icon

Priateľ húli a predstavil mi svojich kamarátov. Som šoknutá

iluziano3
17. júl 2020

Ahojte, chodila som na MK pre informacie a dnes zakladám tému, lebo aktualne mi to príde lacnejšie ako terapia. Kde zacat? Pochadzam z malej dediny na severe SR. Rodicia ma vzdy viedli k praci, studiu, vstepovali hodnoty a okrem ineho aj nazory na rozne "radosti". A teraz k veci. Vzdy som mala nazor, ze drogy su zla vec, ludia co ich beru su trosky bez buducnosti. Nasla som si v BA priatela, je o 9 rokov starsi. Vsetko bolo super az kym som nezistila,ze sice nepije vobec, ale zahuli si. Ma velmi dobrych priatelov, dvojicu, s ktorymi toto po veceroch riesi. V momente som sa s nim chcela rozist, ale urozpraval ma, ze nech im dam sancu. Tak sme sli k nim, na predstavenie. Cakala som naozaj trosky. Ludia, prisli sme k krasnemu domu, dve deti, pes, dokonala zahrada.ona velmi uspesna zena, on rovnako. Dobre vyzeraju, maju vsetko. Deti sikovne, zahradu si vytvorila sama, velmi kreativna osoba, inteligentna. Ja to nechapem, mam pocit, ze sa mi rutia nazory.ako je mozne ze takyto ludia hulia kazdy vecer v altanku,ako to ze ich to nijak neovplyvnuje, chcela som nimi pohrdat a nemozem,lebo su skveli. A ja netusim ako sa mam k tejto veci postavit.nie som ochotna skusat travu tiez, ked si zbalia mam chut sa zdvihnut a odist a potom zistim,ze sa vlastne velmi dobre zabavam na tom co rozpravaju. Rodicia by ma zabili keby vedia co tolerujem. Ja viem ze sa vam to zda ako banalny problem,ale mam pocit,ze sa hodnotovo rozpadavam. Je to naozaj normalne ako ziju? Som ja normalna? Mam s priatelom byt alebo nie? Ja uz nic neviem ☹ dakujem za rady a nazory.

nelca84
17. júl 2020

@iluziano3 ja osobne považujem alkohol za omnoho nebezpečnejší, často spôsobuje agresivitu, kdežto tráva naopak

iluziano3
autor
17. júl 2020

@laguna28 oni sa poznaju od vysokej skoly,takze predpokladam,ze odvtedy su v tom spolu

zooeynka
17. júl 2020

@iluziano3 ak ho milujes tak mu to budes tolerovat. Casom si zvyknes, ale srat ta to bude. Mam take 2 zname, muzov maju hulicov, obe maju po 2 deti. A uz su aj obe rozvedene...tiez im to vadilo, ticho tolerovali ale ani jeden s tym kvoli rodine neprestal...co ti poviem...uplne nahovno. Preto pisem, ze hulica nie.

sunny8
17. júl 2020

Pohrdat nemáš nikým ani "najväčšími" troskami pre spoločnosť ako ľudia narážajú na Rómov bezdomovcov iné menšiny alkoholikov fetakov a pod .. kto dokáže pohrdat ľuďmi je podľa mňa najväčšia troska. Tiež som bola učena že títo všetci sú menej že sú odpad a pod. Vzala som si Roma. Stroskotalo nám to to je pravda ale nie pre výrazné rozdiely v kultúrach. Obaja sme ako ľudia ako manželia zlyhali. Takisto som bola vedená k tomu že alkoholizmus je zlý a alkoholici sú zlí. Neznášam alkohol a mám k nemu veľmi negatívny vzťah vypila som si raz v živote za čo sa hanbím ako pes. Viac by som to do úst nedala ani len v rámci slušnosti ako prípitok. Toto ma doma naučili a pritom v rodine máme 2 alkoholikov. Neotocila som sa im chrbtom sú to mne veľmi blízki ľudia a aj keď je život s nimi kríž tak sa im snažím pomôcť a nejak nenápadne dostať na liečenie. Je to o držku stojí ma to veľa síl aj napriek tomu že jeden z nich mi v detstve zničil sebavedomie a naublizoval mi nedokážem sa mu otočiť chrbtom. Ďalšia veľmi blízka osoba ulieta na lsd. Tiež mi to nie je jedno je to veľmi šikovná osôbka aj veľmi obľúbená medzi ľuďmi vo väčšine pravý opak ako ja. Ale tiež ňou nemôžem pohrdat že robí to a to. Aj keď s tým tiež nesúhlasím. Myslím si že sa to v budúcnosti prejaví. Aj alkoholici môžu mať krásny dom a navonok všetko krásne. Aj tí čo beru drogy. Ale skôr či neskôr sa to ukáže. My navonok vidíme len to pozlátko. V skutočnosti môžu mať x problémov ktoré by si mať nechcela. Nemusíš nimi pohrdat ani ich nazývať troskami ale keď je v tvojej sile nejak im pomôcť a keď to v tvojej sile nie je tak bokovat od nich lebo nevies do čoho ťa vtiahnu. Inak dosť oceňujem tvoju odvahu že si si našla priateľa ktorý berie drogy zváž sama či s týmto človekom aj keď je navonok v pohode aj jeho partia chces mať detičky. Aby si nebola jedna z tých ktoré tu píšu že nemajú kam s dieťatkom ísť že majú kopec dlhov alebo sú týrané.

hipuska
17. júl 2020

A ako.maju strare deti? Akože ...keď deti zaspia...rodič neprestáva byť rodičom, keď deti nevidí. A keby sa niečo stalo? Napr.treba riešiť pohotovosť? Každy večer hulia? Tak možno sú v produktívnom veku, plný elánu... No ja by som partnera takto nechcela

777januska777
17. júl 2020

@iluziano3 každá závislosť je zlá. Tak ako alkohol každý večer nie je v poriadku, tak mariška každý večer tiež nie je v poriadku. Avšak aj káva každý deň tiež nie je v poriadku (a to kávu pijem každý deň), lebo všetko čo je závislosť nie je dobré. Tu sa potom treba zamerať nato či to vo vzťahu môže robiť problémy a ako to škodí človeku samotnému. Alkohol a aj mariška zabíjajú mozgové bunky a ich pravidelná konzumácia nie je v poriadku (a to si dám aj občasne alkohol a aj marišku som si občasne dávala). Káva napríklad škodí srdcu a pravidelná veľká konzumácia kávy nie je pre srdce dobrá. Cena kávy je v tomto prípade lepšia ako cena vína alebo nebodaj marisky. A tak môžeme pokračovať. Občasná konzumácia pri ničom nevadí, ale závislosť je veľmi zlá.

lauriema
17. júl 2020

@iluziano3 Ahoj napíšem ti teda moju vlastnú skúsenosť, spoznala som muža priemerne úspešného studovany, na vtedajšiu dobu zarábal pekne. Začali sme si spolu. Kúpil byt. Požiadal ma o ruku. Zrazu som zistila ze stravu ťahám len ja, že za byt platím ja, že ma potrhane tepláky ale keď mu ja nekúpim nové on si nekúpi. Ze ma exekútora pretože neplatí pôžičku. Ze nemá nič nasetrene. Ze huli trávu. Zrazu keď som prestala financovať nás spoločný život začal kričať, potom ma udrel, odišla som. Chalan sa lieči na schizu. Fajčil každý deň. Ja som si dala pár krát s kamarátom a skončila som na urgentnom, nekontrolovateľne mi bilo srdce.

zooeynka
17. júl 2020

@hipuska aj zhuleni ludia vedia soferovat, a veru aj soferuju. Poznam takych. To ze niekto zakuri neznamena ze bezvladne lezi v agonii na zemi. Kamarat si zahulil vzdy ked mali ist na navstevu k svokrovcom - aby to lahsie zvladal. A ano, soferoval a vozil zenu a deti v takom miernom rausi. Cize aj na pripadnu pohotovost vie zhuleny clovek odviezt dieta ak je treba.

777januska777
17. júl 2020

@zooeynka veď aj keď má človek vypite vie šoférovať a na niekom to ani není vidieť, že má vypité. Tak teraz alkohol za volantom je fajn? 🤔 Mariška aj alkohol za volantom otupuju zmysly, tak ten týpek ak šoféroval aj s deťmi a manželkou je teda veľmi nezodpovedný a veľmi blbý.

iluziano3
autor
17. júl 2020

No ved toto vsetko su otazky s ktorymi sa potykam. Od vysokej skoly ubehlo 11 rokov, cize 11 rokov si idu svoje. Deti maju 8 a 5. Vraj ked bola tehotna a dojcila nefajcili, neviem ale tak deti maju normalne,takze asi to je pravda. Rozdiel co som videla, ked su triezvy a ked si nahuleni je v tom,ze si taki no recnejsi a riesia sa temy povedzme ze abstraktnejsie,napriklad sa zaseknu pri tom ze lezie mravec po stolicke a oni sa dokazu o tom 20 minut bavit. Ja som chcela pocut ze ci je takyto zivot normalny, lebo obcas sa citim ako dedinsky debil. Ci toto co citim je sposobene len tym,ze som sa s tym nikde nestretla alebo je to ozaj problem. Ona mi povedala, ze mojho priatela pozna 13 rokov a ze za ten cas sa nezmenil. Ona to hovorila ako jeho plus. Ze je nazorovo konzistentny a vzdy sam sebou. Je teda pravda,ze sa s nim musim porozpravat. Asi to pre mna nevyzera dobre ☹

zooeynka
17. júl 2020

@777januska777 mne to netreba prizvukovat. Len tu odznelo, ze co ak by deti potrebovali napr.na pohotovost v noci a rodicia si vecer zahulili. Ludia si huliacich ludi prestavuju ako prihluplo sa usmievajucich dementov co nevedia reagovat, nieco urobit...a by sa divili kolki napr.v parlamente"pracuju"zhuleni

777januska777
17. júl 2020

@iluziano3 kamarát fajčil tiež roky a teda rozhovor s nim je väčšinou o ničom a o nesmrteľnosti chrusta, o totalnych blbostiach. A dosť sa na ňom po čase prejavovala ako keby taká schizofrenia. To je tak ako na pravidelnom konzumentovi alkoholu. Jednoducho ich mozog je taký no zvláštny.

janage
17. júl 2020

@iluziano3 a Ti mozem ukazat pripad, ked mlady si takto privodil, spustil psychiatricku poruchu. Nikto ani len netusil, ze je tam nejaka predispozicia a zjavne bola (vyjadrenie psychiatra) a vobec sa nemusela prejavit keby nie marisky. No ma invalidny dochodok nevelky, nedokaze pracovat, fungovat sam. Keby nie rodicov skonci pod mostom. A nemal ani 30.
Zober partnera na Prednu horu co povie na tych zavislych co sa tam liecia. Nech da on sancu Tvojmu pohladu.
A nie ani kazdodenne pitie alkoholu neschvalujem.

zooeynka
17. júl 2020

@iluziano3 len ty vies ci ho milujes natolko aby si to tolerovala. Chces mat deti? Ake kvalitne spermie moze mat muz co min.11 rokov huli? (Mozno velmi kvalitne, ale pochybujem..., asi by som chcela aby mi deti urobil radsej nehulic;))

lucyluv
Autor odpoveď zmazal
eliska13
17. júl 2020

@iluziano3 teraz Ti to príde možno fascinujúce, že sa dokážu rozprávať o mravcoch, ale si predstav, že máš s ním dieťa a ty uspavas a on si resetuje hlavu a smeje sa a je v povznesenej nálade.podla mňa si ich všetkých idealizujes"povedali, že partner sa nezmenil je názorovo konzistentný"

janage
17. júl 2020

A to je lekar s praxou.

lucilaines
17. júl 2020

Necitala som komenty, ale poviem ti vlastnu skusenost. Zila som niekolko rokov v Kanade, vo veku, ked som bola mlada, slobodna, studentka. Tam ako aj v mnohuch inych krajinach je marihuana absolutne bezna a povazovana za bezpecnejsiu ako alkohol. Je tolerovana az tak, ze nam ucitel na hodine bez problemov rozpraval, ako si vecer predtym zapalil. Asi tak ako keby u nas povie, ze si dal jedno pivo. Tak isto je lahko dostupna. Samozrejme, kedze som bola v takom zivotnom obdobi, zila som na dome s dalsimi x studentami, tak aj ja som tomu “podlahla” a zacala som hulit denne. Nestalo sa mi nic, absolutne ma to nepriviedlo k nejakej dalsiej zavoslosti, ani som nemala absolutne ziadnu chut skusat dalsie drogy, minat na to vaetky peniaze alebo podobne, ak som par dni nemala, nic sa nestalo. Ale pravda je taka, ze po par mesiacoch som to naozaj citila na sebe, naozaj som pomalsie myslela, citila som sa choro, zacinali mi depresie. Ked som si to uvedomila, nemala som problem zo dna na den proste prestat. Poznala som tam kopec ludi, ktory hulili pravidelne. Boli medzi nimi uznavani uspesni ludia, ucitelia, podnikatelia, ale aj ludia, ktori na zaklade toho realne skoncili s uzkostami, depresiami, nespavostou a dalsimi psychickymi problemami. Co tym chcem povedat je, ze ak chalana lubis, urcite by som sa s nim kvoli tomuto nerozchadzala. Ale urcite sa s nim o tom otvorene rozpravaj, bud v strehu, davaj pozor a skus sa s nim aspon dohodnut, nech to urcite nefajci denne. Ak to dokaze limitovat na nejake obcasne rekreacne pouzivanie, tak by som to neriesila.

iluziano3
autor
17. júl 2020

Ja som raz nacala tuto temu s nim. Lenze argumentacne nemam sancu. On povedal,ze to nie je kazdy den. Ze chodi do prace, ma byt, plati ucty. Mne sa venuje, dokazeme sa skvele rozpravat. Ja naozaj vo vztahu okrem tohto nemam problem. Len ma desi, ze raz to zistia moji rodicia a odpisu ho. Ze na mna to dolahne, ked uz ten zivot bude zlozitejsi. Mam 26 rokov a nikdy som taketo veci neriesila. Ale lubim ho velmi. Ja viem ze ked mi to teraz vadi,ze casom to bude horsie,ale zas rozist sa s nim dnes, aj ta myslienka boli. Gulas mam v svojich nazoroch. Ja vam dakujem za nazory z kazdeho uhla. Je to naozaj subjektivne v kazdom smere.

ziarifka
17. júl 2020

Mám na trávu rovnaký názor ako ty. Ale keď sme v Prahe chodili s manželom na predmanželské náuky, tak ma straší kresťanský manželský pár uisťoval, že marihuana je úplne v poriadku, že sa nemám čoho báť, že ich susedka si to pestuje na záhradke pre zdravotné účely. Názor som nezmenila, manžel od nášho zoznámenia fajčil raz a naposledy. Píšem to tu len ako skúsenosť, že existujú dobrý ľudia, ktorý trávu schvaľujú.

janetinka27
17. júl 2020

@iluziano3 vadilo by mi to urcite. hanbila by som sa za to pred rodinou a mala by som aj obavy. pri kazdom huleni by som trpla a mala by som stres. aj tu marihuanu musi niekde zhanat vlastne nelegalne. vadilo by mi vysedavat u tych znamych, aj sa cudujem, ze manzelsky par ma chut vysedavat so slobodnym muzom po veceroch, hulit a rozoberat prazdne temy. ty si sa tam citila ako sedliacka, ale preto, ze si ina. tie ich reci vlastne nie su potrebne, je to zabijanie casu, akoze mozno mravca alebo nieco ine rozoberu do hlbky a pride tam dolezite nove poznanie, ale myslim si, ze mravce uz boli dost pozorovane a skumane a tieto info sa daju najst na nete. mne by vadila akakolvek zavislost, aj fajcenie, aj alkohol. ja nepijem ziadny alkohol a ani nefajcim a ani nechcem travit vecery spokojne odfukujuc nejaky dym a meditovat nad zbytocnostami. je to podla mna strata casu a ten oddych, co pride vecer, by mal byt venovany manzelom vzajomne v laske, nie v opojeni nejakou latkou.

ckocka
17. júl 2020

@janetinka27 Ja by som tak rada videla tie večery manželov vo vzájomnej láske. To musí byť lepšie ako telka.

marygk
17. júl 2020

Ahoj, ak majú priatelia tak dobrý život, pred čím potrebujú vypínať? Pred tým dobrým a usporiadaným životom? Bije sa to v tebe, lebo ti natom celom niečo nesedí. Schvaľujem marihuanu ako liek, keď je to ako menšie zlo predpisovane pacientom s chronickými bolesťami....Možno je to menej škodlivé ako hrste liekov. A dúfam že raz to bude prepisovane aj u nás. Ale ako denné vypnutie pred realitou to určite neuznávam. A myslím si že to nemôže viesť k ničomu dobrému. Nebola by som s takým človekom. Si normálna, máš dobrý základ z domu a máš na partnera ktorý nepotrebuje utekať pred realitou a vypínať si mozog.

larac85
17. júl 2020

@iluziano3 Skús si predstaviť, že máš 26 ročnú dcéru. Chcela by si aby taký človek ako je tvoj priateľ s ňou žil?

janetinka27
17. júl 2020

@ckocka na veceroch travenych manzelmi vo vzajomnej laske nevidim nic, co tento svet este nevidel.

iluziano3
autor
17. júl 2020

@larac85 nechcem, ale uz viem aj to ze to nie je take ciernobiele. Skusim sa s nim porozpravat a uvidim. Miestami mam pocit,ze bez tychto otazok by sa mi zilo lahsie

ckocka
17. júl 2020

@janetinka27 No videla som, v ženských románoch. V realite si to neviem predstaviť, ale možno mám chabú fantáziu.

iluziano3
autor
17. júl 2020

@marygk presne! Toto je to, ze su fajn,zabavni ludia,ale nieco tam musi byt. Bud uz ozaj zvyk alebo si nieco kompenzuju. Ja sa napriklad bojim aj toho, ze tam sedim a dojde razia. Akoze dobre mozno som paranoidna,ale mam tu myslienku v hlave.

dagmara17
17. júl 2020

Je to každého osobná vec, ja toto neriešim. Každý má niečo, niekto pije po večeroch, niekto si zapáli pokiaľ to nejako nezasahuje do môjho života nejakým negatívnym spôsobom tak to neriešim 🙂