icon

Prečo ženy dávajú deťom priezvisko po otcovi?

24. sep 2024

Ahojte. Prosím, vysvetlite mi, čo vedie nevydaté ženy dávať svojim deťom priezvisko po sploditeľovi a nie po sebe?

doriiis
24. sep 2024

@petronela1985 ...väčšina dlhšie zosobasenych ľudí by znova do manželstva nešlo.Len to nikto nepovie nahlas.

nika3136
24. sep 2024

@cyberk Vtipne su tvoje zaostale nazory 😃 kde si prisla na to, ze deti bez manzelstva su "nabuchane" a par sa nechce vziat? 😂😂😂 vyliezla z nejakej jaskyne teraz?

petronela1985
24. sep 2024

@doriiis asi tak 👍 ale poznám ženu, ktorá ide tretíkrát do manželstva. To už je vážne nad rámec môjho chápania, už by som manželstvu ako takému neverila. Ale tak teší sa, tak ja s ňou, no.

b_a_m_b_i
Autor odpoveď zmazal
doriiis
24. sep 2024

@b_a_m_b_i ....ja som reagovala na dedenie družky/ druha po smrti partnera.
Oháňajú sa tu tým,že nezosobášeným keď zomrie partner,tak nic nezdedia
Neviem v ktorom roku žijú niektoré ale keď si za života zariadis,tak po tebe môže dediť okrem dedičov aj susedovho kona pes.
Po mne všetky financie podedi môj druh.Ani deti a už vôbec nie rodičia.Muz.

b_a_m_b_i
Autor odpoveď zmazal
h2
24. sep 2024

@b_a_m_b_i Ale my sa tu nebavíme o prípade, kedy biologický otec nie je zapísaný v rodnom liste dieťaťa. To je úplne iný prípad.

luccija
24. sep 2024

@b_a_m_b_i snáď nemôže byť žena taká hlúpa, že ho neuvedie do RL, ale chcela by, aby dieťa dedilo

doriiis
24. sep 2024

@b_a_m_b_i ..ak je otec zapísaný v RL,tak dieťa dedi.Bez ohľadu na priezvisko.Len ak nie je vydedené,samozrejme

slavomira236
24. sep 2024

@belllinka ja to iste. Priezvisko mam po ex ako moja najstarsia dalsie deti po otcovi. Jasne ze by som nedala po ex..a po 2hej svadbe netuzim

vilma7
25. sep 2024

Lebo dúfajú, že si ich čoskoro vezme.

h2
25. sep 2024

@vilma7 🤦‍♀️

katka13katka
25. sep 2024

Priatel chcel priezvisko po nom, ale nesuhlasila som. Priezvisko sa dava po matke. Aj tak s dietatom behas po lekaroch ty, vodis do skolky, atd. Priatel mal moznost, zmenit to moje na jeho a automaticky by sme mali vsetci rovnake, co neurobil😀

earlgrey
25. sep 2024

@kalifka Aký problém? nechápem...ja som dcére dala meno po jej otcovi...neboli sme zobratí, ja som svadbu nechcela. JA, nie on. Rozišli sme sa ale nevidím žiaden problém v tom, že moje dieťa má priezvisko po otcovi a ani mi nevadí, že ma v škôlke volajú pani XYZ, priezviskom otca dcéry...nie som zase taká citlivka 🤣

belllinka
25. sep 2024

@h2 ja mám pocit, že pre väčšinu žien je to dosiahnutie statusu "vydatá", najdôležitejšia méta v živote. A ženy, čo nezdieľajú ich hodnotový rebríček, sú iba chudery, ktoré nikto nechce a nikdy nazažijú tú jedinú pravú manželskú lásku. 🙂

h2
25. sep 2024

@belllinka Ja neviem, čo je také nepochopiteľné, či neuveriteľné na tom, keď sa žena nechce vydať. Pritom chlap, čo sa nechce oženiť, je bežný jav. Tak prečo je to u ženy brané, ako nonsens? Lebo sme všetky považované za neschopné chudery, závislé na mužoch?

doriiis
25. sep 2024

@h2 ....lebo je to zaužívaná dogma z čias,keď nevydat sa bol pomaly smrteľný hriech.
Pravda je,že manželstvo ako také upadá,zaniká a stále menej ľudí ho uzatvára.Jedneho dňa to bude prežitok a recesia

h2
25. sep 2024

@doriiis Voľakedy naozaj žena bez muža nemala nič, nemala nárok na nič, nemala majetok... Mohla sa buď vydať, alebo ísť do kláštora, alebo byť, ako stará dievka, inej rodine na krku, závislá na ich dobrej vôli. Ale tieto časy sú už, našťastie, dávno preč! Tak by bolo na čase zmeniť aj toto zmýšľanie.

doriiis
25. sep 2024

@h2 ...to ešte potrvá.Vsak vidíš to aj tu.Niektore názory sú také,že ani moja babka nemala také zastarané a staromodne názory.A to bola silno veriaca katolícka.🤭

babu11
25. sep 2024

Ja sa tu nestíham čudovať čo ľudí na tomto svete trápi a aké majú skúsenosti len nie osobné, ja som s mojím 23rokov nie sme zobratí ...on chce ja nie mám všetko pod svojím menom a som proste lenivá to meniť, dievčatá majú meno po ňom veď je to ich otec čiže 50na 50...absolútne mi je jedno ako ma kto osloví reagujem na obe mená neuráža má to ani neplačkám v kúte...cestujem s nimi x-krát sama žiadny problém a dedenie sa dá ošetriť aj bez manželstva sme v 21.storočí všakže ...inak zaujímavé je ,že okolo nás sú páry už rozvedené aj niekolkokrát a my furt spolu aj bez papiera 🤔

mnamko
25. sep 2024

@simsalabim aj ja to tak mám

bruno1
25. sep 2024

Dámy,ako by ste reagovali na to ak by Váš syn mal dieťa s družkou s ktorou aj žije a tá ,by trvala na priezvisku pre dieťa po seba a nechcela by sa vydávať?.

h2
25. sep 2024

@bruno1 A aký je rozdiel oproti tomu, keď žena čaká dieťa s mužom, ktorý trvá na tom, aby malo dieťa priezvisko po ňom, ale oženiť sa s ňou nechce? A takých je kopa.

bruno1
25. sep 2024

@h2 V tom že ak je to o mužovy ,tak ste tu väčšina za to ,aby dieťa malo priezvisko po matke.Mňa zaujíma Váš názor, keď je to opačne a ste v koži matky toho muža.

h2
25. sep 2024

@bruno1 Ja nie, môj syn má priezvisko po jeho otcovi, aj som vysvetlila, prečo.

bruno1
25. sep 2024

@h2 A keď v dospelosti sa Váš syn dostane do tejto situácie ,ako som popísal ,čo mu na to poviete keď bude chcieť poradiť?

doriiis
25. sep 2024

@bruno1 ....idem sa opýtať svokry,ako sa cítila.😊Neviem,asi to musela akceptovať nakoľko to navrhol jej syn.🤷🏻‍♀️

h2
25. sep 2024

@bruno1 Neplánujem do týchto vecí zasahovať. To sú musia vyriešiť oni. Mne to bude srdečne jedno, ako sa bude vnúčatko volať.

bruno1
25. sep 2024

@doriiis Tu nie je čo riešiť,keď že to bola obojstranná dohoda.😉

dudos
25. sep 2024

Ja pre to, lebo dieťa bolo plánované aj keď sme neboli manželia. V tej dobe sme boli spolu 13 rokov. Necelé dva roky sme spolu bývali a hlavne nebrala som otca svojho dieťaťa ako darcu spermií. Ale ako partnera, milenca, priateľa. A nemať svadbu bolo naše spoločné rozhodnutie, nie iba jeho.