icon

Prečo sú dnešné babky menej ochotné strážiť vnúčence?

30. nov 2025

Ahojte mamky.. zazili ste nieco podobne? Ako ste potom dalej fungovali?
Dnes mame s manzelom vyrocie svadby, tak sme chceli zbehnut na rychlu “veceru” a maly vianocny nakup darcekov detom a poprosili sme o pomoc starych rodicov. Nepomaha nam inac nikto, manzelovi stari rodicia ktori byvaju od nas hodinu videli nase deti naposledy pred rokom, starsieho (4r) tak max 10x a mladsieho (16m) tak 3x. Proste nemaju zaujem - neriesime.
Dnes sme teda boli bez deti 2,5h a skoncilo to telefonatom od vynervovanej mamy, ze si nevie dat rady (jej slova), ze starsi robi mladsiemu zle - bezne spravanie dvoch surodencov. Pribehli sme do minuty lebo sme uz boli na ceste. Ona cela vynervovana na mna vyskocila so slovami, ale este mi nastavis tv lebo mladsi niekto tukol a rozladil mi ju! Situacia bohovska, hoci neviem ovladat kazdu jednu tv na tejto zemi tak som jej ju po minute nastavila a s nervami aj s detmi hned odisla. Podakovala som sa a vyslo zo mna, ze uz nikdy nic od nej nebudem chciet.
Je toto normalne? To fakt nam mladym nemoze nik pomoct? My sme u babky travili vela casu.
Kazdu chcilu ma poznamky k nasim detom, ze keedy pridete k babke na navstevu, kedy pridete spat. A ked chcel starsi prespat, tak si nasla vyhovorku preco sa jej neda.
Toto spravanie tak boli.

anonym_360ed6
30. nov 2025
@sss777

@nika_23
Nie som síce dotyčný anonym, ale sú aj ženy, ktoré nepotrebujú pomôcť s deťmi, tak im príde zvláštne, že niekto od rodičov, ktorí už svoje deti vychovali, očakáva, že to isté absolvujú s vnúčatami. Ale teda forma vyjadrenia anonymu rozhodne nie je v poriadku.

@sss777 vychovavaju vnúčatá tym, ze su s nimi dve hodiny? Vychovavaju vnúčatá tym, ze su starými rodicmi a venujú im dve hodiny z mesiaca/pol roka?
Nie, to co absolvovali so svojimi deťmi teraz neabsolvuju s vnúčatami.

reela
30. nov 2025

Nebudem to tu hlbsie rozoberat, len chcem napisat, autorka, ze s tebou suhlasim a sucitim

anonym_881756
30. nov 2025

🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

autor
30. nov 2025
@anonym_d09b0e

Tvoja mama zrejme nerátala s tým, že budete preč až 2,5 hodiny a haranti sa budú správať ako zmyslov zbavení. Mala si jej poďakovať a nie ešte pindať, že už od nej nikdy nič nebudeš chcieť. Ne.ebali ste si deti, tak sa o nich starajte, nikto nie je povinný vám ich strážiť. Bola to jej láskavosť, nie povinnosť.

@anonym_d09b0e haranti? To co si dovolujes?!

4stanka4
30. nov 2025

Svokrovci preferujú deti svagrinej, naše dieťa nie je pre nich dosť zaujímavé a moji rodicia postrazia len v nutných prípadoch (napr. dr) ale žeby si ho brali len tak to nie. Keď som sa kedysi pýtala mamy ci by nepostrážili tak mi povedala ze oni s ocom tiež nikam nechodili tak co mame co chodiť. 5 rokov sme nikde neboli, teraz si ju vezme raz za 2 mesiace krstná.

som_realistka
30. nov 2025

Mozno len nie je zatial zvyknuta na vnukov, chlapcov spolu, ked hovoris ze o vnucky sa stara castejsie. Mozno sa bala aby sa mladsiemu nic nestalo. Co je pre teba normalne spravanie chlapcov surodencov, jej mohlo prist nebezpecne pre maleho a bala sa.

anonym_225cf4
30. nov 2025
@0silvia0

@anonym_autor no moja mama tiez chcela strazit len dievcata, na chlapcov moc nemala nervy a nevedela to s nimi🤪

@0silvia0 heh...moja mama ma len vnukov🤣

really8
30. nov 2025

@anonym_autor moja mama vzdy sluzi ako naschval. Kazde vyrocie kazde muzove narodeniny. Zvykla som si. Robime si rande doma ked deti spia. Nestrazi ich ako je rok dlhy.
Poucena, necakaj od mamy nic. Ved raz vyrastu a budete moct kazdy den ist na veceru. Ona ich nestrazi asi vobec ze?

autor
30. nov 2025

Masaker niektore utocne komentare. Mne sa mama ponukla ze nam postrazi, aby sme sli oslavit vyrocie. Nik nam deti nestrazi, od nikoho nic necakam. No nic. Dakujem za sucitnost od vas, ktore zijete rovnako ako my a chapete ma. Pekny vecer vsetkym.

autor
30. nov 2025
@really8

@anonym_autor moja mama vzdy sluzi ako naschval. Kazde vyrocie kazde muzove narodeniny. Zvykla som si. Robime si rande doma ked deti spia. Nestrazi ich ako je rok dlhy.
Poucena, necakaj od mamy nic. Ved raz vyrastu a budete moct kazdy den ist na veceru. Ona ich nestrazi asi vobec ze?

@really8 dakujem. Strazili ich doposial dvakrat na hodinu, raz ked sme leteli na pohovost s manzelom a raz ked sme sli previezt nabytok. Ja praveze strazenie nepozadujem. Dnes bola proste vynimocna situacia, kedze sa ONA ponukla.
Nase deti velmi lubi.. vidime sa raz tyzdenne a stale ich chvali, ospevuje aki su dobri, zlati a aky je starsi mudry, ako sa s nim dokaze porozpravat. Dnes to bol nejaky zvlastny skrat. No asi starne, zrejme musim zmenit pohlad na nu a na to co zvladne. Mrzi ma iba to, ze ma kazdu chvilu reci ako ich lubi a stale sa pyta kedy k nim chlapci pridu a potom to dopadne takto a este na mna vyleti s tv.
Ked k bam pride na navstevz tak si da kavu, pokeca hodinu a ide. Takze u nas sa fakt nekonaju ziadne pravidelne ziadosti o pomoc.

autor
30. nov 2025
@som_realistka

Mozno len nie je zatial zvyknuta na vnukov, chlapcov spolu, ked hovoris ze o vnucky sa stara castejsie. Mozno sa bala aby sa mladsiemu nic nestalo. Co je pre teba normalne spravanie chlapcov surodencov, jej mohlo prist nebezpecne pre maleho a bala sa.

@som_realistka mozno, dakujem aj za takyto pohlad.

really8
30. nov 2025
@anonym_autor

@really8 dakujem. Strazili ich doposial dvakrat na hodinu, raz ked sme leteli na pohovost s manzelom a raz ked sme sli previezt nabytok. Ja praveze strazenie nepozadujem. Dnes bola proste vynimocna situacia, kedze sa ONA ponukla.
Nase deti velmi lubi.. vidime sa raz tyzdenne a stale ich chvali, ospevuje aki su dobri, zlati a aky je starsi mudry, ako sa s nim dokaze porozpravat. Dnes to bol nejaky zvlastny skrat. No asi starne, zrejme musim zmenit pohlad na nu a na to co zvladne. Mrzi ma iba to, ze ma kazdu chvilu reci ako ich lubi a stale sa pyta kedy k nim chlapci pridu a potom to dopadne takto a este na mna vyleti s tv.
Ked k bam pride na navstevz tak si da kavu, pokeca hodinu a ide. Takze u nas sa fakt nekonaju ziadne pravidelne ziadosti o pomoc.

@anonym_autor vies a mozno len nemala svoj den. Mohol ju nasrat dedo alebo ju nieco dlhsie stve ani to nemusi suvisiet s vami a proste pustila paru. Nebudte zbrkle obe

anonym_1b1df8
30. nov 2025

"To fakt nam mladym nemoze nik pomoct?" čo by si chcela aby ti pomáhal.
starí rodičia si svoje odkrútia pri svojich deťoch im sa už nechce robiť opatrovateľov pri vnúčatách.
Už nie sú fyzicky na tom tak dobre ako pred 20 - 30 rokmi - jednoducho sa im nechce.
My stále s manželom rozprávame že žiadne opatrovanie vnúčat nehrozí.

biba_18
30. nov 2025

@really8 a zajtra je pondelok a ide sa do práce 😏 a ešte jej malí žerú nervy…

anonym_727edb
30. nov 2025

@anonym_autor babka je málo s deťmi, tak ich nevie zvládnuť. Slabý tréning 😂 2 moje deti a 2 deti môjho brata chodia k mojím rodičom 2x do mesiaca na celý víkend, čiže tam majú 4 deti vo veku 2,5r, 3r, 4r, 4,5r ( a minulý rok boli ešte menší, teraz to už je podľa babky vraj pohoda) a deti zvládajú s prehľadom. V živote mi nevolali, že máme prísť pre deti, alebo že je nejaký problém. Do toho mama uvarí, napecie a v nedeľu si spolu s deťmi odnášame plné dózičky jedla a plech koláčov (musíme). Deti kreslia, lepia, behajú po lese, po ihriskách, hrajú rôzne hry, dedo im rozpráva príbehy, chodia hľadať certovske jaskyne po lese 😂 večer ich babka stavia do vane jedného za druhým a kúpe, oblieka, kremuje, všetko. Budujú si tam najkrajšie spomienky na prázdniny u starých rodičov. Aj my sme takto chodili a s bratrancami u babky to bolo najlepšie detstvo. Moji rodičia si to úplne užívajú. V nedeľu sú síce radí, že si deti berieme a budú mať kľud ale o 3 hodiny už babka vyvoláva, ako jej chýbajú a kedy zase prídu. K svokre nechodia tak často, ale tiež si ich zoberie na noc tak 10x do roka.

andrejka1974
30. nov 2025

@anonym_autor Tak moja skúsenosť od malička svokrovci mužovi rodičia proste o naše deti nejavili záujem raz za rok cez jarné prázdniny ich vzali lyžovať nie vždy a to bolo asi tak všetko a moji rodičia si pýtali k ním na víkend vždy moje deti chodili na striedačku od 3 rokov aj na prespavacku podotýkam bývali sme všetci na jednom sídlisku aj my aj moji rodičia aj svokrovci k mojim rodičom na víkendy ešte stále chodí moja staršia dcéra , ktorá už ma 17 rokov a často aj keď starší boli mladší tak ich v lete brávali kúpať sa na chatu sj na dva týždne deti boli u nich šťastne aj doteraz majú skvelý vzťah navštevujú sa pravidelne aj ja ich moji rofivia už majú 75 a 79 rokov a stále si šťastní , keď sú u nich moje deti aké proste ľudí nezmeníš musia to mág v sebe keď nemajú chuť byt s vnúčatami tak ich nikdy nezmeníš aj keby si chcela nepôjde to

anonym_75a495
30. nov 2025

U nas detto nevyjadrujem sa neviem co to je za dobu . Potom sa divia ze nemaju o nich ani deti zaujem ked ani oni nemaju. Moje babky obidve aj dedovia uplne uzasnuti kedy prideme , cele leto som bola u nich a moja matka 0 bodov len trpne aby nahodou neprisli sme . Ani nas nezavolaju len tak ze co robite pridte s malym . Za 3 roky ani raz. Postrazia nasilu.
Vek 53 a 47r aby ste si nemysllei ze sa bavime o dochodoch lebo ti su akcnejsi.

anonym_af755a
30. nov 2025

@anonym_autor Tak keď sú s nimi málo a nie sú na ne zvyknutý tak to máš tak..a nie sú všetci starý rodičia nato.
Moja svokra ani raz hádam, skôr svokir a moha mama veľmi veľa. Lebo ona vyzabávaka veľa deti v rodine. A všetky vnúčatá ju zbožňovali.

anonym_dfe910
30. nov 2025

Mne to tiež príde choré. Mna hodili k babke a nikto sa nepýtal či chcem ako dieta. A v dnešnej dobe aby človek bral za samozrejmosť mat platenú opatrovateľku keď si raz za rok chceme vyjsť na večeru, lebo starým rodicom sa nechce. Pritom sú na dôchodku, nejaka reciprocita nic?

anonym_732e28
1. dec 2025

@anonym_dfe910 61 a 57 na dochodku asi nebudu

anonym_158812
1. dec 2025

Deti ste si robili vy dvaja takže nabudúce si zariaďte opatrovateľku...

markusrasford
1. dec 2025
@anonym_d09b0e

Tvoja mama zrejme nerátala s tým, že budete preč až 2,5 hodiny a haranti sa budú správať ako zmyslov zbavení. Mala si jej poďakovať a nie ešte pindať, že už od nej nikdy nič nebudeš chcieť. Ne.ebali ste si deti, tak sa o nich starajte, nikto nie je povinný vám ich strážiť. Bola to jej láskavosť, nie povinnosť.

@anonym_d09b0e niečo kvalitné alebo zostatkový?

sss777
1. dec 2025
@anonym_360ed6

@sss777 vychovavaju vnúčatá tym, ze su s nimi dve hodiny? Vychovavaju vnúčatá tym, ze su starými rodicmi a venujú im dve hodiny z mesiaca/pol roka?
Nie, to co absolvovali so svojimi deťmi teraz neabsolvuju s vnúčatami.

@anonym_360ed6
Aj za 3 hodiny sa toho môže stať veľa.
Ja len nerozumiem tomu očakávaniu, že by proste MALI pomáhať. Každý sme sa rozhodli mať deti dobrovoľne, teda aspoň mne ich nikto nenechal pred dverami. Pred týmto rozhodnutím sme sa s mužom zamyslali, čo a ako bude.
Kto bude na materskej, kedy sa prestriedame, ako nám to vyjde finančne, kto bude strážiť, keď nebudeme môcť my. Snáď to tak robia všetci, nie? Lebo ak áno, tak nerozumiem tomu sklamaniu autorky. Nebolo by jednoduchšie mať v zálohe nejakú milú slečnu na stráženie? Minimálne by sa zabránilo rodinným sporom

sss777
1. dec 2025
@anonym_dfe910

Mne to tiež príde choré. Mna hodili k babke a nikto sa nepýtal či chcem ako dieta. A v dnešnej dobe aby človek bral za samozrejmosť mat platenú opatrovateľku keď si raz za rok chceme vyjsť na večeru, lebo starým rodicom sa nechce. Pritom sú na dôchodku, nejaka reciprocita nic?

@anonym_dfe910
Toto je tiez asi v každej rodine iné. Mňa nikto nikam nehádzal, trávili sme čas s rodičmi a to chceme dopriať aj našim deťom.

lenkahvh
1. dec 2025
@nika_23

@anonym_d09b0e dúfam,že tento anonymný člen nemá deti a NIKDY nebude potrebovať s nimi pomôcť.

@nika_23 to je podľa mňa isto chlap ten d09b0e
Toto by žena nenapísala

anonym_360ed6
1. dec 2025
@sss777

@anonym_360ed6
Ja len nerozumiem tomu očakávaniu, že by proste MALI pomáhať. Každý sme sa rozhodli mať deti dobrovoľne, teda aspoň mne ich nikto nenechal pred dverami. Pred týmto rozhodnutím sme sa s mužom zamyslali, čo a ako bude.
Kto bude na materskej, kedy sa prestriedame, ako nám to vyjde finančne, kto bude strážiť, keď nebudeme môcť my. Snáď to tak robia všetci, nie? Lebo ak áno, tak nerozumiem tomu sklamaniu autorky. Nebolo by jednoduchšie mať v zálohe nejakú milú slečnu na stráženie? Minimálne by sa zabránilo rodinným sporom

@sss777 aj za pol hodinu sa moze stat vela. Ale miešas hrušky s jablkami. To, ze pred deťmi sa treba zamyslieť ako vo bude je jasne, ale ty si písala o tom, ze starý rodicia uz svoje deti vychovali, tak nechcú vychovávať dalsie. Ja som na to reagovala, ze za dve hodinky z mesiaca sa neda povedať, ze dieta vychovavaju. Druhí starý rodicia videli deti mozno 5x ci ako to autorka písala za štyri roky. Máš pocit, ze to je vychova? To je straveny cas so svojimi starými rodicmi. Nie vychova.

anonym_03f313
1. dec 2025

@anonym_autor Podľa mňa je to aj o tom,ze keďže starí rodičia sú s vnúčatami veľmi zriedkavo, nevedia to s nimi.Nasa babka boli s vnukom,mojim synom vždy, keď som sla do nočnej.Mali svoje rituály a boli zohrana dvojka... Moja svokra stála o spoločnosť svojho vnuka a vďaka tomu to platilo aj opačne Ostáva len dúfať,ze keď deti podrastu, tak si k nim starkí nájdu cestu

slavomira236
1. dec 2025

@anonym_autor moja dcera bola vcera v kine s partnerom a strazila som vnuca ma 1rok a 3 mesiaca. A to doma mam este deti 8rocnu a 11 rocneho. Stvrtok s im strazila psa stena doviezli mi ho tiez nieco mali v syredu idem strazit skoro rano dcera ode do zubara. Ano strazim vzdy ked mozem. Moja mama najstarsiu strazila tychto mladsich parkrat odkedy su na svete. Dcerka ide s kamoskami na dovolenku planovali sito uz od strednej skoly ze niekde spolu pojdu. Jej partner bude v praci a ja budem strazit vnucika

kiki68
1. dec 2025

Moja svokra je super, ta vie zmaknut aj celu armadu deti, ma cez 70 a s detmi nikdy nerobila. Je uznavana vedkyna a nikdy sme nemysleli, ze nam na hodinu postrazi deti. Ona tak neposobi. Ale je uplne terno, lepsie ako moja mama, ktora ma sem tam tiez taketo tiky. Ked ma uz dost

really8
1. dec 2025
@sss777

@anonym_360ed6

@anonym_1b1df8 chudata vase vnucata. Na casy s babkami mam len tie najkrajsie spomienky. A verim ze aj babky boli rady s nami.
@sss777 nerozumies preco by mali pomahat? No skor by mali chciet pomahat. Pretozr sme rodina. Pretoze by mali chciet byt s vnucatami a budovat vztahy, pretoze aj im urcite bodlo ked babka pomohla. Ale egoizmus dnes vladne svetu. Bohuzial aj vo vztahu k vlastnym detom a vnucatam.