icon

Prepustili by ste švagrinej meno dieťaťa?

24. sep 2021

Ahojte mamičky, prepáčte že píšem anonymne, ale pre niektoré to bude možno blbosť a zlynčovali by ste ma tu😀 totiž ide o to, že švagriná má malé dievčatko, ktoré jej chodievam občas postrážiť keď má toho veľa, aby si porobila, doteraz sme mali normálne vzťahy, žiadne blízke kamarátky, ale neskákali sme si do vlasov😀 ale keď som u nej bola naposledy, tak mi povedala, že ak budú mať druhé bábo chlapca, tak sa bude volať ako môj muž. Ide o to, že my sa snažíme intenzívne o bábo a nedarí sa, takže som na to veľmi citlivá a odkedy som začala s mojím mužom ešte len chodiť, tak sme sa dohodli, že sa raz bude volať náš syn po ňom (a dcéra mať ženskú verziu mena), pretože je to tradičné meno, ktoré sa u nich dedí generácie a volá sa tak aj jeho otec, dedko a pradedko. Keď som jej povedala, že my sme tak dohodnutí už roky, že sa tak bude volať naše dieťa, na ktorom pracujeme, tak povedala, že veď jej nevadí ak budú mať rovnaké mená. Ja viem že to riešim skoro a nikto nevieme, že čo a ako vlastne bude, ale nahnevalo ma to, pretože to nie je náhoda, ale dobre vedela, že jej brat celý život tvrdil, že jeho syn bude mať meno po ňom, ako je to u nich zvykom. Ak by mali dieťa ako prví, tak by som bola potom proti, aby sa tak volal aj náš syn, lebo je to blízka rodina a mali by dokonca aj rovnaké priezviská, lebo švagriná si nechala svoje priezvisko a má ho aj ich prvá dcérka, každý by si ich mýlil a boli by z toho problémy, ale ak by sa im narodil syn až po našom, tak by som nemala ako zabrániť tomu, aby dali rovnaké meno. Manžel nechce ani počuť aby sa naše dieťa volalo inak, švagriná sa urazila že jej chcem obmedzovať výber mena pre dieťa, ktoré nie je ešte ani v pláne, takže som vlastne ja z toho vyšla ako tá najhoršia😀 ja by som aj prežila hocijaké iné meno, len nech je bábo zdravé, ale zarazil ma ten princíp, lebo vie, s čím sa trápime a že jej brat po tom túži celý život, a je to pekná rodinná tradícia, na svete je milión iných mien z ktorých si môžu vybrať a nebude to spôsobovať hádky v rodine a chaosy napr. v škôlke, na úradoch atď.

sissy27
25. sep 2021

Máš nejaké autorské práva na to meno, ochrannú známku alebo také niečo? Ak nie, tak to meno môže pre svoje dieťa použiť ktokoľvek, aj tvoja švagriná aj suseda, aj najlepšia kamoška a ty môžeš akurát tak potajomky plakať doma do vankúša, nech sa z tvojej ješitnosti nesmeje polovica dediny.

petkasaurus
25. sep 2021

Precitala som si len zopar prispevkov, ale zbytocne riešiš situaciu vopred. Im sa mozno zadari opäť dievca a vam mozno syn alebo iba dievcence a je po probleme.. Ale meno by som si dala ake chcem ja s partnerom.

jaskolka
25. sep 2021

Riešiš úplne hlúposti. Nechápem, ako toto môže niekoho trápiť. Ja mam sesternice s rovnakými menami a kým sa nevydali, mali aj rovnaké priezviska(otcovia boli bratia) A teraz co, mali sa pobiť ich ženy? Nikoho to netrápilo, ani neriesili. Akože fakt chceš zakázať dávať niekomu meno ake chce, len preto ze "vy také chcete dať?" Co mate 5 rokov?
Nie ste ani jedna ešte tehotná, vôbec neviete, či sa to podarí a co to bude aj chlapec na oboch stranách a pre takú somarinu sa už teraz trápiť a vadiť? 🙉🙉🙉

jaskolka
25. sep 2021

A áno, švagriná ma pravdu, že ju nemáš čo obmedzovať vo vybere mena. Trochu sa ukludni, lebo skutočne to preháňas

thoughtfulweirdo
25. sep 2021

Mne sa páči, ako vážne to berieš, akoby bolo zaručené, že vôbec jedna z vás bude mať chlapca, nieto ešte obe a nieto ešte NARAZ, že by šli spolu do škôlky 😂😂 to akoby som dnes riešila, že čo ak bude raz manžel chcieť ísť na oslavu kamošovi, ale naše deti budú zrovna choré a vopred budem v strese a nasratá, že určite pôjde a nebude na mňa brať ohľad 😂

maris5
25. sep 2021

Ja ta chapem. Mama je zo 7 deti, kazdy dal svojej dcere meno Maria.
My mame z muzom dohodu, ze nebudeme mat rovnake mena v rodine, a ani deti sa nebudu volat po nas.
Vzdy sme mali doma problem, koho hladate? Mladsieho, starsieho? Komu patri posta? Tebe alebo mne? Preto som sa rozhodla, ze nebudem davat rovnake mena.

Kedze byvate v jednej dedine a budu chodit do rovnakej skoly, tak by som dala ine meno. Jeden vyrobi pruser a bude sa to viezt s oboma. Lebo nikto sa nebude pytat, ze ktory Jano to bol.

nikiki29
25. sep 2021

Ja trošku autorku chápem… my sme to mali tak trochu podobné. Veľmi dobrá rodinná známa, sme s ňou denno denne, všetko prežíva s nami, tak vedela aký silný citový vzťah máme k jednému menu, vedela aj dôvod, poznala situáciu… napriek tomu dala svojmu prvorodenému to meno. Keď sa narodil nechápali sme ako mohla, všetci sme len v duchu krútili očami a nechápali ako mohla keď vedela koľko to pre nás znamenalo. Tak sme si vybrali iné, lebo to bol náš duševný boj a jej sme nikdy nič nepovedali… je normálne, že niekto proste nechce rovnaké meno, my sme nechceli ani meno po ockovi. A čo sme s tým mali robiť? Nič. Vybrali sme si iné…

queen_el
25. sep 2021

trosku mimo otazky, ale za mna je teda strasne ak maju v rodine "vsetci" rovnake meno...ved ako nic ine neviete vymysliet v celej rodine? potom to dopadne tak, ze co ja viem Jozko, Jozinko, maly Jozko, velky Jozko...brrrrr. uz aj otec syn je za mna moc ale este aj bratranec...ano ano tu to nikomu nevadi....mne ano, ja toto neznasam...cize ja by som urcite vybrala ine meno. okrem toho zatial by som neriesila ale pockala ked to bude aktualne, t.j. ked budete cakat chlapca...

sandrika1986
25. sep 2021

Nerieš hlúposti...sprav si potom ako uznáš sama za vhodné ..

diusqa761
25. sep 2021

Ahoj ,no mne príde na hlavu už to "dedenie" mužského mena . Čo sme v stredoveku? Ako kto chce nech si dá aké mená chce a bohužiaľ tiež som z rodiny kde 5 generácií "prvorodených" chlapov majú všetci mená Milan a teda že by to bolo niečo extra.. všetci rovnaké mená , priezviská, brat doteraz žije u našich viac menej takže keď príde pošta nevedia či prišla otcovi alebo jemu 🤣🤣🤣 naviac sám brat aj povie že neznáša to meno , že nemá nič originálne, svoje , že je skrátka číslo 5, rozmýšľa dokonca že by sa chcel dať premenovať a aj ja sama som povedala že keby som mala syna zvysoka im kašlem na to ale dám si po svojom . K tvojej situácii: keď chceš teda dodržať tradíciu v ich rodine , to je úplne v poriadku ale tak isto majú na to právo aj iný nielen ty. A keby si dala 2 mená? Prvé to vaše "tradičné" a druhé také čo by sa k tomu hodilo? To by si dodržala tradíciu ale mala iné meno ako by mali oni tak by sa rozlišovali 🤷

dada0902
25. sep 2021

Nemáš právo jej zakazovať alebo vyčítať aké chcú dat meno je to ich rozhodnutie môj muž u nich v rodine majú rovnaké mena tiež dali súrodenci a co nikto sa s nikým nerozhadal za to keby aj u nás chce niekto dat také meno ako sa volajú naše deti nech kľudne dajú koli takejto banalite sa rozhnevat je dosť s cesty
Kamoška ma chalana ma meno alexander a ja som vždy chcela chalanovi dat meno Alex tak sme aj dali nasrala sa nebavia sa a vies co mam to na háku lebo som si nedala kecať do toho ako sa budú volať moje deti prepáč za môj názor ak ta nahneval

moonlight1210
25. sep 2021

Inak toto mi pripomina jednu prihodu (teraz uz neviem, ci z pocutia, ci z nejakej diskusie), ked sa buduca pani XY vyzvedala, ci ma pravne paky na to, aby byvalu pani ex-XY donutila zmenit si po rozvode priezvisko.

Lebo zhodou okolnosti sa milenka i exmanzelka volali rovnako a buduca pani nezniesla pomyslenie, ze v rodine budu dve s rovnakym menom i priezviskom. Ze na to ma vylucne prednostne pravo iba ona.
Tiez ju to hnevalo preto, lebo jej muzova rodina davala najavo, ze pre nich ta prva bude vzdy ich nevesta (kedze ta druha prichadzala do rodiny ako dovod rozvodu) a ked hovorili o “Hanke”, mysleli vzdy prvu nevestu. Druhu volali “ta druha”.
(Nepríjemné. Ale nuz - dosledky).
Velmi bola vytocena, ked zistila, ze neexistuje pravny zaklad a musi to len mlcky strpiet. Alebo si nechat svoje rodne priezvisko, ak sa uz chce lisit.
(No jej zalezalo na muzovom priezvisku, aby bolo jasne, ze ona je teraz jeho jedina zena - ako sa vyjadrila).
A buduci manzel sa jej tiez nezastal. Ze riesi blbosti.
Velmi vtipne to bolo.

luccija
25. sep 2021

Prepustit meno?ty máš naňho patent?Daj meno aké chces a oni tiež.Tu už naozaj nemáš iné problémy?Tak ho daj inam do škôlky, keď Ti vadí, že by sa 2 deti volali rovnako.Ste ako malé deti🙂

karolinakr
25. sep 2021

Dajte Leonarda, ten na dedine možno nebude, je to pekne meno nezvyčajne, možte ho volať Leo a ked bude druhy chalan tak Richard, a vybavené

seahorse27
25. sep 2021

To je riadne vtipne, ako riesite mena deti, ktore este ani nie su na ceste 😃 Akoby ste mali 5 rokov 🤦‍♀️ Asi nemate ine starosti…ale vsak kto chce, problem si vzdy najde…

sasa1310
25. sep 2021

v živote nemusíš mať žiadneho syna.

komir63
25. sep 2021

Nie si ty trošku chorá?

sasa1310
25. sep 2021

@komir63 tak trošku dosť, by som povedala

mpg
25. sep 2021

Ja by som to vôbec neriešila, ešte ani neviete, či budete mať syna alebo dcéru, môžu byť aj dve rovnaké mená, to sa nedá nikomu zakázať, aby si nedal nejaké meno. Možno budú od seba aj o niekoľko rokov starší a nikomu to nebude vadiť.

zenazaba
25. sep 2021

Uprimne? Svagrina je krava.

sasesoe
25. sep 2021

Ahoj, nechapem, ze na jednej strane chces dat meno po muzovi, lebo pekna tradicia a bude super, ze sa budu volat rovnako, ale je problem, ak by sa rovnako mal volat bratranec, lebo si ich budu mylit. A s muzom si ich mylit nebudu? Napr posta ked pride? Al ked sa bude o niektorom z nich hovorit, tak bude "stary" a "mlady" a pod.
Ja som na toto bola strasne alergicka, kedze som sa volala po mamke i babke (aj jej dcere i sesternici) a ked som sa vydala, tak zas rovnako ako svokra 😀 a tiez muzova sesternica, kt uz asi ostane slobodna. Takze mojim detom som vyberala mena, kt nikto v rodine nema 😀 (aj ked pri tretom som uz zvazovala i po svokrovi, len napokon bolo dievca a vyber som do velkek miery ponechala na starsich surodencov, nech sa tesia z babatka).
Inac, tiez sme mali dlho pred svadbou naplanovane meno Jakub z urcitych dovodov, ale napokon sa najstarsia dcera narodila "na Annu" (den po Jakubovi) a to ak by bola chlapec, som nechcela, aby mala "naraz" narodeniny a meniny a hlavne potom, ked druhy mal byt chlapec s datumom narodenia o mesiac neskor, cize narodeniny zvacsa sa oslavuju spolu, najma so sirsou rodinou, doma jasne, ze zvlast, tak som mu nechcela spravit, ze mu spojim este i meniny s narodkami starsej sestry. Vyriesili sme to 2 menami. Druhe ma kazde dieta neoficialne, zapisane len pri krste, v rodnom liste nie, nech im nekomplikujeme zivot 😀

tom_i
25. sep 2021

Keď budete mať v rodine aj 5 rovnakých mien a čo? Mať tvoje starosti, tam nech sa ti narodí zdravé dieťa

krisbar
25. sep 2021

Kks toto riesenie paralelnych vesmirov...co ked vsetci nudete mat len dievcata 🤷‍♀️

gleep1
25. sep 2021

Ja som mala ma vysokej škole dve dievčatá s rovnakým menom aj priezviskom a stali sa z nich najlepšie kamarátky. Možno to spoločne meno posilní vzťah medzi nimi a budú si ako bratia.
Teda pokial ty nebudeš cely život pred svojim synom vravieť aké je to strašne ze majú rovnake meno a znicis mu radosť ktorú mohol mat. Naopak, môžeš pred ním vravieť ze je to skvele a posilňovať myšlienku ze sú “prepojení”

A možno ani jedna z vás nebude mat syna a ty sa rozhorcujes úplne zbytočne.

autor
25. sep 2021

Keď má niekto iný názor ako môj, tak ho nenazývam chorým a nedourážam ho, keď mi v živote nič nespravil, toľko k niektorým komentárom, hlavne k tým, ktoré nepridali nič k veci ale prišli sa len odbavovať. A nechcela som to sem písať, lebo je to súkromná a bolestivá vec, ale pokračovateľ rodu už bol raz na ceste, vedeli o tom a aj že sa tak bude volať a rešpektovali to, preto máme ešte hlbší vzťah k tomu menu a je to citlivá záležitosť.

zuzubb007
25. sep 2021

No absolutne by som sa nezaoberala kto ma ake meno, ked raz chcem take dat tak aj keby sestra mala s takym menom dieta tak dam, uz nezijeme v stredoveku

autor
25. sep 2021

A k riešeniu priezviska švagrinej a jej dieťaťa, nie je to v téme podstatné, ale maličká sa narodila pred svadbou a švagriná sa rozhodla jej dať priezvisko po sebe pre každý prípad, svadba bola neskôr a nechala si rodné meno nie z citových dôvodov, ale aby mala s dcérkou rovnaké priezvisko.

mamutka
25. sep 2021

Zbytočne riešiť že v dedine je jedna škôlka, jedna škola, bože, to by tam mohlo niekoho mýliť keby sa ti dvaja chlapci narodili v rovnakom roku! A to ani jedna nie ste tehotná 😅 vo vašej dedine vaši dvaja Petkovia nebudú nikoho trápiť, aj keď je to asi ťažké uveriť, že... Si predstav ze tu v BA sa v jednej triede naraz stretli chlapci s rovnakým menom aj priezviskom a nikto z toho nerobil scény. Svagrina ma pravo dat dieťaťu meno po dedkovi, každý má právo vybrať si meno pre dieta podľa seba. Ak mám pocit, že môjmu dieťaťu nejaké meno absolútne sadne, tak mi je jedno ci sa tak volá bratranec, sused, krstných pes, alebo panák z reklamy, bože....

lujza123
26. sep 2021

Vieš čo ja tomu celkom rozumiem. Tiež by som nebola nadšená z takej situácie, obzvlášť ak ste už o chlapčeka s takým menom prišli....

Len švagriná už je tehotná, ma to meno v podstate ma tiež akokeby morálny nárok, ved je to tradícia jej rodiny a keď jej to samej nieje hlúpe nijako tomu nezabránis... V tomto mate tu smolu že aj keby otehotnies tak už ste to vy kto akokeby opakuje a dá znovu to isté meno co už v rodine je....

Jedine ze by sa ešte muž so sestrou v dobrom porozprávali, aj tak si každa mama vymysli počas tehotenstva 500 mien pre dieťa tak je šanca ze to ešte zmení keď bude vidiet že to myslíte vážne...

iwesska
26. sep 2021

Myslum,ze by si sa mala zamerat na uplne ine dolezitejsie veci,ako riesit meno pre sieta,ktore je len v plane. Vobec ani syna mat nemusite,potom co,koho budes obvinovat,ze nemate pokracovatela rodu? Nezblazni sa z toho muz,ze synovec nesie jeho meno? 🤔