icon

Prečo niektoré ženy nechcú mať deti?

20. mar 2024

Ahojte 🙂 Viem, že toto je fórum pre mamičky, ale nachádzajú sa tu aj bezdetné ženy, ktoré deti nikdy nechcú, radím sa medzi ne.

Zaujímalo by ma prečo, dôvod. Tie úbohé dôvody ktoré sú spomenuté na internete ako ''chce si užívať, nechce si pokaziť postavu...'' sú totálne hlúposti.

Budem veľmi vďačná za úprimné odpovede🙂 Samozrejme do diskusie sa zapojím aj ja.

lenkakravcova
20. mar 2024

Pýtaš sa aj náš čo máme deti? (Tých je tu viac)
.. možno len chcú nechať našim deťom na tejto planéte viac priestoru a zdrojov. Takže vďaka vám všetkým bezdetným! 🙂

autor
20. mar 2024

@lenkakravcova Nie je začo 😀

muchacici
20. mar 2024

Ja som tiež nechcela mať deti, bola som s tým úplne zmierená. Potom som okolo tridsiatky stretla môjho manžela a bolo to.... úplne mi švihlo z neho 😄 ale je to tak, že nie som ten typický materský typ, milujem moje detičky, už by som nikdy nemenila, ale je to pre mňa dosť vyčerpávajúce, nakoľko v materstve som sa úplne nenašla, nie je to niečo, čo by úplne napĺňalo môj život, hoci som šťastná, že ich mám 😃 ak ma chápete. Ale ak by som stretla chlapa, ktorý deti nechce, verím, že by som to nejako extra neriešila, ja som sa vždy videla ako stará, bezdetná, slobodná karieristka, ktorá si len žije svoje 😃

mandzula
20. mar 2024

@vilma7 ale toto je fakt uplne mimo porovnanie. Co mam ja ako dospela so svojim detskym ja? Teraz nepistim, nepotrebujem sa dojcit, nenakladam do plienky...

vilma7
20. mar 2024

@mandzula tak ja neviem, mne to zas až tak úplne mimo nepríde, keďže všetci sme boli raz deti. A ver, že niektoré ženské sú horšie ako malé deti. ...A chovať ťa raz zas budú, ako aj do plienky budeš nakladať.

medda_beda
20. mar 2024

Nevedela som či chcem či nie pretože som vedela, že človek musí byť stotožnení s oboma možnosťami.
Takže to bolo čisto racionálne rozhodnutie, že teda skúsime.
Deti nemáme a keď ani nebudeme mať tak sa nič nestane.
Ale úvahy či to vôbec skúsiť som mala.
Nenašla som však dôvod prečo nie.Našla som dôvod prečo sme sa rozhodli len pre 1 dieťa.

medda_beda
20. mar 2024

@vilma7 Nemôžeš to porovnávať.
Ani ako dieťa som neznášala urevané a upišťané deti.
Nikdy som nechápala prečo niekto pri plači škrieka aj v 4 rokoch.

Takže som vlastne niektoré deti nemala rada ani ako dieťa a niektoré nemám rada ani ako dospelá.A prečo? Pretože deti majú svoju osobnosť tak isto ako dospelý človek a tá detská osobnosť mi nemusí byť sympatická.

nelca0510
20. mar 2024

Tento príspevok je úbohý. Nie každý chce deti. Necíti to.

mandarinka555
20. mar 2024

@vilma7 Tá tvoja otázka akosi nedáva zmysel...BOLI deťmi, ale už niesú...Tak ako môžu seba ako dospelú osobu porovnávať s deckom?

jovka
21. mar 2024

Lebo som nikdy nemala potrebu , mam rada svoje pohodlie, nezávislosť, a deti ma otravuju , ked kricia , placu , vrieskaju , hodnota mojho stresu stúpa:D

olimuc
21. mar 2024

Napisem Ti o rodinnej znamej … ma 61, takze vlak odisiel. Deti ma a mala rada. Bola Au-pair v US, vzdy sa starala ako teta o deti z rodiny … nemala ale vlastne (moznost aj partner boli) kvoli strachu zo zodpovednosti. Prilis vela racionalne rozmyslala a rozhodla sa proti. Ja som detmi nadsena nebola ale pritrafilo sa neplanovane a som rada, ze ho mam. . Kazdy nech ma deti kolko chce, vie prebrat zodpovednost a vie uzivit.

anketkarka
21. mar 2024

Keď niekto napíše, že mu vadia zvuky detí a telesné tekutiny, tak je to na terapiu. Táto osoba nechce dieťa pre nejakú podvedomú traumu. Ak niekomu dieťa ako také nevadí, len proste nechce mať svoje pre pohodlie alebo že má svoju prácu, koníček a niečo čomu by sa nevedel tak venovať popri dieťati tak je to naozaj vyrovnaná osoba, ktorá je spokojná so svojim životom. Ešte aj pokazenie postavy mi príde ako nedostatok sebavedomia a zakomplexovanost a nie dôvod na to nemáť deti. A to že sa má žena v materstve nájsť a mať to ako poslanie života si tiež nemyslím. To mať deti nie je životné poslanie, maximálne pre isté percento žien. Ale nemyslím, že žena sa tu rodí do tohoto života, len aby rodila deti. To mi príde divný názor. Ale aj alergia na deti nie je regulérny dôvod nemať deti. Je za tým niečo podvedomé prečo človeka deti iritujú. Je to ako choroba. Slobodné rozhodnutie to nie je. Tie deti sú ľudia. Aby človek žijúci v spoločnosti ľudí a nie na pustom ostrove mal alergiu na ľudí je podľa mňa na samotku. A môžte má aj ukameňovať.

buberova
21. mar 2024

Neláka ma absolútne ani jediný aspekt materstva... Ani jediný, ani v najmenšom

jennky13
21. mar 2024

autorka - nerozumiem jednej veci, preco ak to tak mas ako si napisala , mas potrebu si to nechat potvrdzovat inymi. Ked som sa rozhodla mat deti, nepotrebovala som zakladat temu a nechat inych, aby mi to potvrdili. Proste som sa tak rozhodla a bolo. Ak si ty s tvojim rozhodnutim spokojna, tak preco mas potrebu o tom pisat a zakladat temu ?
Tvoja odpoved (samozrejme uprimna) by ma celkom zaujimala, ale nie som si ista, ci by si ju chcela zverejnit . 🙂

anna777115
21. mar 2024

@ivik4 No, vieš, len ten slovenský prototyp materstva, je ten, že mať dve, tri deti a potom prevziať štafetu, ešte ako starý rodič okolo vnúčat. Lebo inak, si zlá babka, ktorá sa nezaujíma.

ivik4
21. mar 2024

@anna777115 vsak jasne ja to chapem, nase slovensko 😃
Nech si robi kazdy ,,otroka" dokedy chce ,kym to nemusim donekonecna robit ja, tak ma to nezaujima 😃😃

8853
21. mar 2024

@vilma7 vadia mi tie lepkave ruky, neutrety sopel pod nosom, uslintane rozpravanie, pistanie a obchytavanie vsetkeho okolo seba. To ze mam rada svoje deti neznamena, ze mam rada vsetky... Nie kazdy je materinsky typ, co sa ide rozplynut nad kazdym kocikom na ulici

mandzula
21. mar 2024

Moja znama to krasne vystihla: "Keby som bola vedela, co to obnasa, kupim si radsej kocura."

kengurica
21. mar 2024

Ja to poviem z trochu iného pohľadu.
Ja mám dve deti, jedno už dospelé, druhé v puberte. Sú plánované a chcené, milujem ich najviac na svete. Boli aj horšie chvíľky samozrejme, ale ľúbim ich a vždy to tak bolo a bude.
ALE láska má takého neželaného súputníka, a tým je strach. Keď niekoho ľúbiš, tak sa prirodzene o neho bojíš. Havária na ceste, a už počítam členov doma, či sú všetci, keď niekto cestuje, čakám správu, že dorazili ok.... atď. Myslím tým také prirodzené obavy, nie nejaké úzkosti, čo už sú na terapiu....
No a vzhľadom na úvahy o budúcnosti - klimatická kríza, vojnové konflikty a veľa ďalších zlých predikcií, keby som tetaz vo veku 25r, tak by som vplyvom týchto obáv možno deti nechcela mať.....jednoducho zo strachu o ich budúcnosť...
Ale keďže ich už mám, tak ich ľúbim a ochraňujem a bojím sa o ne, a dúfam, že ich nečaká zlá budúcnosť.
A ľudí, čo deti z akéhokoľvek dôvodu nechcú a nemajú, plne resšpektujem (v podstate čo mňa do toho). Je to predsa lepšie, ako nechcieť ich a mať ich.

drahomirrra
21. mar 2024

@anketkarka Tisíc ráz súhlasím. Je až neuveriteľné, koľko ľudí na Slovensku má psychické traumy. Neliečené, nespracované. A ešte o nich s hrdosťou píše. Mať fóbiu z toho, že človek, čo dieťa je, močí a kaká, to je na terapiu, ak nie na hospitalizáciu.

lujza123
21. mar 2024

Síce jedno dieťa už mám, ale patrím medzi tie ktoré deti nikdy nechceli a ďalšie ani nechcú. Tie dôvody su a boli úplne rovnaké, či som mala 17 alebo teraz ked mam 40
Dceru som chcela, proste to zrazu prišlo v 25, veľmi intenzívny pocit ze by som mala mať dieťa, ale nikdy viac sa mi takáto túžba nevrátila, preto mám len ju.

Moje dôvody prečo nie:
- bez deti je možnosť mať nejaký iny zmysel života, byt slobodný .
Dieťa ti zaberie tých 20 rokov, dá sa to skĺbiť s kariérou, športom aj cestovaním, ale je to o kompromisoch a veľkom prispôsobení sa dieťaťu
Bez dietata mas ten čas aj financie iba sama pre seba.
Môžeš spraviť aj odvážnejšie veci, cestovať ako backpacker stopom po svete, ist na nejakú expedíciu, len tak sa zbaliť a odísť žiť do Paríža, New Yorku ci ako dobrovoľník zachraňovať pralesy na Jáve či pomáhať v nejakej nemocnici v Afrike…
Alebo žiť len jednoduchý život na Slovensku a venovať sa sama sebe a svojim koníčkom.

Nemám rada bábätka a malé deti. Nikdy som ich ani rada nemala, neprídu mi roztomilé …sú hlučné, soplia, slintaju a vyžadujú pozornost.
Už so staršími predskolaci, školáci, pubertaci si rozumiem,roky som robievala vedúcu v detských táboroch, staršie decka sú super, je s nimy sranda.
Pre mňa bolo utrpenie vobec vypiplat si vlastne dieťa, jej babatkovske obdobie bolo proste nutne zlo, daň za to ze mám dceru. Nespomínam na toto obdobie rada

nelka93
21. mar 2024

Ja napríklad deti momentálne nemám, lebo to tak cítim, že nechcem. Nevylučujem to do budúcnosti, ale nateraz si budujeme obaja s partnerom kariéru, kúpili sme si vlastne bývanie, cestujeme a užívame si len nás dvoch.

lujza123
21. mar 2024

@anketkarka chcem vidieť človeka ktorému je príjemný vresk nejakého 2 - 3 ročného človiečika co ma práve záchvat nervov 🤷🏼‍♀️ Ved to ide na nervy aj jeho vlastným rodičom

Asi by mal ist celý svet na terapiu

viky173
21. mar 2024

@andrejka1974 bezdetni ludia s tym pocitaju a vedia o tom, ze pocas staroby nebude nikoho, kto by ich prisiel pozriet... horsie je to s ludmi, co si urobia deti kvoli tomu, lebo si naivne myslia, ze sa o nich v starobe postaraju a nebudu sami. taki casto padnu na hubu, ked zrazu zistia, ze maju aj 2-3 deti, ale pritom kazde zije svoj zivot casto 100vky km daleko a na rodicov si nenajdu cas ako je rok dlhy. poznam niekolko takychto pripadov v okoli. to je potom stokrat horsi pocit akoby deti nemali ziadne. nevravim, ze to bude aj Tvoj pripad, len chcem podotknut, ze urobit si dieta kvoli takymto sebeckym pohnutkam moze byt naivne a nakoniec to moze byt este horsie.

lujza123
21. mar 2024

Ja si skôr občas kladiem otázku “prečo ženy chcu deti”.

Hlavne pri čítaní niektorých nešťastných tém tu na koni nad tým dosť rozmýšľam aká silná a neovladatelna musí byt u niekoho ta túžba po deťoch ked ich privádza na svet v totálne nevhodnom prostredí s partnerom idiotom.

Pri prvom ešte chapem ze človek nevie do čoho ide, ale dobrovoľne a vedome mat druhé, tretie, štvrte dieťa a byt na ich vychovu aj celu domácnosť úplne sama, bez peňazí, bez možnosti ísť si ich zarobiť odkázaná vo všetkom na muža ktorý si ju neváži 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

Ako pri téme prečo ich nemať sa dajú nájsť aj celkom logické argumenty, no toto mi hlava vôbec neberie ze prečo

subartic
21. mar 2024

@lujza123 tak ísť na nervy a mať fóbiu je značný rozdiel . Aj mňa irituje plač mojich detí , ale nerúcam sa z toho a nemám záchvaty paniky.

andy_sixx24
21. mar 2024

@nikoletta1712 prečo si potom na tomto mamičkovskom fóre?

mandzula
21. mar 2024

@andy_sixx24 je tu dost zien, ktore nemaju a ani neplanuju deti a dovod ich "pobytu" na MK je jasny - riesi sa tu x- tem, ktore s detmi a rodicovstvom nijako nesuvisia - napriklad vztahy s partnerom, rodicmi, zdravie, zaluby, praca, politika, nabozenstvo alebo aj take vestice ci duchovia v dome.🙂

brrunetkaa
21. mar 2024

Nemám rada deti, obťažuje ma ich prítomnosť, vkuse hluk, plač, otázky, otravovanie. Neprídu mi roztomilé a ani nemám potrebu sa s nimi zabávať keď sa ocitnú v spoločnosti kde som ja. Netúžim byt tehotná ani tlačiť dieťa z miest, kde by take obrovské veci nemali čo robiť 😆. Nechcem sa obmedzovať či už finančne alebo časovo pripadne si nechať ujsť nejakú príležitosť. Tak isto momentálnu dobu čo zijeme nepovažujem úplne za vhodnú na nejakú reprodukciu. Finančne na tom nie som zle, ale plat pokryje moje nároky a na dieťa tam nie je priestor. Nechcem obmedzovať svoje záľuby, ktoré by som musela kvôli dieťaťu.

nikoletta1712
21. mar 2024

@andy_sixx24 Pretože sa tu nebavia ženy len o kojení, prebaľovaní, vychovávaní, kŕmení…A veľakrát mi tu dievčatá dobre poradili ohľadom cestovania, kníh, očkovania…Krásny deň…