icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

zuzanockamt
5. mar 2022

@akje Aj popri práci, deťoch, domácnosti je čas na svoj život, výlety,zážitky, cvičenie, wellness, atď. A ako bonus má takáto žena svoje peniaze a skúsenosti.

ibrunova
5. mar 2022

@akje to čo si napísala, je trochu pritiahnuté za vlasy. Taká žena má aj svoju prácu, výplatu, istý sociálny status a nie je úplne závislá od muža,.

liljana
5. mar 2022

@vevesh No ak on mal byvanie predtym, ako sa zobrali a v 50tke on uz nevladze zarabat, ako si ona zvykla cely zivot, tak zakon je pekny, ale neposle, ani neprinuti vyhoreneho stareho chlapa robit v kamenolome 16 hodin denne, aby manzelka v domacnosti mohla dalej sediet na zadku doma a cakat na vyzivne.
Ale pekne ako myslis na manzela. Ty mu vlastne umoznujes stastie travit v praci neobmedzeny cas, aby mohol zarabat na teba.

vevesh
5. mar 2022

@liljana este raz, vacsina zien v domacnosti zacinala s chlapom od nuly-ja osobne nepoznam ziadnu, kde on mal nieco a to ich poznam hodne, kedze zijem v zahranici a tu je to normalne takyto model fungovania (a zopar vynimiek som poznala aj na sk, ale boli to manzelky sk bohacov, ktore zacinali s chlapmi po Vs spolu). A toto, ze chlap mal predtym nehnutelnost, no tak to aj vela pracujucich zien zira, ze ostanu s holym zadkom a s 2-3 hladnymi krkmi na ulici, ked sa chlapovi pomota v hlave v 50tke- to nie je vysada zien v domacnosti. Je to jednoducho nepredvidavost alebo nepripravenost zien🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️a bohuzial, viac poznam takych pracujucich ako zien v domacnosti, kedze tieto su viac "pohodovejsie" v manzelskom zivote a maju menej rozvodovosti- ale to je moja individualna skusenost aj z sk, aj zo zahranicia....

akje
Autor odpoveď zmazal
akje
Autor odpoveď zmazal
akje
5. mar 2022

@liljana
@zuzanockamt
@ibrunova

Takto. Ja nespadam ani do jedneho tabora. Stale som na RD a som zamestnana. Nepaci sa mi, ako sa tu ponizuju zeny v domacnosti z vasej strany, aj ked, uprimne, vam patri vsetka ucta, ze to vsetko viete sklbit aj s pracou.

Mozno to pochopite, ak si precitate knizku Moje tuzby, tvoje tuzby od paroveho terapeuta. Venuje sa roznym temam a aj tejto. Zeny v domacnosti.

Je to kniha pre kazdeho, kto si chce svoj partnersky zivot udrzat a pochopit, preco sa deju problemy vo vztahu a ako sa pozriet na rozne zivotne situacie z ineho pohladu. A mozno to bude pre vas sokujuce, ked nazriete do sekcie Zena v domacnosti a uz si nebudete nikoho doberat a ani ho olepkovavat slovom lenive, no budete to vnimat ako volbu zeny!

number19
5. mar 2022

@vevesh Este raz.
Aj ja zijem v zahranici. Mam kamosky (jedna vlastnicka 9 nehnutelnosti a druha 3, niektore nadobudnute pred manzelstvom).
Ja, aj moj muz nehnutelnosti nadobudnute pred manzelstvom, ani jeden sme na ne nesiahli. Po svadbe sme si kupili spolocny byt pre nas, sami spolu, obaja pracujuci.
Vsetky (s horespomenutymi kamoskami) nadalej pracujeme. Jenda ma 3 deti, druha 2. Z financneho hladiska by sme nemuseli pracovat (obe manzelov CEOs, o sebe nechcem viac hovorit). Ale pracujeme.
A. Ide o mazelstva viac ako 17 rocne ...
Zena v domacnosti je prezitok....ci s tym niekto suhlasi, alebo nie.

PS. Je mi jedno ako kto zije, len debatujem...

zuzanockamt
5. mar 2022

@akje Ja nebudem nikomu dávať nálepku, keď sa to nebude diať ani z druhej strany. Pretože aj žena, ktorá nevníma MD/RD ako najšťastnejšie obdobie života a ubíja ju psychicky trčať doma x rokov, tak je v spoločnosti zatracovaná. Našťastie v mojom okolí ma nikto nenálepkuje, s tým sa stretávam len na tejto stránke.

akje
5. mar 2022

@zuzanockamt tak sa chapeme 🙂

6mia6
5. mar 2022

@zuzanockamt ja netvrdím že výnimočne. Ale tvrdiť tu že sedíme doma zo založenými rukami je tiež trošku extrém. Momentálne mám len jednu známu ktorá sa vzdeláva popri zamestnaní ale len preto že musí. Sú rôzne životy a každý nech si zariadi ako mu pasuje

vevesh
5. mar 2022

@number19 nesuhlasim, ze je prezitok- ked to paru vyhovuje, preco nie. Ked to nevyhovuje (alebo sa dohodnu inac), je to ich vec. A to nema s nic s tym spolocne, ci niekto musi/nemusi pracovat. Pre vas (a tvoje kamosky je okej, ze pracujete), ale nie je to kazdeho vkus a je to rozhodnutie tych zien a nie su pre to menej cenne.
Ps: ak tvoje kamosky maju velke domy, deti vela/rozne kruzky, zvierata v dome, ziadne babky po ruke a neplatia ziadne upratovacie/doucovacie/ opatrovacie etc. sluzby a je u nich ako z katalogu a k tomu maju cas aj na seba a svoje konicky, tak klobuk dole. Pretoze nie kazda sme superrobot a zvladame vsetko- vid aj tu na fore, jedna ma problem len s jednym dietatom, a niektore aj 4 farmy so 4 detmi stihnu obriadit...

scila
5. mar 2022

@zuzanockamt tak to ti gratulujem, že popri práci, deťoch a domácnosti máš ČAS aj ENERGIU na svoj život, výlety, zážitky, cvičenie, wellnes atď.
Lenže nie každá žena sa po RD vracia do práce, kde prekladá papiere a v pracovnom čase si môže odskočiť nakúpiť. Lebo takých poznám veľa a áno, tie majú čas aj energiu po práci sa venovať rodine. Ale ja aj mnohé iné keď sa denne vraciame z roboty, kedy sme si za pracovnú dobu stihli sadnúť len cez obedňajšiu prestávku (aj to nie vždy), po 8. hodinách na nohách, po tom, čo pozberám deti zo škôlky a školy a nakúpim, mám energiu akurát si ľahnúť a mať pokoj. A cez víkend kopa prania, riadov, upratovanie, varenie, práca v záhrade...
Že wellnes... 😂😂😂
Tak ako sú ženy, ktoré na prácu nespotrebujú moc energie a tak si veselo fičia aj po nej, tak sú aj ženy s náročnou prácou, ktoré z nej chodia unavené. A takých poznám oveľa viac. Tak prestaň hádzať všetky do jedného vreca. Mnohé zo žien čo ostali doma aj po RD, keby sa mohli vrátiť do roboty, kde sa nenarobia a zarobia, kde im budú tolerovať všetky OČR a kde budú mať po práci dosť energie a času na seba aj deti, tak sa do takej práce určite vrátia. Ale takých pracovných pozícií je ako šafránu. Ty také asi máš...

zuzanockamt
5. mar 2022

@scila takže takto ... počas prac.času nenakupujem a ani neprekladám papiere...moje prvé jedlo po rannej káve,ktorú pijem o 5-tej a druhú o 7-mej býva často až obed okolo jednej a WC tiež častokrát od 7-mej do 13-tej nehrozí. V práci si sadnem minimálne. Na OČR som bola za 15 rokov 2-krát. A do práce som sa vracala už počas RD. A na oddych máme predsa aj víkendy a dovolenky. Ešte niečo?

akje
5. mar 2022

@zuzanockamt ty vstavas o piatej a prve jedlo mas o 13:00??

zuzanockamt
5. mar 2022

@akje vstávam 3:30-4:00...o 5-tej som už oblečená, nalíčená, upravená

akje
5. mar 2022

@zuzanockamt dobre. Takze oprava. Ty vstavas 3:30 a prve jedlo mas o 13:00?

zuzanockamt
5. mar 2022

@akje áno, zvyčajne je to takto...sú dni, keď sa medzi tým podarí aspoň jogurt alebo banán alebo proteín nápoj

scila
5. mar 2022

@zuzanockamt ja som za minulý mesiac stihla 3 OČR... žiadnu ženu, ktorá mala za 15 rokov 2 OČR nepoznám. Ale poznám desiatky tých, ktorým ochorie jedno dieťa, od neho po pár dňoch druhé dieťa atď... evidentne nevieš, ako fungujú mnohé matky s niekoľkými deťmi. Pretože ty si mala 2 OČR tak asi aj ostatné majú 🙈

akje
5. mar 2022

@zuzanockamt tak ak mas 10 hodin energiu na vsetko bez jedla. Tak si superzena 😊 aj mne by sa take pacilo :D moj kaloricky deficit by bol konecne naplneny :D

heleninamama
5. mar 2022

Ženy, ktoré sú finančne ťažko za vodou a môžu byť doma s deťmi majú v prvom rade aj svoj život a ten sa netočí okolo detí a starostlivosti o domácnosť. Na to majú iných ľudí. A väčšinou idú po čase do práce (aspoň na čiastočný úväzok) aj napriek tomu, že nemusia. Sú totiž vo väčšine vzdelané, scestované, ambiciózne. Aspoň tie, ktoré poznám. Takých však u nás nie sú určite tisícky.
Mňa skôr prekvapujú také tie obyčajné slovenské ženy, ktorých celý majetok predstavuje dom/byt, v ktorom žijú s rodinou a aj ten je v najlepšom prípade písaný na polovicu s manželom. A často ešte aj zaťažený úverom. A tieto, keď vyhlasujú, že byť roky doma je výhra, tak ma mrazí. Tie rodiny totiž žijú často skromne (čo nie vždy považujem za cnosť), chlap robí od vidím do nevidím, žena všetko servisuje sama a ťahá roky za kratší koniec. Určite sa narobí - ale robí takú tú podradnú a neviditeľnú prácu (večné upratovanie a varenie neviem inak nazvať). Často však ženy volia túto možnosť, lebo nemajú šancu nájsť si si svojim vzdelaním nič poriadne, najmä ak muž nemá čas/záujem/potrebu participovať na chode rodiny inak ako finančne.
Deti časom vyrastú a žijú svoj život, v určitom veku budú mať rodičov v paži (čítam to tu denne) a ak sa vzťah rozpadne, pripadne sa s manželom odcudzia, tak žena ostane sama. S minimom peňazí (chlapi si totiž väčšinou odložia čo - to aj bokom), bez pracovných skúseností a kontaktov. Nehovoriac o tom, že ženy starnú rýchlejšie. Napr. chlap si môže založiť novú rodinu aj v 45ke, žena je v tom čase už na odpise - aj keď vyzerá zachovale. Stav, keď žena je v domácnosti je jednoznačne výhodný - pre muža, ktorý nemusí riešiť nič okolo detí ani domácnosti, určite nie pre tú ženu. Jedine, ak je to nejaká introvertná puťka, ktorá nemá iné životné ciele ako starať sa o niekoho.
A to nepíšem o ženách, ktoré žijú u svokrovcov či rodičoch alebo v podnájmoch (a MK dobre vie, že je ich množstvo) - tie nenadobudnú nikdy nič, rovnako ako aj rôzne priateľky, partnerky, družky... Jedine, ak sa potom ne postarajú tie deti, ktorým sa obetovali.

zuzanockamt
5. mar 2022

@scila ako si zariadiš, tak máš...prešla som si škôlkarskymi chorobami a znova ma to čaká, takže aj OČR asi budú, ale nie som v práci začiatočník, môžem si to už dovoliť

zuzanockamt
5. mar 2022

@akje keď si v jednom kole, tak máš energiu, nie je čas sa zamýšľať nad tým, či máš alebo nemáš

scila
5. mar 2022

@zuzanockamt vstávať 3:30? A tomu hovoríš život? 😵

zuzanockamt
5. mar 2022

@scila mne tento spôsob vyhovuje, tebe nemusí...ja si zase poviem - trčať doma a starať sa o decká celé dni - toto je nejaký život...no pre mňa nie, preto som sa zariadila inak

scila
5. mar 2022

@zuzanockamt no vidíš, tebe to vyhovuje. A mnohým ženám vyhovuje život ženy v domácnosti. Tebe nemusí ...

zuzanockamt
5. mar 2022

@scila presne, myslím si o tom svoje a vyjadrím ten názor, keď niekto začne ďobkať do pracujúcich žien

akje
5. mar 2022

@zuzanockamt budem toto vsetko, co si mi zdelila, brat rovnako, ako ked zena s 1 dvojrocnym dietatom povie, ze za poslednych 15 rokov bola len 2x ocr ;) preco asi :D no nic. Drz sa, mas to dobre zariadene ak si spokojna ;)

zuzanockamt
5. mar 2022

@akje Ja nemám jedno dieťa.

akje
5. mar 2022

@zuzanockamt v tom pripade plati moja posledna veta. Drz sa ;)