Prečo riešime stále nové výzvy s deťmi?
Iba si chcem poplakat a postazovat sa, vôbec nehľadám odpoveď, tú poznám. Niekedy to na mna proste príde. Ako na každú z nás. Mám choré dieťa, je zťp. Nie je to tak strašne, funguje medzi zdravými a je šikovná, ale koľko usilia musíme vynaložiť my rodičia tak to je niekedy naozaj na slučku. Pracujeme obidvaja pretože by sme nevyužili . Po práci makáme doma na a veciach ktoré sa zdrave deti učia bez akéhokoľvek učenia sa, alebo ako to povedať, ide im to samo. Som vyčerpaná, všetko ma bolí aj manžel to iste. Ideme a ideme v jednom kuse a už mi z toho šibe. Nechcem sa sťažovať, viem že su na tom horšie. Popravde ma vzalo to, že dostala dcéra 3 z toho, čo by nemala ani robiť a to po trojtýždňovej maródke hneď na druhý deň. Ja neviem nechcem učiteľke krivdit, ale príde mi to bezohľadné a nie spravodlivé. Bolo to nové učivo, nie že opakovanie, alebo niečo také čo preberaju. Samozrejme, že si to s nou vydiskutujem, ale nečakala som to. Pritom sa snažíme najviac ako sa len dá.
A k diktatom - nemoze mozno len “skusat” ci jej to nahodou nepojde? Aj ked na 3. Ale to je vyborne nie? Ja by som ocakavala (ale viem o tom trt) 4 a horsie v takom pripade. Alebo odporucaju odbornici aj tak nepisat? Keby to zvladala napr na 2-3 (znamky)? 🙂 naozaj vazne sa pytam bez rypania
@madeincssr no možno by jej padla aj horšia známka, ktovie ako to bolo, keďže dcéra nemá čo písať diktáty. Má robiť buď prepis, alebo doplňovačku. Pokiaľ by jej dala trojku z toho, tak by ma to mrzelo samozrejme, ale vôbec by som z toho nerobila vedu
Je mi ľúto, že máte doma ZTP dieťa. Ale nechápem čo robíte takú vedu z tej trojky. Aj zdravý študent dostane hocikedy 3 a aj 5 a nepreživa to nikto. A netreba hneď útočiť na učiteľku. Pozná Vašu dcéru, učí ju tak ju ohodnotila na známku akú si zaslúžila. Kde je napísané, že učiteľ Vašej dcére nemôže dať horšiu známku len preto že má nejaké zdravotné postihnutie. Viem, že to vyznie kruto, ale neprezivajte to toľko.
@zuza265 áno, asi to bude najskôr tak, lebo mi to fakt hlava neberie, ešte sa nestalo, aby jej dala niečo, čo by robiť nemala. Kiež by to tak aj bolo. V každom prípade sa jej pekne ma to opýtam. No má uvedené nepísať diktáty do 4roč.
Tak začni používať edupage na komunikáciu ty, máš to aspoň hneď ako písomný dôkaz, čo a ako sa tam rieši. Štart - Poslať poštu - vyber adresáta - napíš text - odoslať. 🙂 Nesprávny prístup máš možno aj ty. Viacerí ti to tu naznačujú. Hm? Odporúčania CPP sú len odporúčania. Ďalšie vyšetrenia? Robia sa opakovane po niekoľkých rokoch. Ty máš snáď nervy zo všetkého. Ukľudni sa v prvom rade. NIČ strašné sa nestalo. PMS? 😉
@zuza265 ďakujem za pochopenie, tiež to tak vnímam. Som veľmi zvedavá čo povie.
@loliki áno, ja si dám povedať aj poradiť, nie nemám pms 🙂. Ale my sme si už prežili to, o čom sa ťažko hovorí a aj keď na vonok ideš a vyzeráš zdravo, ako človeka a ako matku ťa to veľmi poznačí a istým spôsobom "zničí" nervy. Potom stačí naozaj len málo a už to ide. Zas máš pocit zetsi v s*ačkách , že sa ti všetko rúca. Ťažko to vysvetliť. Poznačí to tvoje nervy. Neprajem to zažiť nikomu.
Moja kamaratka nechala od 1.triedy ZS uplne volnu ruku v manazovani ucenia😂obom svojim detom. Sledovala som to roky, ako im absolutne nekecala do ich skolskych vyskedkov a nechala ich na samovyvoj (snad v 1.triede im pomohla a mozno nie) . Toto nemoze dopadnut dobre, som si velakrat povedala. A ejhla, obaja na VS. Na poslednej kavicke som sa jej na to pytala, ci ma nervy zo zeleza, ked to vydrzala. Nezasahovat. Samozrejme, problem bol v jej detstve. Furt floskule,... ako sa budes ucit, tak sa budes mat,si naucena, co bolo v skole, preco dvojka, neslo to lepsie, ked mas v piatej triede trojku, v 8mej budes nat 5tku...skratka,tak jej skolu zhnusili, ze robila ori svojich skolakoch 100% opak. Mala klud, decka si vybrali SS podla svojho gusta, ziadne stresy, ako sucasni rodicia, ktori maju deti zo silneho rocnika 2009 a gymple im nesahaju. Len sa z toho neposrat🍾
Neboj bude dobre😘.3.sekundy nadych,3.sekundy vydych.Jedna lastovicka leto nerobi a ani jedna 3 nepokazi vysvedcenie.Zazili sme nieco podobne s nasou dcerkou....ber to fakt s rezervou,nic ine neporadim.🤗
No hej, zranený človek zraňuje. Ak si zažila už niečo bolestné, treba si to uvedomiť a troška sa krotiť a nestrielať po všetkých naokolo, kto sa čo len škaredo pozrie. Myslím si, že táto trojka sa dá v pohode vydiskutovať. Pani učiteľka, prepáčte, že vás oberám o čas, je možné, že ste si nevšimli, že moja dcérka má takýto problém a neodporúčajú písať s ňou klasické diktáty. Teraz 3 týždne bola chorá ani nestihla dobrať preberané učivo. Môžete jej poradiť, čo sa má naučiť. Diktáty na doplňovačku by určite zvládla lepšie a nemala by zo školy taký stres. Môže si tú známku opraviť?
@ahhola no tak to je zas extrém. To, čo musela ona aj to, čo zas ona deťom 😃 moja dcéra by išla do školy s kabelkou a nemala by napísané absolútne nič pri takomto prístupe 😃
@tundra ale áno, bude dobre, ved sa nič strašné nestalo. Skôr nás to zaskočilo. Nie známka, ale to ostatné. Ďakujem za podporu.
@loliki so školou v prvom ročníku sme si užili svoje a nie čo sa týka známok. Tam bol iný problém, možno aj preto sme viac ostražití. Síce to bolo v inej škole, ale aj tak.
No a teraz je človek ako na stopkách a len kontrolujes, čakáš kedy čo.
Viem o čom hovoríš a presne to som prežívala aj ja a vlastne ešte prežívam, čudujem sa, že som ešte neskončila na psychiatrii, ale postupne to prestávam riešiť, syn je tiež ZŤP, je už stredoškolák, ale vďaka učiteľke na ZŠ a mojej blbej povahe, všetko riešiť po dobrom a niekedy sa radšej neozývať, aby nebolo zle, sme to dopracovali na traumu zo školy, psychiatra a antidepresíva, bojuj za VŠETKO na čo má nárok a podporuj ju najviac, ako sa dá a známky nerieš, lebo dcérka keď vidí, že to trápi vás, tak má možno pocit, že zlyhala a trápi sa ešte viac, ja sa momentálne teším, keď syn vôbec do školy ide a chválim ho aj za 4 🙂 a pritom je to veľmi inteligentný a zlatý chlapec, len pre neho po tých skúsenostiach ŠKOLA=ZLO......držím prsty a neboj zvládneš to, spolu to zvládnete ❤️
Ja ťa chápem, mám 2 deti ZTP a bohaté skúsenosti s integráciou. Bohužiaľ stále existujú učiteľky, ktoré odporúčania nedodržiavajú. Môjmu synovi dala učiteľka napríklad 2 z telesnej výchovy na vysvedčení len preto, že kvôli svojej diagnóze nezvládne jej úžasné tabuľky. Mala som chuť nabehnúť do školy a urobiť cirkus, ale potom som si povedala, že to proste kašlem.
Problém je trojka??
Ak ťa to poteší, pre časté a dlhé choroby (astma) som mala na vysvedceniu v 5 ročníku dve štvorky. Áno, doma bolo dusno. A to sa.so mnou rodicia neucili. Vysokú- učiteľstvo som ale skončila s červeným diplomom. A pri tom som každý jeden diktát na základnej mala za 5. Som lavacka a písala som pomaly, nevedela som sa nejako sústrediť na gramatiku počas písania diktátu, slohy nerobili problém. Čiže nezúfaj ani pre 3jku ani pre nespravodlivost. Aj taka negatívna skúsenosť vie človeka posilniť
Ja ti poradím len, ale to už určite vieš, že VYKAŠLI sa na to, aké známky má. Rieš s učkou, ak to nebolo fér jej dať písať tú písomku, aj to, že nemá čo po dcére posielať také papiere. Ak to nepochopí a nebude chcieť prihliadať, na to, čo má dcéra odporúčané, tak aj s riaditeľkou.
@mikitilik29 no neviem ako by si sa cítila ty, keby tvojej dcére (napríklad) tretiačke dali písať písomku z piatackeho učiva a oznamkovali by to. Je to totožná situácia. Aj keby dostala dcéra 2ku, rovnako by sa mi to nepáčilo. To je ten problém.
zober to tak,ze pripravujes svoju dceru na zivot. Ten tiez nie je spravodlivy a casto musime riesit nedostatok empatie u ludi, ktorí rozhoduju a su nasimi sefmi. Ona sa musi naucit vazit si samu seba a vediet, ze nezalezi ako to vidi ucitelka- to je len jeden uhol pohladu, ale zalezi ako to vidi ona so svojimi schopnostami a moznostami. Podporuj v tvojej dcere vedomie, co vsetko uz dosiahla, co sa naucila, aby vedela, ze napreduje a ide jej to. Znamky nech berie len ako ukazku, kde este potrebuje nieco dorobit.
Ale celkovo, nezente sa za znamkami, ved to nie je rozhodujuce. To dolezite je a vzdy bude jej zdrave sebavedomie a istota, ze problem zvladne aj ked svojim tempom.
A ani to netlac velmi s tym, kolko sa uci, ved zivot je tak rychly, uzite si spolocneho casu aj len oddychom a nie stale povinnostami. To je ale o tebe, aby si sa nehlanala za vecami, na ktorych az tak nezalezi ( poriadok, vsetko vzdy urobene....)
@autorka ja ťa veľmi dobre chápem a teraz ostatní mi prosím odpusťe, ale toto dokážu pochopiť najviac rodičia, ktorých detičky sú iné... tu nejde ani tak o známky ( síce všade píšu, že kašlať na známky, ale na konci dňa zistíme, že na sš sa potom berú známky, škatuľkujeme podľa známok, atd) takýto rodič totiž nič iné nerobí , len vo voľnom čase sa učí s dieťaťom, musí si naštudovať čo berú škole, ešte raz vysvetliť, to čo bežnému žiakovi trvá 45 min, u takýchto detí 2x toľko a + sa musia robiť prestávky, samozrejme, že časom aj na rodiča príde frustrácia, lebo či sa snažíte alebo nie tak máte pocit, že zlyhávate s dieťaťom a potom presne takéto situácie vás vedia dostať emocionálne a vy sa rozplačete a máte toho dosť - niekedy zo strany niektorých pedagógov chýba človečina a zamyslenie sa , darmo sú dané osnovy , takéto deti nedokážu prekročiť svoje hranice, mnohé deti sú vyslovene odkázané aj na asistenciu rodičovpri výučbe a takýmto postojom len ich viac demotivujú a verte mi či si skrátite uväzok alebo nie nepomôže to, tu by to malo fungovať úplne inak vzťah učiteľ - žiak - rodič .... jedine, čo ti viem poradiť je, že neberto tak vážne, s takými to situáciami sa žiaľ budete na 2. stupni stretávať stále až prídeš k bodu, kedy už nebudeš vládať neustále všetko kontrolovať a konfrontovať s učiteľmi a to mňa osobne veľmi mrzí, že je stále málo pedagógov, ktorí sa vedia zamyslieť a vedia individuálne pristupovať k takým to žiakom.
Už zas to netreba zvelicovat. Určite to nebolo tak ako si uviedla príklad. Jednoducho niektorí rodičia nevedia prijať fakt ze dieťa má hendikep a silou mocou tlačia aby dokázali opak. Veď sa svet nezruti z toho, že na to nemá. Len rodičia by sa s tým mali zmieriť.
tazko sa na to reaguje ak nepoznam diagnozu,z pohladu ucitelky a odbornej pracovnicky na SS,moj pohlad,to ze dieta je v inkluzii neznamena,ze nemoze mat 3,resp.ze nemoze dostat pisomku po chorobe...
Dolezite je podla mna to,ze vy viete,ze ste urobili maximum a mozno aj to,neinvestovat tolko do ucenia,kde jej to az tak nejde a nikdy to ani nebude vyuzivat a skor sa zamerat na to,co jej ide a v tom ju rozvijat.
Ono je to niekedy naozaj tazko v nasom skolskom systeme-v triede 25deti,z toho 3 v inkluzii a kazdy potrebuje iny pristup,inu metodu...ale ucitel je jeden a musi naucit vsetkych,ak sa venuje viacej inkluzivnym,nema cas na ostatnych a naopak..
Cely skolstvo je na nic aj v tomto smere
Ak sa povolila inkluzia,tak by mala fungovat stylom 15deti v triede plus aspon jeden/dvaja asistenti a mohlo by to fungovat,ale nanestastie to tak nie je
@loliki prvykrat vidim zenu spomenut pms druhej zene..myslela som, ze to je domena sexistickych chlapov.. zly den? 😉
@lalu_sk111 Ty sa vždy ozveš, keď niečo vidíš prvý krát? Buď si mladá, alebo sa málo dívaš. Čo už? Mýliš sa. Zbytočne odsudzuješ chlapov. A zbytočný komentár. 😉
@loliki nie, ja odsudzujem iba teba pretoze takto sa zeny k sebe spravat nemaju.. ale asi projektujes - mas kramy a potrebovala si si pichnut do zeny, ktora ma starosti v zivote dost, ze? ved na to tu sluzi konik 🙂 anonymne sa vyburit
@pipistrel13 no nemáš pravdu, je ich v triede 9. Jeden ročník, dedinská škola.
@lalu_sk111 Hlavne, že sa ty správaš ukážkovo. Žena roka. Rýpeš tu absolútne zbytočne. Si mimo témy, ale hlavne, že si sa zapojila. Ty tu vôbec nie si anonymne, že? Čím si pomohla autorke tvojim zbytočným komentárom? Zamysli sa najprv nad sebou, čo robíš ty, keď už ideš niekoho súdiť. Správaj sa tak, ako to očakávaš od iných. A keď robíš to isté, čo mne vyčítaš, tak o čom točíš?
Moja dcera za 2 dni doniesla 3 trojky, je zdrava. Tak to ja by som sa mala zrutit uplne. Ty by si mala byt v prvom rade vobec stastna,ze mas dieta,ktore moze chodit medzi zdrave deti a ty do prace. Moja mama take stastie nemala, musela zostat na opatrovatelskom a robit celozivotneho asistenta mojmu surodencovi. A ty riesis trojku??
Ked moj surodenec chodil do speci skoly,boli sme radi,ze sa vobec v ramci svojich moznosti naucil zakladne veci - citat,pisat,ciastocne pocitat a nie aby sme riesili znamky. Trosku zvolni. Komu tym pomahas?
Vies co, ja by som mozno aj poziadala o zmazanie znamky. Nech si to ta ucitelka zapamata ze tvoja dcera tento typ skusania nema mat. S tymi 4 A4 by som nabehla do skoly a ziadala vysvetlenie preco dcera dostala znamku za nieco z coho nema byt skusana. Mozes ty aj 10 A4 vyplnit ked ucitel nedodrziava to co je u integrovaneho ziaka uz stanovene. Mna by to nastvalo lebo viem ze je to dost caste, ucitel ZS sa odbavuje na ziakovi ktory ma ulavy a vobec ich nerespektuje.
A vobec nejde o 3 ako taku.

Chapem. Vykomunikujete si to a uvidis. Mozno ju nepovazuje za az tak patraciu do ztp, lebo ste sikovni a jednoducho sa jej venujete a tak vie. A vyzera ako uplne zdrave dietatko. Len pani ucitelka mozno nevnima, ze si to musite vsetci oddriet. Neviem. Naozaj len uvazujem. Vzdy vzdy vzdy je potrebne komunikovat. Ak to nejde od pani ucitelky, tak zacnite vy 🙂 a az potom uvidis aky bude vysledok. Mozno je to cele nedorozumenie. Kazdopadne chapem, ze citis krivdu. Aj ja by som citila. Ale este nehadz flintu do zita. Uvidis po stretnuti. Chod tam s cistou hlavou, v klude a rozvazne. Bud otvorena moznostiam, kt sa ponuknu (nehovorim, ze budu spravne a ze ich mas prijat - ale vypocut si) a uvidis.