icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

liljana
6. mar 2022

@zmrzlinka2021 "nemaju vedla seba muza, ktoremu mozu plne doverovat". Myslis tym, ze "doverovat" = nechat ho pracovat sameho na rodinu, vycerpat ho cely zivot zarabanim za dvoch, aby si mu v 50tke po infarkte a burn oute dala urobit pekny pomnicek? 🙂

aurora33
6. mar 2022

@zmrzlinka2021 mne to príde že podľa seba súdom teba. Je mi ľúto ak musíš denne nosiť tašky z obchodu o 17:00 a začínať doma druhu šichtu, ale kto si ako zariadi tak ma. Ja mám muža na ktorého s môžem na 100percent spoľahnúť. Keď sa mi nechce variť, navarí on alebo niečo objedná. Pohoda

aurora33
6. mar 2022

@zmrzlinka2021 mňa to nezerie, len píšem že sa dá v pohode aj pracovať aj venovať domácnosti.

vevesh
6. mar 2022

@number19 ja tiez a na rozne pozicie, cize viem, ze prax je dolezita na specificke pozicie, ale nie univerzalne prijimacie pravidlo....a trh je taaaaak siroky, ze kto chce, pracu si najde...

number19
6. mar 2022

@vevesh To mas pravdu. Ak si sudovala VS a po 10 rokoch zeny v domacnosti by ti nevadilo ist robit pokladnicku (nic proti tej praci) tak ano. Inac ale nie.

zuzanockamt
6. mar 2022

@aurora33 U nás tiež tak 🤭 Donášky fungujú 1-2krát do týždňa, deti aj manžel majú obedy v zariadeniach, kde trávia počas dňa čas, ja nejedávam komplet obed v práci, takže mini dieťa ho má na večer a maxi dieťa varenú večeru nepreferuje. Ja počas týždňa varím minimálne, cez víkend komplet obedy aj sobota, aj nedeľa. Upracem za dve-tri hodiny v sobotu. V nedeľu žehlenie. Počas pracovného týždňa prebehnem kúpeľňu a vysávam, keď mini natrúsi a pustím 2-3krát práčku. Desiata nachystaná za 20-30 minút. Vybavené.

aurora33
6. mar 2022

@zuzanockamt to si opísala môj týždeň :D presne tak isto fungujeme 🙂

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
number19
6. mar 2022

@zuzanockamt @aurora33
Ja neviem co viac sa da este v domacnosti riesit. (A to momentalne mame s muzom home office skoro 2 roky). Pred tym bolo varienia menej. A mam viac ako 150m2 byt. Riadenie pribezne, ziadna drama. Nemusm sa vzdat roboty. A hlavne nechcem ako sa niekto velmi rad hned rychlo.

vevesh
6. mar 2022

@number19 😀absolutne to nie je pravda, ale zi si v tej iluzii....ak by som sa zajtra rozhodla pracovat, mozem si v okruhu 10km sama vyberat, lebo mam specificke vzdelanie, ktore ma extremne malo ludi. Ale ked nechces chapat, nepochopis...

liljana
6. mar 2022

@vevesh Nechcem ta sklamat, ale vedomosti po 40tke rychlo zastaravaju a vykonnost psychicka aj fyzicka rychlo klesa. S tym nic nenarobis ... Zostanes iba s uzasom stat, ze to co ti predtym trvalo riesit hodinu, ti trva zrazu pol dna. A bud ti vyrazne znizia plat, alebo ta nahradia casom niekym mladsim.

number19
6. mar 2022

@vevesh Tu nejde o moje chapanie, tu ide o realitu. 40 rocnu zena po 10 rokoch zeny v domacnosti skratka nikto na jej profesnu uroven nezamestna. Nema sance sa vratit k odbornej praci.

liljana
6. mar 2022

Cely ten krasny pohodovy zivot zeny v domacnosti mate postaveny na tom, ze manzel bude vladat a chciet dret na vas krasny zivot ako najaty na 120% az do smrti. Idealne v 90 rokoch bude obkladat kupelne v Holandsku. Ale manzelka mieni a panboh (ci exmanzel) meni.

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
liljana
6. mar 2022

@jahoda_12 Prajna? 🙂 Snazim sa vysvetlit, ako cely cas hovorite len o sebe, ako VY si chcete uzivat zivot a byt doma, VY chcete byt s detmi, robit kurzy,... a kde je v tom manzel? Ten to ma akurat cele odrobit. To sa nikomu casom pacit nebude.

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
number19
6. mar 2022

@jahoda_12 Ty si taka trochu zmatena.
Je tu debata. Niekto polozil otazku. Vymiename si nazory.
Nikto nikomu nezasahuje do zivota. Klud.

akje
6. mar 2022

Boze zeny 🤦🏼‍♀️ ved toto sa ani citat neda.......nikto ta nezamestna....si bez sance... neni pravda, ze ta s tvojimi kvalifikaciami zoberu..

ved vy vlastne vsetko viete o vsetkych a este aj aky zivot caka tamtu zuzu z hornej dolnej 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ nie vsetci su ako vy, neprajne, vsevediace, uzasne, dokonale, energicke, manzela a deti uspokojujuce, s perfektnymi nesminkujucimi sa detickami s troma titulmi na ceste uz v dvoch rokoch a jasnou buducnostou bez rozvodu... a to som zhrnula len vas prinos v tejto konverzacii do jedneho prispevku....

zuzanockamt
6. mar 2022

@liljana Kamarát mal takúto príživníčku za manželku, doma s deťmi 6 rokov, všetko platil, vreckové každý mesiac dostala a všetko z účtu - jeho účtu prehajdákala, nič nevedel ušetriť, tak jej stopol kartu a milá pani sa rozviedla 🤭 Ženská pred 50-kou doteraz poriadnu prácu nemala, síce robí, ale mimo svojej profesie, keďže nemá poriadnu prax a mladí ju dávno predbehli. Profituje len z toho, že porodila - má kráľovské výživné a kamoš aj napriek tomu ušetrí kvantum peňazí.

liljana
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
6. mar 2022

@liljana Áno, došlo mu to až po rozvode, stále čakal, že sa zmení, ale jej bolo doma dobre za cudzie prachy a výhovorka - veď ona sa stará o deti a on od rána do večera v práci. Teraz je spokojný.

marsmykkok
6. mar 2022

Ja to dehonestujem ak muž má priemerný plat a má nadčasy alebo 2 roboty, lebo žienka má deti, tak na Slovensku musí byť s nimi doma najlepšie do 18tky. Jednoducho veľa ženám sa do roboty nechce. Ak je to žena nejakého veľkého podnikateľa alebo športovca čo stále mení pôsobiska nevidím nič zlé na tom ak to obom vyhovuje a je jedno či je bezdetna, má 4 deti vo veku 2 až 7 rokov alebo 2 vo veku 15 a 17.... Takže v skratke súdia sa ženy čo nechcú pracovať a ospravedlnuju to deťmi.

zmrzlinka2021
6. mar 2022

@zuzanockamt ja som nepisala, ze nemoze ako automaticky, ale vela zien, kde muz zarobi slusne, pracuje preto, aby ked ich opusti, mali zamestnanie a vlastne peniaze. Mnohe ani nerataju s manzelstvom na cely zivot a mnohe aj vedia preco - proste vedla nich je clovek, ku ktoremu tu doveru nemaju a ktory sa sprava vselijako.

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
6. mar 2022

@liljana Nie, nemyslim to tak. Muz zaraba beztak, ale po praci neriesi domacnost, o vsetko je postarane a hlavne - doma ma kludnu zenu, ktora sa o domacnost postara a spolu si uz uzivaju len tu smotanku + obaja maju aj vlastny volny cas.

Hovori sa tomu vzajomna spolupraca. A zaroven zo zeny sa nestava otrok, ako v mnohych slvoenskych domacnostiach

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
number19
6. mar 2022

@jahoda_12 Ak niekto nesuhlasi s tvojim nazorom, neznamena to ze nema dostatok sebareflexie. Ty si niekde pocula pojmy a vehementne ich pouzivas bez toho aby si vedela ich vyznam. Zacinam chapat preco si zena v domacnosti.

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
vevesh
6. mar 2022

@liljana ale ty nechapes, ze moj muz to takto chce. Ja som si nepovedala jedneho krasneho dna, ze mne sa nechce robit a tak ja nepojdem do prace a ty mukluj od rana do vecera, lebo ja idem len deti vyvazat a tebe varit. My sme sa tak dohodli, ze momentalne budem doma, pokial nam to okolnosti dovolia (cize peniaze, deti, vedlajsie povinnosti) a aj podla toho povinnosti v ramci rodiny rozdelili. Moj muz netusi, kde sa co vybavuje, nikdy nevidel detskeho lekara, ucitelov, vychovavatelov, potazko by trafil do skoly/skolky, nevie kde je vysavac a pod.. Ale prinesie nam chlieb na stol a ja si nemusim robit hlavu, co kde nakupim a za co. Ak sa okolnosti zmenia, zmeni sa aj nas pristup.
Ja pracujem hlavou a teda nebadam po 40tke upadok (mozno o rok, ked ju budem mat, to zistim🤔🤔🤔). Fyzicky nie je o com, ale u nas starsie zeny (po 50-55tke) nemakaju na pokladni ci nevykladaju tovary, ale pracuju v opatrovatelskych sluzbach pre starsich a deti, kde nie je potrebny vykon, ale ludsky pristup a skusenosti nadobudnute zivotom.🤷‍♀️🤷‍♀️

vevesh
6. mar 2022

@number19 😀😀😀podla tvojej predpovede su zeny po 40tke socialne pripady na up, lebo ich nikto nezamestna okrem pokladne v lidli....🙈🙉🙊jasne😎😎😎