Pre všetky nešťastné, sklamané a týrané ženy
Nepisem sem ani preto ze by som mala nejaky problem ako skor preto ze by som chcela nejako psychicky podporit zeny ktorých manzelia podvadzaju , pre psychicky alebo fizicky tyrane zeny, preto aby ste vsetky vedeli ze nie ste sami co mate taketo trapenia a ma ich mnoho zien okolo Vas len o nich nehovori. Nie som zo ziadnej sekty , som len obycajna zena na materskej s dvoma krásnymi detmi. Len aby bolo jasno a aby ste vedeli - dala by som za ne aj svoj zivot ak to bude situacia vyzadovat!!! Mam skvelého a chapaveho manzela a to ci mame problemy - ako kazdy druhy clovek - hypoteka.
Ale o tom nechcem pisat. Chcem len povedat vsetkym zenam co maju problemy s manzelom alebo partnerom - nikdy ale naozaj nikdy nekladte na Vase vahy rozhodnosti partner alebo mazel verzus dietatko. Nemozete predsa davat cloveka ktorého milujete alebo ste milovali , ale je dospely a zodpovedny za svoje chyby a konania, s dietatkom ktore nema o svojich moznostiach ani sajnu a je zavisle len na Vas, na jednu vahu!!! To je ako postavit na cestu partnera a dieta a cakat kdo prezije, ved on sa vie postarat sam o seba ale dieta nie.Mam skvelu rodinu. Nikto z nas vsak nevie co bude za rok , dva alebo desat ale poviem iba jedno - manzela milujem, ale ak by bolo jedno z mojich deti vystavene nebezpecenstvu z jeho strany , nevaham ani sekundu, beriem deti a odchadzam. Nie je hanbou poziadat o pomoc rodicov, sestri, sesternice , priatelov. Hanbou je , ze viete o co ide a aj tak sa nepokúsite o nic.
Na strednej som mala priatela ktorého som milovala, chodila som s nim 6 rokov, poziadal ma o ruku, ale za celu dobu co sme spolu boli nemal pracu a ani ju nehladal. Chodil len na fusky do Ciech a po Slovensku. Pracu mal len jednu a aj to par mesiacov kym ho nevyrazili. Zil s mamou v byte a tatko od nich odisiel a byval sam , kazdy mesiac pomaly s inou frajerkou. Neboli rozvedeny ale trpely tym aj jeho dve sestri. Podvadzal ma a prisla som na to omylom od jeho dobrého kamarata. Vydel ho na jednom mieste objimat sa s inou a v domnienke ze som to bola ja sa ma na to pytal a pochopila som. Rozisla som sa s nim a nechapala preco a kde som urobila chybu, ved som vsetok cas davala jemu , peniaze co som po skole zarabala som minala na jeho ucty za mobil, vzdala som sa konickov a svojich priatelov aby som mohla byt s nim, tak preco??? A potom som na to prisla - PRETOZE NEZIJEM SVOJ ZIVOT S NIM ALE ZIJEM JEHO ZIVOT!!! Ked pochopil ze ma neziska urobil par hysterických scen pred svojimi kamaratmi ked som tam bola aj ja. Otupela som voci laske a nehladala dalsiu. Mala som depresie a dost som pila aby som zabudla, nespavala som a v noci plakala. Citila som samotu, ale pomaly ulavu. Stretla som vtedy moho , uz teraz, manzela. Bol trpezlivy a neoblomny. Vedel cely moj pribeh a aj tak zotrval pri mne a vzdy sa ma snazil nejako rozosmiat a zabavit aby som nemyslela na to zle ale na lepsie. Vyliecil mi srdce , za co mu dakujem. Ale pochopila som a to vieme obaja, nikto Vam nevie zarucit lasku na cely zivot, aj ked ju slubi, ale . . . .. . . viete slubit niekomu ze bude vecne svietit slnko len preto ze ho milujete??? To nejde. Milujeme sa uz 8 rokov a mame krasne deti, ale keby sa nieco stalo v nasom vztahu, deti su mi prednejsie. Mozno ma budete niektore odsudzovat a nechapavo krutit hlavami ale nebudem na obetny stol klast svoje deti, NIKDY!!!
Mnohe si polozte otazku - teraz to je OK, mozno aj ostane vsetko OK , ale dokedy??? Ste ochotne cakat ked Vase babo bude mat rok, dva alebo pet a potom sa to stane zas a vy si poviete - Preco som to neukoncila skor? Trpi aj dieta. Som matka ako mnohe z Vas a ked vidim ine trpiace zeny s detmi, trha mi to srdce. Ved VY ste tie co trpely uz dost!!! Nosili , alebo nosite dieta pod srdcom , ved to chce vela sily! Porodili ste ho a to chce tiez vela sily! Starate sa o tie male , krasne , nevinne tvaricky a srdiecka vo Vasich zivotoch , ved to chce tu najvecsiu silu! Tak preco sa podcenovat a utiekat sa do kuta, kryt si tvar a plakat do vankusa ked muz sedi napr. v krcme? ZENY - VED MY SME SILNE STVORENIA NA TOMTO SVETE!!! Tak sa vzchopte a postavte sa boju celom, ved aj tych nevernych a neschopných muzov porodila ZENA! Aj im darovala zivot osoba, taka silna a teraz nou opovrhuju , podvadzaju ju alebo ju biju?!?!?! Nie sme menej cenne!!!
Zeny a matky, chcem Vam popriat vela sily aby ste dokazali bojovat so svojimi problémami a vela stastia , nech sa Vas zivot uberie akymkolvek smerom nezabudajte ze DETI SU NASA BUDUCNOST A DOVOD PRECO ZIT A BOJOVAT!!!
Drzim Vam vsetkym palce. 🙂
Pamatam si ako nam na predsvadobnej nauke knaz neustale prizvukoval, VY DVAJA ste najdolezitejsi, VY DVAJA ostanete navzdy spolu, deti pri vas navzdy neostanu, nikdy nemoze byt nikto prednejsi ako manzel/manzelka ani dieta, citila som sa vtedy dost zle, lebo sme uz vtedy mali rocneho synceka a ja som vedela, ze je to ON kto je pre mna na prvom mieste, nech to znie akokolvek, su to moje deti, za ktore by som dala zivot, pre ktore by som obetovala vsetko, raz pride cas ked vyrastu, budu samostatni a vtedy to bude naozaj platit, ale pokym su mali a odkazani len a len na nas, su pre nas na prvom mieste prave oni, s manzelom sme sa o tom vela krat rozpravali lebo ma to casto napadne a stale to nechapem ani po dvoch rokoch manzelstva. Ja s tebou na 100% suhlasim a myslim, ze vacsina matiek to citi rovnako.
@luciaholincova máš pravdu. a druhá pravda je tá, že deti raz vyrastú, odídu, a partneri spolu zostanú. samozrejme hovorím o dobrých manželstvách, len mi to príde, že toto si mnohí ľudia neuvedomujú 😉
@iva87 zatial nie som matka, ale som tiez nazoru, ze prve miesto ma mat manzel/manzelka a az potom deti, tak to je biblicke a podla mojho nazoru aj spravne. Pravdaze treba hladiet na veci triezvo.. nie akceptovat a schvalovat alkoholizmus, nasilie, ublizovanie rodine/detom...
Vacsina ludi si dava na prve miesto deti a potom ked deti vyrastu, odidu, zrazu si ludia nemaju co povedat, su si cudzi, lebo zili len pre tie deti, ich vztah ochradol... aj preto ludia v takej vekovej kategorii sa najcastejsie rozvadzaju.
@luciaholincova Krasne napisane, urcite dodas mnohym zenam silu ist dalej a nevzdavat sat. Ver, ze mnohe zeny nezotrvavaju vo vztahu preto, ze by boli slabe odist, ale preto, ze by este viac svoje deti ohrozili tym, ze otec ma pravo na svoje dieta. A ak je matka vo vztahu v jednej domacnosti, skor moze dietatu pomoct ako ked po rozvode uplne strati moznost kontroly, kedze otec ma zakonne pravo minimalne sa s dietatom stretavat. Psychologovia skor daju za pravdu tomu, kto je presvedcivejsi. Mozno by mohli napisat tie zeny, ktore sa vzopreli a napriek tomu, ze pomoc hladali a prosili o nu, situacia sa otocila proti nim a proti pravu dietata.
@maria1989 Tvoj prispevok je pravdivy, ale ver, ze zena v zufalej situacii si to nie ze neuvedomuje, nesmie si to uvedomovat, aby sa nezblaznila a bola svoje deti schopna chranit, takze taketo nazory prave podkopavaju odvahu tym zenam, ktore by mali mysliet na odchod od partnera.
@maria1989 Ano pochopila som ako si to myslela, ale v kontexte s uvodnym prispevkom su zeny vystavovane tlakom podobneho charakteru ako si pisala ty a nasledne aj mima4. V dobrych manzelstvach sa nikdy predsa zena nerozhoduje ci dieta alebo partner, v suvislosti s definitivnym odchodom.
@mima4 tak sa potom ozvi ked budes mat babatko ci si stale toho istého nazoru 😉 Presne ako @luciaholincova napisala dieta je bezbranne, odkazane na pomoc svojich rodicov, muz je samostatna bytost schopna postarat sa o seba. Ja som napisala, ze pokial su moje deti male, odkazane na mna su pre mna na prvom mieste 😉 Lubim svojho manzela najviac na svete, vieme sa spolu porozpravat, zasmiat, snazime sa travit spolu cas aj bez deti, ale stale su to prave oni, ktore su pre nas najdolezitejsie 😉
@iva87 No tak ja som matka, ale v podstate súhlasím s @mima4, len by som to tak nevyjadrila, že muž na 1. mieste, dieťa na 2. .. Ja to nevidím ako rebríček hodnôt. Láska, ktorú cítim k mužovi, je iná, ako láska, ktorú cítim k dcérke. Je rovnako silná, ale odlišná. Jasné, že keby horelo, zachraňujem prvé dieťa - ale to aj manžel samozrejme. Ja nechápem tie ženy, ktoré si dieťa postavia na piedestál. Nechápem, keď tu čítam, že žena spí s deťmi v jednej posteli a muž v druhej izbe. Žena povie: moje deti sú pre mňa VŠETKO! - a muž je kde? A potom sa čudujú, keď sa manželstvo rozpadne. Ale ako môže za takých podmienok prežiť? Tie ženy ostanú bez chlapa a keď im vyrastú deti, aj bez nich. 😒
@iva87 inak aj nam farar prizvukoval ze manzel ma prednost pred dietatom,ale tak podla mna najdolezitejsie je dieta...pre mna je to nas poklad,rozhodne nie manzel.prvorade je stastie dietata.a ani cirkve ani nikto pozemsky ci nadpozemsky ma nepresvedci ze je nieco dolezitejsie ako dietatko
jamabe úplný súhlas, rodina kde sú deti na prvom mieste a na piedestáli nikdy nebude fungovat a najviac tým trpia a poškodzuje to najmä tie deti
..hm,podla mna ak je vztah manzelov "normalny",nekladu si otazku,co je prednejsie...ja? dieta?partner?jednoducho sa ta laska prelieva medzi rodinou... je to nejake vzajomne....dieta je dolezite....ale nie natolko,aby zena trpela pri muzovi tyranovi,napr.....aj manzel je dolezity,ale nie natolko,aby bolo o nieco dolezite ochudobnovane dieta-deti....jednoducho podla mna, laska ma automaticky fungovat a naplnat aj bezne dni celej rodiny...a ako to tu uz niektore zienky pisali....laska sa podla mna neda delit-vacsia k detom,mensia k maznelovi...resp.naopak.....jednoducho ta laska je v kazdom tom pripade ina,....nie je ani vacsia ,ani mensia.....je ina....
@haslerka27 @iva87 myslím, že to čo vám farár hovoril na predmanželskej príprave neznamenalo, že sa netreba o dieťa starať, vychovávať ho, milovať atď. ale, že popri dieťati netreba zabúdať na manžela... Poznám veľa žien, ktoré keď sa narodilo dieťa tak venujú všetok čas jemu a na manžela zabúdajú. To neznamená, že sa žena má nechať mlátiť, urážať a týrať, nieto ešte pred deťmi. Ale mať s manželom taký vzťah, aby keď deti odídu resp. budú samostatné, aby sa dokázali ešte rozprávať. Nám farár tiež povedal, že manžel má byť dôležitejší ako dieťa, ale aj vysvetlil čo to znamená.
@iva87
@maria1898
@abab
@jamabe
@sbenkova
@terezka1947
@melleanor
Kazda mate svoj nazor a svoje skusenosti , ale vidim ze debata sa otocila uplne inym smerom ako som pisala vyssie. 🙂 Ide mi o to ze som chcela dodat odvahu zenam ktore maju deti a ziju v jednej domacnosti s tyranom alebo alkoholikom alebo flegmatikom. . . Nie ked ziju v normalnej zdravej rodine kde vztahy funguju tak ako by mali , to nie. Pokial je v rodine vsetko ako ma byt, tak super , gratulujem.Ale nechapem ked zena je tyrana a nevie ako dalej a chce sa pokusit vztah zachranit koli dietatu a tu mi napada otazka - A preco sa o to iste nesnazi aj ten muz? Ked mu predsa ide o dobro rodiny a dobro ich vlastného dietata, preco by mala snahu na zachranu vztahu a rodiny vynakladat len zena??? Preco sa aj muz nepozera na svoje dieta a nekladie si otazku - Neublizim mu svojim chovanim a skutkami?
Nekladiem na doraz ze zena si ma vybrat, len nechapem preco rozhodovat aj za DOSPELEHO cloveka ked na rukach nosi dieta ktore sa rozhodnut samo nemoze.
A apropo , som veriaca a viem co kaze Boh - naveky spolu , aaaaallllee . . . .ALE sam knaz Vam povie, teda zalezi aj na knazovi, lebo ani ty nebudu mat asi jednotny nazor - ze pokial je dieta v psychickom alebo fizickom ohrozeni od jedneho z partnerov, v prvom rade treba chranit a obranovat jeho zaumy a dobro! A pokial zena alebo muz uz vidia ze vztahu sa neda pomoct po snahe OBOCH manzelov, rozvod je mozny.Aj to sa da pred sudom dokazat.
Polozte si niektore sami otazku a budete vediet hned odpoved - Pokial zena zije niekolko rokov pod jednou strechou s manzelom tyranom , bez deti, urcite by po mnohých snahách od neho odisla. Ale pokial su ohrozene aj deti , ktore by nahodou mali , vaha s odchodom. Myslite e deti pri odcovi tyranovi by sa mali lepsie ako bez neho? Tak preco ostavat?
Zena nie je o nic menej hodnotnejsia nez muz, aj ked priznavam ze muzi su omnoho fizicky silnejsi, ale zena podla mna viac psichycky zdatnejsia.Preco muzovi , POKIAL JE TO TYRAN A ALKOHOLIK, treba toto trpiet? Ved aj zena ma pravo na spokojny a plnohodnotny zivot? Pokial je to naozaj muz ktorému na dietati a zene zalezi, mozno si to najcenejsie co v zivote mal , uvedomi az ked to strati a az POTOM si MOZNO zasluzi poslednu sancu , sancu na zmenu svojho spravania a postoja.
Nehovorme vsak o zenach vo vyrovnaných a spokojných vztahoch - tie som rozoberat nechcela.
Dakujem vsetkym za Vase nazory, respektujem kazdej nazor. Kazda mame predsa svoj zivot a svoje skusenosti.Netreba aby se jedna druhu presviedcali o svojej pravde, treba si od kazdeho nieco vziat a aspon na chvilu priznat ze v niecom je pravda od kazdej z Vas.
@luciaholincova Máš pravdu, prepáč, trochu sme odbočili.. Ale to bude asi tým, že sa tu nevyjadrila žiadna týraná žena.. aspoň si myslím. Ja konanie takejto ženy neviem pochopiť, ľutujem ju, ale nechápem. Nie som v rovnakej situácii. Či žena neodíde od tyrana kvôli deťom - no neviem, myslím, že väčšinou žena dovolí šliapať po sebe, ale pokiaľ pôjde o deti vzbúri sa a urobí ten rozhodný krok. No ale musela by sa tu vyjadriť takáto žena, čo neverím, že verejne urobí... ☹
Ináč s tebou súhlasím, ostávať s tyranom, alkoholikom kvôli deťom je nezmysel. Tie trpia ako prvé a radšej neúplná rodina ako úplná, ale nefunkčná.
...ano,je pravda,ze trosku sme sa v teme odklonili...mas pravdu,zena nie je nutena trpiet cely zivot a ani deti....a urcite nema trpiet "kvoli"detom a nechat si svoj a aj ich zivot pretiect pomedzi prsty....nikdy ziadnej zene,kt.naozaj trpi nemoze nikto prikazat,aby to utrpenie,bitky,psychicke tyranie,atd.mlcky trpezlivo znasala...dokonca to neprikazuje ani Cirkev....clovek by mal urobit pre zachranu zivota,vztahu,zdravia atd. vsetko,co je v jeho silach,ale pokial nenastava ziadna zmena,situacia je stale rovnaka,dokonca horsia....clovek je mozno aj "povinny"otocit list a ist dalej....vsetky zeny,kt.takto zobrali zivot do vlastnych ruk uprimne obdivujem....lebo toto dokazu iba silne bytosti
Ani deti, ani manzel nemaju byt na piedestali. A osobne si myslim, ze kazdy normalny, sebavedomy muz pochopi, ze ked su deti male, tak vyzaduju viacej pozornosti a starostlivosti. A teda v urcitej dobe su na prvom mieste. Osobne citim zodpovednost za to, ze som deti priviedla na svet a preto im chcem poskytnut to najlepsie detstvo a start do zivota a ak by mi v tom moj manzel nepomahal, ale naopak ich nejako ohrozoval, tak u mna skoncil. Manzelstvo a rodina je aj o vzajomnej pomoci a aj o tej vychove deti a o tom im poskytnut zazemie a nikomu v nej nema byt ublizovane, ani detom, ani manzelovi a ani manzelke, inak nema vyznam.
Osobne poznam jednu tyranu zenu a co ma o to viac boli ze to je moja najlepsia kamaratka s ktorou mame super kamaratstvo uz skoro 17 rokov.
Proti nej vsak hralo viac faktorov - v prvom rade ze byva v zahranici a nemoze sa len tak vratit kedze tam pracuje, po druhe , muz ktory ju bil ,vazil o jeden a pol krat viac ako ona sama. A po tretie - milovala ho a planovala s nim buducnost.Ked jej dal prvu facku ked sa v opytosti pohadali, zabudla a odpustia, no ked jej po dalsich bytkach vyklbil rameno a zlomil rebra, vyhodila ho! Strasne ju to zlomilo a aj ked nemali deti , zavidi nam tie nase s manzelom a tuzi po vlastnych. Vek hra proti nej a aj to ze koli praci dost schudla a pripada si menej pritazliva ale pokial muz, ktorému na nej bude zalezat, nema v hlave nasr... te , tak nebude pozerat na jej postavu ale na jej srdce a to ma dosiroka otvorene pre toho praveho.Smutne je aj to ze k rozchodu doslo pred Vianocami a o to mala smutnejsie sviatky.Je velmi silna a aj ked nemozem ist za nou , koli financiam , aby som ju psychicky podporila , snazim sa s nou ostat v kontakte a podrzat aspon na dialku.Len mi je luto to ze vela chlapov ma o nu zaujem len preto ze zaraba viac ako kdokolvek koho poznam, takze citia peniaze. ☹ Verim ze ostane laske otvorena a nezanevrie.
Ale myslim si ze kazda z nas by uvazovala inak a mozno aj ona sama , ak by mali nejake deti.
Nie je to spravne - vela zien lasku spozna ale pride o nu a uvedomia si ze nechala v ich zivote spust - nezaopatrene deti , pozicky, vzdialenost od domova a najblizsej rodiny.
Myslim si ze kazda z nas ma nejaku hranicu a mieru do ktorej si necha so sebou manipulovat, ale kazdy pohar raz pretecie a potom narobi velku spust a mozno ublizi aj detom. Preto si myslim ze mnohe zeny maju skrat a su schopne ublizit aj tym , na ktorých jej zalezi. ☹
Dobrý večer prajem, týmto by som Vás chcela poprosiť o vyplnenie anonymného dotazníka, Vašu pomoc by som veľmi ocenila, ďakujem.
https://docs.google.com/forms/d/1-yioDyfKbLLIT2...
@luciaholincova je to síce starý článok, ale nedá mi nereagovať. pekne napísané, ALE. Daj si tú námahu a vygoogli si odborné články o týraných ženách a potom možno pochopíš, prečo takéto ženy aj s deťmi neodídu hneď. V skratke napíšem môj príbeh : ja som bola týraná žena a odišla som po 10 rokoch. Problém bol v tom, že som nevedela - neuvedomovala som si, že som týraná (psychicky). Ten tyran je veľmi dobrý manipulátor a keď Vás ako sa povie deň čo deň presviedča o tom ako ste nemožná, (Vy sa snažíte vyhovieť), tak tomu nakoniec uveríte a stanete sa apatickou. a v tomto stave je ťažké sa zmobilizovať, ste rada, že žijete.
@salonka9 Ďakujem za doporučenie,nemusím googlit,mala som vo svojom okolí prípad týrané ženy.
Ale ide aj o to,aká je žena vo svojom vnútri silná,sebavedomá a na koľko si sama sebe dôveruje. Nech si sama, vo svojej hlave,najprv určí priority, určí záver vzťahu za napr.7 rokov,ako by v tomto vzťahu napredovala,alebo upadal?Ja sama som bola manipulovana vo vzťahu, ale pokiaľ v ňom má ísť ešte o deti-nevidím iný silnejší dôvod! Prajem veľa síl a šťastia!
@luciaholincova ja som napísala, že je to pekný článok. Len kameň úrazu je, že veľa žien si myslí, že to sú "normálne" manželské hádky - proste bagatelizujú svoj problém. Myslíš, že si teraz nevyčítam, že som neodišla skôr. A ten agresor nie je zlý stále. začína to, že len raz za čas a trebárs za zatvorenými dverami - tak si poviem - šak mal zlý deň - každý je sem-tam nevrlý ,ale postupne sa obdobie pokoja skracuje a predlžuje sa doba agresie. a keď to s niekým rozoberáte tak každý povie aj ten môj je hádavý, zádrapčivý, tak máte pocit, že buď sú všetci chlapi taký, alebo vy ste blázon . nechápala som ako mi môže ubližovať - aj som mu hovorila, že jeho konanie mi ubližuje - proste je to veľmi komplikované.
U mňa : ja som len netušila, že so mnou manipuluje a psychicky ma týra. Až keď to prekročilo hranicu a začal do toho zaťahovať deti, tak som sa rozhodla, že musím odísť. stále som netušila, že ma týra. Až keď som s deťmi odišla a začala som odchod zle znášať, tak som si povedala, že niečo je so mnou zle, že mám cítiť úľavu a ja sa cítim ešte horšie ako v čase týrania a potom sa mi dostal do rúk článok o týraných ženách , tak sa mi otvorili oči. A teraz ľutujem, že som neodišla omnoho-omnoho skôr. že som nemala skôr informácie.
dovolila som si citovať :
Muž svoje správanie ospravedlňuje, alebo naopak, za svoje násilie viní ženu. Žena pripisuje mužovo násilie jeho nálade, zlosti, alkoholu, únave, ospravedlňuje ho, a postupne aj ona sama stále viac obviňuje z mužovho násilia seba a preberá zaň zodpovednosť. Plynutím času v takomto zneužívajúcom vzťahu muž ženu stále viac izoluje od iných ľudí, priateľov, príbuzných a niekedy aj od detí. Nakoniec je násilnícky, týrajúci muž paradoxne tou jedinou osobou, ktorá je k žene aspoň občas láskavá alebo jej aspoň niekedy neubližuje. Situáciu týchto žien veľmi sťažuje skutočnosť, že veľmi často im druhýkrát ubližujú tí, ktorí by im mali pomôcť a ochrániť ich. Týrané ženy veľmi váhajú, kým skutočnosť, že ich manžel týra zverejnia a vyhľadajú pomoc, či oznámia násilie. Je skôr pravidlom, než výnimkou, že namiesto pochopenia, pomoci a ochrany, dostanú nepochopenie, nedôveru, pochybnosti a obvinenia.
Obeť útoku prežíva extrémnu záťaž, ktorá ju traumatizuje a poškodzuje, ktorá má veľmi závažné bezprostredné, aj dlhodobé účinky na ženu. Sú to bolesti hlavy, depresivita, pocity únavy, urologické a gynekologické ťažkosti, poruchy príjmu potravy, nespavosť, bolesti v panvovej a krížovej oblasti, ale môže to byť aj zneužívanie alkoholu, či iných drog, sebapoškodzujúce správanie, vážne psychické ochorenia, fatálnymi následkami sú samovražda ženy alebo vražda násilníckeho, týrajúceho muža.
U týraných žien sa zistili rovnaké prejavy a symptómy ako u ľudí, ktorí prežili koncentračné a zajatecké tábory, u ľudí, ktorí boli obeťami únosov, prepadov a u ľudí, ktorí prežili prírodné katastrofy. Situácie, ktoré prežili títo ľudia a situácie, ktoré prežívajú týrané ženy, majú viacero spoločných znakov. Sú to situácie „zajatia“ a „uväznenia“. Je v nich ohrozený život obetí, obete sú izolované, nemôžu samé zo situácie uniknúť /alebo sú o tom aspoň presvedčené/ a násilník sa k obeti správa občas láskavo.
V takýchto situáciách sa medzi obeťou a násilníkom utvára zvláštny vzťah - pripútanie. Jedným zo znakov tohto špecifického vzťahu je napr. loajalita k násilníkovi, snaha chrániť ho a dokonca súcit a „spolupráca“ s ním. Ďalším je neschopnosť vyhľadať pomoc zvonku, najmä v inštitúciách a tiež neschopnosť opustiť vzťah a násilníka.
Len málo ľudí, vrátane odborníkov u nás vie o tomto špecifickom emocionálnom vzťahu /označovanom tiež „štokholmský syndróm“/.Len málo ľudí, vrátane odborníkov si uvedomuje a vie, že to, čo týraná žena prežíva a ako sa správa - nech sa to zdá akokoľvek čudné a nepochopiteľné, až „nenormálne“ - je v skutočnosti normálnou reakciou ženy na nenormálnu situáciu, v ktorej žije. Týrané ženy si vytvárajú veľmi zložité, mnohokrát bizarné stratégie, ako sa vyhnúť mužovmu násiliu, ako ho zmierniť alebo zastaviť. Sú to veľmi dôležité stratégie, umožňujúce žene prežiť, stratégie na prežitie aj vo veľmi nebezpečných, život ohrozujúcich situáciách.
Ale ženy, u ktorých sa v dôsledku extrémneho a dlhodobého stresu a traumatizácie, vyvinuli nevyhnutné symptómy, vrátane špecifickej emocionálnej väzby typu štokholmského syndrómu k manželovi - násilníkovi, sú obviňované z existencie týchto symptómov, príznakov.
Toto sú dôvody, ktoré spôsobujú, že týrané ženy nedokážu zo vzťahu, ktorý ich poškodzuje a od muža, ktorý im ubližuje, odísť. To sú dôvody, prečo týrané a zastrašené ženy, nedokážu a nemôžu stále a donekonečna samé chrániť seba a svoje deti. A práve z toho - že neodídu a že nedokážu ochrániť svoje deti - sú tieto ženy veľmi často obviňované tými, ktorí ich majú chrániť a pomôcť im.
@salonka9 nečítala som to cele, len ten koniec,ale rozumiem ti čo chceš povedať. Otázka však je-Prečo žena nezvazi hneď pri prvej facku,alebo fyzickom násilí, celý vzťah? Už len keby na mňa muž ruku položil,a mohol by mať hociako zlý deň,už by som balila kufre.Veď len chudák udrie ženu!
@luciaholincova ja som nebola fyzicky týraná, ale psychicky a začal ma týrať až keď ma mal istú. dovtedy sa až priveľmi pekne správal. som myslela, že som našla toho najúžasnejšieho chlapa pod slnkom. A manipulátoti často robia zo seba obeť, aby ho ostatní ľutovali.
tuto je citácia : Manipulátor sa snaží vnútiť cieľovej osobe myšlienky, názory, či konania, ktoré nie sú obeti vlastné a ktoré by dobrovoľne neprijala a získava výhodu voči nej bez toho, aby mala voľbu, či mu vyhovie, alebo nie. Obeť si často ani neuvedomuje, že je manipulovaná.Odhalenie manipulátora v blízkej osobe je pre obeť často ťažká dezilúzia, niekedy až taká, že sa radšej dobrovoľne vracia do predchádzajúceho stavu. Manipulátor má samozrejme i dobré vlastnosti a tie sú často pre obeť dôvodom na to, aby ospravedlnila jeho konanie.
@salonka9 tak tak...kto uz je z toho "vonku" tomu je to jasne. Dokonca obet je schopna utocit na tych, co chcu "podkopat" slepu doveru v manipulatora. Moja svokrusa s takym zije, radsej sa vzdala syna, vnucat, o neveste ani nehovorim 😝 Je dokonca schopna klamat a branit ho aj vo veciach, kde sa on drzo prizna ze nieco zle povedal ci konal 🙄 🙄 🙄 Funguje uz len ako siesty okruh jeho mozgu...

Dakujeme za tvoj prispevok