icon

Prepis domu: Ako si poradiť s rodinným konfliktom?

Včera o 15:45

Prerobili sme si dom po starých rodičoch, ale môj otec ho na nás nechce prepísať už niekoľko rokov. Dobre vie, že máme dve deti, z toho jedno ŤZP, on nám ten dom ponúkol, dali sme do neho peniaze, ale stále sa chová, akoby bol jeho.

Rozhodli sme sa odsťahovať, svokrovci nám kúpili pozemok. Na to, aby sme si mohli vybrať hypotéku a postaviť si vlastný dom, lebo toho už máme plné zuby, potrebujeme peniaze na hypotéku. On dobre vie, že si chceme postaviť dom, mojej sestre na hypotéku dal, ale u nás sa tvári akože nič? Sestra navyše ani nemá deti. Sme zúfalí, staráme sa non stop o choré dieťa, to samo o sebe stojí peniaze a ešte chovanie rodičov do toho. Nevieme, ako z toho von, chodí sem každý deň a kritizuje nás.

autor
Včera o 23:15
@anonym_d78832

@anonym_autor ty si strašne jednoduchá a negramotná. Nie len finančne, ale celkovo.
Prečo by sestra mala bývať v dome s otcom? Mohla si tam bývať ty... Máte jeden úbohý príjem, opatrovatelský ( ktorý je vyšší, ako zarobí u nás poštarka alebo upratovačka), ale viete platiť hypo, čo dnes nevedia mladí, obaja slušne zarábajúci. Otec ti mal najprv dom prepísať, až tak si ho mala prerábať. Nepamätáš si, koľko si doňho investovala. Takže logicky nič, prerobil svokor, zaplatil otec. Sestre dal peniaze na hypo, tebe zaplatil prerábku. Aké peniaze ešte očakávaš? Musíš byť veľmi bohatá, keď vyhadzuješ 2 dňový chlieb. My zarábame nadpriemerne, nemáme hypo na dom, ani leasing na autá , ale 2 dňový chlieb nevyhadzujem.
Svokrovci sa nestarajú, ale darovali pozemok, prerobili dom. Ty nevďačná chudera. Všetko by si chcela zadarmo lebo máš choré dieťa? To dieťa je tvoje a mužove. Nepíšeš, akú má diagnózu, či si o nej dopredu vedela a sama si sa rozhodla doživotne sa starať o dieťa, ktoré z toho života nič nemá, keď ho musíš sledovať 24/7 . Existujú stacionáre, ustavy, opatrovateľky. Ty môžeš do práce a zarobit si na svoj dom. Nečakať, že ho dostaneš zadarmo lebo máš chore dieťa. Otec je zlý, svokrovci sú zlí, len ty si lietadlo.

@anonym_d78832 Nevieš nič o tom aké to je, že mi niekoľkokrát skoro umrelo v nemocnici, koľko ho musíme strážiť aby nespravil blbosť a neublížil sebe alebo nám, že nikto si netrúfa na to mu dávkovať lieky! Nie je moja vina že je chorý a že nemôžem ísť do práce, lebo sa o neho starám a lebo mu každý deň zachraňujeme život!

anonym_a8e4ab
Dnes o 03:14

@anonym_autor Je to síce odpoveď od AI ,ale lepšie ako kritika, ktorá nikomu nepomôže:

Máte však v rukách inú kartu: Bezdôvodné obohatenie.

Tým, že ste investovali vlastné peniaze do jeho majetku (domu) a zhodnotili ho, otec sa na váš úkor bezdôvodne obohatil.

Podľa Občianskeho zákonníka máte právo žiadať vrátenie investovaných peňazí, prípadne sumu, o ktorú sa hodnota domu zvýšila.

⚠️ Pozor na premlčaciu dobu: Právo na vydanie bezdôvodného obohatenia sa premlčí za dva (maximálne tri) roky odo dňa, kedy ste investíciu zrealizovali. Ak rekonštrukcia prebehla pred mnohými rokmi, na súde by to bol problém. Ak išlo o postupné investície, premlčujú sa jednotlivé časti.

Čiže skúste te celý problém napísať do AI - umelej inteligencie, napríklad Gemini ( je to zadarmo,na rozdiel od právnika) ,četovat a potom odpoveď, váš pohľad, porovnať s tým, čo povie právnik.

abbey1
Dnes o 04:56
@anonym_a8e4ab

@anonym_autor Je to síce odpoveď od AI ,ale lepšie ako kritika, ktorá nikomu nepomôže:

Tým, že ste investovali vlastné peniaze do jeho majetku (domu) a zhodnotili ho, otec sa na váš úkor bezdôvodne obohatil.

Podľa Občianskeho zákonníka máte právo žiadať vrátenie investovaných peňazí, prípadne sumu, o ktorú sa hodnota domu zvýšila.

⚠️ Pozor na premlčaciu dobu: Právo na vydanie bezdôvodného obohatenia sa premlčí za dva (maximálne tri) roky odo dňa, kedy ste investíciu zrealizovali. Ak rekonštrukcia prebehla pred mnohými rokmi, na súde by to bol problém. Ak išlo o postupné investície, premlčujú sa jednotlivé časti.

Čiže skúste te celý problém napísať do AI - umelej inteligencie, napríklad Gemini ( je to zadarmo,na rozdiel od právnika) ,četovat a potom odpoveď, váš pohľad, porovnať s tým, čo povie právnik.

@anonym_a8e4ab Problrm je, že ona netuší, alebo nechce povedať, koľko do domu investovali. A druhá vec je, že otec si môže následne nárokovať nájom.
Čiže tu by AI nepomohlo. Právnik by im vedel položiť správne otázky a následne vyhodnotiť efektivitu ďalších právnych krokov.

anonym_df6850
Dnes o 05:05

Svokor nam prerobil dom, dal pozemok a otec nech nam da dom, vsak co, sestra moze byvat u neho. Paneboze🤦‍♀️

anonym_f5dadb
Dnes o 05:28
@anonym_autor

@anonym_d78832 Nevieš nič o tom aké to je, že mi niekoľkokrát skoro umrelo v nemocnici, koľko ho musíme strážiť aby nespravil blbosť a neublížil sebe alebo nám, že nikto si netrúfa na to mu dávkovať lieky! Nie je moja vina že je chorý a že nemôžem ísť do práce, lebo sa o neho starám a lebo mu každý deň zachraňujeme život!

@anonym_autor ok tak navrhni otcovi ze ten dom od neho odkupite.. iste vam neda trhovu cenu ... odpocita a bude chciet nieco malo co uz predtym dal sestre a hotovo .. alebo nech prepise sestre jeho dom a tebe druhy s tym,ze ste yrovnane .. to s ati zas nebude pacit ze? lebo vsak neprides o cast druheho domu ... ty si nahnevana na cely svet za to,ze mas chore dieta ..a cakas ze ti kazdy bude behat okolo zadku lebo ty si unavena ... zobud sa princezna-nebude ..a s takymto pristupom a naladou aku mas a rozdavas zachvilu od teba ujde aj muz

anonym_812314
Dnes o 05:51

@anonym_autor v prvom rade ste najprv mali mat svoje vlastné bývanie, a potom si urobiť deti. A ešte k tomu hned 2🤦🏻‍♀️.
Ja neviem, ale ja ti nejak neverím nič co si tu popísala.

anonym_df6850
Dnes o 05:55
@anonym_812314

@anonym_autor v prvom rade ste najprv mali mat svoje vlastné bývanie, a potom si urobiť deti. A ešte k tomu hned 2🤦🏻‍♀️.
Ja neviem, ale ja ti nejak neverím nič co si tu popísala.

@anonym_812314 Tak ono to moze byt pravda, to s prerabanim cudzieho domu sa realne stava. Byvam tu= je to moje. Problem je, ked majitel to vidi inak🙃

anonym_644e44
Dnes o 06:19

Tiež sa mi nepozdáva, že chcete prepisy a financie od iných a ešte to čakáte, žiadate
Chápem ale nieje to nikoho povinnosť starat sa vam o strechu nad hlavou, nech to znie hocijako zle
A možno to ako sa spoliehate na iných odradilo otca od prepisu

anonym_644e44
Dnes o 06:22

A aj to, že napíšeš, že sa chova ako keby bol jeho ten dom ,ved aj je🫣
Ja si myslím, že ho vážne nebaví ako len nastavujete ruky a bolo by na čase postaviť sa na vlastné nohy

saraxyz
Dnes o 06:28
@anonym_autor

@kitycat Na pozemok sme si nebrali hypoteku, ten zaplatili svokrovci cely.

@anonym_autor ty kydas na všetkých. To ti nevadí? Svokrovci vám dali pozemok. Prečo píšeš že sa nestarajú? Prečo riešiš svokru? Prečo riešiš otca, sestru?

autor
Dnes o 06:39
@anonym_644e44

A aj to, že napíšeš, že sa chova ako keby bol jeho ten dom ,ved aj je🫣
Ja si myslím, že ho vážne nebaví ako len nastavujete ruky a bolo by na čase postaviť sa na vlastné nohy

@anonym_644e44 Ty nechapes, ze on povedal, ze nam ho da? Nie ja som ho prosila? Prerobili sme ho, ale ked malomprist na prepis - nic, vyhovorky. My sme hovorili ze pojdeme do podnajmu, ale on ze naco, tu je cely prazdny dom.

autor
Dnes o 06:43
@saraxyz

@anonym_autor ty kydas na všetkých. To ti nevadí? Svokrovci vám dali pozemok. Prečo píšeš že sa nestarajú? Prečo riešiš svokru? Prečo riešiš otca, sestru?

@saraxyz A preco by akoze svokrovci nemohli zaplatit pozemok? Naco mali deti, ked sa nechcu starat o vnucata? Modelka mi ich nechodila strazit, tak pomohli takto. Ked viem, ze sa nechcem starat o vnucata, preco mam deti potom? Obzvlast ked jedno z nich je tazko chore?

sweet20
Dnes o 06:44
@anonym_autor

@saraxyz A preco by akoze svokrovci nemohli zaplatit pozemok? Naco mali deti, ked sa nechcu starat o vnucata? Modelka mi ich nechodila strazit, tak pomohli takto. Ked viem, ze sa nechcem starat o vnucata, preco mam deti potom? Obzvlast ked jedno z nich je tazko chore?

@anonym_autor babky a dedkovia sa nemusia starat o vnucata, oni mali uz svoje detiz starali sa o nich. Ty si si urobila deti, ty sa mas starat. Mozu stary rodicia trochu pomaznat atd, postrazit ale nie tak ako si to ty predstavujes. Podla mna je to uplne vymyslena tema

saraxyz
Dnes o 06:52
@anonym_autor

@anonym_autor odkiaľ máš informácie, že svokrovci sa "musia" starať o vnúčatá? Je na to nejaký zákon? Svokrovci sa postarali o deti a keď deti dospeli, tak sa starajú o seba...a o svoje rodiny. Máš mylnú predstavu o tom. Prečo si zatrpknuta?

anonym_df6850
Dnes o 07:01
@saraxyz

@anonym_autor odkiaľ máš informácie, že svokrovci sa "musia" starať o vnúčatá? Je na to nejaký zákon? Svokrovci sa postarali o deti a keď deti dospeli, tak sa starajú o seba...a o svoje rodiny. Máš mylnú predstavu o tom. Prečo si zatrpknuta?

@saraxyz Autorka ma celkovo pomylenu predstavu o zivote. A la "tu ma mate, starajte sa".

anonym_6ecd2d
Dnes o 07:03
@anonym_d78832

@anonym_autor ty si strašne jednoduchá a negramotná. Nie len finančne, ale celkovo.
Prečo by sestra mala bývať v dome s otcom? Mohla si tam bývať ty... Máte jeden úbohý príjem, opatrovatelský ( ktorý je vyšší, ako zarobí u nás poštarka alebo upratovačka), ale viete platiť hypo, čo dnes nevedia mladí, obaja slušne zarábajúci. Otec ti mal najprv dom prepísať, až tak si ho mala prerábať. Nepamätáš si, koľko si doňho investovala. Takže logicky nič, prerobil svokor, zaplatil otec. Sestre dal peniaze na hypo, tebe zaplatil prerábku. Aké peniaze ešte očakávaš? Musíš byť veľmi bohatá, keď vyhadzuješ 2 dňový chlieb. My zarábame nadpriemerne, nemáme hypo na dom, ani leasing na autá , ale 2 dňový chlieb nevyhadzujem.
Svokrovci sa nestarajú, ale darovali pozemok, prerobili dom. Ty nevďačná chudera. Všetko by si chcela zadarmo lebo máš choré dieťa? To dieťa je tvoje a mužove. Nepíšeš, akú má diagnózu, či si o nej dopredu vedela a sama si sa rozhodla doživotne sa starať o dieťa, ktoré z toho života nič nemá, keď ho musíš sledovať 24/7 . Existujú stacionáre, ustavy, opatrovateľky. Ty môžeš do práce a zarobit si na svoj dom. Nečakať, že ho dostaneš zadarmo lebo máš chore dieťa. Otec je zlý, svokrovci sú zlí, len ty si lietadlo.

@anonym_d78832 po prečítaní uvodného príspevku som ešte ako tak chápala, že sa nejako dohodli, otec im dom ponúkol k užívaniu, aby neplatili podnájom, dovolil im menšie úpravy, slúbil prepis a že teraz je sklamaná lebo prepis nechce. chápala som aj jej frustráciu zo životom a starosťami s hendikepovaným dieťaťom
ale po prečítaní celej diskusie mi bliká nielen kontrolka, ale celý maják, že to nastavili celé zle, a mám názor ako ty, aj to ze nie je najostrejšia ceruzka v peračníku.
AUTORKA:
už ked ste začali dom upravovať, mali ste zistiť že otec diriguje, nedovolí, prieči sa, tak sakra prečo ste pokračovali a vrážali € do cudzieho ?! už vtedy ste mali zastaviť všetky práce a najprv poriešiť vlastníctvo a financovanie, nastaviť kompetencie, výpomoc od svokrovcov. kohokoľvek. Nie len čakať ako kura na sopeľ.
Nemali ste robiť nič s domom, kým nie je na LV vaše meno, peniaze na vašom účte. a aj ked ste robili, mali ste si odkladať všetky doklady, bločky z nákupov, faktúry, písať si nejaký súkromný "stavebný denník", skrátka niečo rukolapné, aby ste si mohli nárokovať VAŠE investície do cudzieho domu. Už tu spomenula žena aj tému obohatenia zo strany vášho otca - ani to nebudeš môcť riešiť, lebo nemáš nič nepamätáš si nič , nedostaneš nič (možno tak ho..no)
píšeš veľmi divne, rozporuplne a odporuješ si. Otec sľúbil - nedodržal, mali ste riešiť začiatok, nie teraz čakať s natrčenou dlaňou.
Svokrovci sa nestarajú, nepomáhajú, svokra si dovolí prísť na pozvanú návštevu a nepomáhať, si predstav !, a len namaľované nechty ti otŕča - no namaľuj si aj ty...
ale svokor robí v odbore prerábok, maká na svatovom dome - to je to nestaranie a nepomoc ?! Že vám kúpili pozemok aj to je nepomoc a nestaranie ?!
Teraz zase ste riešili hypotéku - ale stále nemáte € od otca, tak prečo robíte taketo nezmysly a leziete do banky ? Veď už dlhšie viete ako otec vymýšľa, sľúby a nedodrží, tak prečoooooo robíte takéto chobotiny ?! Prečo vlastne tak bazírujete na dome, ktorý vyjde dosť draho, a plno nervov , času, ked by ste mohli vaše bývanie riešiť bytom ?!
Je mi veľmi ľúto že máte dieťa s hendikepom, to vám nezavidí ani jeden človek tu na MK, ale neustále to tu opakuješ , berieš ho ako štít a výhovorky až je to tu veľmi trápne. nestále opakuješ, že máte iba jeden príjem - tak to musí byť nejaký mega, aby vám stačil na vaše náklady bežneho života a ešte aj na hypotéku, a ty si k tomu rozhadzovačná a nevážiš si potraviny, ohŕňaš nos nad 2 dňovym chlebom.
Kto si neváži chlieb, nezaslúži si nič iné, maj to na pamäti.
Na každom kroku robíte chyby, opakujete ich, ale všetci sú zlí, len ty si lietadlo...

anonym_6ecd2d
Dnes o 07:06
@anonym_a8e4ab

@anonym_a8e4ab prosím ťa neťahaj sem AI, lebo ju to ešte viac domýli a narastie jej ešte väčší hrebienok. áno, mala by nárok na vrátenie, ale nemá žiadne doklady, dokonca ani nevie, nepamätá si, veľa práce robil svokor a ani ten nemá asi doklady, takže súdne by čo asi tak poriešila ?

anonym_6ecd2d
Dnes o 07:12
@anonym_autor

@anonym_autor ty už naozaj tak trepeš sprostosti , až to bolí a kole oči !!!
Načo mali deti - no mali a vychovali, tvojho muža . tam ich povinnosti a starosti skončili. Tá tvoja modelka svokra nie je povinná starať sa ti o deti ,a asi aj vie čo si zač, preto sa dištancuje a nemieša do vás, a hlavne nemala deti preto aby mala vnúčatá a musela sa o nestarať, a asi ani nechcela vnúča s hendykepom.
ale mám dojem že najväčší hendykep máš ty

anonym_5c8799
Dnes o 07:20
@anonym_autor

@anonym_f5dadb Ja uz do prace nemozem lebo mam chore dieta a on sa z toho nikdy nevylieci. Otec mi slubil rovnaku ciastku aku dal sestre na hypoteku tak nechapem, preco s tym otala. Mame hypoteku schvalenu, ked nam da tolko co slubil, tak ju vieme splacat.

@anonym_autor otec ti nič nedá, lebo chce, aby ste zostali doma.Ak sa náhodou niečo otcovi stane ten dom čo ste prerobili budeš dediť so sestrou, alebo ho naseries a celý ho prepise na sestru.Od otca nič nečakaj a musíte sa inak zariadit

anonym_5c8799
Dnes o 07:21
@anonym_df6850

Svokor nam prerobil dom, dal pozemok a otec nech nam da dom, vsak co, sestra moze byvat u neho. Paneboze🤦‍♀️

@anonym_df6850 a čo je na tom?sú také rodiny kde sa rodičia starajú o deti.Aj ja poznám takých kde dali pozemok, alebo veľkú sumu na bývanie.

anonym_7e902c
Dnes o 07:25
@anonym_e589da

@anonym_autor a čo tak si na vlastné bývanie zarobiť

@anonym_e589da Ospravedlňujem sa ti, po ďalších autorkiných odpovediach uznávam, že si ju odhadla dobre.

1sally12
Dnes o 07:25

Kokooos tak toto je "naj"argument aký som kedy čítala😁 načo mali svokrovci deti keď sa nechcú starať o vnúčatá? 😄😄 pomooooc😁 to tromflo aj ten 2dňový chlieb😄

anonym_df6850
Dnes o 07:27
@anonym_5c8799

@anonym_df6850 a čo je na tom?sú také rodiny kde sa rodičia starajú o deti.Aj ja poznám takých kde dali pozemok, alebo veľkú sumu na bývanie.

@anonym_5c8799 Ved dobre. Ked chcu. Autorkin otec ocividne nechce. Nie je to jeho povinnost.

anonym_8c6f50
Dnes o 07:55

Odhliadnuc od skutocnosti, ze autorka urobila vela chýb, nikto z nas nevie v akej je situácii a aky ťažký ma kazdy den. Naozaj je nutne jej nadavat, ponižovať a urážať? Strasne zle sa číta, ake ste ženy zlomyselne hnusoby a trasiete sa ako si mozete do niekoho v zlej situácii kopnúť. Obdivujem tych pár, co vie napisat radu bez emócii a neurážať. Ostatné sa mozete hanbiť, snad ked budete žiadať o radu vy tiez vam vynadaju a dourazaju vas.

anonym_b866d4
Dnes o 08:56

@anonym_autor tu bude este srandy kopec pri dedeni. Sestricka sa dostane k domu zadarmo. Bravo, gratulujem. Pokial je to takto, tak malému otcovi narovinu poviem co a ako.

autor
Dnes o 09:06

@1sally12 Ano, uraza ma, ze detom ani k sviatku nenapisu, hlavne ked svokra pride a rozprava mi o svojich vnucatach. Zatial co moje deti sedia v tom istom dome a nezaujimaju ju.

anonym_b866d4
Dnes o 09:06
@anonym_autor

@ekira1 Byvame tam, mame kupeny pozemok, aj sme si vybrali firmu co nam ho postavi na kluc, len cakam na tie peniaze od otca.

@anonym_autor a akú sumu peňazí ti ma otec dat? 50.000?

autor
Dnes o 09:08
@anonym_6ecd2d

@anonym_autor ty už naozaj tak trepeš sprostosti , až to bolí a kole oči !!!
Načo mali deti - no mali a vychovali, tvojho muža . tam ich povinnosti a starosti skončili. Tá tvoja modelka svokra nie je povinná starať sa ti o deti ,a asi aj vie čo si zač, preto sa dištancuje a nemieša do vás, a hlavne nemala deti preto aby mala vnúčatá a musela sa o nestarať, a asi ani nechcela vnúča s hendykepom.
ale mám dojem že najväčší hendykep máš ty

@anonym_6ecd2d Akože ty ideš urážať mňa, že mám postihnuté dieťa? Akože ja za to môžem?

autor
Dnes o 09:09
@anonym_b866d4

@anonym_autor a akú sumu peňazí ti ma otec dat? 50.000?

@anonym_b866d4 Staci tolko co dal sestre, a dosiahneme na hypoteku. Nechapem, preco tu riesis taketo cisla, nie kazdy rodic je na tom financne rovnako.

anonym_6ecd2d
Dnes o 09:12
@anonym_autor

@anonym_6ecd2d Akože ty ideš urážať mňa, že mám postihnuté dieťa? Akože ja za to môžem?

@anonym_autor zase si evidentne nepochopila.... ale to je tvoj problém - si nechápavá celkovo.
nikde tvoje dieťa alebo teba v súvislosti s chorým dieťaťom neurážam