Prečo sú dnešné deti také rozmaznané?
Keď som bola malá, jedli sme to, čo bolo. Hrali sme sa vonku, nepoznali sme slovo „nuda“ a ak sme si niečo chceli, museli sme si na to počkať. Dnes? Deti dostanú všetko skôr, ako stihnú dopovedať "mami"...
👉 Mobil v ruke v siedmich rokoch.
👉 Dovolenky ako z katalógu ešte skôr než vedia plávať.
👉 Keď sa im niečo nechce – tak sa to proste nerobí.
A potom sa čudujeme, že sú frustrované, nevedia prehrávať, nevedia čakať, nevedia sa prispôsobiť. 🤷♀️
Lebo rodicia
Ako si vychovas, take budes mat
U nás to po tretie neplatí, musia si tak trošku zaslúžtť
Panebože. Ďalšia z tých tém o dnešných otrasných deťoch. A kto tie rozmaznané deti vychováva? Nie náhodou tie skvelé generácie, ktoré jedli čo bolo, slovo nuda nepoznali, a keď niečo chceli, museli počkať?
Moje dieťa - moja výchova 🤷🏼♀️
@lalala94 presne toto hovorieva aj moj muz 😂👍
Ja čiastočne súhlasím, ale - to sa týka len detí? Dospelí dnes nie sú rozmaznaní?
Moje 8ročné dieťa mobil nemá, ani tablet ani múdre hodinky. Ale ani ja nečumím do mobilu neustále. Mnohí áno- dospelí aj deti.
Chodíme na rozumné dovolenky. Máme veľa pochodené v blízkosti domova a na dovolenky chodíme tak, aby to bolo ekonomické, ekologické a malo pre nás význam. Koľko dospelých strávi 24 hodín na letiskách a v lietadlách v jednom smere, jeden a pol dňa v letovisku a zasa cesta späť, len aby dali na sociálne siete fotku, v domnení, ako im všetci budú závidieť?
Koľko dospelých dnes odmieta akúkoľvek manuálnu prácu? Jednoducho všetci sme rozmaznaní. Je úplne v poriadku jesť aj neobyčajné jedlá, aj cestovať, aj si vyberať prácu, čo nás baví - prečo sa vzdávať výdobytkov modernej doby? Čo v poriadku nie je, ak sa rozmaznanosť dostane na úroveň, keď sa stratí vôľa robiť čokoľvek konštruktívne, vyžadujúce dlhší čas, istú námahu a nie je len na oko pre publikum na tiktoku.
Autorka máš deti?
Zamyslela si sa aj nad inými atributmi toho? Napríklad hrali sme sa vonku - u mňa napríklad to znamenalo, že rodičia na mňa nemali príliš čas. Jeden z nich chodil týždňovky a na druhom bola celá domácnosť a deti, tak sa s nami príliš necrcali, poslali vonku a bolo vybavené. Nudu sme zažívali pravidelne, nuda vôbec nie zlá, z nudy vznikajú nápady. Na dovolenku sme chodili aj za socíku a ako decku mi bolo úprimne jedno, či sme pri Balatone, doma na kúpalisku, či ideme pozrieť Domicu alebo sme pri mori, pre mňa ako decko žiaden rozdiel. Mobil decku ani dnes dávať nemusíš, ak ho považuješ za škodlivý, tak ho odstráň z dosahu, ako odstranujes alkohol, cigarety a pod. A to, že ak sa im niečo nechce, tak nerobia, no tak ja tiež nerobím to, čo sa mi nechce a tiež si pamätám, ako decko, že mama na mňa vrieskala, aby som vyniesla smeti alebo konečne upratala izbu. Vtedy sa dávali rozkazy a za neuposluchnutie letela facka, fakt ideálne detstvo 🙄 Dnes sa viac vysvetľuje a rešpektuje a je možno občas problém s hranicami, lenže to je preto, lebo my sme boli naucení rešpektovať zo strachu, nie kvôli tomu, že by sme mali skutočný rešpekt. A dnes sa musíme učiť nastavovať hranice v láskavosti a to je niekedy ťažké, pretože sme nemali vzory. Česť výnimkám.
To tak vzdy bolo, ze starsia generacia si o detoch (mladych) mysli aki su hrozni, drzi, nevychovani, vsetko maju bez prace, zatial co starsie generacie museli trpiet, cakat a tvrdo makat, aby nieco mali.
Je to uplne normalne.
Nic na debatu, podme dalej.
Lebo je pohodlnejsie dat mobil a "mať pokoj". Dnešna doba-ano aj to vplyva-je zial tak rychla ze casto aj ten rodic potrebuje vypnut a mat klud.
Ale tak zas v mnohom aj v tomto plati ake hranice das a kolko dovoli rodic tak bude....
mne uz vela ludi povedalo ze je u nas doma "tvrdy rezim" a decka uberam o neviem co...
to ze im dam hranice im azda neberiem "detstvo". Ani my sme nemali dovolene všetko.
Dobrý bullshit. Koľko máš rokov? Ja keď som bola malá, ronila som krokodílie slzy nad tanierom, lebo rodičia boli presvedčení, že MUSÍM jesť slovenskú kuchyňu. Dnes sa otcovi vyhrážam, že o pár rokov mu budem robiť to isté, pchať doňho jedlo proti jeho vôli.
Keď som bola malá, riaditeľ školy mi tvrdil, že nulté hodiny sú v pohode, mám si zvykať, budem tak predsa vstávať celý život do práce. Už vtedy mi jeho argument prišiel scestný. Dnes si mladý človek povie, že chce spávať do deviatej, tak si nájde také zamestnanie, ktoré mu to umožňuje, napĺňa ho a nemusí celý život lamentovať nad tým, že nenávidí svoju prácu a šéfa.
k bodu 2 o dovolenkách: a tie deti sa môžu rozhodnúť samé, že nechcem ísť na dovolenku?
Ty apeluješ touto diskusiou na rodičov či deti? Lebo to pôsobí všelijako
Akí rodičia, také deti. Amen
Moje dieťa nemalo v 7r mobil. Dovolenky vyberáme my dospelí, aj keď teda už má právo povedať svoj názor. A povinnosti si plniť musí rovnako ako ja či chcem alebo nechcem
Ja ti neviem, ale ja som ročník 74 a ani vtedy sme nejedli ,,čo bolo", dokonca aj môj dedko s babkou mali obľúbené jedlá a také, ktoré by do úst nevzali. Von chodia aj dnešné deti a neviem o tom, že by deti dostali všetko a na nič si nemuseli počkať. Iste, sú aj také rodiny, ale stále sú v menšine, ľudia sú prevažne úplne normálni.
Boze , no lebo ich tak rodicia vychovavaju, idu sa z nich .... dieta maly boh. Vobec ma cudzie rozmaznane detiska nezaujimaju, co Ta po nich 😆. Tebe nejak brania v zivote ci vychove tvojich vlastnych ? Mne vobec. Pomyslim si svoje a mam na haku. Nestaraj sa , bude Ti lahsie na dusi
@annm81 uplne s tebou suhlasim.
prave vcera sme mali s muzom vercer debatu, on je rocnik 71 a zacal s tym, ako v nasej dobe detstva a mladosti neboli vsetky technologie, tak ludia boli lepsi a moralnejsi..bla bla.
Ja mu hovorim, urcite? nie je to len spomienkovy optimizmus? Ja som zila v tej dobe, a vsade sa kradlo a uplacalo, od hora az dole. Ludia uplacali lekarov, predavacky za podpultovy tovar, uplacalo sa aby si preskocil miesta v poradovniku na byt, na auto. Za to aby ti prijali dieta na lepsiu skolu, servisakom sa prilepsovalo za opravu auta, podpacali sa vratnici, aby prizmurili oci, ked ludia vynasali zo zavodu. Kazdy mal doma to , s cim robil. Vsade vladlo pokrytectvo, ludia prikyvovali propagande a mysleli si ine. O udavani ani nehovorim. No to bola moralka "jak voči".
a dnes su tito ludia dochodci, ci pred dochodkom a moralizuju okolie, ako nema "hodnoty", co oni mali.
@veselo_neveselo ty si to tak kraaaaasne zhrnula 😅 úplne súhlasím, všetci sa idú po💩.. zlaté časy, keď Helenka Marienke vravela cez plot akí sú tí fagani hrozní. Teraz na to ďalšie generácie používajú internet 🙈
Jasne, jedli sme vsetko radom - no ani nahodou, vzdy som si vyberala, nie som predsa miesacka, do ktorej sa len hadze, mobil nebol, bola telka, na dovolenke v Juhoske som bola, ked som mala 4 - plavat som nevedela. A ked sa mi nechcelo, bolo ma treba nutit, nie kazdemu sa vzdy vsetko chce, normalna vec. Ked vidim toto vyplakavanie zeny, ktora to sama dube do toho nenavideneho mobilu/kompu na jednu z tych nenavidenych SS, je mi do smiechu. Vychovu svojich deti mas vo svojich rukach, tak sa ukaz, ako sa to robi.
@mandzula no prave, aj vtedy boli vselijake rodiny. Nas napr. hlavne otec rozmaznaval, kupoval nam dobroty, co nam chutili, chodili sme do cukrarne a na zmrzlinu ci nanuk, sa vzdy nejake drobne nasli, neboli sme vyberave deti, ale mozno prave preto, ze nas nik nenutil a ziadne jedlo nam nezhnusil.
a presne tak som robila so svojimi detmi, ziadne statie nad deckom aby dojedlo, aj male dieta, ak nema nejaku poruchu, vie kolko ma dost. a skladba jedla je o rodicoch, priklad nemozem naucit dieta na parky ci hamburgery, ak parky nekupujem a do mekaca nechodime.
Lebo im všetko dáme maju sa dobre 😄
Pozrime sa najskor na seba, aki sme my. Deti su len odrazom tejto spolocnosti+ rodicov, ktori ich vychovavaju.
Véd je to rp3dsa naša zásluha, každá ako si vychova, tak má... amen.
Moje deti jedia, co sa.im navarí a žiadne hranolky a nugetky doma nevaríme,
Telefón im do rúk nepcham
A nedostanú všetko na čo si ukážu.
Amen ;)
Nerozumiem co to ma s dovolenkami.. Ľudia čo majú malé deti nemôžu chodiť na dovolenky lebo budú mať z toho rozmazané deti ci co? A to teda sme ešte na dovolenke poriadnej neboli kvôli financiám, ale na výlety sa snažíme chodiť aspoň po okolí dosť.. Lepšie ako sedieť doma na zadku, nie?
Pozdravujeme s mojim rozmaznanym dieťaťom ktoré si dnes samé vybralo co bude jesť na obed z Ománu 🙂
Ako vychovas tak máš. Nechcela by som mať takúto zatrpknutu mamu, ak máš deti.
tie dovolenky nemaju s rozmaznanostou deti nic spolocne. vyberaju si ich predsa rodicia podla toho, ako chcu travit cas. No, aj moje deti v ich veku uz toho videli nepomerne viac ako ja v ich veku. Do mojich 10 r. sa cestovat nemohlo, dnes sa moze a som rada, ze deti vidi svet, vidia, ako sa zije inde, poznavaju kultury, krajiny, historiu, precvicia si jazyky a za mna je to uplne super. Ked si to mozeme dovolit, tak nech vidia. Nerozmaznava ich to. Necham ich napriklad, aby si same pytali veci v cudzom jazyku, alebo x krat ideme na turu po horach, kde si aj zafrflu, takze to ako rozmaznavanie nevidim.

Amen