len trocha polutuje a nic ine ta nebude zaujimat. Jasne je aj to, ze nebudes odpovedat, len citat komentare a hladat iskierku nadeje.

autor
12. okt 2021

@antoniatonka chodím k nemu. Je v Hronovciach a nemám teraz k nemu ako ísť. Lebo je daleko. Musím spat v Leviciach a odtiaľ ísť k nemu. Ale tí u ktorých spávam sú od cestovaní. Alebo chodím.s bratom. Ale ten nemá čas a stoji to 50eur na benzin. Keď spim v Lv neplatím nič. A lieky mi nepomáhajú

michaela789
13. okt 2021

Ja som z tej "spovede" nič nepochopila 🙈 aká choroba? O čo ide? Aké zlé myšlienky? A čo to s tými džusíkmi? Nechápem vôbec.....vyznávaš lásku ale necítiš lásku???

anjelicek26
13. okt 2021

150km od teba nie je daleko hej? Podla mna na bezne stretavanie a priatelstvo je to viac ako dost... najdi si lekara blizsie, ktory ti nastavi liecbu, ktora aj zaberie.

autor
13. okt 2021

@michaela789 myslím ze obsedantno kompulzivna porucha ale nemám to potvrdene. Kamaráti mi zakázali kupovať dzusiky, lebo boli drahé. Odvtedy som mala myšlienky že mi zakazujú všetko. Zle Myšlienky že druhým ublížim a nadávam. Lásku vyznávam v myšlienkach ale v skutočnosti ju necítim k nikomu.

autor
13. okt 2021

@anjelicek26 nie ďaleko je v porovnaní s tou kamarátkou z Mexika s ktorou som v kontakte...

autor
13. okt 2021

@anjelicek26 a neviem si nájsť lekára bližšie. Ono kamarátka bola v nemocnici blízko nás ale správali sa k nej hrozne. A chceli jej z hlavy vymyt vieru v Boha.

autor
13. okt 2021
lenkasarka
13. okt 2021

Lenka musíš sa dať do kopy. Na všetky rady reaguješ nedá sa teraz, teraz to nejde a obdobne. Tvoja choroba(Y) sú myslím , len v tvojej hlave. Neustále si niečo hľadáš, sťažuješ sa, vyplakavas. Si mladá, naozaj chceš takto žiť po zvyšok svojho života? Ja chapem , musí to byt vyčerpávajúce, ale žieňa, prosím ťa rob so sebou niečo. Cvič, chod na plaváreň , čítaj knihy. Zamestnaj svoju myseľ čím kolvek, lebo takto budeš cely život trpieť. Nebyvam od teba veľmi daleko a preto viem, že aj tu sú lekári a ty ich naozaj potrebujes a to psychológa a psychiatra na pravidelne sedenia. Rob so sebou niečo vo vlastom zaujme

michaela789
13. okt 2021

Aha... No ja síce nie som psychológ ani psychiater ale určite by som niekoho na tvojom mieste vyhľadala.
Tvoj prejav je dosť zmätočný, má čudný vibe, takže asi sa s tebou naozaj niečo deje.
Dúfam, že sa ti podarí tvoj problém vyriešiť, nech už je to čokoľvek. Hlavne tomu venuj pozornosť a rieš v prvom rade príčinu (chorobu/nepohodu) a nie následky (to, že ťa opúšťajú kamaráti).

0silvia0
13. okt 2021

placucu, utrapenu kamaratku so psych. poruchou nevie niekto donekonecna utesovat a drzat nad vodou. Jasne, ze to ludi vycerpava, ked sa od nich stale len berie a nic nedava. Najlepsie ti pomoze lekar a ty sama. Ale musis chciet.
Ps: dzusiky stale nechapem,oni ti ich nechceli kupovat? Kto? Kamarati?

lindusss2016
13. okt 2021

@kkovacovak citaj pozorne. Ona nema rakovinu ani inu smrtelnu chorobu, ma psychicke problemy a to je velmi vycerpavajuce. Oni su manzelia, pravdepodobne chceli mat pokoj na svoj zivot a nie aby ich niekto vkuse zatazoval.
Pise, ze jej zakazovali "dzusiky", aby nrminala vela penazi. Mozno sa im nonstop stazovala, ze je na tom financne zle a oni ju videli vyhadzovat za blbosti. Ja by som tiez nechcela mat na krku psychicky choru osobu 🤷‍♀️

ollynka
13. okt 2021

Takýto ľudia sú trpitelia, radi trpia, sťažujú sa a to stále dokola. Pripadajú mi ako morčatá na koliesku, keď si idú zabehať., len s tým, že vyskočiť nechcejú. Poznám jednu od nás, ktorá má problémy s chrbtom, v jej meste sú asi 6 maséri ale ona musí chodiť do mesta vzd.30 km, autobusom ani vlakom sa jej nechce, tak víri hádky v rodine, lebo ona potrebuje. Nekonečná trpiteľka ako sa všetko nedá,všetci od nej ušli aj deti, ktoré len mohli...a vidím na nej že len nechce. V nemocnici jej chceli vymiesť boha z hlavy,...Možno by si ho z tej hlavy mala vymiesť a myslieť aj na reálne veci v živote a starať sa o seba, usmievať sa sama na seba v zrkadle. A boha potom ucítiš, ale v hlave by nemal byť, ale v srdci. NIKTO ti nepomôže. Len TY a lekár. Psychicky chorá osoba upína na seba ľudí, berie energiu,,...

0silvia0
13. okt 2021

@ollynka veru, niektorí ľudia si to prišli na tento svet odtrpieť a vytrpieť. Bežný človek im nevie pomôcť, lebo povzbudenie neberú a večne niekoho ľutovať a čičíkať tiež nemá význam. Ani na to nemá väčšina ľudí silu a energiu.

antoniatonka
13. okt 2021

A znova zneužívané niekoho kde zadarmo môžeš prespať. Ak dokážeš cestovať po Slovensku, ak máš sen ísť do Mexika, isto cestu za doktorom zvládneš i sama. A psychiater je isto aj v tvojom okrese, predpokladám že si k nemu už chodila.
Výhovorky výhovorky a stále zneužívanie dobrých ludi

antoniatonka
13. okt 2021

Také rozprávky, že chodíš k psychiatrovi .. diagnózu si si vybrala ako? Napísala na papieriky a vytiahla z klobúka?

jaskolka
13. okt 2021

Toto už tu bolo viackrát písané. Upinas sa do nemoty na ľudí, ktorí majú svoj život, a nie sú povinní tu robiť terapeutov. Keď ti to povedia už viacerí, že ich vyčerpávas, tak to asi je oravda. Keď začneš na každého nadávať a vyčítať mu, že chce proste žiť aj bez teba, tak samozrejme ze dupľom ta odmietne. Ty potrebuješ skutočnú pomoc, psychiatra, možno aj hospitalizáciu, nie otravovať donekonečna okolie, ktoré už je asi právom otravene z týchto výstrelkov. Lebo úprimne, už len z tohto príspevku, keby, si mne začala vyčítať, že ti v tvojich myšlienkach niečo obmedzujem, čo je zrejme len v tvojej hlave a vyčítať mi ci som vegetariánka, tiež by som ta poslala do kelu.
Vyhľadaj dobrého psychiatra, lebo čoskoro ostaneš úplne sama. Nikto nestojí o človeka, co sa len negativisticky ľutuje, zlosti na každého a obviňuje za veci vo ma len on v hlave, a vôbec nemusia byť pravda.
A "dzusiky" mojtyboze koľko máš rokov? Lebo tak sa vyjadruje dieťa, že "zakázali mi dzusiky"
A mala som podobnú známu, neustále ma otravovala, že chce prísť prenocovať, že chce prísť na par dni bývať a bola to ta najneativustickejsia osoba na svete, všetko bolo len zle zke a zle, každý jej ubližoval a ona bola úbohá nešťastná obeť. Ako myslíš ze to skončilo? Pretrhla, som s nou kontakt, lebo už mi liezla na nervy. A podobne to urobili aj viacerí známi, proste už nám to vadilo, a skôr by sme hej dali pár faciek, ako ju stále ľutovali.

macilaci
13. okt 2021
nakupiky
13. okt 2021

@antoniatonka žiaľ mala som známu plus-mínus z toho okolia z malej obce s psychiatrickým problémom. Ak nemáš kvôli chorobe prácu, ani partnera, a máš finančne slabšiu rodinu, proste to nedáš. Zohnať tam kvalitného odborníka je nonsens. A zvlášť v prípade, že sama nešoféruje. Nikomu neprajem takú bezmocnosť. Tam je skôr dôležitá podpora a pomoc rodiny a dôsledné nastavenie liečby

antoniatonka
13. okt 2021

@nakupiky dotyčná cestuje vlakom po celom Slovensku, tak je hádam schopná aj k psychiatrovi, nielen po návštevách cudzích ľudí s noclahom

antoniatonka
13. okt 2021

https://www.modrykonik.sk/blog/slnieckoelias/
A to už ani nepíšem o story ohľadom háčkovania

lujza123
13. okt 2021

Nuž treba sa dat dokopy s odbornou pomocou. Nemyl si kamarátov s terapeutmi.
Ked očakávas od niekoho rešpekt a pochopenie (pre tvoju chorobu) tak musíš byť schopná rešpektovať ľudí aj ty. Nehnevaj sa ale vyčítať niekomu že šiel na dovolenku s niekym alebo vyčítať niekomu vegetariánstvo je hlúpe a drze, proste ako sa hovorí "cez čiaru". Sama som veganka, dosť cestujem a tak isto som spoločenská mam aj viacero známych ci kamošov takže zvyknem tráviť čas s rôznymi ľuďmi a keby mi toto niekto vycita tak u mňa skončil.

autor
13. okt 2021

@antoniatonka odkiaľ vieš ze cestujem a chcem ísť do Mexika? Ja som už u toho doktora bola sama. Je v Hronovciach. Cesta trvá 4 hodiny a prestupuje sa. Brat povedal ze je to hlúposť ísť na otočku. Kamarátka mi sama navrhla že môžem u nej spat.

autor
13. okt 2021

@antoniatonka mam schizofréniu. Povedal mi to doktor.

autor
13. okt 2021

@ollynka ved ona ho ma aj v srdci. zle som to vyjadrila. Neviem ako to vyjadriť. Proste chceli aby sa zriekla viery.

autor
13. okt 2021

@lenkasarka nie som Lenka.

lujza123
13. okt 2021

Pozri tvojej kamaratke sa na miestnej psychiatrii snažili pomôcť, to len ona o svojej chorobe nechápe a nazýva to "vymyvamim boha". Áno psychická choroba sa kludne môže zabaliť do náboženskej viery a áno je bežné že schizofrenici odmietajú liečbu lebo majú pocit ze nepomáha, že im chcú všetci zle, že sa majú vzdať boha atď... Väčšina z nich konci v nemocnici práve preto lebo prestanú užívať lieky, stav sa im zhoršuje ale oni to vo svojom svete nevidia.

Je to ťažká choroba, bohužiaľ často neliecitelna ale s liekmi, dobrým doktorom a trpezlivosťou sa dajú ataky zvládať a viesť ako tak normálny život, mat prácu a vedia mat aj kamarátov ktorý ich podržia.