icon

Presťahujete sa s rodinou do zahraničia v roku 2025?

5. dec 2024

Ahojte, planujete sa niekto prestahovat s rodinou do zahranicia na buduci rok?
Ak ano, predavate nehnutelnost tu na Slovensku alebo si ju nechavate, keby ste sa chceli vratit?

autor
5. dec 2024

@lujza123 Presne toto je jeden z dovodov, preco chce manzel, aby sme predali nas dom a druhy kupili tam, lebo prist do krajiny a riesit najom, bankovy ucet, adresu je zacarovany kruh 😕

bambicka
5. dec 2024

uz ste zili v Irsku ked hovoris, ze Ti pocasie nevadi?

autor
5. dec 2024

@bambicka Nie, ale my nie sme milovnici horucav a sucheho pocasia, ake mame posledne roky doma

lapersefona
5. dec 2024

Určite nepredavaj nehnuteľnosť ale daj do podnájmu. Už viete do akej krajiny?

autor
5. dec 2024

@lapersefona Irsko 🙂

jana_eyre_2
5. dec 2024

My to len plánujeme, rozhliadame sa po školách pre deti, prácach vyberáme starostlivo a zisťujeme moznosti.. určite budeme nehnuteľnosť predávať a inú kupovať tam kam chceme ísť.. u nás to inak nepôjde, máme ešte hypotéku na dosť rokov, bude najjednoduchšie ju vyplatiť predajom a kúpit novú, lacnejšiu.. do podnájmu ísť nechceme, pretože sme 5ti, máme dvoch psov a to nie je také ľahké nájsť niečo vhodné.. som presvedčena, že keď sa odhodlame k tomu konecnemu kroku a všetko vyriesime, vracať sa už nebudeme...

mamina7070
5. dec 2024

urcite nepredavajte kym to tam nevyskusate aspon rok dva

pocasie skolstvo zdravotnictvo

autor
5. dec 2024

@jana_eyre_2 Uvazujete presne ako my 👍 A vy zvazujete ktoru krajinu?

jana_eyre_2
5. dec 2024

My len do čiech, obaja by sme nemali problém prestúpiť v zamestnaní do českých pobočiek, aspoň to tak zatiaľ vyzerá.. a tiež kvôli deťom, síce sa učia cudzie jazyky, bojím sa aby to v puberte čo práve prežívajú nemali priveľmi ťažké zapadnúť... Len sa snažím vypratavat dom aby sme nemali veľa veci, toto mňa limituje najviac, nenávidím sťahovanie 😅

autor
5. dec 2024

@jana_eyre_2 Praha? No toto je najlepsi sposob, ako sa pomaly pripravovat na stahovanie, triedit a nepotrebnych veci sa zbavovat 🙂

jana_eyre_2
5. dec 2024

Najprv sme chceli ísť do Prahy, ale keď sme tam boli tak sme zhodnotili že je to pre nás priveľké mesto, hoci tam aj mám pár známych čo by bolo fajn.. chceme ísť do Brna, tam to poznáme celkom dobre, ešte by sme chceli spoznať troška viac na jar, že poobzerať si miesta kde by sa najlepšie bývalo a tak... A vy kam do Írska? Je to inak moja vysnena krajina, od puberty snívam o Tom že sa tam pozriem, ale ja som sa tam nikdy nedostala, len manžel služobne..

mamina7070
5. dec 2024

@jana_eyre_2 Brno je super mne sa velmi paci a je dost slovenske, zije tam velmi vela Slovakov
ak mate moznost prejst do ceskych pobociek v praci tak by som nevahala

autor
5. dec 2024

@jana_eyre_2 Waterford

lusyyy36
5. dec 2024

Už ste tam boli niekedy? Pozerali ste nejaké domy? Viete aká tam je situacia s nehnutelnostami, zdravotnictvom, prácou?

kvoli
5. dec 2024

A máš istotu, že sa predá hneď? Vidím domy aj byty na predaj aj 11 mesiacov...

mamina7070
5. dec 2024

autorka a mate uz dohodnutu pracu ? aspon jeden z vas?

autor
5. dec 2024

@kvoli No toto je loteria...

lujza123
5. dec 2024

Autorka ja som túto ceremóniu (účet, poistenie, práca, bývanie) absolvovala celkom 3 x , v anglicku, irsku aj španielsku a veru všade to malo nejaký zásrhel (v každej krajine bolo obtiažnejšie niečo iné).
Prácu som mala všade hneď, to bol ten úplne najmenší problem a ten najväčší s normálnym byvanim . Všade sa to nejako dalo, len bola som mlada, bezdetna, kľudne som na začiatok mohla byvat v zdieľanom nájme s hocikým.
Teraz som v úplne inej situácii takže predaj a kúpa by bolo to najľahšie riešenie. A aj ked mám ten dom veľmi rada zas nelipnem na ňom, nikdy som to nebrala ze tu zostarnem, viem ze by som si zvykla sj inde

Navyše prenájom domu je niečo úplne ine než prenájom bytu, byvat v dome so záhradou vyžaduje viac starostlivosti toto nikdy nevieš pri nájomníkoch ako by k tomu pristupovali.

autor
5. dec 2024

@lusyyy36 Na vylete ano, zit sme tam nezili

lusyyy36
5. dec 2024

Na fb je skupina slovenské mamičky v Írsku, pokukaj tak aký je život v irsku. Alebo mi napíš správu. Síce tam nebývame ale sme tak niekoľkokrát v roku, muž tak pracuje tak trochu viem už ako to tam chodí. Inak mne osobne sa viac paci wexford ako waterford, aj keď to je menšie mesto

lujza123
5. dec 2024

@alenka58 zas ten rozdiel v cenách nieje až taký obrovský. Ked porovnas rovnako veľkú nehnuteľnosť v rovnako veľkom meste tak to Írsko ma nehnuteľnosti o tých 20% drahšie ako Slovensko (vo väčšine krajín eu nerátajú obývačku ako izbu, čiže 3 i slovenský byt je to iste ako 2 i v Irsku)
Ceny potravín a spotrebného tovaru sú nižšie než u nás, služby a energie o čosi drahšie

Podľa štatistík eurostatu ma Ír priemerný mesačný plat okolo 4000€ a Slovák 1400 🤷🏼‍♀️
Akokoľvek sa na to pozrieš sme proste chudáci, v pomere k platu je všetko na Slovensku drahšie, vratane nehnuteľnosti. Doma je doma, ale pre mladú rodinu je život jednoduchší inde. To je proste fakt

lusyyy36
5. dec 2024

@lujza123 no len v akom stave sú tie nehnuteľnosti a aká je ponuka (mala). Služby a energie oveľa drahšie. Potraviny cca rovnaké ako na sk. V irsku sa zo mzdy neplatí zdravotné poistenie - platíš si sama alebo platíš súkromné poistenie a doplacas u Dr. Potom sú ďalšie veci ako škôlka, družina...za ktoré sa platia mega sumy. O aute (poistke) ani nehovorim.

pragmaticka
5. dec 2024

Z rakúska do USA .dom si nechávame ,uvidíme či ho dáme do prenájmu alebo necháme prázdny

lujza123
5. dec 2024

@lusyyy36 neviem aké pomery sú tam teraz, nejdem sa hádať. Ja som tam žila 2 roky 2006-2007 a vtedy tam bol život ovela lacnejší ako na SK, proste za môj plat som si mohla dovoliť viac než doma a ešte mi aj ostalo. Jasne ze to nebola úplne zlatá baňa ako ked šiel niekto v 90 tkach do UK a zarobil si na dom, ale ten životný štandard bol lepší než na Slovensku
A to sme s frajerom neboli zarábať a škrečkovat, žili sme v rovnakom štandarde auto, nájom, výlety, sem tam von na koncert, pivo, veceru, kino, občas kaderníčka, . … Tak isto práca +- rovnaká, ziadna fabrika ani minimálka, možno aj preto to vnímam inak ze sme nemuseli obracať každe €

lusyyy36
5. dec 2024

@lujza123 tak môj muž zarobí takú sumu o akej sa tu pisalo a teda bez toho aby som tam aj ja robila by sme sa tam dobre nemali. Samozrejme na začiatok prenájom, čo je tak 1700e-2000e, k tomu pripočítať energie, poistku za auto platí 450e mesačne. Proste 1 výplata tam nestačí. Ja si to tam fakt neviem predstavit ale budem musieť.

katie253
5. dec 2024

@pragmaticka kam do USA sa chystáte? My tiež zvažujeme. ako mate poriešené víza? Idete cez zamestnávateľa, či?

lujza123
5. dec 2024

@lusyyy36 tak jasne ze z jedného platu sa blbo žije kdekoľvek v eu
Ináč s tým autom si sa asi trochu pomýlila, sorry nedalo mi to také sumy si naozaj nepamätám, tak som to hneď musela overiť na reddit ľudia vykvakaju všetko. Je to +- ročná suma, nie mesačná. Aj ked Írsko na dosť rozdiely v sumách podľa veku, pohlavia, auta, mesto/dedina ale 5500 ročne neplatí ani mlady chlapec co jazdí na masserati v Dubline. Ak mas írsky vodicak, írske auto a žiješ tam tie sumy niesu až tak závratne https://www.reddit.com/r/irishpersonalfinance/c...

Ono celkovo sa niektoré tie sumy môžu človeku zo slovenska zdať vysoké, ale ked si to dokopy všetko zrátaš co zarobíš mínus to co minieš na bežné veci potrebné k životu , ten pomer koľko % z platu potrebuješ na dôstojný život je proste niekde inde.
Netvrdím ze je ta životná úroveň mega vyššia, ale rozdiel tam určite je

lusyyy36
5. dec 2024

@lujza123 ta suma je mesačne. Toľko plati moj muž. Ma asi 6 ročný opel merivu. Predtým platil menej ale musel zmeniť adresu (v rámci dublinu) a mu to takto vyskocilo.

lusyyy36
5. dec 2024

@lujza123 rocne je taka suma možno na sk. Véd ja v AT platím 100e mesačne, po 8 rokoch. Predtým som platila 150 za mesiac

romino
5. dec 2024

@kvoli tak to bude aai velmi zle nastavena cena. To ako sused predava byt aj 2 roky. Lebo ako blazon dal cenu o 20tis vyssiu ako sa realne take preda.