Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?
Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.
@zuzanockamt s rodinou trávia, celé víkendy, prázdniny. Nepretržite je doma aj zimné mesiace. Z toho už vyrástol a do práce nechodí.
Stále neviem prečo to niektorým individuam tu vadí.
Už sa opakujem veď sa realizujte ak chcete, prečo Vám vadí keď sa niekto rozhodne inak?
Každá máme iné podmienky.
Nebudem obmedzovať svoje deti lebo si idem teraz budovať kariéru, tú si do hrobu nezoberiem.
Nepotrebujem uznanie spoločnosti.
Nijako ste autorke nepomohli.
Samozrejme každá z nás pozná riziká. (Minimálne väčšina)
Keď budem chcieť môžem sa realizovať ďalších minimálne 20 rokov. Času dosť
@6mia6 Jemu to dojde, ked pri rozvode sa bude delit jeden byt a uspory z jedneho platu, teda to co z neho zostane po rodinnych vydavkoch.
Priklad. Zena je doma 20 rokov, ved za 500 eur sa jej neoplati robit a manzel zarobi dost. Keby ten druhy plat odlozili. 500 eur x 12 mes. = 6 tis eur. Za 20 rokov 120 tis eur. Keby za to v roku 2008 kupili byt v Blave za 100 tis eur, prenajali ho. Dnes by bol byt skoro splateny najomnikmi, stale maju 120 tis eur na ruke a byt ma hodnotu 250 tis eur. Ale kedze sedela doma, ma akurat velky p.d.
Po tych 20 rokoch by uz mohla mat vylozene nohy a plne konto.
@marzuz89 vôbec si nepochopila príspevok, ale ok 🤦
@6mia6 " to potom nemáš poňatia koľko zarába môj chlap 🤦🏻♀️"
Tema nie je o zarobku tvojho chlapa, ani mojho chlapa, ani mojho vlastneho zarobku (lebo na rozdiel od teba ja zarabam a mozno aj viacej ako tvoj chlap).
Tema je o tom, ze vela ludi skratka chape nefunkcnost modelu zeny v domacnosti, a mozno tak trochu pohodlny status ktoreho sa zeny lahko zosobnia "nevedome" pripadnych dosledkov.
Inak ja osobne takú ženu nepoznám. Podľa mňa každá žena sa chce realizovať aj v práci, posúvať sa kariérne, napredovať, vzdelávať sa. Nie len pri sporáku stáť. Načo si potom robia školy? Alebo je to potom nejaká vydržiavaná panička typu Zúfalé manželky, ale to je na SVK asi ďaleko od reality.
@nelusiatko Ja pár takých žien poznám. A čuduj sa svete, nie sú to žiadne chudery. Vzdelávaju sa a realizujú sa vo svojich záľubach. Športujú a maju široký rozhľad.
Nestoja celý deň pri sporáku s fľaškou vína v ruke. I keď zväčša sa u nich je zdravo a nejedávajú bežne polotovary.
Cez týždeň sú na všetko viacmenej sami, ale cez víkendy a prázdniny sú vždy spolu ako rodina, užívajú si výlety a spoločný čas.
Ale aby taký model mohol fungovať, tak na to musia byť zrelí obaja partneri.
Ja pracujem na čiastočný úväzok. Mne osobne by to asi úplne nevyhovovalo. I keď prijala by som 2 mesiace voľno v roku, aby som sa mohla viac venovať sebe a svojim záľubám.... a hlavne v kľude 🙂
@nelusiatko A poznám i veľmi ambiciózne ženy. Sú finančne 'za vodou', silné a nezávislé, krásne a rozhľadené. Ale častokrát aspoň raz rozvedené. Vikendy tráviace zahalené prácou, bez hlbších vzťahov s deťmi, pretože na to nie je čas.
A poznám i kopec žien niekde medzitým. 🙂
Vzťahy su rôzne, niekomu vyhovuje to, a inému niečo iné. To že to niečo vyhovuje mne, neznamená, že vyhovuje i niekomu inému. Ži a nechaj žiť 🙂
@amanta5 a načo sa potom vzdelávajú, keď sa nechcú pracovne realizovať? Áno, na instagrame je takých kopec, to máš pravdu. V dnešnej dobe, keď máme práčku, sušičku, robot za teba povysáva aj pokosí, tak to hrajú na žienku v domácnosti a venujú sa záľubám...kávičky, fitko, kozmetika, masáž, nechty...potom vyzdvihnú deti v škôlke, škole, aby sa nepovedalo a odvezú na krúžok. Zatiaľ si zájdu do fitka. Ideálny život, no kto by taký nechcel? My ostatné musíme pracovať.
@nelusiatko takže keď vy ostané musíte, musia všetky? Vzdelávajú sa práve preto, že keď už budú chcieť do tej práce raz ísť alebo budú musieť tak majú širší obzor.
@nelusiatko tak nie je to ten typ žien, ako popisuješ. Pokiaľ ich poznám tak sociálne siete takmer nepoužívajú, nechodí kavičkovať. Zväčša ani do toho fitka. Ty máš zvláštnu predstavu o ženách čo' su doma', i keď verím, že i také sú, ale nazývajú sa asi inym pomenovaním ☺️
Tie ženy sa vzdelávajú pre seba, nie preto aby to niekde ukazovali. Proste vzdelávajú sa v tom, čo ich baví. Ale neubija ich to, pretože to ribia len keď chcu, nie keď musia. Napr. moja teta je tlmočnícka. Keď má chuť tak pomáha v tlmočení. Ale nie je tlačená tým, že musí niekde pravidlene chodiť tlmočiť aby zarobila.
Tieto ženy majú zväčša fitko doma, nemusia sa chodiť niekde ukazovať v najnovších modeloch.
Ani na kozmetiku a nechty nechodia pravidelne.
Tieto ženy, ktoré ja poznám majú často štátnice a oficiálne certifikáty na špeci činnosť. Cvičia doma, alebo chodia behať. Občas skončia na masáž. Občas vybehnu s kamoškami na večeru, turistiku, či poznávačku.
Nechodia vo veciach Louis Vuiton, nefotia sa na Instagramy ani nič podobné.
@6mia6 Ver tomu, ze chlap skor vymeni putku sediacu cely zivot doma a iba nacahujucu ruku za jeho kreditkou, ako sebavedomu vzdelanu a samostatnu zenu, co vie prilozit ruku k praci, aj priniest peniaze do rozpoctu. Ale to nemusim hovorit. Kazda zena v domacnosti trpne, ci ju raz nevymeni.
@6mia6 ja ta obdivujem, ze tomu davas stale sancu. Utocia na nepracujuce zeny, hovoria, ze s nimi nemaju problem ale maju problem, ked sa utoci na pracujuce . Zatial co vsak citam, tak prskaju na tie v domacnosti a nemuseli sa nicim a pred nikym obhajovat. Iba sa nafukuju a ze sa ti to chce este citat a riesit.... Je to zbytocne.
Mne osobne sa paci, ako to mas nastavene. Som este na RD a rozmyslam nad podobnym fungovanim na par rokov. A tiez ked deti budu starsie a samostatnejsie, pojdem spat do prace. V praci som sa realizovala dost predtym, teraz ma to taha k rodine a neskor sa opat zapojim do pracovneho pomeru. Aj s muzom sme sa o tom bavili a kedze chce, aby bola domacnost iba mojou povinnostou a on zaobstara ucty, je to aj pochopitelne, ze to k tomu smeruje. Aj sa na to tesim, lebo chcem zmenit pracovne zameranie. A bude teda po RD aj cas na studium. Ja nechapem preco sa niekto doma nudi. Moja mama mi od mala hovorila, kto chce, pracu si vzdy najde a ja som sa teda nikdy v zivote doma nenudila. To by ma asi niekto musel zamknut na zachode 🤷🏼♀️.
@liljana ver tomu, ze chlap vymeni zenu, ked nebudu naplnane jeho potreby, ked sa zena o seba nebude starat a nebude s nim travit cas a zucastnovat sa jeho konickov, ked na neho nebude mat energiu a ked bude vyflusnuta nadavat, co vsetko musela urobit a bude ho neustale zaprahovat do domacich povinnosti. A to som teraz vymenovala veci, preco sa muzi naozaj so zenami rozvadzaju. Nie na zaklade mojoch pocitov.
Urcite neodsudzujem nikoho, ale mam zopar nesmierne talentovanych kamosiek, ktore po skole chvilku robili a kedze su na tom financne dobre, ostali doma.mne je luto toho ich genia, aj im to obcas poviem, ale nie v zlom. Za seba poviem len, ze mne viac vyhovovalo realizovat sa v robote, ale vzdy som sa snazila byt aj dobra mama🙂
@akje "chlap vymeni zenu, ked nebudu naplnane jeho potreby, ked sa zena o seba nebude starat a nebude s nim travit cas a zucastnovat sa jeho konickov,"
Moj muz nie je domace zvieratko, aby som naplnovala jeho potreby....a zeby som sa zucastnovala konickov mojho chlapa aby som si ho udrzala?
@liljana zase je to tu. Putka domáca. 🤦🏻♀️ To je názor ako v dobe kamennej. Ty si stále predstavuješ babu v teplákoch s mastnými vlasmi, bez vzdelania, ktorá doji kravy alebo ja neviem akú máš predstavu. 🤣🤣 Jaj a ešte prikladá do pece a naberá chlapovi teplú večeru. 😮 Ide ti naozaj.
No a samozrejme tá čo chodí do práce je nastajlovana na 200% ma miery minimálne ako modelka a zarába tisíce.
Aký je ten svet krásny 😂
Ja sa lúčim, ráno zavčasu vstávam. Treba mi kravy dojiť. 😂
Viac nie je čo vysvetľovať. Kto chce pochopil, kto nie nepochopí ani na 33 strane.
Ja sa vzdy pobavim na tychto debatach, ako si zase niekto mysli, ze objavil koleso, ako vybabre s zivotom. Ze netreba pracovat, bude si uzivat zivot a nech druhi robia za nu. A po par rokoch pride po smiechu plac.

@liljana asi si veľmi nepochopila takže znova. Jeho práca si bohužiaľ vyžaduje cestovanie. Chápeš alebo nie? Nie nechodí do práce aj za mňa lebo neostal by doma a ani by menej nezarábal keby ja začnem chodiť do práce. Stále nič?