icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

missdiva
26. feb 2022

Tiez mi neda nenapisat, ze mam vela kamosiek, ktorych rodicia takto zili/ziju, su nadstandardne zabezpeceni a mamy nikdy nikde nepracovali, len sa starali o dom a o deti (vtedy to bolo celkom bezne). Teraz maju ich muzi mlade milenky, manzelky su smutne ale odist kam nemaju a tie co maju nechcu lebo si same nevedia vybavit ani uplne zakladne veci kedze vsetko vzdy nechavali na manzelov a vlastne nikoho okrem susedov ani nepoznaju a nic same nikdy nerobili. Je to ine ked si v praci, mas okolo seba ludi s podobnymi zaujmami, vies byt v krajnom pripade nezavisla...
Je pekne byt s detmi ale vyrastu rychlo a co potom?

babulkomale
26. feb 2022

@missdiva zena, ktora urcite obdobie zostala doma vobec nemusi byt fin.zavisla na muzovi.
Moze mat odlozene a investovane peniaze ktore zarobila pred obdobim deti, pasivny prijem, peniaze s dedicstva, nehnutelnosti.
Nie kazda je chudera len preto ze je doma.
Skor zena co musi robit aj na RD lebo muz zaraba malo, je chudera. Deti si neuzije a navyse vsetky peniaze minie na prevadzku rodiny.

missdiva
26. feb 2022

@babulkomale no ved som pisala, ze ak sa teda nebavime o pripadoch ked je zena zabezpecna.
Hovorim o autorkinom prispevku kde pise, ze zena nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil...

babulkomale
26. feb 2022

@missdiva ved jasne ale aj ked to zabezpecil on to moze znamenat ze ma dobru ziv.poistku, dochodkove piliere pisane na manzelku, pripadne na jej ucet sa odkladaju peniaze. Len na take veci treba mysliet kym vsetko funguje.
Kamoska bola velmi naivna, o nic sa nezaujimala a jej muz si napisal po vybavovani hypo byt len na seba. Ked mu preplo, museli sa rozviest a ona odisla s dvomi detmi doslova s holym zadkom. Nic jej nebolo platne ze pracovala cely cas okrem MD a RD podielala sa financne na vsetkom...bohuzial nemala ani peniaze z bytu ani nic. Ju nenapadlo nejake blocky odkladat...
Je to rozne.

mony232
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
26. feb 2022

@zmrzlinka2021 presne si to vystihla 👍

zmrzlinka2021
26. feb 2022

@missdiva byt zenou v domacnosti neznamena nic nerobit a byt hlupou. Vela z tychto zien je dost aktivnych, lebo na to maju priestor a cas.

missdiva
26. feb 2022

@babulkomale no co ti poviem, kto si ako zariadi tak ma...
Ja by som takto zit nemohla (mam v okoli privela pripadov kedy to nedopadlo dobre), no som pravnicka co je diagnoza samo o sebe... teda som nemala deti hned po gymnaziu, cize dost casu na to mat nieco svoje, investovat, mat konicky atd...

missdiva
26. feb 2022

@zmrzlinka2021 ako pisem nikde nehovorim o zabezpecenych zenach (ktore su zabezpecene svojim pricinenim), nevidim nic zle na tom,ze take zeny ostavaju doma a uzivaju si deti ked su male a venuju sa sebe.

babulkomale
26. feb 2022

@missdiva presne 👍

zuzka0605
26. feb 2022

ja som ten pripad, ze som doma s detmi.a vnimam to rovnako ako zmrzlinka, sama by som to nevystihla lepsie. zial, vela zien si neuvedomuje, ze tym ze muz dokaze zarobit tolko, ze zena nemusi pracovat, byva zvycajne menej doma a ma viac prac. povinnosti, z coho logicky vyplyva, ze na zenu prenasa viac povinnosti ohladom vychovy deti, domacnosti a pod.ak im to tak vyhovuje, co je na tom?????ved ak chcu, mozu si to zariadit rovnako.je to z velkej casti zavist...a samozrejme, ze tieto zeny nepoberaju ZIADNE davky zo soc. systemu, to len aby kazdej bolo jasne.

ckatka
26. feb 2022

Keby sa tak všetci starali o seba...o všetkých by bolo postarané 😂
Jeden príklad....
Mam dve deti. 1 a 5r. Som na rd.
Z domu do prace by som mala odchádzať cca o pol 8 (aby som dala decka do skolky a tam pred 9 bola).
Z prace 17:30 čiže nestíham škôlku ktorá je do 5. Plus služobky cca dve do mesiaca tak dvojdňové.
Manžel. Z domu odchádza 6:20. Škôlka je otvorená od 7. Z roboty chodí tak ze v 50% deti stíha zobrať. Ale v 50% nestíha lebo bud ma 24ku alebo prisluzbu kde sa môže a nemusí niečo zomliet ale proste spoľahnúť sa naňho nedá.
Za posledné dva roky sme mali škôlku viac zatvorenu ako otvorenu. Moja práca sa z domu sa robiť tak na 10%. Nemáme starých rodičov (pracujú a ešte dlho budú a žijú ďaleko).
Odpovedzte mi....môžem ja ísť do normálnej roboty? 🤷‍♀️ Ma pre môjho zamestnávateľa zmysel aby som tam viac nebola ako bola??
Tiež ma serie ze na "dôchodok" budem mat veľký prd a o polovicu menej ako manžel. A co mame robiť? Pri týchto dvoch som rada ze mam postarane o jedlo, nákupy, dom, psa, prádlo, účty a milión ďalších vecí. Môj muž pri 280hodinach do mesiaca v práci na to čas holt nemá....

babulkomale
26. feb 2022

@zuzka0605 presne 👍
Inak k tym spominanym zenam co nic nevedeli po rozvode samostatne vybavit len tolko, ze zrejme islo o zeny co presli plynule z rodiny kde vsetko zabezpecovali rodicia, pod kridla manzela ktory vsetko vybavil.
Ktore sme fungovali samostatne davno predtym ako sme manzela stretli, to nehrozi.
Presne ako pises ty, u nas to tak funguje, ja spravujem ucty, poistky, dohliadam na platby, vsetky zalezitosti s fin. poradcom, muz maximalne povie nejake pripomienky dopredu co tam ma byt.
On na to nema cas ani ho to nebavi.
Ked kvoli tomu ide niekoho roztrhnut, nemam s tym co urobit 🤷

ibajaanikiny
26. feb 2022

Neviem,ja som nejako nepostrehla,aby sa tu take zeny zatracovali. Pravdou je,ze ja mam nazor na to taky,ze je rizikom cely zivot nepracovat,aj ked ju muz zabezpeci,lebo dnes muza ma a zajtra uz nemusi (nemyslim tym smrt),potom moze prist o prijmy,taktiez dochodok o nicom,zacinat niekde ako 45-50 rocna v praci bez praxe je podla mna na Slovensku horor. Ak ich vsak naplna takato uloha a postavenie,tak nech,je to ich vec,vobec ich nedehonestujem,skor obdivujem tu “odvahu”. Ja som napr. skor povaha,ze chcem byt niekde “uzitocna”,nie len v domacnosti,ale aj v spolocnosti (snad ma chapete,ako to myslim,neurazam ich,ze su neuzitocne,ale potrebujem akoby socializaciu pracovnu a mat pocit,ze nieco “tvorim” aj mimo domacnosti). Ale kazdy je iny,mame susedu,ktora rodi ako hruska,lebo proste nema potrebu pracovat,chlap na tyzdnovkach,zivi ich a ona kazdu nedelu mu klepe rezne na cestu a cez tyzden sa stara o svoju skolku…ale nic im nechyba,vyzeraju spokojne…cize kazdeho naplna nieco ine a kazdy ma iny zmysel zivota. Pre mna je to tiez moje dieta,ale aj to,aby som nebola odkazana len na muza,ale aby sme prispeli do domacnosti spolu…

zmrzlinka2021
26. feb 2022

@missdiva Lenze zena tym, ze podporuje muza v kariere, podporuje aj seba, pretoze vseok majetok, co ziskaju, je spolocny.
Ono ten prinos - byt v domacnosti je velmi, velmi dolezity.

missdiva
26. feb 2022

@zmrzlinka2021 ja sa nestaram do zivota inych, ked to niekomu vyhovuje tak je to uplne OK. Hlavne je to velmi individualne... co pripad to ina situacia. Niekde to moze fungovat perfektne no niekde to moze dopadnut katastrofalne.
Ja pisem moj osobny nazor a skratka ta nezavislost je pre mna jednou zo zivotnych priorit... ale tak da sa zarobit dnes uz rozne, na to zena nemusi vzdy robit od 8 do 16...

zmrzlinka2021
26. feb 2022

@missdiva to je uplne v poriadku 🙂 Ja som napr. karierne orientovana zena, ale co je dolezite je respektovat rozhodnutia druhych ludi, aj zien.
Podstatne je, aby si kazda zena volila slobodne a preto je dolezite mat na to aj toho spravneho partnera, napr. partnera, ktory zenu podporuje v jej kariere, nie ju ponizuje a dehonestuje len preto, lebo je sikovna a ambiciozna. Alebo partnera, ktory si vezme na seba "financne zabezpecenie" a umozni zene byt doma.
Ale vzdy to moze skoncit aj katastrofou - no zivot je aj taky.

liljana
26. feb 2022

Clovek si ma odlozit vtedy, ked najviac vladze na cas, ked nebude vladat. V mladosti.
Zeny v domacnosti riskuju to, ze v mladosti ziju z jedneho spolocneho platu. Pride 40tka u oboch, hadky, rozchod. Chlap je unaveny od prace za oboch, pridu burnouty, zaraba postupne nad 40-45 coraz menej. Zena nema prax a aj vzhladom na vek ju nikde nechcu zamestnat. Najde potom vacsinou najhorsie platene miesta, ktore nikto iny nechce. Ak sa rozvedu, tak sa tieto problemy skokom zvyraznia. Kazdy nech sa s tymito rizikami vyrovna, ako chce. V mladosti je to samozrejme lakave byt doma, nemat stres z prace. Pohoda, klud. Ale pridu aj horsie casy a vyssi vek, s nimi choroby, nedostatok financii, dieta/deti s diagnozami narocnymi na liecbu, strata partnera rozvodom/umrtim.

rude_baby
26. feb 2022

Úprimne, nechápem také ženy. Ja som sa po RD do prace tešila. A nechápem, ako môže byť niekto 15,20 rokov bez normálnej práce... Ako a kde sa realizuje? Co robí cez deň? Aký dôchodok očakáva? Ako sa chce uživiť, keď prácu "v domácnosti" bude musieť ukončiť a bude musieť normálne robiť? 🤦‍♀️

liljana
26. feb 2022

@rude_baby Ak chcel clovek jest, musel si bud nieco vypestovat, alebo zarobit. Teraz aj na cas, ked bude par rokov neuroda, recesia,... Staroba vacsine flakacov uz vysvetli, kde a kedy urobili chybu. Nebude to prijemna lekcia.

kittykat22
26. feb 2022

Tak pre mna bola materska najvacsia makacka. Umyvanie riadov v Anglicku kde som stala 10r denne na nohach boli oproti nej doslova prazdniny. 10h v praci a cau. Pekne sa vyspat, mat dni volna. Syn po narodeni vobec nespal a vydrzalo mu to do 3 rokov. Ja hotova. Pri slovnom spojeni materska dovolenka, to dovolenka mozem s kludom vyskrnut. Ale aj mamicky ktore napriklad spali a mali dobre deti, tak ta zodpovednost za to dieta je obrovska. Pre mna je starostlivost o dieta ten najnarocnejsi job na svete. 24/7, 7 dni v tyzdni, prazdniny ziadne, sviatky ziadne. Nespala si, si chora, nie je ti dobre? Nevadi, pojdes dalej. Dieta caka.

zmrzlinka2021
26. feb 2022

@rude_baby
Kde je napisane co je normalna praca? Tie zeny maju svoju pracu - deti a domacnost.
Kde je napisane, ze musime mat vsetky rovnake predstavy o zivote? - ty si sa tesila do prace, ina zena nie
Dochodky uz nebudeme ani my dostavat - to je poriesene.

@liljana Preco by sa mali rozvadzat. Tento model je urceny prave zrelym jedincom, ktori to maju v hlave ujasnene a obaja si to zvolili.
Vies kolko sa parov rozvadza, co zena mukluje od nevidim do nevidim neraz za minimalku, po praci pada na hubu - caka ju druha sichta a v 45tke ma z toho nador, vysoky tlak,... berie AD a lexauriny?

rebekamarcusko
26. feb 2022

Kazdy by sa mal starat hlavne o seba. 😉

lucilaines
26. feb 2022

Este ked som bola bezdetna v praci mala som taku kolegynu. Mala uz cez 40, tri deti pomerne velke, skolakov. Bola od materskej doma az dospela do bodu, ze by sa mala vratit do prace, aj napriek tomu, ze jej muz mal vysoku poziciu a zarobil dost, aby nemusela. Tak sa teda vratila, bola sikovna, robila veducu oddelenia, islo jej to, vsetci s nou boli spokojni. Vydrzala asi pol roka a potom proste dala vypoved. Z dovodu, ze jej to za to nestoji a bude zenou v domacnosti dalej. Ja som ju obdivovala, ze si to dokazala tak otvorene povedat aj napriek odsudzujucim poznamkam a ano, aj som jej trocha zavidela. Jednoducho povedala, ze ten logisticky stres, prazdniny, dovolenky, vybavovanie vsetkeho az po praci, nestihacky, delenie si povinnosti okolo domacnosti s prepracovanym muzom im totalne rozvratili rodinnu pohodu. Ze bude radsej bez kariery, ale s detmi v skole sa postara o vsetko a ked pride muz domov, je v pohode a oni su uzivaju family time, rovnako cez vikendy, pretoze nic ine roesit nemusia. Poznala som aj jej muza a ten si ju za to praveze velmi vazil. Ja som este na MD , planujem sa vratit do prace, ale maximalne na polovicny uvazok.

liljana
26. feb 2022

@zmrzlinka2021 Zober trosku statistiky. Pri 50% rozvodovosti ma zena v domacnosti 50% sancu na to, ze jej to vyjde. Pridaj dalsiu moznost zdravotneho postihnutia/umrtia partnera, nejake nestastie, kde pridu o peniaze (krach firmy,...) a pravdepodobnost, ze to sedenie doma bez prace dobre dopadne, je coraz nizsia a nizsia ... Az sa blizi k 20%. Jedna z piatich dopadne dobre, mozno dve. Good luck.

babulkomale
26. feb 2022

@ckatka vies co ti poradia na konovi? Najsi si pracu ktoru mozes robit na home office, alebo na sest hodin a "sup do prace". A ze vsetko su len vyhovorky 😃
Ze nemas kam dat deti? Opatrovatelka alebo vitalna dochodkyna to isti. Aj ini maju deti a "supuju do prace". 😃😃😃

zmrzlinka2021
26. feb 2022

@liljana lenze ta statistika je podla mna dost skreslena - su zeny, co sa rozviedli aj viackrat, napr. dorota nvotova. A pisem, ze toto je model pre par, kde su dvaja normalni ludia a dobrovolne idu do toho. Iba vtedy to moze fungovat. A nemysli si, ze tie zeny suchaju doma nohami, ci sa hraju na pipinky. Teraz tu nemyslim zlatokopky ale normalne zeny, ktore naplnaju aktivity v domacnosti, s detmi a poskytuju manzelovi silne zazemie. Vacsinou ti muzi aj dobre zarobia, maju poistky, keby daco. Mnohe z tych zien sa napr. venuju aj dobrovolnictvu, su aktivne. Nebavime sa o "šlumpach", čo sleduju od rana do vecera telenovely a varia parky.

babulkomale
26. feb 2022

@kittykat22 presne, bola som chora v praci? PN ked sa nedalo vydrzat. Zapal pluc pri dvoch detoch? Fungovat 💪

evelyn0303
26. feb 2022

@babulkomale a ved ak som ,,iba,,doma,nikto mi nič neplatí,max.6m podpora co je 50% denneho vymeriavacieho základu, a koniec😀Zivot nie je iba o prezivani,nie vzdy plati ze cas ktory venujem detom,ze mi to neskor oplatia,kdeze😀Takze ak zena chce byt doma,a poruke detom,a nechce byt utahana ako dostihovy kon,nech robi tak,ako to citi.Ked bude stara,potom uz mozno nebude ani vnukom vladat,ktovie :( Ja mam robotu mimo domu par hodin denne, ale je to riadna behacka a nestihacka,a pri tychto karantenach,nik by ma na plny uvazok nezamestnal.Vsetko potrebné ale máme a Nikdy nas nezaujima ziadny sused ci znamy,co má a kolko,kde,co robi🙂

babulkomale
26. feb 2022

@liljana uspesny chlap nezaraba okolo 45 rokov menej a menej, ale viac a viac az do dochodku. Hlavne ten ktory mal o vsetko doma postarane, zazemie a mohol si budovat karieru a zaroven relaxovat pri konickoch na ktore mal vdaka tomu cas a peniaze 🙂