icon

Prečo ženy dávajú deťom priezvisko po otcovi?

24. sep 2024

Ahojte. Prosím, vysvetlite mi, čo vedie nevydaté ženy dávať svojim deťom priezvisko po sploditeľovi a nie po sebe?

belllinka
24. sep 2024

@maranco ja celkom nechapem, ake ponaucenie plynie z tvojho pribehu? Alebo co si tym chcel vlastne povedat? 🤔
A ti dvaja v nemocnici sa brali pravdepodobne kvoli vdovskemu prispevku. Alebo planovali a predtym nestihli.

doriiis
24. sep 2024

Úplne bludy tu odznievaju.V živote nikdy som nemala problém v nemocnici,u lekára a na žiadnom úrade kvôli tomu,že s mojím mužom nie sme manželia.

simsalabim
24. sep 2024

@luccija pozri, vsetko sa da osetrit, aj majetok pocas manzelstva (aj mimo neho). Sama mam nejaky majetok vynaty z bezpodieloveho. Ja som napriklad v case, ked moja starsia bola babatko, poznala maminu v partnerstve. Jedneho dna jej partnera cestou do prace zrazilo auto. Zili v jeho byte a jeho skveli rodicia ju aj s ich vnukom z toho bytu vyhodili, lebo ona nebola ta prava pre ich syna. Viem to, lebo sme sa vtedy poznali a trvalo riadne dlhu dobu, kym ten byt jej syn zdedil a ona zila s dietatom kade tade. Samozrejme, s tymto pripadom priezvisko nijako nesuvisi a ani si nespominam, ake ten maly mal. Vzdy treba mysliet dopredu… a tymto koncim tuto debatu. Vyjadrila som svoj nazor, nevnucujte mi ten svoj. Nijako vam tym neublizujem a ani vy mne, tak to nechajme tak.

jaroe
24. sep 2024

@doriiis diskusia nie je o manzelstve ale o priezvisku dietata po otcovi, pricom rodicia nie su zosobasení. Pre mna inak tiez nepochopitelna vec. Nemyslim to spoluzitie bez manzelstva, ale to priezvisko dieťaťa po otcovi. Ale je mi to jedno, ako to majú iní. Uplne jedno. Tiez len vyjadrujem svoj nazor. Nemam ziadnu osobnu ani sprostredkovanu skusenost, ci to v beznom zivote robi problemy, nerobí, ale pre mna totalne nelogicke, nedat meno po mame v takomto pripade.

biglovemom
24. sep 2024

@h2 to je pekne😊 nech vam to navzdy vydrzi☺️
Moje je tiez vytuzene, vymodlene po viacerych potratoch. Exova rodina do nas aj hukala nech ma priezvisko po nom , no som rada ze som si stala za tym aby nemalo .😅

bruno1
24. sep 2024

@jaroe A keď by sa jednalo o tvojho syna a jeho dieťa ,čiže tvojho vnuka ,tiež by ti pripadalo nelogické ,keď by dieťa nemalo jeho priezvisko?Môj kolega z práce tak dopadol .Žil s priateľkou 3 roky a čakali spolu dieťa ,aj termín svadby bol,aj snubák na prste.Ona na poslednu chvíľu cukla "Veď načo mínať peniaze na svadbu ,kôli papieriku ,veď sa ľúbia".Narodila sa im malá priezvisko jej dala svoje.Žili spolu asi 5 rokov,kým sa nezakukala do kolegu z práce .Milého priatela kopla do prdele ,vydala sa za kolegu a dcérka dostala nové priezvisko .Veď ako by to vypadalo keby sa jaždý volal inak.Hold sLOWEnsko krajina aj nemožného.

gypsomilka
24. sep 2024

@maranco a co? Moje deti tiez vedia ze su x aj otec je x a ja y. A nikdy im to neprislo cudne. Vedia ze je daky manzelsky zvazok a ze my sme proste ako par. Ale nikdy neriesili nic viac. Ok mozno vek ze este tak nepremyslaju ale aj keby proste stale som ich mama a otec je otcom

h2
24. sep 2024

@simsalabim Ani mňa to už nebaví, sa tu doťahovať a som dosť prekvapená (keďže ťa už dlho "poznám" tu, na MK), že napriek tomu, že som ti napísala, že mi vadí, keď píšeš, že nerozmýšľam a aj som ti napísala svoje dôvody, nemáš problém mi to ešte aj zopakovať, že áno, podľa teba nerozmýšľam. Takže som naozaj rada, že to @mandzula napísala namiesto mňa a nemusím ti písať ja, že tie tvoje argumenty sú všetko hlúposti (ty si na mňa ohľad nebrala, keď si mi opakovane písala, že nerozmýšľam, takže nemám zábrany napísať ti, že to naozaj hlúposti sú).

b_a_m_b_i
Autor odpoveď zmazal
zanka777
24. sep 2024

Asi to ich k tomu vedie čo teba viedlo založiť túto debatu.... Proste si chcela a hotovo.... Oni tiež chceli je to ich rozhodnutie a hotovo...môžeš sa chytať za hlavu koľko chces a rozhorčovat sa nad tým koľko chces ale nezmenis to.... Nerozumiem prečo ťa to vôbec trápi.

zmrzlinka2021
24. sep 2024

@h2 keby ženy rozmýšľali, nebolo by toľko slobodných opustených matiek. Pretože dieťa ostane im, nie mužom. Muž odkráča, veď je slobodný. Ty si iný prípad, ty výslovne si neželás manželstvo s priateľom a máš na to svoje dôvody. Proste si sa zariadila tak, aby si vedela veci ukocirovat v prospech svoje dieťa. Manželstvo by nemalo byť vecou papiera, ale rozhodnutia milovať a vždy je lepšie keď sa ľudia rozídu ako rozvedu. Minimálne preto muži uprednostňujú vzťah druh a družka. O ženy veľmi nejde, teda drvivú väčšinu žien. V našej spoločnosti žiaľ stále vládne tvrdý patriarchátu a mužovi stačí lusknut

rorino
24. sep 2024

Neviem prečo to robia iné,ale ja som to spravila preto,lebo sme boli dohodnutí,že sa časom vezmeme a budeme mať spoločné priezvisko po muzovi

zmrzlinka2021
24. sep 2024

Autorka, veľa žien keď porodiia priateľovi dieťa, myslia si, že už sú s frajerom rodina, lebo to dieťa z nich robí rodinu a preto dávajú priateľove priezvisko. A veria že si ich aj vezme. Proste sa tomu hovorí ženské podanstvo.

kalifka
24. sep 2024

@galixx ale keď sa rozvedú volajú sa matky rovnako ako deti. 🤦

h2
24. sep 2024

@zmrzlinka2021 Ale ani mužom, ktorí sú ženatí, nič nebráni v odchode, keď chcú odísť. Bohužiaľ, manželstvo už nie je zárukou, že žena neskončí opustená a sama na deti.

h2
24. sep 2024

@zmrzlinka2021 🤦‍♀️ Niektoré možno. Ale nie všetky. A ženské poddanstvo?! Čítala som tu, na MK, príbehy VYDATÝCH žien, ktorých manželský život by sa dal takto nazvať.

zmrzlinka2021
24. sep 2024

@h2 máš pravdu, ale skôr sa chlap zdekuje vo vzťahu bez manželstva, ako v manželstve. Veľa, fakt veľa mužov veľmi dobre premýšľa, či ísť do manželstva s dotycnou alebo nie. Mnohým mužom nevadí roky žiť v domácnosti s priateľkou, ale manželstvo s ňou proste nechcú

mandzula
24. sep 2024

Mňa by inak celkom zaujímalo, prečo sú v tomto muži diskriminovaní. Keď sa treba o dieťa starať, platiť naň, tak sa to od nich ako partnerov automaticky očakáva, tam im žena nepovie, nie si manžel, nechaj tak, ja to potiahnem, lebo mám výsostné postavenie - som predsa matka, lebo som ho vynosila a bla, bla, no dať dieťaťu otcovo priezvisko je už hrozný problém.
Chápem to jedine v prípade, že sa žena sekla už pri plodení a vie, že z toho bude prúser, inak mi pointa uniká.
Myslím si, že čo sa určenia priezviska týka, sme si rovnocenní a dvíhanie obočia pri ženách, ktoré dali priezvisko otca, vychádza len z akéhosi "zvykového práva" z minulosti, keď sa u väčšiny slobodných matiek, ktoré boli odsunuté na okraj spoločnosti ako prespanky, ani nevedelo, kto bol otcom.
Dnes, keď detí narodených mimo manželstva, ale napriek tomu vo fungujúcich vzťahoch, pribúda, by sme sa týchto vecí z minulosti vari aj mohli vzdať.

h2
24. sep 2024

@zmrzlinka2021 Ale tak isto je aj veľa žien, ktoré manželstvo nechcú. Ale na tie sa každý pozerá, ako na divné, alebo sú proste považované za chudery, ktoré nikto nechce.

zmrzlinka2021
24. sep 2024

@h2 ale ja nepíšem, že manželstvo rovná sa zázrak. Som feministka a veľmi silné vnímam že v našej krajine príliš prisposobive, ovládateľné, nesebavedome... A z toho vyplýva, prečo slovenské ženy majú aj mužov zo západných krajín, ale muža Slováka málokedy chce napr nemka.

zmrzlinka2021
24. sep 2024

@mandzula a čo navrhujes? Prinútiť ženu akceptovať rozhodnutie jej frajera dať priezvisko po ňom?

mandzula
24. sep 2024

@zmrzlinka2021 navrhujem riadiť sa dohodou medzi partnermi. A najmä nepozerať sa na ženy, ktoré sa rozhodli inak, ako sa od nich očakáva, ako na nerozumné a pomaly padnuté na hlavu.

h2
24. sep 2024

@mandzula Ináč, toto je napríklad u mňa jeden z dôvodov, prečo by som radšej dala dieťaťu mužovo priezvisko, než svoje. Lebo ak má dieťa ženino priezvisko, vyzerá to, ako keby sa ten chlap k tomu dieťaťu ani nechcel priznať, alebo ako keby ona ani poriadne nevedela, s kým to dieťa má.

h2
24. sep 2024

@zmrzlinka2021 To, že dieťa dostane priezvisko po mužovi, nemusí byť jeho rozhodnutie, ktoré žena len útrpne akceptuje proti svojej vôli. Vysvetľujem o príspevok vyššie.

gypsomilka
24. sep 2024

@h2 rovnako aj ja. Vnimam to tak ze ak by moje deti nemali muzove meno hned by bola fama ze niesu jeho,ze ani meno im nedal😂

milanemila
24. sep 2024

Netusim ja by som to nikdy nespravila 🤷🏼‍♀️ moja mama tak spravila a vzdy s tym boli iba problemy.

petronela1985
24. sep 2024

Ja by som sa v živote nevrátila k môjmu priezvisku za slobodna, otras des a po manželovi je skrátka super. Nikdy mi ho nikto nedokomolil ako predchádzajúce. Dcéra bola narodená v manželstve, takže sme to riešiť nemuseli. Ale, celkom ma zaujalo, raz sme mali tému v práci o manželstve. Kolegyne, ktoré sú vydaté dlhšie povedali zaujímavú vec - manželstvo by sa malo uzatvárať na dobu určitú, povedzme 15 rokov a potom sa pár rozhodne, či pôjde ďalej v manželstve alebo separé. Mne to príde celkom rozumné 😅 neplánujem sa rozvádzať, ale či je človek "zaobrúčkovaný" alebo vo vzťahu druh - družka, nikto z nás nevie, čo prinesú ďalšie dni. Každopádne, priezvisko si nechám tak či onak 😉

mandzula
24. sep 2024

@h2 keď tak nad tým spätne rozmýšľam, ja som to urobila preto, že ex sa ku mne prisťahoval z ďalekého severovýchodu do môjho domu, prišiel o veľkú časť kamarátov, mal ďaleko rodinu a bolo pre nás prirodzené, že na akési "ukotvenie" po ňom pomenujeme dieťa.

zmrzlinka2021
24. sep 2024

@mandzula ale veď aj teraz je to vecou dohody, ak majú funkčný vzťah

mandzula
24. sep 2024

@zmrzlinka2021 ale veď samozrejme, vidíš však, že pre niekoho je to problém takej závažnosti, že má potrebu riešiť ho na verejnom fóre.