Prepísaný byt
Chcela by som vás všetky požiadať o pomoc. Dostala som sa do situácie v ktorej neviem čo mám robiť.
V skratke, mám brata dvojča. Rodičia ho vždy uprednosťnovali, on bol to "zlaté dieťa" v rodine. S bratom sme ale aj napriek tomu mali dobré vzťahy. Ako išiel život, my sme sa obaja odsťahovali. Pred 4mi rokmi začali mať postupne obaja rodičia problém s pohybom. Stále sú mobilný ale niektoré úkony už nezvládajú. Obaja sú na dôchodku, plus ja ich podporujem aj finančne. Chodíme s partnerom 2x do týždňa pomáhať. Poupratovať, partner poopravuje ak niečo treba. S rodičmi nemám nejaký zlý vzťah ale k veci. Minulé leto rodičom permanentne vytápalo kúpeľňu. Zavolali sme (a zaplatili) človeka, ktorý sa na to prišiel pozrieť. Zistil, že niekde je prasknutá hadička, ktorá vedie čistú vodu do sprchy a preto to tečie. Bohužiaľ to bolo na takom mieste, že aby sa to opravilo, bolo treba rozbiť polovicu kúpeľne. Tak sme sa s našimi dohodli, že dáme opraviť celú kúpeľňu, keď už to bude rozbité. Keďže majú relatívne nízke dôchodky dohodli sme sa tak, že časť si zaplatia oni (asi 20%) a zvyšok zafinancujem ja s priateľom. Ale k problému.
Predvčerom som bola u rodičov a moja mama mi len tak "medzi rečou" povedala, že byt je už asi dva roky prepísaný celý na môjho brata. Ja som zostala jak obarená. Nechcem aby to vyznelo, že pomáham mojim rodičom, lebo z toho chcem niečo mať, to nie ale cítim sa oklamaná. Môj brat mojim rodičom nedáva NIČ, chodí tam raz ročne. Ja som tam stále, pomáhame im fyzicky na úkor nášho voľného času a aj finančne. Posledná kvapka bola, že sme na vlastné náklady prerábali kúpeľňu v podstate môjmu bratovi. Absolútne nechápem prečo nám rodičia vtedy nepovedali, že byt oficiálne už patrí môjmu bratovi.
Moja otázka je, či sa môžem nejak právne brániť? Lebo môj brat nám nedá ani cent z toho. Máme odložené papiere a bločky z celej kúpeľne ale obávam sa, že sme len prišli o kopu peňazí. A druhé otázka, ak sa bude niečo dediť (chata, ...) má môj brat stále na ňu právo aj keď mu rodičia v podstate nechali byt?
Ja by som sa opýtala aký je rozdiel medzi mnou a bratom? Ako môžu uprednostniť len jedno dieťa? A ešte by som sa opýtala či by sa im to páčilo ak Napr by si sa starala len o otca a o mamu nie?
Niečo podobne sa stále mojej mamke po smrti jej otca. A povedala svojej mame ked ty ako matka nepoznáš svoje dieťa tak ja ako dieťa tiež nepoznám svoju matku. Cely svoj majetok dali jednému synovi a pritom sú 7 súrodenci.
Nie je nad to, ked ma dieta surodenca, najlepsia vec v zivote, akoby sa tu viacere dusovali... 😆
Autorka: rodicov prestan financne podporovat a navstevy obmedz na raz-dvakrat za mesiac, ak budes mat este zaludok ich vobec vidiet. Ak by potrebovali nieco castejsie alebo peniaze, bohuzial, tam mate synceka, pytajte jeho, ja nemozem. Je to mozno krute, ale oni sa tiez zachovali hrozne.
@maranta_leuconeura áno, to najlepšie, čo môžeš dieťaťu dať, je súrodenec 😀 len mimochodom, autorka má dvojča, tomu sa nedalo zabrániť 😀
@panelacikova viem, nuz to bola smola, v ostatnych pripadoch to moze byt zo strany rodicov aj podly zamer 😂
Nečítala som komentáre, ale skús sa poradiť s právnikom - aj tu na MK je skupina právne poradenstvo. V blízkom okolí mám prípad, keď rodičia za života darovali nehnuteľnosť jednému z detí a pri podpise zmluvy boli upozornení priamo právnikom, že tento dar sa berie do úvahy pri dedičskom konaní. Ja by som svojim rodičom naďalej pomáhala, aj keď by ma to veľmi mrzelo, ako sa zachovali. Ale ty možno skús naliehať, aby ti prepísali aspoň tú chatu.
Zazila som nieco take, dokonca dvakrat, raz z manzelovej strany.
Manzelovi rodicia mali vacsi pozemok s ovocnym sadom, polom na sadenie plus vceliny. Muz sa o to staral, mal a stale ma k tomu vztah k ovocinarceniu, planoval kupit nove vcelstva. Jeho rodicia o tom vedeli, nechali ho tam makat, napriek tomu, prepisali pozemok druhemu synovi "milacikovi" hoci byval cez celu republiku a k pozemku nema vztah. Rovnako ako v tvojom pripade, muzovi ani omylom neslo, aby ten pozemok bol jeho, o peniaze, majetok, on to chapal ako majetok rodicov, ktorym pomahal, napr. na jar sadenie zemiakov, aby rodicia mali, hoci vedel, ze vacsinu si berie brat, neriesil, bol rad, ze ten pozemok ma vyuzitie. Ale bol to sok, pretoze ten prepis sa uskutocil potajme, nevedel o tom, len raz prisiel a nasiel rozbite vceliny, pretoze brat ich nechcel tam mat, no a bol majitelom pozemku, mohol si robit co chcel.
Tiez najprv sok, potom lutost (to ma asi doteraz), hnev, ale po case (uz presloa asi 10 rokov) zmieril sa s tym, vravel, ze skoda, ze to nevedel dopredu, teraz vravi, ze je to dobre tak, ako to je, ale v tom zmysle, ze sa poucil, tvrdo poucil a uz vie s kym ma do cinenia. Jeho brat zareagoval rovnako ako tvoj.
Ja osobne som tiez zazila prepis rodicovskeho bytu na mojho brata. Tiez som o nicom nevedela, ked som nahodou cez kataster portal zistila, ze rodicovsky byt je uz niekolko rokov bratov, tiez som bola prekvapena. Mame s manzelom svoje byvanie, teda som vobec nemala potrebu "ist po tom byte" a moj muz tam riesil tiez nakladnejsie opravy, napr. vymena elektriky a pod. Ked som nasich konfrontovala, tak to bolo riadne divne, ze som lakoma a hamizdna, idem po peniazoch a co ma je do toho, co oni robia. No ok, co uz.
Teraz pravna stranka, nie bolo mi povedane, ze nemame na nic narok, ale pravda, nejako sme po tom ani nesli. Proste nam to nestalo za to, za tie nervy, tahanice, obaja nie sme s tym stotozneni, ze ak nam rodicia NECHCELI nieco zanechat, tak nechceli, a mame to nechat tak.
@ludka1402 je mi vás luto, manžel sa natrapi, da vceliny postaviť, oni to prepisu na brata? Fakt na hovno.😞 Aspoň sa to využívalo a tak to tam bude chátrať? Rozprávate sa vôbec snimi už?
@ludka1402 aj mna zaujima ako pise
@annamalaga - ako vam to ovplyvnilo vztahy?
@annamalaga
No, je to take ako by som povedala na bode mrazu. Ale muz zase kontakt udrziava. Raz mesacne telefonuje s rodicmi, ako sa maju, ci nieco nepotrebuju. Oni su zase taki, ze nikdy nic nepotrebuju a akoze sa niekam ponahlaju, tak nemaju kedy vykecavat. Nase deti tam nechodia, lebo bud su tam svagrove, tak nemozu mat vela deti naraz, alebo svagrove odisli, tak potrebuju oddych. Ale my uz mame velke deti, tinedzerov, ani tam sami od seba nechcu chodit. Pozemok chatra, ovocne stromy vypilene, vceliny davno zburane, ani neviem, ci svokrovci sadia.
@ludka1402 no škoda, ale oni tak chceli, tak majú.
@ludka1402 bože,takto nespravodlivo jednat s deťmi,a potom generačne aj s vnúčatami 😔😔
..ja mam 3 súrodencov,a všetci sme dostali spravodlivo.. nič 😂 sice oco ma dom a mensi pozemok,a obaja s mamkou majú byt,ale to je ich a verím aj ostane. Pocitame keby bolo treba,ze dom alebo byt sa predá,a zo zisku sa zaplatí starostlivosť v dss, prípadne prerobí druhá nehnuteľnosť.
Mne ked som kupovala dom v bezprostrednej blízkosti domu mojho oca, oco ponúkol,ze mi jeho dom daruje,nech nekupujeme od cudzieho. S láskou som neprijala. Presne pre takéto prípady.
Ako vidím niesme jediný. Môj manžel zažil niečo podobne. Raz som pozerala na katasterportal a videla som že dom je predaný. Povedala som to manželovi a my sme ešte pól roka čakali či to povedia oni sami či nie. Stalo sa to v roku 2016. Ale tak nepovedali tak manžel sa opýtal že prečo. Môj švagor slobodný, bezdetný teraz už 48 ročný. A muž sa pýtal že prečo čo take im urobil, chodil aj pomáhať keď bolo treba a ze mame byt samozrejme hypotéku, malu záhradku , malé deti oni vnúčatá. Odpoved dajako nedošla. Rozprávame sa snimi a podobne ale stále je tam to ale. A manžel ma veľký tŕň v srdci.
Aby môj muž ho nemohol dať na súd tak to poistili že mu to nedarovali ale predali a to nieje možné napadnúť.
@ludka1402 no ja neviem, ja by som nedokázala udržať ani vlažný vzťah s takýmito vychcancami. akože chápem, že je to mužova vec, či sa s rodičmi a bratom baví, ale má môj obdiv, že vôbec áno. už len pre tie včely a stromy, ku ktorým mal vzťah a v podstate ste si všetci tými "plodmi" mohli ešte roky pomáhať, deti sa tam mohli hrávať, všetko mohlo byť super :( môj muž spolu s jedným bratom sa úplne odstrihli od ďalších dvoch, ktorí ich takisto podviedli tesne pred smrťou druhého z rodičov. a ja zase som odstrihla jednu zo sestier, lebo jej tiež rajbalo a to nešlo ani o dedičstvo (naši žijú), ale o to, že sa odkupovali isté pozemky (za cca 2400), naši jej to ponúkli, lebo ona odkupovala hneď pozemok vedľa, ale ona nemala na dva peniaze. tak to ponúkli mne, pretože nechceli, aby to prepadlo mestu a oni už nechceli ísť do toho, žeby boli majitelia (boli nájomníci dovtedy). ešte jej to aj povedali, že keď teda nechce a nemá na to ona, že to ponúknu mne, že budeme mať tie pozemky vedľa seba. nemala s tým žiaden problém, ešte sa dokonca opýtala, či by som bola jedného dňa ochotná vymeniť s ňou ten pozemok, lebo na tom "mojom" stála chatka, síce chatrná, ale chatka. ja že v pohode.
prešli cca 2 roky a jedného dňa jej drblo v hlave a u našich mi vykričala, že som ju okradla o dedičstvo (neviem o aké, naši sedeli a dýchali pred ňou). no a potom už nabaľovala také kktiny, že už až otec vyletel, doniesol doklady (zase k iným veciam) a ukázal jej, nech neklame, lebo to tak nebolo. ale ona bola ako vyleštená, úplne jej šibalo. tak som sa postavila a rázne ju poslala priamo odkiaľ kedysi vyšla. naši ani necekli (inak mama dosť kresťansky založená, ale nepovedala ani muk, lebo keď videla, čo tá vystrája....). toto celé sa odohralo tak pred cca 3 rokmi, úplne presne už nepamätám, lebo ma to netrápi, odvtedy sme sa nanajvýš pozdravili, keď sme sa stretli. žijem inde, čiže keď prídem k našim a ona vidí auto pred domom, ani nejde na návštevu a mne to takto vyhovuje. nemôžem ju ani cítiť, fuj.
@mariejenka
Vidis, ja to vnimam rovnako, ze nechat si co je moje, teda rodicia/svokrovci, co je ich a s velkou pravdeodobnostou to bude pouzite ako doplatok za starostlivost na starobu. Ale takto uvazovat mozes len sam za seba nie za inych. Ak sa svokrovci rozhodli inac, tak pravdepodobne maju 100% istotu, ze ich oblubeny syn potiahne starostlivost za doopatrovanie, nic zle sa mu nikdy nestane a pod.. A ver, ze uz preslo viacej rokov a ja im to moc zelam, aby to bolo ich predstav a dokonca nemala by som problem prebrat nejaky podiel zodpovednosti za ich doopatrovanie, ale viem, ze oni si to nezelaju, ze chcu, aby ten ich oblubeny syn ich doopatroval. Blbo povedane, ten oblubeny syn ani nema na vyber a fakt toto mu nezavidim, tu nemoznost sa rozhodnut podla svojich potrieb a napr. zdravotneho stavu a podobne.
Ale to si napisala pekne, dostali sme rovnako...nic 😂
Tiez si to tak niekedy predstavujem, akoze nic neviem a vsetci mame rovnako, nic.😂
Ja by som to riešila s rodičmi, ti naňho všetko prepísali a oni sa s tebou dohodli na prerábke. To bolo od nich slušne poviem vypočítané a nesprávne.
Nenahnehavala by som sa, su to rodičia, ale počnúc dnešným dňom by som tam chodila už len v nedeľu na kávu, narodeniny meniny a Vianoce. Doslova ,,na návštevu ". Všetko ostatné nech riešia s ním
Ono sa to deje asi v kazdej rodine. Moji stari rodicia maju zahradu asi 3000m2 a vzdy sa rozpravalo o tom, ze sa tam postavia este kludne 2 domy. Ja jediny som este aj rozpraval, ze mam zaujem sa tam vratit a byvat, nikto iny o to zaujem nemal. A jedneho dna som zistil ze stryko ma cely ten pozemok napisany na seba a co spravite. Nic. Rozhodli sa tak, ku starym rodicom aj tak chodievam a neriesim ze moju mamu alebo mna niekto oklamal. Treba sa zabezpecit sam a neriesit, odvtedy ako sa tu udialo som si kupil pozemky sam a v takych lokalitach, ze keby mi aj niekto daval ten "starkej" pozemok nie som si isty ci by som tam chcel ist byvat. To iste sa stalo mojej ex, ze ked bola v zahranici jej brat potajomky odkupil rodicovsky dom za smiesnu sumu 🙂 Ani o tom nevedela a postavili ju pred to ked bolo vsetko prepisane. Ako hovori kamarat pravnik - rodina je len dovtedy rodina kym nepride na majetky. Takze ja osobne sa pozeram len na seba, na svoje zabezpecenie a ked nahodou nieco zdedim tak asi sa potesim , ale mam zivot nastaveny tak aby som to nepotreboval.
@tomas115 tak ale inak by si hovoril ak by si tam napr urobili pripojky na siete a potom sa dozvies ze hups ale je to pozemok stryka 😉
@tomas115 môj otec rozpráva stále v rodine sú najväčšie ku.vy a všetko treba dať na papier a doložiť je si plnom vedomí a svedomí a ešte 10 svedkov že to bolo tak 😂
V niektorých rodinách je proste SYN ten hlavný a dcéra nie je za nič. To už tak býva, protiprávne to nie je, i keď morálka plače niekde v kúte...

@mogaa No to ako u nas...Az po smrti otca som sa dozvedela ze na ucty vo Svajciarsku atd ma podpisove pravo sestra a brat.Od garaze atd.bol vlastnikom brat a sestra Nebola som ani na majetkopravne volana.Ano mohla som to napadnut na sude no nemam ani cas ani nervy a viem ze 0 bodov.Tiez som ani tucha nemala Kolega dopadol tak isto Odvedy vravi ze cudzi su mu blizsi ako rodina a s bratom sa uz 3 roky nebavia...