icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

amanta5
7. mar 2022

@number19 ľudia majú robiť to čo cítia, a nie to čo im hovoria že by mali robiť iní ľudia. Najmä ak si to môžu dovoliť. Nežijeme predsa v 18. storočí.
Sú ženy, ktorých túžbou nie je kariéra v práci, plat v 5cifernych číslach a všetko robiť na 110%.
Myslíš, že žena ktorá robí 10hodin denne na manažérskej pozícii je niečo viac ako žena, ktorá je napr. na MD alebo ako žena, ktorá robí čašníčku? Myslíš, že žena ktorá sa v robote zodrie, často v nadnárodnej firme, kde je iba 'číslo'.... myslíš že má väčšiu hodnotu, ako žena ktorá napríklad doma pracuje na čiastočný úväzok alebo vôbec nepracuje v nejakej firme?
Ja myslím, že každý máme rovnakú hodnotu. Tak ako žene v domácnosti niečo uniká v kariére, tak žene niečo uniká doma. Je nás ako sa rozhodneme. Či inklinujeme ku kariére alebo k rodine....

nelusiatko
7. mar 2022

Áno, sú také dva tipy žienky domácej. Presne ten typ s mastnými vlasmi, čo sa celé dni stará o statok a potom tie dokonalé modelky, čo sú za vodou, vydržiavané podnikateľmi, čo ich nonstop podvádzajú. Možno ešte zopár medzi tým. Každopádne to stále nie je na SVK ešte taký štandard, ako je to bežné na západe, tu väčšina z nás pracuje, vzdeláva sa, kariérne napreduje. Máme ešte zakorenené časy socializmu, keď pracovať musel každý. Ja si ale vždy hovorím, že sa tie role môžu veľmi rýchlo vymeniť v dnešnej neistej dobe, aby sa tá vyrovnaná žena s domácim fitkom zo dňa na deň neocitla v garsónke, keď bude rada, že jej vôbec niekto tú prácu dá. A skončí sa jej realizácia v "záľubách a poznávačkách". Jednu takú poznám. A skončila veľmi zle. Bohužiaľ, hovorím o svojej matke.

number19
7. mar 2022

@amanta5 Aj zena ktora ma karieru inklinuje k rodine.
Tu sa vzdy vylucuje moznost zeny s karierou byt zaroven dobrou matkou, manzelkou...a nemusi mat nevyhnutne staus len zeny v domacnosti...ma svoju pracu a stiha...
Rozmyslam preco sa zena v domacnosti zatracuje (to je tema)...poriadit 100m2 a odviest deti do skoly...a okrem toho? Jasne fitko....a potom?

Ak to niekomu vyhovuje. OK.
Mne by to nestacilo.

amanta5
7. mar 2022

@number19 My sa stále nerozumieme. Ja nehovorím, kto je viac. Práve naopak. Hovorím, že ľudia majú rovnakú hodnotu, bez ohľadu na to, či makajú v práci alebo doma.
Žena, ktorá má kariéru, nemá šancu stíhať naplno rodinu. Tak ako žena, ktorá je v domácnosti nemá šancu stíhať kariéru. Deň má 24 hodín pre každého. Je na nás kde a ako ten čas prevažne trávime.

Tak ako žena, ktorú si robí kariéru nie je v práci 8hodín a padla. Tak na druhej strane, ženy ktoré tu na posledných stranách diskutujú, asi neobriaďujú 100m2 a neodvedú iba deti do školy. Často majú na starosti mnoho iných vecí, omnoho väčšie plochy, možno i záhradu. Plánujú celý chod rodiny a všetko dopredu zabezpečujú. Od nákupov po krúžky.

Je v poriadku, že tebe to nestačí, na tom nie je nič zlé. Tak ako žena v domácnosti si môže povedať, že jej by nestačilo budovať si kariéru. A tiež je to v poriadku. Každý sme iný. Máme iné skúsenosti, možnosti i názory. Je na nás aby sme sa vzájomne rešpektovali a nezhadzovali sa pre odlišnosti 🙂

vevesh
7. mar 2022

@nelusiatko no neviem ako karierne kazda zena napreduje- z celeho sidliska v mojom rodnom meste robia zeny na tej istej pozici a za ten isty plat, niektore uz dobrych 20 rokov....(ano, vacsina z nich je pred dochdokom, je to klasicke socikovske sidlisko, kde mal kazdy rovnaky vek) a teda aj z rodiny v normalnych povolaniach teda karierny postup nikto nespravil, kedze sa personal co najviac skrta a aby jeden robil za 10tich🤐

vevesh
7. mar 2022

@number19 napriklad charita a charitativna cinnost, bezplatne poradenstvo ci doucovanie- je kopec veci, ktore zena moze robit pre zabavu.....apropo, 100m2 si robis srandu? To je akurat tak pre pracujucu zenu, ktora viac nezvlada- vacsina mojich znamych ma x-krat vacsi zivotny priestor...

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
liljana
8. mar 2022

Pri dnesnych cenach nehnutelnosti, hlavne mesto okolo 250-300 tis eur a priemernych paltoch je az smiesne, ako si dupkaju niektore zeny, ze chcu byt doma. Cakaju od manzela doslova nadludske usilie, ze zaplati mesacne vydavky, dovolenky na "urovni", obstara brutalne drahe byvanie a v pripade rozvodu, aby zakupil idealne dve byvania, aby mal kazdy kam ist. A budu vypisovat, ako si chcu uzivat volny cas, pripadne robit charitu, dobrovolnictvo,... vsetko, len nie pracovat. Samozrejme, maju povahu ako anjel, ze s nimi ten manzel vydrzi az do smrti. A prave im rozvod a staranie sa sama o seba a deti nikdy nehrozi. 🙂

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
8. mar 2022

@jahoda_12 Sú profesie, kde sa dá postupovať kariérne, zvyšovať si plat. Aj moja výška platu závisí od kariérneho stupňa, školení, rokov praxe.

liljana
8. mar 2022

@jahoda_12 V com prekrucujem konkretne? Treba mysliet na to, ze nikto nevydrzi tahat v praci 45 rokov za dvoch. V 45-50 manzel zisti, ze nevladze s dychom, nevladze dalej v praci, potreboval by volno od prace, ale na ucte ziadne uspory. Hlavne ze manzelka je kvalitne celozivotne oddychnuta. 🙂 Potom pridu zlost a myslienky na rozvod.

drzaopica
8. mar 2022

@zuzanockamt čo môže väčšia zufalost ako priniesť malému dieťaťu obed zo školskej jedálne, ktorý nezjes a 2 x týždenne ešte donášku.

drzaopica
8. mar 2022

@zuzanockamt ty si učiteľka o akej kariére hovoríš?

zuzanockamt
8. mar 2022

@drzaopica Koment hodný drzej opice 🤭 Viac nenapíšem. Aspoň štylisticky to trošku uprav.

zuzanockamt
8. mar 2022

@drzaopica Zisti si kariérne stupne a systém hodnotenia 😊

number19
8. mar 2022

@drzaopica
@zuzanockamt Je financne samostatna, pravdepodobne na rozdiel od teba (sudiac podla tvojich prispevkov). Navazat sa do pracujucich zien je absolutne ubohe, zvlast od tych, ktore sa manzelom nechaju vydrziavat a okolo vlastnych ambicii ani nahodou nepresli (ked uz to mam takto povedat).

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
8. mar 2022

@number19 Ďakujem. Táto užívateľka nemá ani štipku slušnosti, naváža sa aj v iných témach do mojich príspevkov, pravdepodobne tam bude nejaký problém z jej strany. Nuž nevadí, mne to ťažkosti nespôsobí. Môj život poznám len ja 😊 Aj keď mnohé tu si myslia, čo všetko vedia, ale veru vedia len omrvinku z toho všetkého.

number19
8. mar 2022

@vevesh "apropo, 100m2 si robis srandu? To je akurat tak pre pracujucu zenu, ktora viac nezvlada- vacsina mojich znamych ma x-krat vacsi zivotny priestor..."
To myslis tych znamych z tych post komunistickych sidlisk? Kde je max 70m2 byt?

Ja osobne mam viac ako 150m2 a nie je to pre mna dovod prestat pracovat aby som si to poriadila. Pre ine zeny ale moze byt...ale tu sa potom dostavame k odpovedi na otazku, ktoru polozila autorka.
Charite sa venuju aj pracujuce zeny.

drzaopica
8. mar 2022

@number19 podľa čoho usudzujes, že nepracujem?Pre mňa väčší hnus ako priniesť dieťaťu obed v obedari z jedálne neexistuje.
@zuzanockamt máš recht ty klameš a zavádzas neustále

zuzanockamt
8. mar 2022

@drzaopica v čom?

vevesh
8. mar 2022

@number19 nie, ja na sk nebyvam a pohybujem sa v trochu inych kruhoch a inych m2. Zacina to od 400 vyssie a ano, zabere to cas, ak to chces mat aj upratane a nechces mat cudzieho cloveka v dome. To sidlisko som pouzila na opis "karierneho postupu", ktory vacsina sk zien ani nahodou nevidi, ale hlavne ze robia od rana do vecera. A o co je horsia "dobrovolna cinnost", len preto, ze je nezaplatena? Preco by som mala mat inu poziciu v spolocnosti, ak by som si za tu pracu dala zaplatit alebo byt pracujucimi zatracovana, ze si robim co chcem a kedy chcem, co si normalny pracujuci clovek nemoze dovolit... moja cela rodina muklovala cele desatrocia a na dochodok ich zivim ja s muzom, takto treba pracovat, aby clovek nebol oznaceny za putku, hnidu etc., co tu padlo, ano?🤦‍♀️
@liljana bavime sa stale o ludoch, ktori su zabezpeceni? (= ziadna hypoteka a maju peniazi dost, nie ze vsetko zatazene nekonecnou hypotekou a ledva prejdu s extra vydavkami za mesiac). Lebo tie scenare, co tu davas, ze zena ostane s holym zadkom- tak to je od nastavenia paru (vzdy dokaze nastat situacia ako z filmu vojna roseovcov), ale v drvivej vacsine to nehrozi ani nahodou...

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
liljana
8. mar 2022

@jahoda_12 Predsudky? 🙂 Ked si zena niekoho najde, lebo sa neciti stastna a chce rozvod, je to v poriadku. Zdvihne sa vlna sympatii. Ked si najde niekoho muz, lebo nie je stastny a chce rozvod, je svina. 🙂 😇

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
liljana
8. mar 2022

@jahoda_12 Toto si napisala sama. Nic nevkladam. 🙂 "A k tým rozvodom a milenkám...keď je chlap sviňa, tak si milenku a rozvod odôvodní ako sa mu hodí."

number19
8. mar 2022

@vevesh Ja sa cely cas s tebou bavim ako totalne zabezpeceny clovek.
Ja robit nemusim, ale chcem. Nechcem byt upratovackou, rozvazackou, kucharkou.

Ja sa pohybujem v spolocnosti vzdelanych, rozhladenych, scestovanych zien, ktore maju niekolko nehnutelnosti cez 150m2 a ani jedna sa nevzdala svojho osobneho fungovania, aby vykonavala horeuvedene.

Vzdavaju sa vlastnej identiy len zeny, ktore bud nemaju vzdelanie, alebo sa privydali do domca niekde na samote do zahranicia, kde robia muzom sluzky (cele stastne ako to v zahranici dali).

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
liljana
8. mar 2022

@jahoda_12 Ak niekto podvadza v manzelstve, to nie je v poriadku. Ak niekto poziada o rozvod, uz je jedno, ci uz niekoho ma. Vacsina ludi, co sa rozvadza, ak to nie je kvoli fyzickemu a psychickemu nasilu, uz niekoho ma. Inak by to kvoli detom este skusili vydrzat.