icon

Prečo sa podnájom na Slovensku vníma negatívne?

20. dec 2023

Castokrat tu citam prispevky v duchu, ze nechceme ist do podnajmu, radsej budeme trpiet to a to...preco sa podnajom vnima ako choroba? Samozrejme chapem, radsej splacat hypoteku ako podnajom, ale podla mna to nie je vyhadzovanie penazi do vzduchu. Clovek ma v podnajme byvanie, psychicku pohodu, klud ( v porovnani s byvanim u rodicov atd.) Celkovo ta flexibilita ohladom odstahovania, nie je podnajom podla mna az taka katastrofa. My byvame v podnajme a ano, planujeme kupit vlastnu nehnutelnost. Ale mne dava podnajom slobodu, mozeme sa kedykolvek odstahovat atd. V zahranici je uplne bezne byvat v podnajmoch. Preco sa to na Slovensku vnima takto negativne, akoby to bola choroba?

luccija
20. dec 2023

@marsmykkok aspoň majú deti čo zdediť🙂alebo na starobu predas vymenis a máš financie na domov seniorov.Podnajom je pre mňa dočasné riešenie na pár rokov a nie domov.Zena s malými deťmi, či 3 či zvieraťom pomaly nemá šancu nájsť podnajom.Ale áno už bude pribúdať ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť vlastný byt.To sa dalo čakať, keď boli úroky tak nízke, že to nebolo udržateľné.
Vlastne je vlastne a vždy bude aj, keď zaťažené hypo.V zahraničí je iný systém a vieš, že tam môžeš bývať 10,20 r ja mám kamarátku v Milane tam ani ľudí nesnivaju, že by bývali vo svojom

nikpa
20. dec 2023

@valeria_h @beronsche je to veľký rozdiel, ak nemáš na podnájom tak si zbalis igelitky a ideš do lacnejšieho ale ak nemáš na splátky hypotéky, tu začínajú väčšie problémy. No je to uhol pohľadu, chápem ze môžeš mať iný názor. Ale je to o ľuďoch, o celokovom systéme, samozrejme ze si teraz neviem predstaviť platiť v SR dôchodcov podnájom 🙈 Ale práve preto som napísala, že sme úplne inde ako iné krajiny. Kým my k takémuto niečomu prídeme, musí sa tu najprv začať inak žiť a inak rozmýšľat.

valeria_h
20. dec 2023

@nikpa Dá sa dohodnúť s bankou na odložení splátky, prípadne znížení splátky. Keď hľadáš nový prenájom, tak okrem dvoch nájmov dopredu chcú aj depozit.
Ja úplne rozumiem, že časom aj na Slovensku budú ľudia nútení žiť v prenájme, bohužiaľ raketový nárast cien nehnuteľností v porovnaní s platmi je problém a mnohí už hypo nedostanú a bývať niekde musia. Je to začarovaný kruh.
O ľuďoch v nájme si nemyslím nič zlé a ani si nemyslím, že sú finančne negramotní. Môžeš byť gramotný, ale keď hypo nedostaneš, tak nedostaneš. A nie všetci sa chcú sťahovať a ísť zarábať do zahraničia. Každý máme iné hodnoty, spôsob premýšľania. A je to tak ok ☺️

liusa82
20. dec 2023

tak ako tu píšu aj niektoré je to predražené.Plus človek sa v takom niečom nikdy necíti ako doma stále je u cudzieho.U mňa je to ako kočovní cigáni.Pár rokov sú tam,potom zase v inom byte alebo dome.Málo kto ma jeden nájom aj 10,20 rokov.Ja som bývala v nájme len pokial som chodila na vš s ešte 2 babami v 3 izbáku v ba.Ale ten pocit že nie si doma.Ale zase bolo to x krát lepšie ako intrák.No nechcela by som tak večne zase bývať.Aj som jedneho času zvažovala že budem mať ako pasivny prijem aj ja prenájom ale kolko opletačiek má okolo toho bratranec,ten tiež prenajíma.Tak som upustila od toho radšej

beronsche
20. dec 2023

@vevesh a presne to, o com pises, je fakt, ktori vsetci, co povazuju slovakov za divnu naturu , pretoze uprednostnuju hypo ako podnajom, bud nevedia, alebo ignoruju..

anjelicek26
20. dec 2023

@cafelatte my dva sudne spory na vystahovanie za nami,aby sme z domu dostali neplaticov s detmi.. tisicky eur na sudne naklady a tie nervy a co stala renovacia. Ano hyeny prenajimatelia,ale mne uz rodina s detmi do podnajmu nepachne.. skus si vojst do vlastneho domu,kde je znicene na triesky prakticky vsetko...

beronsche
20. dec 2023

@nikpa vies co, neviem si realne predstavit, Ako si rodina zbali igelitky a v pohode sa presunie do lacnejsieho.. Jednoducho to u nas nie je taketo jednoduche a pruzne..
Ano, mozno pre bezdetnych, nie rodinu...

Skor pri hypo je vacsi manevrovaci priestor.
Na druhej strane, dost ludi urobilo/ robi obrovsku chybu, ze si vezmu privysoku hypo a ked vypadne jeden prijem/ zvysi sa urok su nahrati.. toto je problem - nizke financne povedomie...

cafelatte
20. dec 2023

@valeria_h lebo toto fórum je mamickovske a predpokladala som že mamičky majú súcit s detmi😄 ja prenajímam roky byt rodine s 2 deťmi a 3 je momentálne na ceste. Kolegyňa žije v podnájme s 5 deťmi, neviem si predstaviť keby boli všetci prenajímateľa ako tieto MK mamičky, tie rodiny by nemali šancu.. ľudia sú už ako hyeny.

@anjelicek26

marsmykkok
20. dec 2023

@beronsche Ono to netreba brať ako nadávku alebo urážku, že iná nátura. Ale uznaj sme takí ťažkopádnejší národ, čo veľmi zmeny nemusí a ťažšie ich prijíma. Väčšina proste okolo 30tky kúpi nehnuteľnosť a žije v nej celý život, aj v čase ked nevie nájsť prácu, aj v čase staroby kedy je im nehnuteľnosť a náklady na ňu vysoké. časť ľudí odíde do Bratislavy, ale väčšina ľudí ostane bývať 20 km v okruhu od rodičovského bydliska, nezvažujú ani iný okres alebo región. Rovnako je to nielen s bývaním ale aj v iných témach ako postoj k cudzincom, iným orientáciám a tak.

valeria_h
20. dec 2023

@cafelatte Donedávna som premýšľala ako Ty. Ale z tých ľudí hovoria skúsenosti. Pozri čo píše @anjelicek26, do Tvojho bytu sa nasťahuje rodina s deťmi, neplatia Ti a rozťahujú sa v Tvojom byte a ani za nič ich dostať preč. Ak by si mala sama takúto nepríjemnú skúsenosť, myslím, že by si ich pochopila. Nie, nie sú hyeny, je to ich majetok a nie sú charita, bohužiaľ na Slovensku sú niektoré skupiny chránené až moc.

lienka.7
20. dec 2023

@marsmykkok a na "staré kolena" potom ostaneš pod mostom, lebo z dôchodku nezaplatis si nič, ze? Jaj, ci potom myslíš, ze stat staraj sa, ano?

marsmykkok
20. dec 2023

@valeria_h na Slovensku chráni zákon podvodníkov za to že majú deti a zároveň diskriminuje slušných ľudí z chudobnejších pomerov, čo sú s deťmi často nútené žiť s rodičmi v jednej ich izbe a žiť podľa predstáv rodičov, lebo hypotéku nedostanú a nájom im nikto nechce kvôli zákonu čo chráni nezodpovedných nechce dať. Je to proste všetko naopak.

vevesh
20. dec 2023

@anjelicek26 ked prenajimam byt, tak ratam aj s opotrebenim, pokial ma rodina deti, tak dvohnasobnym....🤔🤔🤔🤔
Ps: u nas dopadol horsie byt pri pare, ktory v ramci manzelskych nehod a hadky zdemolovali cely byt🫣🙄🙄🙄

la_dolce_vita
20. dec 2023

Kamoske zdemoloval byt slobodny chlap a potom parik, ktory sa zaroven spraval absolutne nevhodne. Byvali u nich hore na poschodi v dome, ked mala kamoska navstevu a sedeli vsetci na zahrade, tak tito exhibicionisti v okne...no domyslite si. Ale chapem, ze ked su deti, je horsie sa ich zbavit. Je to vzdy riziko, na koho clovek natrafi.

sasa1310
20. dec 2023

@cafelatte Však prenajmi svoj byt rodinke s deťmi. A keď nebudú platiť, tak ich tak ľahko odtiaľ nevyhodíš aj keď budeš mať s nimi mesačné náklady. Bola by som zvedavá, či by si si to potom druhýkrát nerozmyslela komu prenajmeš byt a nebola by si aj ty tou “hyenou”.

anjelicek26
20. dec 2023

@vevesh kazdy ma ine skusenosti,u nas zmizli aj radiatory, steny pomalovane krizom krazom, rozobrali plot, o kupelniach sa vyjadrovat nejdem,to by chcelo grckajuceho smajlika.. Dali sme sancu rodine zo 7 detmi, ved dom velky, male izby, Ale 13 izieb,ze ideal pre nich..niektore chyby clovek proste nezopakuje ..hlavne trvalo vecnost ich odtial sudom dostat... Lebo deti...

vevesh
20. dec 2023

@anjelicek26 tak toto ste fakt nemali stastie- ako v nemecku som toto este nezazila a poznam to skor od romov, ze takto narabaju s cudzim majetkom😬😬

la_dolce_vita
20. dec 2023

@vevesh Romovia zdemoluju aj vlastne pribytky...

kristiii
20. dec 2023

Ja si nemyslím, že sa podnájmy na Slovensku vnímajú negatívne. Pre mňa je podnájom fajn pre mladých, ktorí sa chcú osamostatniť, ale nevedia ešte, kde nakoniec zakotvia, pre páry, ktoré si chcú vyskúšať spoločné bývanie bez väčšieho záväzku, v prípadoch po rozvode/rozchode, keď sa človek nechce vrátiť do "detskej izby", ale potrebuje nejaký čas na nový začiatok...ale keď už človek uvažuje nad rodinou, manželstvom, deťmi, hľadá viac istotu a stabilitu, myslí už skôr aj na starobu a aby deťom niečo zanechal. Okrem toho, ako už bolo spomínané, u nás idú zákony dosť proti prenajimaniu rodinám s deťmi. Bohužiaľ, ale je to tak. A druhá vec je tiež už spomínaná výška dôchodkov verzus výška nájmov tu a inde. Preto nemôžeš absolútne porovnávať život v prenajmoch tu a v zahraničí.
@bp123 energie si predsa platí aj ten čo býva v podnájme, rovnako odvoz odpadu aj wi-fi a opravy na byte minimálne 100 eur mesačne? To čo by som mala doma akože každý mesiac opravovať 🤔? Mimochodom, drobné opravy si platí nájomník aj v podnájme.

vevesh
20. dec 2023

@la_dolce_vita budem oponovat- vlastne pribitky si nezdemoluju. Cudzie ano, kedze sa o ne nemuseli vobec pricinit. "Osadnici" su uplne ina kapitola- to nie su ich vlastne pribitky, len pozbijane laty z toho, co nasli/nakradli....ale to je mimo temu🤫

la_dolce_vita
20. dec 2023

@vevesh videla si niekedy Lunik IX? Ale suhlas, je to odbocenie od temy.

lienka.7
20. dec 2023

@cafelatte prečo hyeny??? Hyena je človek, ktorý ti neplati za to, čo využíva. A môžu si za to len a len sami. Známa sa takto súdila s jednou takou "rodinkou"... vieš koľko? 6 rokov!!! Cize 6 rokov využívali jej majetok zadarmo. Este ona za nich platila nedoplatky, lebo ani elektrinu a plyn nemohla dat odpojiť.. a oni si míňali a míňali...Toto je podla teba OK?

h2
20. dec 2023

Čo to tu niektoré splietate o zakorenenej potrebe vlastniť?! Ja som si nekúpila nehnuteľnosť, aby som uspokojila nejakú svoju zakorenenú potrebu, ale aby som mala kde bývať. A to, že som uprednostnila kúpu pred prenájmom, toho dôvodom bol zase zdravý rozum. Ani chlieb si nekúpim, aby som uspokojila potrebu ho vlastniť, ale aby som ho zjedla.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
katka700
20. dec 2023

Život v podnájme či v zdieľanom byte vnímam ako dočasné riešenie keď človek nevie či ostatne na tom istom mieste viac ako 2 roky, alebo kým nasetri na 20 percent z ceny nehnuteľnosti.
Podnájom nie je choroba ale zas ani dokonalý stav čo by si zaslúžil glorifikaciu ako v agende podsuvanej istými politickými stranami (chceme ľudí donútiť viac prenajímať a menej vlastniť, hypotéky sú len pre bohatých bla bla bla)

reisi
20. dec 2023

Tiez mam taku blbu slovensku povahu len vlastnit a vlastnit. V podnajme by som dlhodobo nebyvala, vobec sa neplanujem hore- dolu stahovat po nasej republike. Mame firmy, deti a snad to vsetko nebudem prevlakat a vkuse zacinat niekde odznova.
Tiez sme prenajimali nehnutelnosti ale po roznych problemoch s najomcami sme byty predali a mame pokoj. To by jeden neveril. Je pravda, ze sme boli laskavejsi a tak to i dopadlo.🙈🙊🙉

katka700
20. dec 2023

Inak všetkým čo sú presvedčení o dokonalom živote v podnájme odporúčam Netflix dokument Dirty Money Slum Lord Millionaire.

vevesh
20. dec 2023

@la_dolce_vita videla, ale pokial viem, tie byty neboli v osobnom vlastnictve, cize defacto neboli ich...

julish
20. dec 2023

@anjelicek26 nemusí to byt úplne vyhadzovanie do vzduchu, ja napríklad mám hypoteku dvakrát vyššiu ako najomne v byte, kde byvame

domkakvet
20. dec 2023

Najom je obmedzujuci, najomca pyta nehoraznu sumu a este obmedzuje blbostami, ze nebudete mat ani aquarium, fajcit ani na balkone a bla bla, hlavne ze chce sumu za najom dobre ze nie celu vyplatu.