icon

Prečo ženy dávajú deťom priezvisko po otcovi?

24. sep 2024

Ahojte. Prosím, vysvetlite mi, čo vedie nevydaté ženy dávať svojim deťom priezvisko po sploditeľovi a nie po sebe?

bytc20
24. sep 2024

@zuzanita1609 nie kazda zena sa chce vydavat 🤦🏼‍♀️ Na mna manzel cakal 8r. kym som povedala ano. On sa chcel zenit hned. Nazory hodne stredoveku 🙄

h2
24. sep 2024

@doriiis My sme dve, ja a moja sestra. 😀 Ona má dve deti a s mužom sú spolu ani neviem teraz, koľko, ale určite viac, ako 17 rokov.

doriiis
24. sep 2024

@zuzanita1609 ....môj chce ale ja nie.Teraz čo? Vieš,sú na svete aj ženy,ktoré snívajú o iných veciach ako o svadbe.

gypsomilka
24. sep 2024

@h2 ja som s muzom 24r pozname sa viac. Aj ked snubak mam vydavat sa nemienim. A ideme dalej.

mandzula
24. sep 2024

@h2 lebo "rodina" si len vtedy, ked mas manzela, deti aspon dve, idealne parik, zlateho retrivera a babicku v hojdacom kresle s mackou v lone.

doriiis
24. sep 2024

@h2 ...my sme spolu s mojím mužom spolu 18 rokov.Mame dve deti.
Máme všeličo v rodine.Rozvedenych,vdovcov,vdovy,ale každý bol aspoň raz v manželstve.U niektorých by bolo lepšie,keby sa už dávno rozviedli,ale tak,čo uz

zuzanita1609
24. sep 2024

@h2 niee,tak to nemyslím. Rešpektujem rozhodnutie,že dá dieťaťu meno po partnerovi, rešpektujem aj keď ho dá po sebe. Nie som nejaká "stará škola",ale tiež mi nepríde ok,ak sú súrodenci a majú každý iné priezviská. Tak by som dala tie priezviská po sebe.

gypsomilka
24. sep 2024

Jaj a stale mu poviem ze moj muz ked niekde nieco hovorim. Nie moj frajer. Alebo nie otec mojich deti 😂. A vela krat mi ludia povedia ze opytajte sa manzela alebo dohodnite sa s manzelom. Poviem ok a neriesim

h2
24. sep 2024

@gypsomilka My sme spolu 20 a poznáme sa 31. 🙈😁

belllinka
24. sep 2024

@zuzanita1609 a aké problémy sú zas z toho, ak súrodenci nemajú rovnaké priezvisko? 🙂 Moje deti sú ten prípad a za tie roky a nevyskytol jediný problém.

gypsomilka
24. sep 2024

@h2 inak je to sranda,ked muza uhanas do svadby si divna stihacka. Ked si nevydata si len zena ktoru si chlap nechce zobrat a len jej urobi deti 😂

h2
24. sep 2024

@zuzanita1609 Môj syn má dve nevlastné sestry a ešte donedávna mali rovnaké priezviská. Ale už sú obe vydaté a volajú sa po manželoch, takže aj tak už nič z toho. 😁

zuzanita1609
24. sep 2024

@gypsomilka nikoho neuhanam nikde,neber to všetko tak osobne. Vyjadrila som len názor,smela som nie? 😁

cookie29
24. sep 2024

@doriiis moje deti maju moje priezvisko, teda bez ova, a na letisku problemy boli, esteze som mala kopie rodnych listov, asi tak...

Je to kazdeho osobna zalezitost. U nas napriklad zavazilo aj to, ze otec deti ma bezne priezvisko, jedno z najcastejsich a najrozsirenejsich, co sme nechceli.

h2
24. sep 2024

@gypsomilka Toto presne aj ja hovorím, že je to môj muž. Žiadny kamarát, priateľ atď.

belllinka
24. sep 2024

@cookie29 Hortváth, Kováč alebo Varga? 🙂

bluka2
24. sep 2024

@gypsomilka jeden priklad, kedze som zažila obe situácie 😄
Povolenie od otca na cestovanie? Niekedy ho proste nedostaneš, lebo po rozchode si niektorí ľudia radi strpčujú život alebo si ho nechceš ani pýtať, lebo to spustí lavínu jeho požiadaviek, ktoré sú tebe proti srsti.
Nepredpokladám, že si pred rozchodom niekto myslel, že akurát ja chytím takého, čo ide robiť naprieky.
Dôjdime k pointe, z praktickej skúsenosti môžem povedať, že s rovnakým priezviskom na letiskách od teba z pravidla nikto nič nechce, žiadne povolenie od otca či čo.
S rozdielnym priezviskom začnú rozhovor štýlom: aký je vás vzťah k dieťaťu?
Akože zásadný rozdiel to nebol nikdy, ja som skúsený cestovateľ a vždy s rovnakým či rozdielnym priezviskom som s deťmi cestovala po celom svete len čisto s pasmi, ale niektorí sa boja takto si zarezervovať dovolenky, specialne ak ma dieta ine priezvisko, je to pre nich určite obmedzenie.
Ja som našťastie svoju chybu - priezvisko po otcovi - napravila veľmi rýchlo v štáte, kde som nepotrebovala jeho súhlas na zmenu priezviska na svoje

mandzula
24. sep 2024

@bluka2 ja som tento rok letela sama s neplnoletou dcerou, problem, nastastie, ziadny, pre istotu som mala kopiu rodneho listu.
Aj cestovka ma ubezpecila, ze takyto problem doposial memali.

bluka2
24. sep 2024

@mandzula hej, je to dosť random vec

h2
24. sep 2024

@bluka2 A rozvedená povolenie od bývalého manžela, otca dieťaťa, nepotrebuje? Len nevydatá? Kto vôbec vie, či žena bola, či nebola vydatá za otca dieťaťa?

bluka2
24. sep 2024

@h2 nikto to nevie, preto sa pýtajú, podľa mňa častejšie tých, čo majú ine priezvisko ako deti

h2
24. sep 2024

Teraz mi tak napadlo, ktovie, ako to riešia Islanďania, keď de facto nemajú priezviská?

egonsk
24. sep 2024

@h2 aziati si zasa pridavaju priezviska. Kamoska ma meno a 3 priezviska 😁😁😁

mandzula
24. sep 2024

@h2 ked sme leteli z Londyna v zlozeni dcera, ja a moj vtedy este priatel (3 rozne priezviska), kontrola sa priatela pytala, kedy sa dcera narodila, netrafil sa, samozrejme, no ked chlapik videl, ze sa chichuname, smial sa aj on a bolo to vyriesene. Ale, ano, teraz s odstupom casu uznavam, ze z toho mohol byt problem, no fakt je ten, ze vtedy mi ani len nenapadlo riesit papiete s otcom, hoci by to nebol byval problem.

simsalabim
24. sep 2024

@gypsomilka ty odomna ocakavas, ze teraz zdvihnem telefon a zacnem tie zeny obvolavat, ci ako? Ja si len pamatam, ze mi vraveli, ze to lutuju, a neorbila som si pri tom poznamky.
@h2 pozri, uz ma to vazne nebavi, ano z mojho pohladu nerozmyslaju, lebo mnohe nehladia na buducnost ani na vlastne zaujmy. Rovnake priezvisko zjednodusuje mnohe administrativne ukony a spominane cestovanie, dava zene nezavislost od absentujuceho partnera, poskytuje jej pocit uznania ako matky, vytvara pocit kontinuity... toto su z mojho pohladu dolezite dovody, pre ktore by som JA, ako som uz pisala, nepripustila, aby sa moje dieta volalo inak ako ja. Je smutne uprednostnit "otcove meno" ani neviem, z akeho vlastne dovodu. Ak to vam neprekaza, ok, je to vas nazor. Ja mam svoj a odpovedala som autorke na jej otazku. Ze vy s mojou odpovedou nesuhlasite, mi je uplne jedno.

A este - ci sa to niekomu paci, alebo nie, v nasej spolocnosti je rodina a zena v nej stale chranena inak, ako partnerstvo, bohuzial, a aj to moze pre niekoho byt dobry dovod n sobas a teda rovnake priezvisko u vsetkych.

mandzula
24. sep 2024

@simsalabim hoci si ma neoznačila, nedá mi nereagovať a tak, ako ty poskytuješ svoj pohľad na vec, poskytnúť ten svoj na dôvody, ktoré si uviedla.
Rozdielne priezvisko mi za 18 rokov nesťažilo ani jeden administratívny úkon, s cestovaním by mohol byť problém aj v prípade, že by si cestovala s dieťaťom sama, mohla by si totiž potrebovať súhlas otca bez ohľadu na priezvisko, manželský stav, závislosť od absentujúceho partnera - to ani neviem, čo si mám pod tým predstaviť, pocit uznania ako matky mám bez ohľadu na priezvisko, pretože dieťaťu som matkou presne takou istou, ako keby sme sa volali rovnako, a či ma ako matku uznáva niekto iný, je mi jedno, a ten pocit kontinuity - mám dcéru, raz sa možno vydá a je po kontinuite priezviska.
Ešte doplním, že u lekárov sme problém nemali ani raz, dokonca s ňou chodil môj vtedy ešte len priateľ a nič, a to bola aj x-krát hospitalizovaná, dokonca za ňou chodil na návštevy bezo mňa a pýtal sa na výsledky. Nehovorím, že je to z hľadiska GDPR správne, no bolo to proste tak.
Celkovom sa mi zdá, že sa z toho robí väčšia dráma, ako v skutočnosti je.
Ak máte niektorá iné skúsenosti, ale taká, čo to reálne riešila, sem s nimi, budem rada, keď sa dozviem, čomu som sa vyhla, keďže dcéra už má 18 a koná sama za seba.🙂

maranco
24. sep 2024

Kolegyňa babka mi raz vravela, že sa jej vnúčik pýtal, babka ty sa voláš S... dedko sa volá S.., ocko sa volá S... ja sa volám S... a prečo sa mamka volá J...?
Nevedela čo mu na to povedať. Vnúčik už chodí na ZŠ a otecko medzitým vymenil priateľku.

Poznám jedného ktorý mal sobáš v nemocnici keď mu priateľka umierala na rakovinu, deti mali už dospelé samostatné, neviem prečo sa pred smrťou potrebovali sobášiť.

luccija
24. sep 2024

@simsalabim pocit uznania ako matky??Zaujímavé aj tá budúcnosť a vlastné záujmy.Vies ako môže niekomu spraviť zle práve ten papier?Tie pôžičky, zlé rozhodnutia v podnikaní a iné veci, ktoré môže manžel spraviť?Nemyslím môjho, ale mali sme v rodine veľmi zlý príklad a ženu zatiahol do niečoho o čom nevedela a hoci mala dobrého, drahého právnika stiahol ju so sebou.Aj to bol jeden z dôvodov prečo som sa nikdy nechcela vydať pre mňa je dieťa väčší záväzok ako sa vydať a o pár rokov možno rozviesť.

galixx
24. sep 2024

@kalifka vsak sa mozu aj rozviest a je to to iste🤷‍♀️ to ze sa rozidu predsa neznamena ze otec prestane byt otcom🤦‍♀️

luccija
24. sep 2024

@mandzula ja som bola za "mužom" v nemocnici a nikto sa ma nespýtal či som manželka to je dosť častý jav, že ti tu napíšu, že sa nedozvies o zdravotnom stave.