Prečo ženy dávajú deťom priezvisko po otcovi?
Ahojte. Prosím, vysvetlite mi, čo vedie nevydaté ženy dávať svojim deťom priezvisko po sploditeľovi a nie po sebe?
Je zaujímavé,že každá,ktorá tvrdí,že s tým matky majú problém to len počula.😀Takže výpovedná hodnota týchto príspevkov je 0,0 nič.
@marsmykkok @gypsomilka pozri, mne sa to nechce ani analyzovat, ani rozoberat, ako som pisala, z okolia som na to od rozidenych nepocula jedine dobre slovo, iba to, ako im to komplikuje zivot v skole, na uradoch, u lekarov, pri cestovani a podobne. Nemyslim si, ze je to tym, ze sa s rozchodom nevyrovnali. Mne sa to rozhodnutie nezda spravne, ale ako som pisala, nech si kazda robi, ako chce. Mam susedu, ktora roky hovorila, ze syn ma meno po nej, lebo otec "si ju nevzal". Ked si ju po rokoch vzal, vtedy zmenili meno aj synovi. Uz bol na druhom stupni. Rovnako by som to urobila aj ja, kebyze som v takej situacii, nevidim jediny dovod, preco by sa dieta nemalo volat po mame, ale po otcovi.
My sme nikdy nevzali, ani sa nevezmeme,ja som sa nechcela vydať a syn má priezvisko po svojom otcovi, bývalom partnerovi lebo som v žiadnom prípade nechcela aby sa syn volal ako môj otec...
@simsalabim ty to teda vies len z druhej ruky, ja z prvej a preto ti za nas napisem, ze problemov bola presna 0. A to, ze ma niekto oslovi menom mojho ex, fakt neresim, nie som jesitna truba.
@simsalabim moja mama mala hnusný rozvod s mojím otcom, roky sa ťahali po súdoch, pripravil ju o jej byt a stálo ju to veľa síl a podpísalo sa jej to na zdraví. No už skoro 30 rokov má späť svoje dievčenské meno a ja stále priezvisko muža, s ktorým sa rozviedla. Musím sa jej spýtať že keď mi píše pohľadnicu k narodeninám a na ňu píše moje priezvisko a tým pádom svoje bývalé priezvisko, či ju obchádzajú mdloby z tej hrôzy 😂
@simsalabim Čiže kým sa s tým chlapom nerozišli, im to nekomplikovalo život? Začalo im to komplikovať život až po rozchode?
Už si pripadám, ako papagáj, ale vydatá žena, ktorá sa rozvedie a vráti sa k svojmu priezvisku za slobodna, je v úplne presne rovnakej situácii.
Sranda a ja mám zas vo svojom okolí, skoro všetko deti s menom po matke, ak rodičia neboli zobrati
ja som poznala jednu babu, ktorá mala tri deti - každé s iným mužom, takže každé malo iné priezvisko a ona sa tiež volala inak (meno za slobodna). Tak to bolo celkom vtipné. Ale riešili to všetci naokolo okrem nej 😅
Ja som dala synovi meno po otcovi lebo som chcela aby mal jeho meno, jeho som vždy rešpektovala ľúbila (a stále aj) bol a je to dobrý človek a nevidela som dôvod prečo by malo mať dieťa iné meno 😊 rok na to sme mali svadbu tak mám rovnaké meno aj ja
No vôbec som sa nad tým špeciálne nezamýšľala. Chcela som aby mala dcéra meno po partnerovi. Bolo to moje slobodné rozhodnutie. Nad svadbou som nerozmýšľala nikdy v živote :D môj chlap áno. Ale moje argumenty prevážili, aj keď žiadosť o ruku tam bola :D
@arieska neviem či nepoznáme rovnakú babu 😂
Dala by som po sebe. Pretože splodiť a vychovať je určite sakra rozdiel 😏
@zuzanita1609 A ako to súvisí s priezviskom???
@h2 asi to,že je len priateľ,nie manžel. Ale ak by chcel, môže si matku kľudne zobrať a žiadna dilema 😉
Podla mna aj preto, lebo nie kazda zena sa chce vydavat. Cize ziju v partnerstve, kde deti maju priezvisko po otcovi. Je to v poriadku. Ak sa rozhodne dat priezvisko po sebe, je to tiez v poriadku. Kazda nech urobi podla seba.
A teda celkom by ma zaujímal taký príklad. Nemali ste svadbu s mužom a nechcete dať po tom priezvisko dieťaťu lebo ČO AK bude zlý otec alebo partner? Ale reálne vieme aká doba bola kedysi, koľko tu má otca čo bol alkoholik a robil zle, čo týral ich mamu alebo aj ich alebo sa na nich vykašlal a neplatil ani výživné. Tam už nebude vadiť že dieťa má v podstate priezvisko Vášho otca na ktorého máte zlé spomienky? No podľa mňa nie, lebo ste sa s tým zmierili. A prečo je to pri partnerovi inak a vadí to? No asi preto, že žena cíti frustráciu, hnev a nie je so situáciou zmierená...
@zuzanita1609 veď píšeš splodiť a vychovať, takže o dieťati a čo to má spoločné so ženou?Píšeš, že mohol si matku kľudne zobrať...ale čo, ak tá žena nechce svadbu?či to sa automaticky s tým ráta, že žena chce svadbu?Moj partner sa chcel zenit ja nie...
Ja by som dala po sebe, pretože manželstvo je už niečo iné,ako partnerstvo. Dáva to pocit väčšej istoty,aj keď chápem,že všetko sa dá skončiť. Prečo sa priateľka vydávať nechce,ale svoje dieťa pomenuje po partnerovi?
@h2 ono je to niekedy zbozna tuzba tych, ktori ziju jedinym spravnym sposobom, teda "naporiadku", aby ti, co tak neziju, z toho mali same problemy. Podotykam, ze sama som vydata, no dieta mam s ex, s ktorym sme sa nevzali, prave preto viem, ze problem s priezviskom dietata nebol ani v case, ked som bola s ex, ani v case, ked sme sa rozisli a ani teraz, ked som sa vydala. Mimochodom, moj muz si vzal moje priezvisko, to je este len bojkot tradicii.😀
@scila
@h2 zeny, ja snad mozem vyjadrit svoj nazor a podelit sa o skusenosti zien v mojom okoli? Ci? A ako som pisala, moja kolegyna si naschval nechala meno po ex, lebo jej bolo luto, ze by mala ine meno ako jej uz dospeli synovia. Su zeny, co si meno uz nezmenia, ano, aj z pohodlnosti a financnych dovodov.... A opakujem este raz, mne osobne je to jedno, kazda nech si robi, ako uzna za vhodne. Ale moj nazor je, ze to je kratkozrake rozhodnutie. Viac k tomu nemam co dodat.
@simsalabim ty si vsak o.i. napisala, ze take zeny nerozmyslaju, to je to hlavny dovod, preco s tebou "bojujeme" a davame ti svoj pohlad na vec, nech ho nemas jednostranny.
@zuzanita1609 Ak by chcel? Ak by ON chcel? A čo ona? To, či ona chce, nikoho nezaujíma? Či sa automaticky predpokladá, že žena sa VŽDY chce vydať?
@mandzula ....presne si to vystihla.Nic nedvíha vydatým a zástancom manželstva žlč viac,ako zistenie,že aj bez manželstva sú ženy šťastné,spokojné a finančne zabezpečené aj v prípade rozchodu a smrti partnera.
A že jednoducho nie každá žena sníva o svadbe.Ja som v rodine jediná nevydata.🤷🏻♀️
@simsalabim Presne tak, ako píše @mandzula . Problém je to "nerozmýšľajú". Ja ti tiež nepíšem, že si nerozmýšľala, keď si sa vydala. To by ešte len bolo hrozné, však? 😂 Ale že ty mne napíšeš, že som nerozmýšľala, keď som ako nevydatá dala dieťaťu priezvisko po jeho otcovi, to je tak nejak brané, že to je v poriadku. Ale prečo?
@simsalabim ked im to komplikuje zivot napr v zdravotnictve tak ako? Pride matka s dietatom k lekarovi a? Neosetria ho? Alebo ju zavolaju podla mena dietata a ona nevie ze je jeho mama? Ci ako?
Alebo v skole? Ucitelka neuci dieta lebo sa vola inak ako jeho matka?
Fakt nechapem ze v com je problem.
Chcela by som vediet jeden priklad?
Rovnako ako nechapem ze cestovanie. Ved dieta ma svoj OP svoj pas. Vezmem rodny list povolenie od otca a cestujem.

@simsalabim Ale krachnúť predsa môže aj manželstvo. Niektoré ženy si nechajú priezvisko po bývalom manželovi, ale mnohé nie, vrátia sa k priezvisku za slobodna, alebo sa neskôr vydajú za iného muža. Tento argument za mňa absolútne neobstojí. Okrem toho, že naozaj nevidím žiadny problém v tom, keď má dieťa iné priezvisko. Netuším, prečo si vydaté ženy myslia, že nevydatá s deťmi s iným priezviskom sa borí horou problémov, ktoré to prináša. Neprináša. Žiadne. Naozaj. 😄🤞