icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

Strana
z16
aurora33
8. mar 2022

@jahoda_12 ako čítam tak jediná negatívna si tu ty.

akje
8. mar 2022

@zuzanockamt "..moje prvé jedlo po rannej káve,ktorú pijem o 5-tej a druhú o 7-mej býva často až obed okolo jednej a WC tiež častokrát od 7-mej do 13-tej nehrozí. "

No na to, ze pocas pracovneho dna nemas cas ist ani na zachod, je mi zahadou, ze cas na modreho konika mas.. :D tak ako to je s tou robotou a vytazenostou?

zuzanockamt
8. mar 2022

@akje Dnes mám HO, aj zajtra. Dnes mám za sebou školenie. A momentálne oddych do 11:30, keďže potrebujem odľahčiť hlavu niečím jednoduchým, tak čítam MK.

liljana
8. mar 2022

@akje Ludia, co pracuju, su hodnoteni podla vykonu. Ked stihnu pracu aj mk, je to ich vec. Ked to nestihnu, tak musia robit aj po pracovnej dobe dovtedy, kym neodovzdaju, co maju. Ak niekto stiha rodinu, domacnost, pracu (za ktoru dostane vyplatu) aj mk, tak to holt vypada, ze je proste sikovnejsia a efektivnejsia, ako ta co je iba doma.

akje
8. mar 2022

@zuzanockamt podla casov komentarov tu vypisujes uz od 9tej. Takze asi tej prace az tolko nebude a skolenia tiez nie. Ako to tu stale prezentujes.

akje
8. mar 2022

@liljana ja viem. Ona sa prezentuje ze nestiha ani jest. Nie ja ;)

akje
8. mar 2022

@liljana a prosim ta, prestan sa tvarit, ze jediny, kto tu ma pracu a pracovne skusenosti si ty. Ja mam x rokov praxe. A vzdy s dobrym kariernym rastom. Mam aj vysoku, aj som chodila do vyberovych tried a aj vediem deti intelektualnou a pohybovou cestou. Aj sa pytam manzela, ako si predstavuje nase fungovanie ako rodina a aby to vyhovovalo vsetkym. A nediktujem mu, co doma musi popratat, aby boli veci tak, ako poviem ja. Tak uz tu prestan tarat tie nezmysly. Ved furt ides svoje a urazas akurat tak ine zeny.

zuzanockamt
8. mar 2022

@akje Ako píšem, dnes a zajtra je iný režim. Dni v práci sú iné.
Jednoducho môj život nepoznáte.

sparrows
8. mar 2022

Mňa by ešte zaujimalo.. čo ak by vás muž zajtra opustil, máte nejaké úspory, aby ste mali kam ísť? Alebo kebyže sa z neho stane tyran. Ako to máte s vlastnými financiami, keďže nerobíte?

akje
8. mar 2022

@zuzanockamt ved toto... a presne tak, ako my nepozname tvoj zivot, tak ani ty jednoducho nepoznas zivot zien v domacnostiach ;) tie, nech sa vyjadria same ;)

vevesh
8. mar 2022

@number19 ze vzdanie sa vlastnej identity😀odkedy zaplatena praca urcuje identitu🧐🧐 a bohuzial sklamem ta, ale to je tvoja predstava zien, preco nepracuju, ake su (teda mali by byt podla teba, lebo ty si nadclovek, ktory robi, aj ked nemusi...) a absolutne sa vymyka realite...🙃🙃🙃

number19
8. mar 2022

@vevesh Ja sa nepokladam za nadcloveka len preto ze som pracujuca zena.
Ty takto vnimas pracujuce zeny?

vevesh
8. mar 2022

@sparrows normalne je viac moznosti:
- mas majetok spolocny v bsm= vyplati ta
- mas samostatny majetok a prinasa ti pasivny prijem
- mas svoje financie (na pridel, z pasivneho prijmu,vreckove atd.)
- alebo mate spolocne financie a vies o kazdom "prde" a vies si urobit (vziat) peniaze, ked bude treba.
To je z okolia, ako to funguje. Moznosti su a vela. A zase nie je to tak, ze tie zeny su lave a nikdy nerobili. Len robili, ako im to (ne)prislo vhod po dohode s partnerom. Zeny , ktore si chcu klofnut za kazdu cenu bohateho chlapa a presediet doma, zvacsa na to doplatia v zivote. Ale to je uplne iny pripad ako ked budujes zivot s chlapom od nuly (i ked jasne, nie je garancia, ze mu nepreskoci, ale kazda priemerna zena by mala vediet kam z konopy hadam...)

vevesh
8. mar 2022

@number19 ja sa povazujem za normalnu zenu a s nikym sa neporovnavam, kedze to porovnatelne nie je....ale z tvojich odpovedi k tejto otazke to len srsi, ako si ty "nad", lebo ty to tak robis....

number19
8. mar 2022

@vevesh Tvoja absolutne subjektivna interpretacia mojich prispevkov, dosledne alibisticky spracovana.

nelusiatko
8. mar 2022

Celá táto debata začína byť riadne absurdná. Dospelo to do štádia, že ženy zbohatlíkov, ktorých náplňou dňa je sebarealizácia v "charite", ktoré sa venujú svojím koníčkom a "starajú sa" o 5 nehnuteľností sa tu vysmievajú z normálne pracujúcich žien. Obzvlášť v týchto časoch, keď naše rovesníčky z Ukrajiny utekajú pred vojnou a vstupujú na naše hranice s jedinou igelitkou. Veď to je choré a smutné zároveň.

akje
8. mar 2022

@nelusiatko mas pravdu. Je absurdna. No obrana neznamena vysmech.

vevesh
8. mar 2022

@nelusiatko nikto sa tu z nikoho nevysmieva- kedysi som tiez utekala pred vojnou. Prave preto si treba uzivat zivot vtedy, ked je to mozne a nie vtedy, ked sa neda, lebo to je neskoro....

babulkomale
8. mar 2022

@nelusiatko asi si necitala prve strany, kde sa zacali navazat praveze tie čo su teraz prave zamestnane, do tych co zamestnane boli a budu, ale momentalne su doma. Ze im ubuda mozgova hmota a podobne. Kedze osobne mam kamaratky napriklad lekarky, ktore sice studovali a budu po atestaciach zarabat dvojnasobok, ale zaroven chceli vacsiu rodinu a podarilo sa im to, su s detmi doma a jedno tupelo co neovlada ucivo 3. rocnika ZŠ, sa tu vysmievalo ked som napisala ze su aj zeny v domacnosti, ktorym to páli...tak to je suteren.
Jedna tu pisala ze jej muz zaraba menej ako ona uz niekolko rokov, tak si vies predstavit kde sa berie ta nutnost bezat do prace od malickych deti, to by som aj ja isla makat keby nebolo na chlieb, aj s dietatom na chrbte, a potom sem pisala chrumkave veticky ako "tvorim uspory" 😂.
Ale kto jej strazil deti ked boli chore, nepisala.
Navyse jej doma zasibavalo, takze jedina moznost ak sa nechcela dar vystrelit na Mars bolo ist robit.
Opakujem uz asi tretikrat: vacsina zien co su doma, vykryva momentalne rezim kym su deti male, a nema ich kto vyzdvihnut ci zaviest do skolky, pripadne su deti casto chore a neuznali im predlzeny rodicak plateny lebo nejde o zivot.
Mnohe maju prijem aj ked zamestnane by boli najradsej keby skoncili s holou ritou.
Pracovali, a budu pracovat v zamestnani ked to situacia umozni. Ze niekto sa s tym nevie zmierit, ze tu moznost maju, je tu velmi markantne.

Strana
z16