icon

Prepísali by ste zdedený majetok na manžela?

22. dec 2024

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Prepísali by ste váš zdedený majetok (príklad po rodičoch) aj na vášho manžela ?

renesance80
22. dec 2024

nikdy! najväčšia blbosť aku môže človek urobiť

mama_
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
22. dec 2024

spravila by som to nasledovne. Ak bude stáť prerábka napr. 40 000 eur. Urobila by som znalecký posudok po prerábke a napísala by som na neho takú časť, aby mala hodnotu 20 000 eur. Napr. ty 5/6 a manžel 1/6 na LV a pod. Vždy sa dá dohodnúť, nikde nie je napísané, že musí byť rovnaký vlastník ako ty. Keby sa neprerábal zo spoločných, neprepisovala by som určite

autor
22. dec 2024

@namornicka momentalne bývame u mojich rodičov. Dom som zdedila po krstnom otcovi (nemal zenu ani deti). Teda dom mal povodne dediť moj otec, ale daroval ho mne aby sme sa mohli osamostatniť. V dome by bolo treba prerobit kupelnu a elektriku a nejake drobne veci+ vymeniť nábytok… čiže počítam nejakych mozno 30tisic plus mínus (naozaj neviem ake veci by sme vybrali, plus ako sa pohybujú teraz ceny…)

lucia13022023
22. dec 2024

Kamoška mala túto situáciu. Zdedila byt starý, milión oprav do neho museli vraziť, ale ona bola na materskej, čiže minimum peňazí a jej manžel zarabal pekne. 80% financoval on, dohodli sa, že byt sa prepise aj na neho.
A ja by som to urobila rovnako. Ak by som dedila byt, dom, kde idú aj jeho peniaze, nerobilo by mi to problém prepísať na neho polku.

gribka1
22. dec 2024

Na druhú stranu, ak bude dediť on po svojich rodičoch, bude to len jeho.

autor
22. dec 2024

@doriiis presne nad tym premýšľam aj ja… neviem sa rozhodnúť ktorá strana je dobra…

autor
22. dec 2024

@gribka1 nie

stanulienkat
22. dec 2024

Mas 30 tisic? Alebo ides na polovicu s muzom? Osetrite si to u notara. Na polku penazi vrazenu do opravy domu by mal aj tak narok. Bsm. Alebo nech zacvaka vsetko on a napis na neho alikvotnu cast-1/3, 1/4...

doriiis
22. dec 2024

Takže ak tomu dobre rozumiem.Vy v tom dome plánujete bývať? Takže tvoj muž má bývať a financovať dom,ktorý mu nepatri?
Ty by si na jeho mieste s tým súhlasila?

autor
22. dec 2024

@stanulienkat 20tisic zhruba mám svoje… tiez zdedené peniaze… cize zvyšných dajme tomu mozno 10tisic by islo zo spoločných penazi co mame s manželom… a mozno by ani nebolo treba… naozaj zalezi kolko by nás ta rekonštrukcia vysla

sasa1310
22. dec 2024

@doriiis treba si v prvom rade uvedomiť, že je neschopný zabezpečiť bývanie pre svoju rodinu on. Doteraz býval u jej rodičov a teraz príde k domu len tak, lebo do neho investuje 30 000 eur? No iste. Mne sa nepáči, že to od nej žiada a nárokuje si na niečo, do čoho ešte nič neinvestoval ani nič neprerobil.

stanulienkat
22. dec 2024

@doriiis A ty by si dala niekomu polovicu domu, keď ti dá do opravy 6000 eur napríklad? Veď by som musela byť úplne na hlavu padnutá.

gribka1
22. dec 2024

Ja by som to asi riešila vlastnými investíciami. Hoc pomalšie. On do toho dá pár tisíc a chce polovicu? Alebo, iba on investuje do domu, pôjdete na polovicu, ale svoje zdedene 20tis, si odloz ako svoje dedičstvo.

autor
22. dec 2024

@doriiis plánujeme dom prerobit a bývať tam. Väčšiu časť peňazí chcem zaplatiť ja (zo zdedených peňazí) zvysok co by bolo treba by som musela doplatiť zo spoločných. Ale tam uz hovorime o menšej sume (ktorú ani neviem ci bude alebo nebude treba)…

sasa1310
22. dec 2024

@stanulienkat vačšinou by dali také, ktoré nadobudli niečo rovnakým spôsobom ako tu pán manžel

gribka1
22. dec 2024

@sasa1310 Chápem že ona 20 a on 10 tis. V žiadnom prípade.

mama_
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
22. dec 2024

no ak tam capneš do prerábky ešte aj vlastné peniaze z dedičstva, nič by som neprepisovala. A už dupľom nie, keď si to žiada v čase, keď do neho nevrazil ešte ani cent.

sense
22. dec 2024

Nie a ani by som od manžela nežiadala aby mi polovicu napísal.
Po ďalšie čo je myslené prerábkou a v akej hodnote?
Už tu podobná téma bola a tá "prerábka" nebola ani prerábkou len kúpenie nového nabytku

sissy27
22. dec 2024

Nie, neprepisala. A k tej prerabke - aj ked tam pojdu len peniaze, ktore zarobis ty, tak on si v pripade rozvodu moze narokovat na polovicu, pretoze tie isli z vasich spolocnych. Ja by som to riesila uznanim dlhu u notara na sumu, ktoru on preukazatelne investuje zo svojich vlastnych zdrojov (napr z uspor pred manzelstvom, dedicstva, daru od rodicov… ).
A chapem aj jeho, aj teba. Tiez by som nikomu nedarovala cast mojej nehnutelnosti a takisto by som neinvestovala do niecoho, co nie je moje.

stanulienkat
22. dec 2024

@mama_ zato tým, čo si dôverujú tym to vsetkym vydrží dlho.🙄Toto je taký argument ako za korunu...
Už bolo toľko dôverčivých ľudí, ktorí prišli o svoj majetok po 10, 15 alebo 25 rokoch manželstva, keď si pán manžel našiel mladšiu.

gribka1
22. dec 2024

@stanulienkat Takí už boli, čo si dôverovali, na to sa nedá spoliehať.

autor
22. dec 2024

Hlavne naozaj… v poslednej dobe sme sa vela vela hádali… pred rokom manžel zrušil spolocny účet v banke, lebo vraj chce mat svoje peniaze pod kontrolou. A teraz ma to cele zaskočilo pri dedení ked povedal ze ak neprepisem dom aj nanho tak to znamena ze mu neverim a rovno mozme ist od seba… naozaj som zmätená

mama_
Autor odpoveď zmazal
mojemenonikto
22. dec 2024

Od tvojho muža je to značne nefér toto od teba žiadať. Rekonštruovať to môžete zo spoločného, to nie je problém. Stačí vydokladovať všetky náklady na rekonštrukciu a keby chcel odísť, tak by mal nárok na preplatenie. Podľa toho, čo si písala, tak by išlo o smiešnych 10 tisíc (5000 keby ste išli na polovicu). Keď tak veľmi chcel aby si prepísala dom na neho a teraz vlastne býva u tvojich rodičov, prispieva teda na nájom? Ako hovorím je to nefér. Aj my sme u nás dedili a ani nám navzájom nenapadlo, že by sme mali dedičstvo dať do BSM.

michal_dr
22. dec 2024

Prepáč, ale nerozumiem tejto iracionálnej otázke.

Iracionálnej, pretože vieš čo znamená "prepísať"?

Prepísať = Darovať 🙈

gribka1
22. dec 2024

Dopisujes veci a ukazuje to iné svetlo na vec. Neprepisuj, ak toľko zarába, mal už kúpiť niečo vaše spoločné a nie žiť si u tvojich rodičov, no a ešte deliť peniaze na moje či tvoje. Ďakujem pekne.

sasa1310
22. dec 2024

máš doma neschopného zakomplexovaného chlapa. Prepáč...

mama_
Autor odpoveď zmazal