Prečo sú dnešné babky menej ochotné strážiť vnúčence?
Ahojte mamky.. zazili ste nieco podobne? Ako ste potom dalej fungovali?
Dnes mame s manzelom vyrocie svadby, tak sme chceli zbehnut na rychlu “veceru” a maly vianocny nakup darcekov detom a poprosili sme o pomoc starych rodicov. Nepomaha nam inac nikto, manzelovi stari rodicia ktori byvaju od nas hodinu videli nase deti naposledy pred rokom, starsieho (4r) tak max 10x a mladsieho (16m) tak 3x. Proste nemaju zaujem - neriesime.
Dnes sme teda boli bez deti 2,5h a skoncilo to telefonatom od vynervovanej mamy, ze si nevie dat rady (jej slova), ze starsi robi mladsiemu zle - bezne spravanie dvoch surodencov. Pribehli sme do minuty lebo sme uz boli na ceste. Ona cela vynervovana na mna vyskocila so slovami, ale este mi nastavis tv lebo mladsi niekto tukol a rozladil mi ju! Situacia bohovska, hoci neviem ovladat kazdu jednu tv na tejto zemi tak som jej ju po minute nastavila a s nervami aj s detmi hned odisla. Podakovala som sa a vyslo zo mna, ze uz nikdy nic od nej nebudem chciet.
Je toto normalne? To fakt nam mladym nemoze nik pomoct? My sme u babky travili vela casu.
Kazdu chcilu ma poznamky k nasim detom, ze keedy pridete k babke na navstevu, kedy pridete spat. A ked chcel starsi prespat, tak si nasla vyhovorku preco sa jej neda.
Toto spravanie tak boli.
@zara3 to nevieme ako dieťa vystrájalo.Ty to stále dávaš do roviny, že deti boli zle a babka mala z nich nervy a preto to tak dopadlo a ešte autorka sa má ospravedlnot.Ked babka mala veľmi poslušne deti, alebo deti s veľkým vekovým rozdielom môže mať pocit, že deti boli zle.Starsi robil mladšiemu zle môže byť, že mu bral hračky atď...mladší plakal normálna vec pri dvoch malých deťoch a to mám jedinacika, ale mám oči a vidim ako fungovali kamarátky.moja svokra má deti s 11r rozdielom a pre ňu su všetky deti v rodine zle.Svokor brával muža stále na bicykel, von a ona bola s dcérou doma a potom už mal muž pubertu a hrával medzi domami futbal u nich rozbroje neboli, lebo boli každý niekde inde.Ale je to jedno ja by som bola z takej maminej reakcie prekvapená a tiež sklamana
@luccija Tiez si myslim, ze deti zakonite nemusia byt zle, ani nic podobne. Aby jedna dospela zena nezvladla dve male deti, (najma ak ma svoje deti odchovane) tak je daco zle.
@luccija Tiez si myslim, ze deti zakonite nemusia byt zle, ani nic podobne. Aby jedna dospela zena nezvladla dve male deti, (najma ak ma svoje deti odchovane) tak je daco zle.
@drahomirrra moje babky by taketo deti tiez nedali, fakt. Museli sme byt ticho, televizne noviny isli, my sme ticho sedeli na valande, ani nemukli, nudili sme sa, ale museli sme tam sediet. A to babky boli rocnik 1921, 1930, hovorime o 80. - 90. rokoch.
Neviem aké " zle " museli byť,ale napadla mi situácia čo som zažila v obchode. Vykladala som nákup na samoobslužnu pokladňu a vedľa boli dve dievčatká - dvojičky asi 4-5 ročne. Také roztopasne, dačo sa tam smiali, trochu boli také pohyblivejsie ,ale v podstate ozaj nič zle ani nebezpečné nerobili. Proste živé deti. A boli so starými rodičmi cca 60 tnici. Tí boli takí nahnevaní,že sú zle a že s nimi nikam už nepôjdu. No zúfalí ... Ja som to vnímala úplne inak . Takže aj toto je tiež rozdiel ,že každý vnímame poslušnosť inak. A pritom tie baby ešte boli aj milé,že napr. Jedna vraví,že starká " daj ja ti chcem pomôcť ".
A to inak odkedy sa rodina povinne scvrkla na nuklearnu jednotku ze deti a rodicia a siroko daleko pustatina? Ved tisicrocia bola okolita rodina a komunita pritomna pri raste deti a my sa tu hrajeme, ze odrazu su tie vazby a vztahy zbytocne? Samozrejme, ze nie je povinne strazit vnucata, takisto ako nie je povinne pomoct starnucemu rodicovi s nakupom alebo odvozom k lekarovi ci opaterou, ale je to celkom ludske a normalne.
Neviem aké " zle " museli byť,ale napadla mi situácia čo som zažila v obchode. Vykladala som nákup na samoobslužnu pokladňu a vedľa boli dve dievčatká - dvojičky asi 4-5 ročne. Také roztopasne, dačo sa tam smiali, trochu boli také pohyblivejsie ,ale v podstate ozaj nič zle ani nebezpečné nerobili. Proste živé deti. A boli so starými rodičmi cca 60 tnici. Tí boli takí nahnevaní,že sú zle a že s nimi nikam už nepôjdu. No zúfalí ... Ja som to vnímala úplne inak . Takže aj toto je tiež rozdiel ,že každý vnímame poslušnosť inak. A pritom tie baby ešte boli aj milé,že napr. Jedna vraví,že starká " daj ja ti chcem pomôcť ".
@barbie2023 toto je ta trpezlivost, starobou sa to zhorsuje, lebo jednak ma clovek uz problemy sam so sebou vacsie, zabuda, rata si kolko bude platit napr a oni mu tam do toho vykrikuju atd... a po druhe uz nie je trpezlivy, nezvlada tak hluk, krik, prudke pohyby atd...
A to inak odkedy sa rodina povinne scvrkla na nuklearnu jednotku ze deti a rodicia a siroko daleko pustatina? Ved tisicrocia bola okolita rodina a komunita pritomna pri raste deti a my sa tu hrajeme, ze odrazu su tie vazby a vztahy zbytocne? Samozrejme, ze nie je povinne strazit vnucata, takisto ako nie je povinne pomoct starnucemu rodicovi s nakupom alebo odvozom k lekarovi ci opaterou, ale je to celkom ludske a normalne.
@tululu nescvrkla, len sa podla mna prestali respektovat potreby na oboch stranach a zvacsuju sa na nich naroky a nezvladaju to. kedysi by dieta dostalo po zadku,a le dnes sa ten starsi musi ovladat a logicky sa mu uz nechce a chce svoj klud. Mladi zase hcu, aby sa starali podla ich filozofie - teda nekricat na deti, nehresit, atd...
@tululu presne, kazda tu argumentuje, ze nie je povinnost, oni si uz vychovali a blabla..a vztahy su kde?ty kokos, normalne ma tu dviha, to naozaj sa taketo vlazne vztahy v rodine povazuju za normalne?Nepomoct, neobtazovat, starat sa len o seba?Normalne mi je tazko z toho..
@tululu nescvrkla, len sa podla mna prestali respektovat potreby na oboch stranach a zvacsuju sa na nich naroky a nezvladaju to. kedysi by dieta dostalo po zadku,a le dnes sa ten starsi musi ovladat a logicky sa mu uz nechce a chce svoj klud. Mladi zase hcu, aby sa starali podla ich filozofie - teda nekricat na deti, nehresit, atd...
@zuzana76 normálny, zdravý dospelý by mal byť schopný ovládať svoje emocie bez ohľadu na vek - len toľko na margo "dal po zadku".
Niekto chce svoj kľud. Iný chce dobré vzťahy s vnucencami a vie, že na to musia spolu tráviť čas.
Ľudia sú rozní..
@drahomirrra mas pravdu, ze vychovavala takmer cela dedina. Ale mohla vychovavat, akakolvek babka mohla dietatu cokolvek povedat, upozornit ho. Dnes su vsetci haklivi a preto ten individualizmus. Ale zacali to aj mladi rodicia. Pretoze su haklivi, nehovorim na teba, ale sj tu, kolko tem, ako banka nemoze vnukovi dat cokoladu, nemoze hento - tamto, este jej prekazuju ako sa ma k dietatu spravat, ako jo oslovovat. Toto vtedy nebolo, cela spolocnost je narusena, prehana sa to individualizmom a zameranostpu na seba. A toto vsetko su dosledky. Mladi aj stari, vsetko je to otupene v medziludskych vztahoch. Bohuzial.
@zuzana76 niekto to tu zhrnul 2 slovami... kult dietata
@basska_b dakujem, uvidime co zivot prinesie a ako to pojde dalej. No to nie je len teraz ale to spravanie je take odmietavejsie uz dlhsie. Starsi zacal chodit do skolky iba teraz, takze od narodenia druheho synceka som bola s nimi oboma cely ten rok, od rana do vecera kazdy den. Mladsieho kojim. A raz ked som vycerpana volala mame, mala som tazsi den a rozplakala som sa do telefonu s prosbou ci by mi neprisla domov obcas pomoct tak na mna zareagovala protivne s otazkou ze ci cakam ze ona po praci mi pride domov povysavat alebo navarit. Nikdy mi nedoniesla navarene ani nic podobne, pocas sestonedelia ziadna pomoc ako kedysi ju mali zeny vramci rodiny. Kym sestre pocas sestonedelia nosili jedlo jej svokrovci alebo jej ho posielali domov po jej svagrovi (ich synovi) tak z nasej strany nijaka pomoc.
Potom mi ale raz sestra povedala ze jej mama dobiesla (zjavne sa nechcela zahanbene voci “svache”).
No takto je to u nas. Cakame na zazraky.
To skor moj otec sa obcas zastavi, len tak kuoi detom nejake ovocie ktore prinesie, realne sa s nimi pohra. Je to sice raz za tri mesiace, ale ja si to velmi cenim.
@anonym_autor takze zavidis sestre. Už som to pochopila
@zuzana76 normálny, zdravý dospelý by mal byť schopný ovládať svoje emocie bez ohľadu na vek - len toľko na margo "dal po zadku".
Niekto chce svoj kľud. Iný chce dobré vzťahy s vnucencami a vie, že na to musia spolu tráviť čas.
Ľudia sú rozní..
@beronsche kedysi bezna vychova, to na margo vychovy deti. 70-80 roky
@anonym_autor takze zavidis sestre. Už som to pochopila
@aurora33 nezavidim sestre, tesim sa, ze pozna pomoc a ze ma dobrych svokrovcov, s ktorymi si aj ja tykam a poznam ich. Tesim sa ze ma kamosk, ktore jej prisli skor pomoct ako nasa mama. A som rada, ze som dobrou sestrou, ze ked mi zavolala s placom zufala ked mala problem s dojcenim (jej dietatko je o 3 mesiace mladsie od nasho) tak som zbalila deti vtedy trojmesacneho a trojrocneho, sadla do auta a letela k nej podporit ju a pomoct jej. Ja mam so sestrou dobry vztah. Mna mrzi spravanie nasej mamy.
@tululu presne, kazda tu argumentuje, ze nie je povinnost, oni si uz vychovali a blabla..a vztahy su kde?ty kokos, normalne ma tu dviha, to naozaj sa taketo vlazne vztahy v rodine povazuju za normalne?Nepomoct, neobtazovat, starat sa len o seba?Normalne mi je tazko z toho..
@zonjushe tiez nechapem. Toci sa stale len slovo pomoc ale zo slovicko vztah sa vynechava.. a presne takto sa tvoria vztahy. Nas starsi uz teraz vnima ze babka a dedko (manzelovi rodicia) k nam nechodia, nezavolaju nam, ze ani my k nim uz nechodime kedze na navsteve tak akurat sedeli a ani sa nehrali s detmi.
Tiez mam taku babku. Ktora nemala zaujem. Teraz ma 88 rokov, asi desat pravnucat a zije sama vo svojom dome, vyupratovanom ako v muzeu a mladsieho este ani nevidela lebo ani nemam potrebu za nou ist.
@zonjushe tiez nechapem. Toci sa stale len slovo pomoc ale zo slovicko vztah sa vynechava.. a presne takto sa tvoria vztahy. Nas starsi uz teraz vnima ze babka a dedko (manzelovi rodicia) k nam nechodia, nezavolaju nam, ze ani my k nim uz nechodime kedze na navsteve tak akurat sedeli a ani sa nehrali s detmi.
Tiez mam taku babku. Ktora nemala zaujem. Teraz ma 88 rokov, asi desat pravnucat a zije sama vo svojom dome, vyupratovanom ako v muzeu a mladsieho este ani nevidela lebo ani nemam potrebu za nou ist.
@anonym_autor presne viem o com hovoris..vyupratovany dom, sadenie, oberanie paradajok, oblubeny serial, navsteva kostola - to su pre urcitu skupinu ludi dolezitejsie veci ako vztahy s rodinou..to, ze to tak maju, s tym nic nikto neurobi, ale to, ze vacsine chyba ta sebareflexia si to priznat, toto ma na tom najviac vytaca..
@zonjushe pamatam si ze sme u nej prespali raz a aj to vtedy vynadala ocovi ze sme zli 🙂 lebo bolo leto 20:00 my surodenci vek od 8-13 r a nechcelo sa nam spat. Nic sme u nej nesmeli, tiez sme sa hrali len na ulici, dala nam jest a bolo.
A druha babka (mamina mama) nas ako deti bravala na kupaliska, travili sme u nej leta, kazdu sobotu na navsteve. Vzdy napiekla, mohli sme k nej prist kedykolvek. Este o osmej vecer nas vzala do kauflandu kupit zmrzlinovu tortu..
a ked sa maminemu bratovi v 40tke narodili dvojicky a tato moja babka mala vtedy 70 rokov tak bola nonstop s nimi. Ja spolu s nou sme chodili mojej tete (jej neveste) kazdy den s detmi pomahat. Ak som nemohla ja, sla sestra. Ked podrastli a zacali chodit do Ms tak cele to obdobie sme chodili po deti do skolky na striedacku babka a ja. Zo skolky rovno k nim domov kde sme ich strazili a hrali sa s nimi kym ich rodicia neprisli z prace. To mala babka uz 73 rokov. A fungovala, stale.
Preto si rovnako myslim ze toto sa neda zovseobecnovat, ze to musi babka CHCIET..
preto ked chcela, potesila som sa a bola som rada ze mozeme niekam ist.
@anonym_autor Akceptuj, že existujú ľudia, ktorí o vzťahy s vnúčatami, pravnúčatami a deťmi zo širšej rodiny nemajú záujem. A vôbec im to nechýba, nie sú kvôli tomu nešťastní, majú radšej svoj pokoj a poriadok ako pravidelné návštevy uplakaných a ukričaných detí. Nevidim na tom nič zlé. Svoje deti si už vychovali a cudzie proste málokoho zaujímajú. Vlastnými deťmi rozumiem tie, ktoré porodíš a cudzími všetky ostatné, aj vnúčatá a pravnúčatá.
@anonym_autor Akceptuj, že existujú ľudia, ktorí o vzťahy s vnúčatami, pravnúčatami a deťmi zo širšej rodiny nemajú záujem. A vôbec im to nechýba, nie sú kvôli tomu nešťastní, majú radšej svoj pokoj a poriadok ako pravidelné návštevy uplakaných a ukričaných detí. Nevidim na tom nič zlé. Svoje deti si už vychovali a cudzie proste málokoho zaujímajú. Vlastnými deťmi rozumiem tie, ktoré porodíš a cudzími všetky ostatné, aj vnúčatá a pravnúčatá.
@anonym_6cd289 ja to nemam problem akceptovat. Ved manzelovi rodicia sa tak spravaju, my to akceptujeme a neriesime.
Ale ked raz ti mama povie ze chce vidiet deti, ze kedy pridu k nej spat, ze ich zboznuje a taketo reci a potom reaguje takto, tak je tak SKLAMANIE.
@anonym_6cd289 naozaj na tom nevidíš nič zvláštne, že ludia nemajú záujem o dobré vzťahy?
Mňa to neprestáva prekvapovať.
Dobré socialne väzby sú jedným z faktorov, ako si udržať dobre mentálne zdravie do vysokého veku.
Táto rezignácia a uzavretie sa do svojej bubliny je najrýchlejšia cesta , ako mentálne upadnúť .
A deti vlastnych detí nie sú cudzie ani len náhodou.
@zonjushe pamatam si ze sme u nej prespali raz a aj to vtedy vynadala ocovi ze sme zli 🙂 lebo bolo leto 20:00 my surodenci vek od 8-13 r a nechcelo sa nam spat. Nic sme u nej nesmeli, tiez sme sa hrali len na ulici, dala nam jest a bolo.
A druha babka (mamina mama) nas ako deti bravala na kupaliska, travili sme u nej leta, kazdu sobotu na navsteve. Vzdy napiekla, mohli sme k nej prist kedykolvek. Este o osmej vecer nas vzala do kauflandu kupit zmrzlinovu tortu..
a ked sa maminemu bratovi v 40tke narodili dvojicky a tato moja babka mala vtedy 70 rokov tak bola nonstop s nimi. Ja spolu s nou sme chodili mojej tete (jej neveste) kazdy den s detmi pomahat. Ak som nemohla ja, sla sestra. Ked podrastli a zacali chodit do Ms tak cele to obdobie sme chodili po deti do skolky na striedacku babka a ja. Zo skolky rovno k nim domov kde sme ich strazili a hrali sa s nimi kym ich rodicia neprisli z prace. To mala babka uz 73 rokov. A fungovala, stale.
Preto si rovnako myslim ze toto sa neda zovseobecnovat, ze to musi babka CHCIET..
preto ked chcela, potesila som sa a bola som rada ze mozeme niekam ist.
@anonym_autor vidis, ale ona bola akcna, moja 72 rocna mama je zavisla na nas, uz nechodi, to sa neda zovseobecnovat, kazdy je iny.
inac ja mam tiez rada vyupratovanu domacnost 😀, asi tiez nebudem dostatocne trpezliva, ak by vnucata nabehli a zacali mi to nicit. 😨
inac ja mam tiez rada vyupratovanu domacnost 😀, asi tiez nebudem dostatocne trpezliva, ak by vnucata nabehli a zacali mi to nicit. 😨
@zuzana76 urcite nik by nechcel aby mu vnucata ci hocikto iny nicil domacnost. Ale verme tomu, ze tak ako si ty vychovala svoje deti, tak obdobne vychova aj tvoja dcera ci syn, s uctou k ludom, k domovu vseobecne a nenabehnu ti tam nejaki zlocinci, ale vesele zive a dobre deti, ktore sa budu tesit z pritomnosti babky a dedka.
@aurora33 nezavidim sestre, tesim sa, ze pozna pomoc a ze ma dobrych svokrovcov, s ktorymi si aj ja tykam a poznam ich. Tesim sa ze ma kamosk, ktore jej prisli skor pomoct ako nasa mama. A som rada, ze som dobrou sestrou, ze ked mi zavolala s placom zufala ked mala problem s dojcenim (jej dietatko je o 3 mesiace mladsie od nasho) tak som zbalila deti vtedy trojmesacneho a trojrocneho, sadla do auta a letela k nej podporit ju a pomoct jej. Ja mam so sestrou dobry vztah. Mna mrzi spravanie nasej mamy.
@anonym_autor jasne rozumiem, takže ty si ta dokonala a všetci okolo teba sú zlí. A fakt nie je nikoho povinnosť sa starat o tvoje deti. Su tvoje a mužovi. Tak sa starajte.

@zuzana76 nehovorim, fyzicke tresty boly fakt terno, ale dieta co vystraja a neda si povedat ci pekne ci nie, dookola robi zle a ja neviem co, je to potom tazke. Avsak na zadok niekedy padne dobre, myslim tym vychovna. Kolke deti sa teraz nevmestnaju do koze a rodicia im este idu pristupit na vsetko len aby bolo po ich. Normalne sa bojim tej generacie co nas caka. Ked si deti uz teraz nevazia rodicov a ani nikoho, su sebecke ziju len internetom. Bezcitne a nevedia pochopit obycajnu vdacnost za to co pre nich rodic robi, kolkym je aj fuk svetova vojna a.vyhlasuju hesla !ako do plynu a tak. Hejluju a nemaju ponatie tu bolest co vojna sposobila ludom. To je zle velmi zle.co sa deje.
@zara3 to nevieme ako dieťa vystrájalo.Ty to stále dávaš do roviny, že deti boli zle a babka mala z nich nervy a preto to tak dopadlo a ešte autorka sa má ospravedlnot.Ked babka mala veľmi poslušne deti, alebo deti s veľkým vekovým rozdielom môže mať pocit, že deti boli zle.Starsi robil mladšiemu zle môže byť, že mu bral hračky atď...mladší plakal normálna vec pri dvoch malých deťoch a to mám jedinacika, ale mám oči a vidim ako fungovali kamarátky.moja svokra má deti s 11r rozdielom a pre ňu su všetky deti v rodine zle.Svokor brával muža stále na bicykel, von a ona bola s dcérou doma a potom už mal muž pubertu a hrával medzi domami futbal u nich rozbroje neboli, lebo boli každý niekde inde.Ale je to jedno ja by som bola z takej maminej reakcie prekvapená a tiež sklamana