icon

Priateľ nechápe, že mi je zima

5. nov 2022

Ahojte, možno trošku divná otázka ja viem ale celé je mi to také trápne. Nedokážem partnerovi vysvetliť, že teplota, ktorú ma v dome je pre mňa málo.

Mám partnera, no ešte spolu nežijeme (sme spolu cca pol roka) no trávim víkendy u neho. Obaja sme normálne pracujúci. On žije v dome po rodičoch, ja v byte na ktorý platím hypo. Neviem mu ale vysvetliť, že v jeho dome je mi proste zima. Je to dom, ktorý je studený s tým, že má normálne vlastnú kotolňu + krb v obývačke. Problém je, že partner kúri teraz iba v krbe. Nie je to tým, že by teraz "šetril" ale on je proste tak zvyknutý. Mne to ale extrémne vadí, pretože všade okrem tej jednej miestnosti je (bez srandy) 17 stupňov + v kúpelniach nonstop otvorené okná.
Môj problém je, že partner sa "sťažuje", že u neho nechcem byť alebo mám problém s ním u neho v dome spať. Je mi to trápne ale nie je to ničím iným len tým, že mne je tam proste zima. Pre mňa (nepreháňam) 15 stupňov v kúpeľni nie je dosť na sprchovanie sa alebo normálne fungovanie.
Skúšala som sa viac obliecť ale je mi fakt nepríjemné sedieť v deke a svetri nonstop. Keď som mu to povedala, tak sa len začal smiať, že ako mi môže byť zima.
Som prosím vás divná ja alebo je toto normálne mať takúto teplotu doma?

marsmykkok
5. nov 2022

Sama bývam v staršom dome. Nechodím v zime v krátkom tričku, ale ani nemám na sebe 10 vrstiev-znesiem len jednu vrstvu na sebe, mám mikinu a pod ňou nič a dole legíny a ponožky. A u mňa ako sa cítim závisí aj od počasia von, Napríklad teraz ked bolo babie leto a vyhriala som sa na slniečku von mi bolo teplo dnu aj pri 18 stupňoch a nekúrila som. Včera bolo sychravejšie a aj pri 21 stupňoch dnu mi bola zima. V kúpeľni mám rebrinový radiátor, zapínam vždy nejakých 4-5 hodín pred sprchou alebo kúpaním. V kúpeľni a na wc teplo potrebujem. To aj na neskorú jar ked mi je teplo a je von 25 stupňov a idem si dať sprchu, tak zatváram malé okno, nech nefúka na mňa.
A k tvojmu problému, ste spolu krátko, ak ti nevie vyhovieť teraz aspoň tak že do kúpeľne dá nejaký ohrievač za 15 eur a zakúri v kotli (aj ked ak tam má takú zimu, tak múry budú studené a úplne ideálnu teplotu pre teba nedosiahne) tak čo bude neskôr ak budete spolu žiť? Bude sa s tebou vadiť alebo aj horšie ak si dovolíš viac zapínať kúrenie? Nie je on bud totálny držgroš alebo totálny sebec? Prípadne oboje?

drakaria
5. nov 2022

Súcitím s tebou a nie je to v poriadku...si predstav že spolu budete bývať to ako budete fungovať ? Je to veľmi veľmi málo stupňov

lucia851
5. nov 2022

By som asi zmrzla mi kurime na 22

zuzka102
5. nov 2022

Zamrzla by som.. My kurime pomenej, ale tak tých 22-23 stupňov mame.

evica17
5. nov 2022

@marca12 vidíš a my nastavujeme podľa toho komu je horúco, že proste ľahšie sa dotyčnému čo je zima oblečie ako tomu čo je mu teplo povyzlieka,keď už napr rodičia kúrili a mne bolo teplo a už len tielko a kraťasy a čo si vyzlečies. Potom sa zbytočne vetralo. Cez deň máme niekde aj 16-17,teraz ešte veľ vetranie, a večer tak 19 -20.

jana_eyre_2
5. nov 2022

Ja som vyrastala v prekurenom byte, iné byty z každej strany, tam bolo vždy na tielko, aj môj prvý vlastný byt bol taký teplý, navyše na slnečnej strane. potom sme postavili dom a snažili sme sa naučiť sa na zimsie.. máme doma 21-22stupnov, mne býva zima aj tak, ale teda viac sa obliekam.. mojím deckam zima vôbec nie je, majú tak odmala, tak sú zvyknuté.. ale teda mať 17st to by som úprimne zamrzla a keď čítam 15 v kúpeľni? To by ma do takej kúpeľne nikto nedostal.. chápem že otužovanie je teraz moderné, ale zase mať v kúpeľni 15st je dosť drastické.. 😳 veď aj cez leto bežný človek čaká aspoň na 22st aby sa okúpal v jazere..

Poznám aj ženu, ktorá vedie otuzovacie kurzy, tá sa kúpe naozaj kdekoľvek celý rok, ale sama raz vravela že doma má 20st.. vôbec sa nečudujem že tam nechceš byť... No poradiť neviem, avšak ak nie je ochotný urobiť pre teba to, že ti bude komfortnejsie tak to asi nebude moc muž do života...

sashenka222
5. nov 2022

👇

oliviabb
5. nov 2022

Nie si divna. Tiez mam rada teplo, kedze mne je stale zima, priatelovi je horuco, tiez to nechape, ale toleruje

zmrzlinka2021
5. nov 2022

My zatiaľ nekurime, aj teraz sú okná dokorán. Snažíme sa vyhýbať prílišnému teplú, aby sme neboli zbytočne chori

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
marca12
5. nov 2022

@evica17 tak,ale to uz je extrem kurit na trenkovu teplotu.

evica17
5. nov 2022

@marca12 práveže ja som horkrvna, 20 je pre mňa na kraťasy a tielko, viac doma ani nemáme,lebo ak máme,idem sa upotit. A aj v tých 17 stupňoch mi stačí len mikina ak tak a kraťasy .

kubkovamama
5. nov 2022

My sme boli na tom takisto,u mňa v byte 22,unho v dome 17.Zvykla som si,kurime iba v krbe.Podlahove som zapla iba keď sa nám narodilo mimino.🤷Je to iba zvyk a žiadnu drámu z toho netreba robiť.Predtym ako sa pôjdeš sprchnuť,zavri okno,otvor dvere nech tam ide trochu tepla.Nezijete ešte spolu,potom sa isto spraví kompromis.Chlapi sú otuzilejsi, väčšinou aspoň.Moj chodí ešte teraz po dvore v krátkom tričku,von iba v mikine.Ja by som umrela.

elementissa
5. nov 2022

@jana_eyre_2 len k tomu jazeru - keď sa ideš kúpať do jazera, tak v prípade, že je vonku 20 stupňov, otvorená vodná plocha má tak 15, niekedy aj menej. Keď sa ideš sprchovať v kúpeľni, pustis si 36 (a viac) stupňovú vodu. Do termálneho prameňa sa ideš kedy kúpať? Keď je vonku 30 stupňov a voda má 40-50 stupňov, alebo počas zimy, kľudne aj počas mrazu? Navyše kúpeľňa býva malá miestnosť, minimálne v našich panelákoch sú to najmenšie miestnosti, ale v rodinných domoch tiež nebývajú kúpeľne 30m2 veľké. Každopádne ide o to, že para z horúcej vody kúpeľňu vyhreje ako nič. Slováci bežne kúria na 24 a viac stupňov (už som tu čítala aj 27 a mám kolegyňu, čo celoročne kúri na 30) tak nech mi nikto nehovorí, že sa kúpu v 15stupnovej vode... Ja mám rada chladný vzduch, ale termostat na sprche si točím ďaleko za 38 stupňov, rovnako ako milujem ísť na termálne kúpalisko von uprostred zimy, kľudne počas mrazu. Ak by si bola v 15 stupňovej kúpeľni a púšťala na seba studenú, 16 stupňovú vodu, určite by ti bola zima. Keď na seba pustis takmer 40 stupňovú vodu, nehrozí, aby ti bola zima, práve naopak, máš termálny wellness. Keď si vykuris kúpeľňu na 25-26 stupňov a pustis na seba 40 stupňovú vodu, tak to už je na infarkt z prehriatia 😆

elementissa
5. nov 2022

@evica17 aj my tak máme, v kancli mávame okolo 22 v zime, to je pre mňa na letné šaty a holé nohy, vždy si musím v zime okno otvárať, aby som tam v pletenych šatách vydržala. Doma 18 stupňov a tiež chodíme v krátkych rukávoch. Je to o zvyku a o tom, kto akú teplotu považuje za prijateľnú. Krpec chodí do škôlky, mávajú 22 stupňov (je to v rovnakeej budove ako naše kancelárie, a teda teplota je nastavená centrálne pre celú budovu rovnako). Či leto, či zima, celoročne je v kraťasoch a krátkom tričku a beriem ho spoteneho ako myš s mokrou hlavou a mokrým chrbtom, čo ho vždy musím sušiť pred tým, než vyjdeme von. Všetky ostatné deti tam sú už od druhej polky augusta v dlhých teplákoch, tričkách s dlhými rukávmi od októbra už aj v mikinach. Všetky okrem môjho, ktorého vyzdvihem akoby zo sauny vyšiel, lebo od malička vyrastá v byte, kde je stále okolo 18-19 stupňov a chodí v takej teplote v krátkom rukáve. Za prvý rok škôlky vymeskal 20 pracovnych dní z celého roka, z toho iba 9 bolo kvôli chorobe, ktorá vyžadovala liečbu. Zatiaľ chodí aj do škôlky tak, že krátke tričko a na tom hunata mikinka, vo štvrtok ráno bolo 11 stupňov. A má teplé ruky a pod mikinkou celý horúci. A spolužiaci už v zimných overaloch so salmi a capicami, akoby boli vonku 3 metre snehu. Niektorí už aj snehule nahodili. Toto je jedna z vecí, ktorá ma na Bratislave v živote neprestane udivovať - vonku je 20 stupňov, ja sedím v buse v krátkom tričku a všetci pasažieri okolo mňa majú flausaky a paperky. Vonku je 10 stupňov, ja mám na krátkom tričku balonak a všetci okolo mňa majú hrubé zimné kabáty. Je -3, konečne vytiahnem flausak zo skrine a polovica ľudí, ktorých zvyčajne stretávam po ceste ostala na HO, lebo "hrozná zima prišla" a druhá vyzerá ako na výlete do Švajčiarskych Álp na lyžovačke. A keď nastúpim do toho autobusu, tak tam 25 stupňov, rýchlo vyzliekam všetky vrstvy a pot mi steká cicerkom a ostatní pasažieri spokojne zabaleni vo svojich lyžiarskych bundách od kanadských firiem, ktoré by prežili aj útok ľadového medveďa a potápanie v Antarktíde a vždy pri tom rozmýšľam, kde sa stala chyba, že všetci homo sapiens z Bratislavy sa evolvli na toleranciu bežnej teploty v Dubaji a prečo práve ja som sa musela zaseknúť v evolúcii termoregulacie niekde na sklonku doby ľadovej, že mi najlepšie vyhovuje studená jaskyňa a chlpatá deka 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

janickacrazy
5. nov 2022

@elementissa sa presťahuj do Tatier alebo na Oravu a problém vyriešený 😂

elementissa
5. nov 2022

@janickacrazy žila som v detstve na Kysuciach a už aj tam prišlo fest globálne otepľovanie... Už to nie je čo to bývalo. V zime je tam už teplo a v teple neznesitelne. Ako všade. My máme plány nad oveľa vzdialenejšim severom 🙂

bluka2
5. nov 2022

Tiež som v dome a máme momentálne 17 stupňov. Sprcha bez problémov, dávam si teraz po teplej aj úplne studenu vodu. To tak rozprúdi krv, že potom aj vyzlečena v tých 17 stupňoch môžem chodiť a nie je mi zima. Ale každý sme iný. Teraz aj v kancelárii obmedzili na max. 19 stupňov, takže už ani neviem, ako je byť v nejakých teplotách nad 20 stupňov 😄

zobaka
5. nov 2022

my zeny sme zimomravejsie, ja nemozem spat, ked je zima v spalni, budim sa na to, ze sa trasiem a je mi neprijemne, teraz v ramci setrenia sme chceli vydrzat nekurit do decembra, ale ja sa tak klepem, ze som proste musela zakurit, aspon 20 stupnov potrebujem mat v byte. Vysvetli mu, ze my zeny potrebujeme teplo, nemame tolko hemoglobinu a zeleza ako chlapi. Krb dokaze pekne vyhriat a okna pozatvaraj, nechapem naco ma pootvarane okna

nwnw
6. nov 2022

1. Je to eskimák,tiež mám takého
2. Je netolerantný. Ked nie je ochotny urbit jednoduchy ustupok, tak do buducna nie je o com...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marcellka32
6. nov 2022

Mne vyhovuje 22, pri 21 je v dome zima...
1. Tvoj muž na tebe šetrí, čo by som neprekusla
2. Ženy majú tenšiu kožu ako muži, ženy potrebujú viac tepla
3. Nekurenim vznikajú plesne
4. Ohrievač ti pomôže, ak ti to partner ale dovolí, keďže píšeš, že kúri len v krbe

katka700
6. nov 2022

Čítam tvoj príspevok a čo ma zarazilo je absolútny nedostatok empatie zo strany priateľa v štýle "Mne nie je zima tak prečo by mala byť zima tebe?" Na Vianoce si od neho vypýtaj 10 párov kašmírovych ponožiek, 3 kašmírove svetre so 4-tym upletom, 2 sady dlhého spodného prádla z angory a kabát z alpaky do - 40 aby ti u neho nebolo zima 🤣🤣🤣

kristiii
6. nov 2022

Ako vidíš, pre niekoho sú také teploty normálne, iné by pomrzli. Ja patrím do druhej skupiny a nikdy som si na nižšiu teplotu v dome u ex nezvykla, furt som behala a pridávala na kúrení, on zas uberal 🤣. Niekto písal, že sú to malichernosti, ale v podľa mňa je to dosť veľký problém. A nielen v zime, ale aj naopak v lete. Jeden bývalý bol tiež taký, že okno rozčapené do korán a prievan, v aute klíma na 18 stupňov, keď bolo vonku 35, on spokojný a ja po prvom dlhšom výlete s chytenymi močákmi a antibiotikami. Ale on sa potom troška uvedomil, len zas nastalo to, že on bol stále spotený jak 🐭. Ako nerozišli sme sa kvôli tomu, ale čo sa týka hlavne spánku a vozenia sa v aute sa mi veľmi uľavilo 😁 Mňa ale na tvojom priateľovi viac ako nízka teplota doma, na ktorú je očividne proste zvyknutý, zaráža, že sa ti smeje, lebo ťa nechápe. Empatie asi veľa nepobral. Daj mu prečítať túto diskusiu, možno mu dôjde, že nie každý mal studený odchov, aj keď na ňom nie je nič zlé, ale len pre tých, ktorí sú naň zvyknutí.

andy156
6. nov 2022

Asi by bolo najlepšie ešte raz sa sním otom porozprávať s vážnosťou aj mne by bola zima. Asi by som v prvom rade kúpila malý elektrický ohrievač do kúpeľne a pred kúpaním si tam zatvorila okno a zakúpila. Tiež mám podobnú skúsenosť keď ideme k svokre tiež mi tam býva zima veľký dom a to sa vždy snaží kúriť keď vie že prídeme. V zimných mesiacoch si tiež púšťam elektrický radiátor lebo by som zadržala. Jej by tiež nebola zima keby bolo 15 stupňov ako tvojmu... Každý sme iný

nila31
6. nov 2022

Nie, divná nie si, on je tak zvyknutý a ty zas inak. Okrem toho zeny su citlivejsie, je im vacsinou viac zima. Môj tiež vydrží viac zimšie prostredie..ale máme doma momentálne okolo 21 lebo mne je proste zima, a to mam tri vrstvy hore a este pancuchy🙈 je to všetko o tom sa dohodnúť nejak...dôkazom toho že mám inú termoreguláciu bolo keď sme šli do sauny..za chvíľu z neho tieklo a ja som bola suchá ešte hodnú chvíľu, proste som sa hneď nespotila 😅

lujza123
6. nov 2022

Tiež mame v dome menej, okolo tých 20, v spálni otvorené okno celoročne, kúri sa len v krbe. Ale v kúpeľni teda zapinam v zime podlahovku aj radiator, tam mam rada teplo, aj koli uterákom aby vyschli.

Tie staré domy nikdy nevykuris, aj keď bude prikladať do krbu co to dá proste pocitovo to bude iné než v paneláku. Ono je to o zvyku a o kompromisoch.
On môže v tom krbe kúriť trochu viac keď ti je zima, do kúpeľne doniesť ohrievač (fakt pomôže keď si zavrie okienko a pustíš kúrenie pol hodinku pred tým)
Ty si k nemu dones teplé pyžamo, riadne ponožky, sveter, papuče...

elam1234
6. nov 2022

Nie si divná 😄 moja mama je taká a otec ma zase rád chlad, môj priateľ mal rád teplo a bolo mu zima pri 21 stupňoch a ja mám rada chlad 😄

bettie
6. nov 2022

@autor ked je on u teba, predpokladam, ze mas teplotu, ktora ti vyhovuje, jemu je vtedy teplo a stazuje sa?