icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

autor
28. feb 2022

@lucilaines Ano a preto som doposial nereagovala, je to presne vidno aj v tejto diskusii, kde mnoho zien presviedca (koho? mna? seba?), ako sa nevyvysuju, ako nezatracuju, ale vlastne to robia.

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
wlf
28. feb 2022

Pre mňa je to normálna vec, ak muž dokáže rodinu zabezpečiť natoľko, aby bola žena doma. Je to len plus, lebo aj doma je veľa práce a ako tu niektorá pisala, že variť, prať a upratovať nie je poslanie, pre mňa je určite poslanie aj výchova detí a dostatok času na všetko. A áno, aj na to upratovanie, lebo tak vediete dieťa k poriadku a nevyrastie z neho bordelar. Denne domáca strava, žiadne fastfoody, to je na nobelovku. Ja to vidím na sebe, keď som doma, ako všetko s graciou zvládam a keď chodím do roboty, nebaví ma ani žiť a nie ešte robiť doma niečo. Ale žiaľ, ja nemám to šťastie ostat doma.
Teraz si isto mnohé budu dvihat ego tým, že stíhajú popri práci aj domácnosť, ale nie všetky sme rovnaké. Vidím to ma svojej mame, ako celý život práca, domácnosť, záhrada, rodina....Na seba si nikdy čas nenasla a teraz ma znicene zdravie a k čomu to bolo dobre? Ja chcem, aby dlho žila a užila si ešte vnúčatá. Žena je beztak viac vyťažená ako muž a mala by myslieť aj na seba, šetriť sa, keď to je možné, lebo ta matka je potrebná vždy a navždy.

evelyn0303
28. feb 2022

@jahoda_12 to je ako otazka ohladom počtu detí,ta,co ma doma jedno,povie ake to je super a ze by nemenila a potom ta, co ma doma 5,Ti tiez povie, ze je to uzasne😀

evelyn0303
28. feb 2022

@wlf a nie kazda mame stastie na mužíčka,čo sa postara,nakupi,navari a este aj uprace??😀Ak to robi iba jedna osoba v domacnosti,plus deti,svoj zarobok a chce vyzerat stihlo,zdravo a pekne, tak je to ohubu, a coskoro sa to na niecom aj odzrkadlí :(

mandarinka555
28. feb 2022

@zmrzlinka2021 Citujem ťa: Lenže žena tým, že podporuje muža v kariére, podporuje aj seba, pretože všetok majetok, čo získajú, je spoločný. Oni totiž ten majetok nezískajú, lebo ho získal len on sám....Aspoň vieš, prečo sa chlapi nechcú ženiť....on drie ako otrok cca 20 rokov, ona "v domácnosti" , kde neprispeje ani centom a potom sa majú deliť na polovicu ? Vieš, niektoré ženy chodia rady do práce a chcú si niečo aj odkladať... stoja nohami pevne na zemi, lebo nikdy nevieš, čo sa zajtra môže stať...

mooonika1975
28. feb 2022

@wlf ježiši, to varenie, presne, ak chcem, aby zdravo jedli, tak sa idem cez týždeň zodrať, kks, ja by som teda doma bola hneď, keby pán manžel utiahol moje "ničnerobenie " jemu by to určite nevadilo, ja by som som sa určite menejcenná necitila, akurát vážená, že mám na všetko čas

lucilaines
28. feb 2022

@mandarinka555 no ono ak by muz chcel ziskat majetok “len on sam” tak ano, nema sa zenit a robit si deti, v tom pripade to plati. Avsak vacsina z nich sa chce ozenit alebo minimalne toe deti chcet mat a potom uz ten majetok neziskal “len on sam” pretoze tak ako su spolocne deti, tak je spolocny aj majetok. Nech sa paci, ked bude venovat presne polovicu casu detom, zena moze presne rovnaku polovicu venovat praci a obaja budu mat rovnaky majetok. Ale ked zena venuje detom 90% casu a on tym padom nemusi a moze svoj cas a energiu venovat praci, co mu zabezpeci lepsie miesto, tak nie, nedosiahol ten majetok “len on sam”. A existuju muzi, ktori to chapu a beru ako normalnu vec. Na to ale treba plodit deti s muzom co ma Iq a Eq vyssie jak prvy trorl zo senku.

wlf
28. feb 2022

@evelyn0303 no ten môj napr mával ponožky a trenky pri posteli, čo ma neskutočne vytacalo a potom keď som si myslela, že sa polepšil, tak som zistila, že si ich dáva do nočného stolíka 😭

evelyn0303
1. mar 2022

@wlf :( tiez zazivam kadejake ,,prekvapenia,,A vekom to bude iba horsie,obavam sa :( Pomoc ziadna,ani podpora,nikdy som netuzila po dome s bazenom, ci firme,som vdacna ze si mozem kupit v obchode vsetko potrebné, zial,domáca pohoda na predaj nebyva😔

mandarinka555
2. mar 2022

@lucilaines Ono väčšinou na toho chlapa "tlačí" práve tá žena....chce sa vydávať a mať deti....lenže niekto stále nechápe, že nie všetci chlapi chcú deti a chcú sa ženiť...

lucilaines
2. mar 2022

@mandarinka555 no tak znova plati co som povedala, treba mat deti s chlapom co je dostatocne inteligentny a svojpravny na to, aby sa nezenil a nemal deti ak nechce a nevedel si zratat nasledky.

cherrystone
2. mar 2022

ono je dost rozdiel nechodit do prace lebo je niekto lenivy a ostat doma pretoze sa realizuje inde a inak ako v praci. za mna je ostat doma nepripustne riziko, byt na niekom zavisla. mk plny pribehov zien, ktorych milovany muzik nasiel pocas vyrocia 50ky aj ine "moznosti". peniaze samozrejme zabezpeci tak, aby zienka domaca nedostala nic, ak ma dospele deti, tak nema narok ani na vyzivne. nemat kde byvat, ziadne pracovne skusenosti ani navyky plus na dochodku dostane hole nic. a to ani nejdem rozpisovat scenar, ked muzovi zachuti sfera vplyvu jeho financnej moci natolko, ze zenu napriklad psychicky tyra.. tiez je tu kopec pribehov.. isla na matersku a muz zbohatlicky pan podnikatel jej neda ani 10e na dieta, zije zavreta doma a nema ziadne moznosti ako sa z takej situacie dostat. takze zit v zlatej klietke, ktora nie je moja, tak to ani nahodou. preto ja napriklad taketo rozhodnutie nepochopim ani ked to nie je pripad lenivosti. a nie je to zavist, ale skor obavy, ake nasledky to moze priniest.

natalienka12
2. mar 2022

Minule tu bol jeden taký smutný príbeh, žena v domácnosti (myslím, že ešte na riadnej rodičovskej dovolenke, ale to nemení nič na veci) nemala čo dať jesť deťom, doslova čakala na deň, kedy jej príde na účet rodičovský príspevok a jej muž ju večer prinútil, aby mu urobila desiatu z posledných kusov chleba a šunky, čo mala pre deti na ráno. Keď mu povedala, že nemá z čoho mu urobiť desiatu, otvoril chladničku a ukázal, že aha máš. Tak takto dopadnúť? Z rodičovského príspevku kupuje potraviny aj do jeho brucha a on jej nedá peniaze. Čo bude ak jej rodičovský príspevok skončí? Je tu veľa príbehov, niekedy čítam také veci, že človek by neveril, že niečo také sa asi pri bujnej fantázii vymyslieť nedá. A ono to je smutná realita.

liljana
2. mar 2022

@babulkomale Inak ta pani z prispevku, co bola skoro cely zivot doma a nepracovala. Dnes sa ku mne dostala pikoska, ze sa jej deti medzi sebou rozhadali. Dve jej prispievaju ku dochodku, tretie neprispieva. Tak sa spolu nebavia. Lezat cely zivot doma s vylozenou pipi, nemat na starobu z coho zit, potom vyzierat dospele deti s vlastnymi rodinami a starostami a nechat ich, aby sa kvoli mne hadali,... No comment.

liljana
2. mar 2022

Tie dve dcery, co ju podporuju, su este k tomu tiez rozvedene, staraju sa samy o seba a svoje deti. Niet nad "skvele" matky, co si sebe dopraju luxus byt v mladosti doma a nepracovat. Vlastnym detom to iste uz nedopraju. Tie musia pracovat a este jej aj prispievat.

jana_eyre_2
2. mar 2022

Sranda je, že v takýchto témach sa objavujú stále tie isté ženy, čo musia dokázať ake sú tie doma chudery.. ako strašne musi takéhoto človeka srat zivot iných, to je fascinujúce.. a ešte tvrdia že im je to jedno 🤣🤣🤣 aspoň nad niečim sa dá zasmiať..

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
evelyn0303
3. mar 2022

@jana_eyre_2 ja sa celkom bavím na tom,ako si myslia ze tie doma dostavaju mega podporu od štátu,ved ta je iba pol roka a potom urad plati max.iba zdravotnu..
U nas aj invalidi maju co robit,aby im stat uznal to, co ma..:(

ckatka
4. mar 2022

@babulkomale hm...lekára na homeoffice asi robiť nemôžeš...rovnako tak pracovať v stavebníctve napríklad. A x ďalších profesií.
Ja mam relatívne výhodu v tom, že mám dosť úzku špecializáciu (kombináciu vzdelaní a praxe) a je len veľmi málo ľudí s podobným zameraním, ktorí by vedeli prísť a prebrať moju robotu bez toho aby najskôr rok skúmali čo a ako....
Takže je veľmi veľká pravdepodobnosť, že na polovičný úväzok ma naspäť zoberú, keď poviem, že celý im proste nedám.....
A čo sa týka opatrovateliek...pomlcim...
1.vyuzila som všetky dostupné kanály v mojom meste. Ozvala sa mi až jedna čerstvá dôchodkyňa. Ktorá z 10 razov 6 nemohla, lebo raz chorí raz odcestovaní, potom karantena, potom neviem co...
2.na hodinu pýtajú (v čistom a na ruku bez dane) pomaly toľko čo môj muž na hodinu zarobí v nemocnici. Akože sorry...už dávno to nie je o tom, že študentka postrazi za vreckové..
3. Do lekárskej domácnosti od začiatku covidu (a to sú dva roky už!) mi NIKTO nechcel prísť.
Tak neviem...

babulkomale
4. mar 2022

@ckatka moj prispevok na ktorý zrejme reagujes, bola ironia...ja toto vsetko chapem ale su tu zeny ktore to nepochopia 🤷
Realne dovody preco sa nieco neda, povazuju za vyhovorky. Hlavne take ktorym svokra strazila deti od plienok az do puberty. A potom sa dozvies ze su lenive varit a piect 😃

jana_eyre_2
4. mar 2022

@babulkomale toto ma inak tiež vždy fascinovalo, keď som aj niekomu vysvetlila prečo sa mi jednoducho do prace ísť nedá, kvôli reálnym dovodom, tak vždy bolo plno reči.. ale nikto mi nikdy neporadil ako to urobiť inak aby sa tam dalo ísť.. a VZDY boli najmúdrejšie ženy ktoré mali plnú pomoc s deťmi v rodine, kde pri každej chorobe deti dali k babke a nemuseli nič riešiť..

babulkomale
4. mar 2022

@jana_eyre_2 presne 👍

babulkomale
4. mar 2022

@jana_eyre_2 ja uz nevysvetlujem nic, poviem ze prace mam dost, zabezpecujem vsetko a vybavene. Ale ani sa nestretavam s nejakymi hlupymi otazkami. Kazda normalna zena co sa stara o rodinu, nakupuje, vybavuje vsetko okolo deti, lekarov, kruzkov, dohliada aby cvicili na nastroj, uci sa s detmi, atd.vie, ze je to praca casovo narocna ked sa robi dobre. O nadvazujucich karantenach a chorobach za posledne dva roky ani nehovorim.
Praveze mam podporu v tom, byt doma kym su deti male aj od mojej rodiny aj od manzelovej. Kazdy vidi ze "nesedim" doma ako sa tu casto spomina.

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
babulkomale
4. mar 2022

@jahoda_12 jasne, ked vari muz ktory chodi z fabriky o stvrt na tri na bicykli 🤭
Minule volali zo skoly ze sa vyhlasila karantena o pol deviatej rano, ze treba si ist po deti. Keby som bola sto km od domu v praci ako je moj manzel, asi by tam dieta muselo byt do poobedia. Pre deti boli ich babky, dedkovia, tetky atd...
Nikto ma nepresvedci, ze zena ktora stravi 8 hodin v praci plus cesta, venuje tolko casu detom a ma vsetko pod dohladom, ako zena ktora je rada s detmi a stara sa na full time.
Ja som tiez chodila do prace na 8 aj 12 hodin, ale pri jednom dietati ktore chodilo do skolky.
Domacnost v pohode. Ale mensie deti a skolske povinnosti starsich, to uz je ina kava. O online vyucovani ani nehovorim 🤦

liljana
4. mar 2022

Zakladny problem je, ze niekto, co cely zivot pracuje a zivot mu tak doslova pretecie madzi prstami. Tazko sa mu pozera, ked niekto vysedava cely zivot doma, ale vie o kazdej socialnej davke, na aku ma narok. A na tie davky, prispevky v nudzi sa skladaju ti, co pracuju. Pridaj velke mnozstvo romov, ktori nepracuju a poberaju davky, tak su ti co pracuju, aby mali z coho zit, nastvani, na kolko doma sediacich ludi musia prispievat a zakonite ich dochodky a prispevky na deti su o to mensie.
Niekedy pada argument, ale ved za mna plati velke dane a odvody manzel. Ale v tom pripade, ked pracuju dvaja manzelia, tak by dane a odvody mal za oboch tiez platit iba jeden a raz. A druhy by nemusel, nie? Ale stat chce vyzmykat co najviac dani od kazdeho, co pracuje. Nikomu dane ani odvody neodpusti. Kazdeho zdani.

liljana
4. mar 2022

Aj ked pracujuci manzel plati vela odvodov, to stat ani nikoho nezaujima. Stat proste zoberie plosne vela zarabajucim a pridava z toho tym menej zarabajucim. Ci uz su slobodni, alebo zenati, sami, alebo s niekym.
Na konci si aj tak spravi kazdy tak, ako mu vyhovuje. Nepotrebuje na to pocut nazor inych ludi. A ak sa neico pokazi, sam si to aj bude musiet riesit. Hlavne, keby sa vyriesilo to, ze kto nepracuje, nema mat narok na ziadne prispevky a dorovnania v starobe. Nech si rozdelia dochodok toho, co pracoval.

babulkomale
4. mar 2022

@liljana ale ty pises o povalacoch, nie o zene v domacnosti, ktora si plati vsetko sama, na ziadne davky narok nema ani sa o ne nezaujima.

liljana
4. mar 2022

@babulkomale Kazdy na dochodku sa zacne zaujimat o kazdu davku, co moze dostat. Vtedy bude kazde euro dobre.