icon

Prečo miznú manželové peniaze každý mesiac?

16. jan 2024

Nevediem si presnu evidenciu, ale viem, kolko zarobime a kolko cca miname. Teda za mna. Nemame spolocny ucet, ale spolu sa podielame na nutnych vydavkoch, cize nakupy, energie, palivo, a pod. Manzelovi by malo ostat z vyplaty cca 700 Eur, kazdy mesiac. Aj keby minul na seba este dalsich 300 Eur, napriklad nejaka extra strava, konicky, tak by malo ostat 400. Dobre, obcas je nejaka extra polozka, ako servis auta, alebo raz za par rokov jedny pneumatiky, potom zas druhe, ale to snad nie je kazdy mesiac. Nechapem, kde tie peniaze miznu? Nakupy jedla, oblecenia, kozmetiky, drogeria, lieky, vsetko ide cezo mna, este aj zabava pre rodinu. Kazdy mesiac pocuvam iba ako mu to nevychadza. Uz som mu povedala, ze to nechapem, ze ved ked odpocitame vsetko, malo by jemu ostavat par sto eur. Ale vzdy to nejako zakeca. Myslim si, ze nevie hospodarit s peniazmi. No narovinu si nenecham skladat ucty od neho, viem, ze by sa nastval, ze co ho kontrolujem, ze co ma do toho. Uraza ho to. Da sa s tym este nieco robit, ci to mam ignorovat? Stve ma to, lebo trebalo by nieco doma opravit, dokupit. Viem ze negembluje, ani nic podobne, nema utajeneho potomka 🙂 Nechapem to.

reanda
16. jan 2024

@sasa1310 keby daval na byvanie, tak asi povie, ze dava na byvanie a nebude to zakecavat 🙄 respektive by aj autorke bolo jasne, kam peniaze idu, hadam vie, ze treba davat aj na byvanie

sasa1310
16. jan 2024

@reanda ona to myslela možno tak, že všetko na jednom ucte a potom príde k smrti, zablokuje sa účet a do dedičského vymaľované

anjelicek26
16. jan 2024

@sasa1310 my mame tiez dva ucty + sporiaci a teda nevidim problem v pripade "smrti" uplne ziaden, ved mam vlastny prijem... a zvysok sa doriesi postupne...

sasa1310
16. jan 2024

@anjelicek26 prečítaj si ešte raz čo som napísala

mareka49
16. jan 2024

Šetrí to bokom.
Dáva si to inam proste.
Chce mať peniaze ktoré ty nemáš pod kontrolou.

anjelicek26
16. jan 2024

@sasa1310 jasne chapem, dnes mi to nejako nepali, uz nech je obed a zdvihnem si hladinu cukru hore 😂

subartic
16. jan 2024

Môže mať priamo zrážky u zdroja , teda kľudne môže mať exekúcie a výplatu nemá takú ako by si si myslela , keďže na ňu nevidíš.

sasa1310
16. jan 2024

@reanda ja som to celé nepochopila. Prečo vlastne autorka všetko platí sama, jedlo, drogériu a pod.

ddaassuullaa
16. jan 2024

Taky detail, myslim ze tato otazka a diskusia patria vylucne do vasej domacnosti, medzi vami dvomi, nezaujimali by ma podrypovacie reci cudzich ludi, uz vobec nie anonymnych z netu. Ide o sposob komunikacie u vas doma, ty vies ako fungujete roky, nie je ok aby do toho vstupovali nezaujate cudzie osoby. A ked ta to doteraz nezaujimalo, tak nebyt zrazu hrrr, ale najst spolocne riesenie na tok financii, ale to uz musite chciet vy spolu, nie direktivne zo strany jedneho. Osobne, keby som zvedava a niecomu vo finacovani rodiny nerozumiem, sadnem si s muzom a pytam sa otvorene, bez afektu a vystengrovana diskusiou na MK.
U nas je to uplne naopak🙈😅. Ziadne bokovky, pochybne konicky....len proste miniem aj co nemam🤦‍♀️
Ale vzdy cosi doma pribudne, co muz nemusi prave vidiet, ale ja o tom viem. A tiez som si zriadila ucet s nazvom "schovka pred sebou" (obcas ho riadne prevetram). Nastastie ma nekontroluje, mna by slak trafil.
Inak uprimne, ja nepoznam vysku muzovho prijmu, on mojho (myslim presne, orientacne ano, ale iba hruby prijem, nie cisty). Pripadne zmeny v prijme si nehlasime. Vacsie vydavky riesime spolu, kazdy mame svoj ucet, ale aj spolocny s rovnocennymi majitelmi kvoli hypo. Na ten posielame obaja zo svojich uctov. On mozno aj usetri, ja akosi....nic🙈😂

subartic
16. jan 2024

Ja som kedysi mala kolegu ktorý roky platil výživné na dieťa - nemanželské , žena ani o tom nevedela , mzdárka mu urobila zrážku a poslala vedľajšej žene .

joannita
16. jan 2024

@reanda ano po pravnej stranke su financie spolocne, aj tie usetrene. Preto je treba si odkladat hotovost. Nieje to nic nezvycajne. Pre niekoho s ruzovymi okuliarmi a romantickym pohladom na svet nepredstavitelne, ale pre ineho so zlymi skusenostami ci vlastnymi alebo z okolia normalne a potrebne.
Staci si otvorit diskusie tu a precitat. Kolko zien by vlozilo za toho svojho ruku do ohna a nakoniec lutovali ze si neodkladali peniaze na tajnasa.

ysseba
16. jan 2024

Fuuha, tak 700€ aby "nevedel kam dal", tak to mi príde tak trochu neuveriteľné. Naozaj má taký plat aký si myslíš? Pri "zmiznutých" 700€ každý mesiac by som už asi aj rozmýšľala o tom, či nevedie nejaký druhý život o ktorom netušíš. Napríklad či neplatí alimenty na nemanželské dieťa, či si neplatí nejaké spoločníčky a tak. Ja viem, je to už vyšší level domýšľavosti, ale tak 700€ každý mesiac je na zamyslenie sa aj nad takýmito možnosťami okrem tých, čo píšu vyššie 😖

reanda
16. jan 2024

@sasa1310 no lebo to maju blbo vyriesene.. kazdy svoju vyplatu na svojom ucte, kazdy plati nieco a vlastne sa ani poriadne nevie, kto kolko mesacne prefinancuje a ci je to v ramci rodiny 'spravodlive'.. lepsie povedane, aurtorka sama za seba vie, ale nevie, kam idu jeho peniaze a on sa tvari, ze to nevie tiez a jej je blbe sa mu kukat do uctu (co je pre mna tiez nepochopitelne) .. inak takto funguje vela rodin, co si vsimam.. kazdy svoj ucet, kazdy plati nieco a potom sa dohaduju, kto dava do rodiny viac a kto viac mina iba sam na seba

puertorico
16. jan 2024

Podľa mna si kupuje drahé oblečenie , alebo jedlo . Ide do prace , ráno si kúpi raňajky . Ak nefajčí , tak rataj takých 5-6€ len raňajky . Veď len taká 2L voda , alebo kofola stojí pomaly 2€ 🤦🏼‍♀️ keď nemá obed , a musí si objednávať , to je ďalších 8-9-10€ len obed . 20€ každý deň minie na jedlo ako nič . Keby to tak bolo . Plus nejaké drobnosti , topánky , oblečenie, kino , wellness … samozrejme že ho teraz neobhajujem !! Ale asi nevie hospodáriť a žije si na vysokej nohe .

sasa1310
16. jan 2024

@reanda aj my msme každý svoj účet a svoje sporiace účty. Nevidím na tom nič zlé. Nikto sa u nás nedohaduje. V prípade smrti jeden normálne fungujeme dokym sa odblokuje účet zomretého. Za mňa musia mať spoločný účet len tie pary, ktoré normálne nekomunikujú. My presne vieme koľko kto ma na sporiacom nakoľko polroka sporíme obaja na moj, druhý polrok na jeho, aby sme mali cca rovnako. Rovnako platíme v obchodoch. Raz ja, raz on. Aj tak je to úplne jedno.
Ja som sa len pozastavila na tom, prečo všetky výdavky v obchodoch platí autorka

reanda
16. jan 2024

@sasa1310 za mna je jedno, kolko je uctov a ci su spolocne, ale nepride mi ok, ak niekto ani nevie, kolko partner zaraba a kolko kde mina a pride mu blbe to vobec vediet... to mi uz pride totalne 'nevztahove', ale tak kazdy nech ma, ako mu vyhovuje.. ale tuto autorke to, zda sa, zas az tak nevyhovuje

sasa1310
16. jan 2024

@reanda však základná vec. Nech v obchodoch neplati všetko ona a hneď bude vedieť kde míňa jej muž.

reanda
16. jan 2024

@sasa1310 no vsak to som pisala hned na zaciatku 🙂

ajka0207
16. jan 2024

@anjelicek26 tak čisto teoreticky jedno jedlo v reštaurácii stojí okolo 20 eur, takže keby chodí denne, tak je to 600 mesačne :D

zorana999
16. jan 2024

Poker cez internet zhltne veľké peniaze 🙂 , ak je veľa na telefóne alebo ma viac času pre seba tal to mina na niečo, poza tvoj chrbát. Automaty tiež.. atd atd..

konikmodry111
16. jan 2024

Ja nechápem čo máte s tými spoločnými účtami. V zahraničí take ani neexistuje, dokonca keď pracujete musíte mat vlastný účet, na cudzí vam peniaze nepošlú. My mame každý svoj a pristupujeme k ním väčšinou len ja. Platím všetko z jedného a ostatne ostane. A mne sa to teda tiež nezdá že on nevie kam idu peniaze. Ako nechápem prečo si myslíš že určite negembluje ? Ved to sa da v pohode aj cez mobil 🙈 a možno si našiel nejaku bokovka, ja by som teda chcela vedieť kde miznú. a výpis z jeho úctu si videla ?

simca06022011
16. jan 2024

Preje, prepije, prekavickuje... to sa rozuteka raz dva. Ak ma problem s hospodarenim, okrem obycajnej rezie, nech ti dava peniaze na rezervu, budes to odkladat ty. Napr. ak ti vychadza, ze ma usetrit 700EUR, tak nech ti 300-400EUR da, odlozis, pripadne aj 500, s tym, ze z tych penazi sa potom zaplati ten servis a pneumatiky, pripadne vyssie vydavky spolocne, ale po kontrole. Inak 700EUR je dost, ma naozaj taku vyplatu ako si myslis?
Inak si on musi sam uvedomit, kam sa peniaze rozkotulaju.. my ked sme nebyvali HO, a chodili kazdy bozi den do mesta, do kancelarie, na vybavovacky, iba po restikach a kaviarnach sme nechali 600EUR (a niekedy aj viac) a to su uz roky... cize este pred covidom, zdrazovanim, v dobe ked sme na spickove 3chodove menu chodili dvaja za cca 25EUR aj s kavou (teraz ked ideme tak 40+)
A moj chlap tiez nemal a ani nema sajnu kolko penazi pomimo minie... ked som mu to poratala len takto cca, tak skoro padol na zadok.
Pre mna je uplne prirodzene, mat vlastne ucty, neriesit kde ten druhy mina.. ALE nie na ukor rodiny. Cize take ze by mi plakal, ze nema, neexistuje. Ja fungujem ako pisem, pristup mam ku vsetkym uctom, bokom odkladam rezervu jednu, a aj rezervu v hotovosti druhu.

januska12323
16. jan 2024

Tak buď nevie narábať s peniazmi alebo míňa na niečo nekalé. V prvom prípade by nemal problém ti ukázať kam peniaze idú.

muchotrafka298
16. jan 2024

Mne by blikala dost velka kontrolka, ze chlap ma na seba mesacne 700 EUR a nevie ani na co ich mina. Este to moze byt tak, ze on ma uplne iny plat, ako si ty myslis. Ze povedal ovela viac ako v skutocnosti zaraba. Nebol by prvy ani posledny. Lebo taka suma sa len tak nepreje na obedoch mesacne napriklad. Nema drahe konicky? Nekupuje si nejake nadstandardne drahe veci, oblecenie? Sportovu vybavu?

rorino
16. jan 2024

@venom19 čo je na tom? Moji rodičia tak fungovali 50 rokov,fungujeme tak aj my už vyše 16 rokov,nič zarážajúce ani neznesiteľné na Tom nie je

mane01
16. jan 2024

Tak na čo sa stazuje, ked to potom zakecava…to by mi asi liezlo na nervy. Povedz mu bud ti da s tym pokoj alebo chce radu a teda si prejdite spolu na co míňa… inak by mi to prislo take alibisticke… akoze ked si pofňuka, nebudes chciet novu linku alebo ist na dovolenku alebo co… aj moj mal takyto problem, ze sa mu peniaze rozkotulali, ani nevedel kam. Nevie setrit, je pohodlny…ja som opak, takze my keby sme mali jeden ucet, tak uz daaavno spolu nie sme. Ale moj si nechal poradit… on vela minal na blbosti akoze 10 minut obchod a on autom, takze benzin. Potom som mu spocitala kolko ho stoja cigarety, to ho celkom soklo a aspon vyrazne fajcenie obmedzil… potom syn ked mu pride na vikend, tak od samej lasky mu uplne blbiny nakupoval, vsetko, co si zmyslel…

buberova
16. jan 2024

Presne nech ti ukáže výpis z účtu.. alebo mu povedz nech ti vždy donesie bloček a budete si značiť výdavky že chceš vedieť kde sa to teda rozkotúľa

koniarova
16. jan 2024

A to sa nás pýtaš? Veď sa jeho opýtaj. Aby som sa vlastného muža bála opýtať,koľko zarobí a na čo minie je úplne choré a na hlavu. A je jedno, koľko účtov máte.

gabika0825
16. jan 2024

Ja som sa tiež čudovala veľakrát že som napr. v daný mesiac nič take nekupovala a ked som aj pomyselne odrátala od pôvodného zostatku všetky výdavky tak tiež mi vychádzalo že mi zostane pár stoviek do plusu. A reálne nezostane. Takze neviem, teraz je všetko hore, ceny sú neskutočne a mohlo sa kúpiť niečo na čo ste zabudli že ste kupovali, alebo nejaké trvale príkazy, ktoré hradí tvoj muž, neviem, všeličo môže byt vysvetlenie.

heln
16. jan 2024

normalne, nech ti otvori internet banking a spocitajte to. podobne som to riesila s mojim, on plati kym ho pusti karta a neriesi zostatok. tak som mu to spocitala, ze jednoducho chce minut viac nez zarobi. tu objedna nejake blbosti z aliexpresu, tam kupi pripravky do akvarka, hen kupi nieco do auta, prejde mesiac a peniaze fuc.