icon

Prečo majú mladé matky deti bez zabezpečenia?

Dnes o 06:10

Čo vedie mladé ženy bez dokončeného SŠ vzdelania alebo hneď po maturite mať dieťa? Bez práce, na brigádach, nasáčkované u frajerov alebo v podnájme, bez finančnej rezervy. Nerozumiem tomu.
Mať dieťa okolo 30 - 40 vo vlastnom, s manželom, zabezpečení je topka.

anonym_07ff69
Dnes o 08:10

@anonym_autor nerozumiem tvojej úvahe. Brat žije so švagrinou 15 rokov, ona bola druhačka keď sa dali dokopy,tretiačka keď otehotnela. Nie je prvá ani posledná ktorej zlyhala antika. Pár rokov bývali v nájme, potom si kúpili dom, pred rokmi si dokončili škôl, potom si spravila ešte nadstavbu. Stalo sa a čo? Pracujú vychovávajú deti, v čom je problém? Že nie sú zobratý? Keď sa s tým zmierila bola 89rocná babka tak sa s tým zmier aj ty.
Ja som mala deti v29 a 30ke, aj vydatá, aj dom na hypo. Keď dieťa ochorelo a muž priešiel náhle o prácu, si myslíš že sme boli v lepšej situácii ako oni?

katkaseiner
Dnes o 08:10
@anonym_822e5b

Ja som bola so svojim uz teraz muzom od 15 r . Momemtalne tahame 21.rok co sme spolu .Otehotnela som v 18 ,druhu v 20 . Planovane neboli ,ale boli milovane od prveho momentu . Boli tazke dni ,po kazdej jednej stranke ..ale vsetko sa da ,ked sa chce ...

No mam za sebou aj porod v 33r . Aj potrat v 32r .
Mlade telo znesie viac a lepsie . Zato materstvo za mna po 30-ke je carovnejsie . Viac si ho vazim ,uzivam ...

Pokial je dietatko milovane a má co potrebuje ,ved ono nepotrebuje kovik za 1000e,znackove toplanky atd ...tak je uplne jedno kedy sa rozhodnu dieta mat .

Ja nelutujem absolutne nic ,ked tak mozno ,ze ich nemam viac .

@anonym_822e5b blahozelam, len zial si jedna z mala. Vacsinou ta laska v 15 je ta prva a mozno este nie ta prava. To ze tebe to vyslo je uzasne, neviem si vsak predstavit kde by som bola keby som bola s mojou laskou v 15.

mogaa
Dnes o 08:30

@anonym_autor mladosť, naivita, hlúposť....ale to jednoducho patrí k veku a nedostatku životných skúseností...to len príde....

anonym_9fc22a
Dnes o 08:34

@anonym_autor keby bol svet krajší, zarábalo by sa dosť v každej profesii, nebolo by také drahé bývanie, keby bola 100% istota práce a dobrého zárobku, 100% dostupné škôlky, skrátené úväzky pre matky poprípade nulová diskriminácia žien pri hľadaní zamestnania lebo veď bude určite viac na očr než v práci... Tak to by som si aj ja spravila dieťa skôr, aj v 20tke 🤷 prečo nie.. na cestovanie a iné veci by som mala potom aj tak dosť času lebo ešte pred 40tkou by som mala dospelé deti. Niekto okolo 40 ešte len začína s deťmi lebo predtým si užíval život alebo boli iné dôvody...
Ale keďže je doba aká je, tak najprv bolo štúdium, potom práca v zahraničí aby sa našetrilo na bývanie aj nabrali pracovné skúsenosti, naučiť sa jazyky atď... Teraz mám 33 , s mužom máme bývanie bez hypotéky lebo sme si zarobili predtým a čakáme prvé dieťa. Nemusíme sa báť o strechu nad hlavou lebo už je naša a priviesť takto dieťa na svet si myslím že je správne..teda aspoň pre mňa a manžela. Niekto to má inak a nemá problém žiť v podnájme a postupne niečo dosiahnuť 🤷

Dôvody tých mladých žien mať dieťa hneď po maturite je bud taký že sa to stalo neplánovane , alebo sa to stalo plánovane len proste nerozmýšľajú, alebo sa veľmi dobre vydali a majú chlapa ktorý ich zabezpečí a neodídu v prípade rozvodu s holým zadkom.

Každopádne si myslím že to nemusi byť tvoja starosť. Ty si máš zariadiť život tak aby si bola spokojná bez ohľadu na to ako to ma niekto iný lebo nežiješ ich život, ale svoj.
A keď ma nejaká baba dieťa hneď po strednej, žiadnu prax, nula odpracovaných hodín tak je to jej vec ako sa postará, nie tvoja. Ja za seba som rada že som si to v živote zariadila tak ako mám.

anonym_76e243
Dnes o 08:43
@anonym_aea520

@anonym_76e243 to kde pracujete? v Smere?

@anonym_aea520 On robí projektanta pre zahraničnú firmu, predtým mal manažérsku pozíciu, zarába veľmi dobre. Ja mám bežnú administratívnu prácu, zarobím tiež celkom pekne, začala som robiť už počas RD na čiastočný úväzok. Samozrejme autá na úver, veľká časť je už ale splatená. Dom prerába postupne z platu, byt si idem zobrať na hypotéku. Nič výnimočné čo by si nemohol dovoliť mladý pár ktorý sa snaží.

anonym_d7b693
Dnes o 08:50

@anonym_autor radi trtkaju bez gumy a bez HAK, co na tom nechapes....

darmasiswa
Dnes o 08:56
@domka222

🤷‍♀️ tebe ostatní plánujú, kedy budeš mať deti?

@domka222 planovanie by bol ten super pripad, horsie je to pri neplanovani

anonym_860b47
Dnes o 08:56

Mladé sa dávajú do finančneho rizika
Staršie do zdravotného rizika a nie seba ale hlavne dieťaťa
Len rozdiel je, že financie vždy sa dajú napraviť
Ale zdravotne.....?
A to je na každom čo riskne

anonym_aea520
Dnes o 09:01
@anonym_76e243

@anonym_aea520 On robí projektanta pre zahraničnú firmu, predtým mal manažérsku pozíciu, zarába veľmi dobre. Ja mám bežnú administratívnu prácu, zarobím tiež celkom pekne, začala som robiť už počas RD na čiastočný úväzok. Samozrejme autá na úver, veľká časť je už ale splatená. Dom prerába postupne z platu, byt si idem zobrať na hypotéku. Nič výnimočné čo by si nemohol dovoliť mladý pár ktorý sa snaží.

@anonym_76e243 dom plus byt plus dve auta s obycajnou admin. pracou nie je nic vynimocne pre mlady par? To potom kde zijem ja? Na Melmaku?

anonym_f81ad1
Dnes o 09:04
@anonym_1f5e85

@anonym_autor A preco Ta to trapi? Ty im snad prispievas na domacnost?

@anonym_1f5e85 áno, s daňových odvodov. A možno autora štve, že sa rodia sociálne prípady z ohrozených skupín obyvateľstva a potom to tak s celkovým hodnotením a smerovaním krajiny aj vyzerá 🤷‍♀️

anonym_f81ad1
Dnes o 09:07
@anonym_db3fe5

Nechaj druhých na pokoji. Neznášam toto staranie sa do druhých. Každý sa narodil ako originál a je sám za seba zodpovedný. Peniaze nie sú všetko. Koľké čakajů, kým budú zabezpečené a potom zistia, že nemôžu otehotniet, že prešvihli čas. A niekto túži mať dieťatko hneď ako nájde človeka, ktorého miluje. Ideálne až keď sú manželia.

@anonym_db3fe5 hm, každý sám za seba zodpovedný?Decká z chudobných rodín a biednej štartovacej čiary veru nemajú veľmi na výber. Už aj pri 2 rodičoch s prácou a platom okolo 1000 e to je problém. Žiť s mesiaca na mesiac, z ruky do úsť, tam ti veľa na život a realizáciu neostáva 🤷‍♀️

anonym_f81ad1
Dnes o 09:09
@anonym_91f1ad

A co ak pride raz tvoja dcera v 17r ze je tehotna??Alebo syn,ze bude otcom v 17r???Ako by si jeho frajerku donutila ist na potrat??Ok dceru mozes donutit ale cudziu dceru veru nie,a obzvlast ked si ho bude chciet nechat??

@anonym_91f1ad ak by si dcéra chcela nechať dieťa v 17, nech sa páči. Ale nie zostať u mňa doma a zabezpečovať všetko. Každý si zodpovedá za svoje činy sám. Také hrdinky, hurá bábätko, a potom celý život v detskej izbe a v mamkinej kuchyni s obsluhou.

autor
Dnes o 09:11
@anonym_1f5e85

@anonym_autor A preco Ta to trapi? Ty im snad prispievas na domacnost?

@anonym_1f5e85 Áno, prispevam. Či kto myslíš, že platí tie rodičáky, študentské štipendiá tehotným? My pracujúci.

autor
Dnes o 09:13
@anonym_91f1ad

A co ak pride raz tvoja dcera v 17r ze je tehotna??Alebo syn,ze bude otcom v 17r???Ako by si jeho frajerku donutila ist na potrat??Ok dceru mozes donutit ale cudziu dceru veru nie,a obzvlast ked si ho bude chciet nechat??

@anonym_91f1ad Jediná možnosť UPT.

anonym_6a0297
Dnes o 09:26
@vevesh

Zlyhana antikoncepcia, neuvazovanie do dosledkov a vo velmi malo pripadoch biologicky pud. Ale nie kazdy ma idealny zivot a za mna lepsie, ak zena prevezme zodpovednost, aj ked nie su idealne podmienky ( i ked nie vzdy je to to najlepsie riesenie). A vies, ze biologia sa nedrzi svetskych zalezitosti.....raduj sa, ze tebe to vyslo idealne, nie kazdy ma to stastie a nie vlastnym pricinenim je na tom zle...

@vevesh vo väčšine prípadov zlyhá uzivatelka antikoncepcie než samotná antikoncepcia

beata_k
Dnes o 09:30

Celkom komicke citat "nestaraj sa" ked kazda druha tu ma profil na IG a niekoho sleduje. Pripustme, ze iste percento je inspirujuce, ale 90% je o sledovani inych a rozoberani ich zivotov.

anonym_9e0ce1
Dnes o 09:31

@anonym_autor ako sa ťa to týka? Moja macocha mala prvé dieťa v 17, celý život pracovala a vychovala teraz už dospelé zodpovedné deti a trúfam si povedať, že lepšie ako niektoré zabezpečené 30-40 ktoré na dieťa kvôli práci nemajú dostatok času ale hlavne, že materiálne sú zabezpečené.

anonym_a1f872
Dnes o 09:38

@anonym_autor mala som dieta v 19...dorábala som maturitu...antikoncepcia? Prasklo nam prezervativ..je tomub18 rokov ...tabletka po ma vtedy nenapadla...rodicia boli nahnevany,alw viesco pomohli nam...dnes mame aj dobre byvanie..dokonca som dokoncila aj Bc...bolo to ťazke..malý casto plakal bolievalo ho brusko,ja nevyspata maturovat...ale dalo sa to zvladnut a dnes mam dospeleho syna a ano ti3z smw najskor zili v podnajme..peniaz3 nam len tak nepadali ...a co teraz ? A poznam aj takw rodiny ktore s dermi ziju v podnajme a lubianich detom nic nechyba...polovica z nas sme zili v izbach kdw amw boli dvaja traja surodenci a co? Chybalo Vam nieco? Mne teda nie a aj ked aa mojho syna opytat je spokojny ...mame sa dobre ....anonymka by sa mala starat do svojho zivota a ak mas v okoli niekohk takeho ako opisujes...skor ako si kopnes...ponukni pomoc

anonym_e2ccca
Dnes o 09:43

@anonym_autor a ja takym, co sa rozhodnu mat deti fandim, lebo predpokladam, ze su to typy, co su zodpovedne a ochotne riesit problemy ked pridu. pripadne maju pomoc v dosahu.

z okolia poznam pripad, ze spolu chodia min.13 rokov.
ona chcela dieta od zaciatku. on sa furt vyhovaral, ze musi rodinu zabezpecit.
ona prestala dieta chciet a on stale "pracuje na zabezpeceni rodiny".

nudzu netru, lebo on chodi na polovacky...

anonym_48c98a
Dnes o 09:53

Úplná topka a hlavne pre IVF kliniky. 😄 Niekto túži slúžiť za chechtáky („kariéra“), niekto sa chce množiť. Nič za tým netreba hľadať. Proste priority. Nemám pocit, že by sa mladé mamičky mali neskôr po 30, 40 zle a niečo by im chýbalo. Nechcela by som byť stará novomatka.

autor
Dnes o 09:58
@anonym_48c98a

Úplná topka a hlavne pre IVF kliniky. 😄 Niekto túži slúžiť za chechtáky („kariéra“), niekto sa chce množiť. Nič za tým netreba hľadať. Proste priority. Nemám pocit, že by sa mladé mamičky mali neskôr po 30, 40 zle a niečo by im chýbalo. Nechcela by som byť stará novomatka.

@anonym_48c98a V mojom okolí všetko prirodzené tehotenstvá aj vo vyššom veku.

tilly
Dnes o 09:59

Podľa teba je topka mať dieťa v 30 - 40. Pre mňa nie. Ja by som po 30tke už dieťa nechcela. Už 28 mi bolo neskoro. Keby som to mala znova riešiť. Prvé počas vš v 22, druhé v 24 a prípadné tretie najneskôr v 28. Alebo potom prve až po 37. Ale neviem si to predstaviť, že by som teraz v perimenopauze vodila dieťa do prvej triedy, na krúžky, učila sa s ním. Mala by som aj starších rodičov, ktorí by už nevládali. Bolo super mať starých rodičov plných energie poruke.

autor
Dnes o 10:02
@tilly

Podľa teba je topka mať dieťa v 30 - 40. Pre mňa nie. Ja by som po 30tke už dieťa nechcela. Už 28 mi bolo neskoro. Keby som to mala znova riešiť. Prvé počas vš v 22, druhé v 24 a prípadné tretie najneskôr v 28. Alebo potom prve až po 37. Ale neviem si to predstaviť, že by som teraz v perimenopauze vodila dieťa do prvej triedy, na krúžky, učila sa s ním. Mala by som aj starších rodičov, ktorí by už nevládali. Bolo super mať starých rodičov plných energie poruke.

@tilly Ja kľudne aj po 45-ke 😃 Veď som plná energie. Je mi ľúto, že ty sa po 40-ke cítiš zle a staro a máš zdravotné problémy a si bezvládna.

anonym_08f33c
Dnes o 10:02

@anonym_autor fakt v 40 je topka mat dieťa Fakt, ktorý lekar ti to povedal? v 80tke sa vnucata nedozijes...
Teba kedy porodila tvoja matka? V 50tke?🤣🤣🤣

tilly
Dnes o 10:03
@anonym_autor

@anonym_autor aha, takže zas trocha téma na dohadanie sa. Ok.

tilly
Dnes o 10:06
@anonym_autor

@tilly Ja kľudne aj po 45-ke 😃 Veď som plná energie. Je mi ľúto, že ty sa po 40-ke cítiš zle a staro a máš zdravotné problémy a si bezvládna.

@anonym_autor to máš odkiaľ, že mám zdravotné problémy a som bezvládna 😂😂. Že sa mi nechce počúvať rev deciek a chodiť s nimi na krúžky 🤢.
A bacha, lebo nikdy nevieš, kde ťa tie zdravotné problémy počkajú. Väčšinou začínajú z plného zdravia 😉

autor
Dnes o 10:07
@anonym_08f33c

@anonym_autor fakt v 40 je topka mat dieťa Fakt, ktorý lekar ti to povedal? v 80tke sa vnucata nedozijes...
Teba kedy porodila tvoja matka? V 50tke?🤣🤣🤣

@anonym_08f33c Áno v 50-ke 😊

anonym_91f1ad
Dnes o 10:12
@anonym_autor

@anonym_autor a ked ti dcera povie,NIE,NIE,NIE.To radsej zabi ju,ako ona svoje dieta???Hm??A cudziu dceru ako k tomu donutis???Vezmes ju za ruku a pod ideme,alebo jej to dieta sama vyrezes???

autor
Dnes o 10:14
@anonym_91f1ad

@anonym_autor a ked ti dcera povie,NIE,NIE,NIE.To radsej zabi ju,ako ona svoje dieta???Hm??A cudziu dceru ako k tomu donutis???Vezmes ju za ruku a pod ideme,alebo jej to dieta sama vyrezes???

@anonym_91f1ad Rozumný človek to pochopí, ktorá možnosť je pre neho tá lepšia. V mojom okolí mladé baby deti nechcú vôbec, chcú žiť, cestovať, zarábať. Deti nechcú vôbec. A majú jasno v tom, ako by to riešili.

anonym_91f1ad
Dnes o 10:21
@anonym_autor

@anonym_91f1ad Rozumný človek to pochopí, ktorá možnosť je pre neho tá lepšia. V mojom okolí mladé baby deti nechcú vôbec, chcú žiť, cestovať, zarábať. Deti nechcú vôbec. A majú jasno v tom, ako by to riešili.

@anonym_autor a ked sa tvoja dcera bude riadit srdcom a nie rozumom??