Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?
Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.
@number19 poznam viacero zien co nemaju vodicak, ci uz su pracujuce alebo na RD a MD a nedokazem si to predstavit aby stale muz vymeskaval z prace ked ich vsade vozi ( stretavala som take pary na poradniach aj u lekarov).
Ja viem ze kazda nerobi v kancli, to bol priklad. Lebo v tom kancli som si vypocula od kolegyne aj to, ze radsej bude tam sediet ako sa zozierat doma s detmi.
Viem ze vsetko toto riesia aj zamestnane zeny, ved sama som to tak riesila. Ale teraz sa to riesi lepsie, ked nemusim vozit marodit dieta 40 kilometrov.
Lebo nie kazdy ma vitalne babky poruke.
@number19 dcery nemam, ale moja mama ktora makala 40 rokov a vychovala sama tri deti, mi povedala, ze som sa veru dost narobila a este sa narobim do dochodku, ze ked nam nema kto strazit, nech si to vychutnam s rodinou ked mozem. Dve materske mala polrocne a jednu trojrocnu a povedala ze tie tri roky boli najkrajsie roky v jej zivote, aj ked financne bieda lebo zostala sama s detmi. Ale vedela ze je to poslednykrat a uzila si to.
@number19 ja zatiaľ nie som dlhodobo doma, ale planujem to, ak bude situácia vhodná. A rozlišujem cieľ a prostriedok. Prostriedok k tomu aby sme vedeli žiť stravovať sa atd sú pre mna peniaze ale cieľ sme my, naša rodina. Ja si nemyslím že moja dcéra alebo syn by boli vychovávaní v tom že žena musí zostať v domácnosti a pre zo žije.. vidia otca ktorý chodí do prace, mna vidia rovnako pracovať doma v domácnosti, na záhrade, sú aktívne zapájaní do tohto kolobehu. A zároveň sa snažíme im vštepiť aj potrebu realizovať sa, vnímať svoje potreby tým, že vnímam tie svoje, že si viem vyhradiť svoj čas pre seba. Učíme ich vlastným príkladom, že ak niečo chcú, musia pre to niečo spraviť možno veľa obetovať a aj tvrdo pracovať či sa to týka prace, snov alebo rodiny. My sme s manželom nič nedostali zadarmo. Jedine teda.. Dostali sme svoje talenty ktoré sa snažíme pretaviť do našich životov aby sme viedli naplnený život či už každý sám za seba a následne potom ako celok ako rodina. Myslím ze toto je najlepší príklad pre naše deti. V mojom okoli je niekoľko žien už niekoľko rokov v dôchodkovom veku. Venovali sa domácnosti a deťom. Všetky deti majú vysokú školu, sú úspešne v práci, niektoré pracujú vo svetových firmách zahraničí. Dostali hodnoty, príklad životom od oboch rodičov.
@babulkomale nie nesedela. A manžela nemám.😉
@annamalaga ani sa necudujem 😂
@babulkomale ja mám odpracované toľko koľko som doma a plánujem sa do pracovného života znova vratit akonáhle to bude možné.. ale vážne má často mrzia tieto debaty na nete, príde mi to také hádzanie do jedného vreca.. jedna z 10tich čo sú doma možno ozaj nič nerobí, možno aj plače že dostáva malo od štátu a pre ňu sa potom musia ostatné cítiť zle? Už som sa ani nejako nechcela vlastne zapojiť do tejto debaty, ale čo už..
@jana_eyre_2 vies co, mna to absolutne netrapi co si kto mysli, chcela som len poskytnut iny pohlad na "zenu v domacnosti" ale klasika, tu sa ide vzdy extrem, bud karieristka alebo nemakacenko, nic medzi tym.
Ono je fakt ine ked je zena doma dokonca bezdetna, chodi na kavicky, nechty a do fitka, a ma na to plne plne pravo ked ju to bavi, - a zena co sa stara o deti plus vsetko ostatne, pali jej to, zveladuje zahradu, pestuje domace, zamestnana bola a bude.
A najlepsie ze tu pisu zeny z dvojizbaku, a myslia si ze to velke nic co ony doma po praci robia, robi aj zena co ma dom a obrovsku zahradu alebo kde sa chovaju aj zvierata ci uz uzitkove alebo spolocenske a ta zena robi a buduje pre rodinu aj tam.
Najviac sa tu o davkach rozdrapuju tie co boli doma len kym stat platil 😃
A vtipny paradox je, ze vacsina co sem pise a nie je prave na RD, MD alebo PN, tu mina cas, ktory im plati zamestnavatel 😂 ale to uz im nevadi. Take dolezite posty maju, ze mozu visiet na soc.sietach cele dni 🤦😃
Zasmejme sa a podme siat hrasok 😜
@babulkomale 🤣 dobre napísané..
Lebo zijeme v spinavom kapitalizme. Kedysi to bola norma, aby zena bola doma. Domov to potrebuje, deti to potrebuju, je to lepsie pre rodinu. dnes sa zeny uhnaju v praci, pridu domov a akosi sa ocakava ze budu makat do polnoci v domacnosti a s detmi. Ja som momentalne doma, a dufam ze vela rokov este budem, ak Boh da, ale kebyze idem do prace tak doma si vylozim nohy a kaslem na vyvaranie.
Nečítala som celú diskusiu. Za mňa len toľko - nezatracujem ženy v domácnosti, no zastávam názor, že žiadna žena by nemala byť závislá na mužovi. V živote sa môže stať všeličo - v tom "lepšom" prípade napríklad to, že sa chlap na ženu vykašle, opustí ju aj deti a začne si podporovať milenku. V tom horšom môže napríklad prísť o príjem (či už v dôsledku straty zamestnania, úrazu, choroby, atď.) a na holičkách ostane celá rodina. No a v tom najhoršom - to nechcem ani radšej vyslovovať. 🙁
@babulkomale Ja si myslim, ze je to spolocensky (a samozrejme osobnostny) upadok, ak sa niekto (kto nepracuje!!!), smeje na niekom kto pracuje. Ja by som skor toto povazovala za paradox a nehodnotila pracovnu napln tych, ktori pracuju.
@number19 ja sa smejem na hlupych nazoroch, nie na praci. Pretoze niektore tu nepracuju, iba su zamestnane.
Ja mam odpracovanych nocnych mozno viac ako tie hviezdy co tu akoze pracuju. Ja by som sa z prace nikdy nikomu nesmiala.
A samy davaju kredit tym doma, pretoze ony z toho "doma" radsej usli niekde kde sa citia lepsie.
@kvecinka321 Chapem tvoj prispevok. Ciel by mala byt rodina (aj pre mna je), ale aj zachovanie si seba ako samostatnej entity (nerozdrobit sa len pre rodinu) a zachovanie si vlastnej identity.
Dieta intenzivne potrebuje matku tak do 6. roku zivota, potom nastupuje priorita spolocenskeho suzitia s rovesnikmi.
Aku funkciu ma zena v domacnosti potom (okrem upratovania, varenia, okopania zahrady)?
A ak zena predsa pracuje, tak rodina ako ciel sa tym predsa nestraca...ako? cim?
Je nadalej matkou a manzelkou. A pracuje.
Som žena v domácnosti, mám aj odpracované no teraz nám to vyhovuje takto. A nie nechodím po kavičkách. Som rada ak ju vypijem doma trochu teplú.
Sú dni kedy sa nestihnem ani naobedovať.
Deti majú časovo náročné krúžky. Chcela som lepšiu ZS ako to čo máme v dedine. Ale zas nerobím ani deťom poskoka. Pokiaľ majú nejaké spoje učím ich chodiť samých aby som do tej práce časom mohla nastúpiť.
A keby bolo keby ako sa píšu rôzne varianty. Tie čo pracujete máte tak veľmi našetrené, že sa Vám môžu stať tie udalosti, o ktorých tu píšete, rozvod, úraz, smrt, že budete v pohode?
Kúpili sme pozemok, postavili dom. Takže prinajhoršom ho jednoducho predám/e. (Rozvod, úraz, atď.)
Do vzťahu sme išli každý s holým zadkom, nemáme si čo vyčítať. Našťastie.
On zabezpečuje rodinu, ja zabezpečujem chod rodiny.
Keď to bude nutné pôjdem do práce.
Mali sme aj debatu o tejto situácii a manžel sa jasne vyjadril, že je rád že je postarané o deti, psa (ten je jeho 🤣) dom, záhradu.
Áno skúšala som pri tom všetkom chodiť aj do práce ale v rámci zachovania psychického zdravia mi to zato nestojí. Ešte sa narobím dosť.
@number19 toto možno platí ak deti nič nerobia. Stretne sa celá rodina doma o 16.00 a deň za nami.
Môj deň začína ráno, 5.20 ideme na tréning. Odveziem jedno dieťa do školy. Vraciam sa domov beriem skokarku do škôlky. Dalsi skolak odchádza sám.
Niečo upracem, najem sa. Obriadim psa, ma barf tak to trošku trvá. Prípadne idem s ním von.
Potom mám tak na hodinku-dve prácu na PC. O 11.30 už končí prvý skolak a buď má tréning hneď alebo ide so mnou domov ( škola mimo bydliska). Kukne úlohy. Prichádza najstarší skolak alebo rovno zo školy cestuje na tréning. O 14.30 berieme skolkarku a ideme na tréningy. O 16.00 pozbieram všetky tri deti a ideme domov. Ideme von alebo ostávame doma.
To je ten lepší deň. Ten horší končíme s týmto kolotočom o 19.00. každý má tréningy v iný čas iné miesto.
Ale takto sme sa rozhodli, nesťažujem sa. Som rada, že deti niečo robia. A že ich to baví
@6mia6 ach konicky, to som radsej nespominala...ani pobyty, vylety a welnessy s kamoskami ci sestrami, kam ma ten moj "pusta" bez deti 😜 rovnako ako on ma svoje hobby a stretka s kamosmi.
@babulkomale Akurát budúci týždeň máme babskú jazdu 😉
@babulkomale nechcela by si byt v mojej koži dievča, lebo ma nepoznáš, tak ma láskavo nesud, povedala som len svoj názor.
@annamalaga myslim ze dost tu sudis prave ty.
Nerozumiem vlastne, preco mas problem s tym, ze niekto sa venuje primarne v urcitom obdobi rodine. Hlavne ak autorka temy nehovori o povalacoch a prizivnikoch ale o zenach v domacnosti. Drviva vacsina co sme sa tu ozvali sme boli zamestnane a budeme. Davky nepoberame. Takze naozaj nerozumiem.
@number19 nechapem, preco by mali byt deti vedene, ze ked je ich mama v domacnosti, tak automaticky zafixovane zena musi byt v domacnosti, ak nepracuje...nase deti normalne vedieme k tomu, ze bez prace nie su kolace a praca patri k zivotu a k ctiziadosti v zivote sa uplatnit bez ohladu na pohlavie. Videli ma pocas rokov chodit po kurzoch, skoleniach, vzdelavat sa - praveze su viac otvorenejsie a flexibilnejsie v nazoroch a zivote ako u znamych, kde niektore zeny robia 20-30r. u jedneho zamestnavatela....
@babulkomale vyzerá to tak, že si všade bola, všetko poznáš, o všetkých vieš 🤭 keď ťa baví taký život, aký žiješ, tak ho ži a užívaj a nekritizuj nás pracujúce, keď nás baví práca a popri nej stíhame aj deti a to všetko ostatné v domácnosti 😊 každý je spokojný v inej situácii
@vevesh Co je na tom nepochopitelne? Rodicia su prikladom detom, ich zivotny styl formuje zivotny styl deti (celkom prirodzene, ak nie rodina zlyhava). Rodicia vedu deti k istemu stylu buduceho fungovania.
Dievca sa odmietne ucit, bude sa len sminkovat a skratka lahko moze vyhlasit: Na co budem tvrdo na sebe pracovat, vydam sa tak ako moja matka a budem matkou a zenou v domacnosti.... som zvedava na tvoje motivacne reci.
Ale ak by ti takyto pristup tvojej dcery k zivotu stacil, OK.
Tak isto by som chcela vidiet tvojho syna, ktory privedie do domu dievcinu, ktorej jedina existencia je pockat pokial tvojmu synovi porodi a potom zena v domacnosti. A syn to cele taha. Brala by si to?
Inac este do plena: idem aj ja na damsku jazdu A ZAROVEN PRACUJEM.
(A naklady si platim sama zo svojho vlastneho prijmu)
@zuzanockamt Ja mam skor pocit, ze oni potrebuju iste odobrenie ich zivotneho stylu.
Od pracujucich zien je to ale nemozne.
A to som pripad, ktory by z financnych dovodov naozaj pracovat nemusel...
@number19 to je čo za hlúpost, myslíš že žena v domácnosti je nejaká bábika ktorá nič nerobí, alebo to ako myslíš s tým sminkovanim a vydaním sa? Takéto krátkozraké zovšeobecnujuce názory mi prídu prízemné, prepáč..
@number19 my sme s manželom finančne rovnocenní, aj keď teraz ostatné cca tri roky zarábam viac...aj na RD som mohla ostať do 3 rokov, úspor je dosť, ale môj cieľ už pri plánovaní tehotenstva bol ten,že idem do práce hneď, ako to dieťa umožní...milujem ten pocit nezávislosti, keď viem,že by som sa uživila aj sama, keď si kupujem zo svojho, keď tvorím úspory a tým zabezpečím aj deti...zo mňa žena domáca bude iba v dôchodkovom veku.
Mám synov a veru nebola by som nadšená, keby si doviedli ženy a ony by sedeli doma a synovia zabezpečovali financie.
Nečítala som celú diskusiu, ale sama som bola žena v domácnosti cca 8 rokov, podotýkam, že som samozrejme od štátu nič nepoberala naopak platila som si zdravotné poistenie, nebola som evidovaná na UP. Reakcie boli rozne, žiaľ tie negatívne prevyšovali. Poznámky ako robím doma slúžku, aj od tých úplne najblizsich, až po to, že som lenivá. Potom, že som rodila ako tu niekto podotkol po strednej škole takže nič neviem, a preto nerobím. Skutočnosť však videl málokto. Ďaleko obaja od rodiny, žiadna pomoc, v chorobe sme sa starali o choré deti a jeden o druhého. Neexistoval nikto, kto by vyzdvihol deti zo školy kým boli malé, a keďže sme podnikali, rozhodli sme sa ísť touto cestou. Keď boli deti väčšie, nastúpila som do prace, kde ma po troch mesiacoch povýšili a pracovala som viac ako 7 rokov na vyššej pozícii. Momentálne pracujem pre inú firmu najmä z domu a tiež nie na nízkej pozícii, toľko k posmievacikom, že nič neviem. Takže by som povedala, že som si aj deti užila aj na sebe môžem pracovať, keďže deti mám už jedno dospelé a ja som stále mlada, práve preto, že som úplne trápne porodila po strednej. A k otázke autorky, áno, môj spoločenský status bol veľmi nízky, keď som bola v domácnosti, práve pre vyššie uvedené skutočnosti.
@jana_eyre_2 Nie to si nemyslim, a nevkladaj mi to do ust.
Myslim si ze starostlivost o deti a domacnost sa da dnes zvladnut aj s vlastnou profesionalnou realizaciou zeny.
(Pokial ale nie su deti chronicky chore, cim nemyslim chripku a obcasne teploty - tym som si presla aj ja a pracujem)

Dobra otazka. Neviem preco. Myslim si, ze to, ci zena ostane doma, je len a len jej vec. A ostatni by si mali riesit svoj zivot.
Pre niektore zeny je dolezita kariera, pre niektore domacnost a deti. Kazdy ma rebricek svojich priorit postaveny inak. Kazdy ma ineho partnera, niektori nie su ochotni chytat sa zenskych prac a podielat sa tak na chode domacnosti, kym aj zena pracuje a podiela sa tak rovnakym dielom na noseni financii do rodiny. Ja osobne si myslim, ze sa neda stihat vsetko a byt pri tom plny energie a radosti pri takomto partnerovi.
Kazdy, nech si zariadi zivot tak, ako chce.
To, ze tu niekto vypisoval, ake su zeny lenive, ked si vyberu domacnost je podla mna len ponizovanie druhych a chvala, ako je ona nieco viac. Omyl. Kazdy sme si rovny. A ak potrebuje chodit do prace, sucasne pracuje v domacnosti a okolo deti a dava jej to pocit spokojnosti, je to spravny vyber pre jej zivot. A nie dokaz, ze ostatne su lemry.