icon

Priateľ nechce investovať do vlastného bývania

miticka117
13. feb 2017

Ahojte žienky.
Riešim momentálne istú dilemu a potrebovala by som názor aj niekoho nezainteresovaného.
Zdedila som trojizbový byt po prababke, ktorý bude ale zatiaľ napísaný na môjho otca, v prípade, že by sa čokoľvek stalo (ja som ešte stále študent atď) s tým, že ten byt by som si ja s priateľom mohla pekne prerobiť podľa svojho a doniesť si v júni z pôrodnice nášho drobca tam a nie do podnájmu, v ktorom teraz žijeme.
Čo sa týka financií, tam problém nie je, priateľovi pri jeho prijme by stačilo, aby si zobral spotrebák na prerábku (a aj to by moji rodičia tiež prispeli).
Ja si myslím, že by to bola naozaj obrovská výhoda, koľko ľudí musí bývať v podnájme a my keď máme takúto možnosť, tak ju priateľ nechce využiť a radšej bude bývať v nie lacnom podnájme, než by investoval do vlastného. Moji rodičia ho nemajú moc v láske, ale aj napriek tomu nebroja proti tomu no on sa začal najprv vyhovárať, že ho nemajú radi a čo keď by ho odtiaľ vyhodili. Čo absolútne neprichádza do úvahy, lebo keby nechceli, tak mi túto možnosť ani nenavhrnú. Potom zase začal, že ten byt nie je napísaný ani na mňa. Čomu tiež nerozumiem, pretože rodičia by nás z toho bytu nevyhodili a tým, že jemu nedôverujú, tak to spravilo tak, že to bude na otca, ja na tom nevidím nič zlé. A nakoniec utrúsil, že len chlap bez gúľ by išiel bývať do bytu ženy, že on chce niečo vlastné.
Ja osobne si myslím, že to nie je celkom čisté, takéto primitívne výhovorky a že jemu by sa zrejme nepáčilo aj to, keby ma nemal vo svojej moci, tak ako v tomto podnájme, ktorý platí ako zarábajúci on. Vždy, keď sa povadíme mi berie kľúče od bytu, vraj aby som neodišla a podobne a tam by si to už dovoliť teda nemohol....
Rada by som počula aj názor iných ľudí, pretože podľa mňa by takúto príležitosť, ešte k tomu, keď je aj bábätko na ceste, nevyužil len blbec...
Už sme začali uvažovať aj nad tým s našimi, že keď on nebude mať záujem, tak to nejakým spôsobom zatiahnu oni a ja by som ta išla bývať s malým, ale bez neho, keď nemá záujem investovať ani euro (ako mi to už v hneve nie raz vykričal).
Ja som naňho nechcela tlačiť a keby je na to naozaj pádny dôvod, tak to pochopím, ale toto sú podľa mňa len trápne výhovorky...
Ďakujem.

nyusika
13. feb 2017

@miriam159753
ja som presne toto pisala...ked uz ma nieco do toho bytu vrazit - tak nech kipu nabytok.
ten so potom lahko odstahuje, ked ho jej rodicia vyrazia

nepisane pravidlo znie - do cudzieho bytu "investujem" len do toho, co si po rozchode viem odstahovat.
na prevadzke cudzie bytu sa podielam presne tak, ako na prevadzke vlastneho byty.
ale do prerabky cudzieho bytu peniaze nevrazam...ved to ako keby som financovala prerabku prenajateho bytu/podnajmu

betunka39
13. feb 2017

no ,myslim, že teraz trocha priatelovi krivdiš. Ani ja s mm sme neprerabali nič, kým to nebolo naše. Pretože nikde nemaš zaruku, ked ten byt je na otca, že ho prerobite a sa pohadate tak, že Vas vyhodia a čo potom? A nevrav, že to sa nemože stať, lebo už som zažila hocičo a aj momentalne sme riešili dedičske konanie po svokrovi. KEby nám nebol prepisal dom pred rokmi, ked sme chceli prerabať, tak neviem ako by to bolo teraz, ked si švagrina chcela narokovať z prerobeneho domu teraz, lebo ma hodnotu a vtedy mal ovela menšiu hodnotu. Trocha uvažuj, lebo aj vlastní rodičia možu zmeniť nazor, aj ked si to nechceš pripustiť a duplom, ak nemaju v laske tvojho priateľa, iba ho toleruju. Ani ja by som nevražala do niečoho ,čo mi nepatri. To je proti logike.

somavi
13. feb 2017

Toto si písala v predošlej téme : B novembri a uz na nho kydas a pôjdeš aj sama s dieťaťom preč hneď ako ti v niečom nevyhovie . Ajaj .
miticka117 AUTOR
Ďakujem Vám veľmi pekne žienky za podporu, asi to je to, čo som práve potrebovala počuť...
Priateľ zobral hneď do prenájmu 3-izbovy byt na teraz,aby sme mali dost miesta. Moji starí rodičia mi chceli darovať, ako svojej jedinej vnučke 3-izbovy byt, čo by nám padlo veľmi vhod v budúcnosti,pretože by sme investovali "len" do rekonštrukcie,ale mama mi povedala,že nás nebude podporovať a že svokrovcom povie,nech ten byt radšej predajú. Takže časom si určite niečo vlastné kúpime,čo sa týka finančnej stránky,je to v poriadku. Našim by som nezostala ani na krku,práveže priateľ má veľkú snahu postarať sa,má dobrú prácu.Bývajú mimochodom dvaja vo veľkom dome,takže žiaden 1-izbak,kde je ich 5,takže toto určite nie je kameň úrazu.
Nejde o to,že by som potrebovala akési odobrenie od našich.Len ma to skrátka veľmi sklamalo,pretože mi boli naozaj vždy oporou a teraz beh mihnutia oka chcú,aby som sa "zbavila" môjho dieťatka a dávajú mi na výber,a to ma veľmi bolí,pretože oni bolo vždy tí,čo ma podporili,kto iný,keď nie vlastná rodina a toto som naozaj od nich nečakala...
15. nov 2016

somavi
13. feb 2017

A taká si bola šťastná a vďačná , ze prenajal byt pre vas . rychlo zabúdaš ..

silaviat
13. feb 2017

pises ze ta stale vyhadzuje... si tehotna a i napriek tomu si stale s nim? ak nic v zlom ale nieco tam nieje v poriadku a ani nebude ked uz teraz sa tak silno hadate a to este nieje dieta na svete.... miesto riesenia spolocneho byvania by som sa dohodla s rodicmy nech ten byt daju do podnajmu len tebe.. pomozu ti ho spravit a mileho priatela posli niekam ,, mas oproti inym holkam tu vyhodu, ze mas kam ist amas moznost byvania inak ako v podnajme... a ak priatel bude chciet a dospeje pomoze ti ukaze ze je chlap a pojde byvat k "tebe" a tvojou vyhodou bude, ze ta uz nebude mat kam vyhadzovat ... riesis uplne nieco ine ako by si mala..

emilia25
13. feb 2017

Tak nad cim rozmyslas nechapem poznas ho vyhadzuje ta z podnajmu na co take stresy a este ked si tehu teraz potrebujes klud.rodicia urobili dobre.na co taky otecko.

matazirafa
13. feb 2017

Zasa ktovie co si autorka vysvetluje ako vyhadzovanie z domu.. Ak mu
pili usi s tym to co tu uvadza, teda ze ona tam pojde s dietatom aj sama, a on jej povie ved chod, madam to vidi ako vyhadzovanie.. A kedze je stale s nim je hrdinka velka kedze zatial nesla..

eliska13
13. feb 2017

@emilia25 tiez suhlasim teda nech ide sama,lenze, ak bude na MD kto bude platit najomne?teda nevh sa dohodnu na vyzivnom, ked mam byt svina a vidiet to inac.Ten podnajom urvite nie je lacny.Argumentujete tu akokeby chlapec isiel do toho bytu vrazit 70 t eur
ine prispevky, ze ju rodicia nutili na potrat som necitala.Ok tak nech sa chlapec zauveruje na 35 r a bude frajer a ona po roku do prace, lebo nebudu to vediet splacat.Ini by boli vdacni za byt od rodicov.Mat spolu dieta a rodinu stoji velke pwniaze a nie nejakych posratych 10-15 t za rekonstrukciu.Tak nech ide mlada k rodicom a byt prenajme a bude vediet zit s dietatom aj sama

lucky7
13. feb 2017

Moj priatel bol blby a urobil tuto hlupost. Jeho expriatelkin otec mal staru chalupu v jednej z najskaredsich dedin Talianska a oni mu ponukli, ze nech tam zacne podnikat. Zriekol sa velmi slubnej kariery a odisiel byvat s tou mrchou. Investoval velmi vela penazi do toho domu, ktory bol v tom case napisany na jej otca, zobral si pozicku, pozicial si od jej otca peniaze na opravu toho domu, makal na oprave s jeho vlastnym otcom. Vyuzivali ho tam na peniaze. Narodil sa im syn, ona ho styri krat vyhodila z domu, musel si najst podnajom na tej dedine, lebo chcel ostat pri synovi. Este niekolko rokov bude musiet platit pozicku na ten dom v ktorom nebyva (350 eur mesacne), musi zaplatit 25000 eur jej otcovi, za tu pozicku ktoru davno splatil ale nema to vydokladovane, ta slecna sa len hada o peniaze a vydiera ho tym synom (pouziva ho ako zbran). Jeho pravnicka mu povedala, ze po zaplateni tych 25000 eur moze zazalovat tych ludi.
Moj priatel je dobrak a dal sa vyuzit, sama som sa pozastavovala nad jeho hlupostou. Kym on zije vo velmi tazkych financnych problemoch a daleko od svojej rodiny, priatelov, ona sa ma velmi dobre - mesacne jej chodia od neho peniaze, ta chalupa ma vdaka tym opravam daleku vatsiu hodnotu a jej otec jej prepisal ten dom. Takze skutocne len somar alebo extremny altruista by investoval do niecoho co nie je jeho.

esther03
13. feb 2017

Ja len taka poznamocka. Podla mna autorka ziaden byt nezdedila, lebo ad1 museli by byt vydedene alebo mrtve vsetky deti parapabky a rovnako mrtvi alebo vydedeni vnuci prababky a jej otec by musel byt vydedeny rovnako (vnuk prababky) nakolko je neopomenutelny dedic a zavetom nie je mozne ho obist tak aby nieco zdedila jeho dcera (zakladatelka). Zdedit mohol akurat jej otec, co dava logiku kedze je napisany na LV. Ona by sa k bytu dostala len tak, ze vsetci mrtvi/vydedeni, ona zdedi a nasledne daruje otcovi, co je uplne proti logike. Takze jedine je mozne, ze dedil pan tata a ten si dal podmienku, ze mlady bud do bytu investuje alebo tam byvat nepojde.

lorela
13. feb 2017

@esther03 Nemohla "dediť" po prababke na základe darovacej zmluvy?

esther03
13. feb 2017

@lorela ta sa da lahko napadnut a verim, ze jej otec by tak ucinil 😀 Navyse neopomenutelny dedic by musel dostat to co mu zo zakona patri (cize hodnota bytu by sa zaratala do dedicstva), ak teda nie je vydedeny. A dalsia vec, ona by dostala nieco darovanim, co by malo patrit jej otcovi a ona toto darovane dedicstvo prepise na otca? Logika mi unika...

anjelicek26
13. feb 2017

"Zdedila" alias babka slubovala, ze raz bude jej, ale dostal ho normalne jej otec ako dedic... na ten byt narok nema a ani jej nie je a urcite v dohladnej dobe ani nebude. Ziadne prepisovanie, ze tak to bude "lepsie", lebo studuje nedava zmysel.

eliska13
13. feb 2017

@anjelicek26 kazdy rodic by tak spravil, ked je ona studentka

sense
13. feb 2017

Priatelovi sa necudujem ze nechce financovat cudzie, ani ja by som nefinancovala co mi nepatri a asi ani nikdy patrit nebude....

A tebe sa cudujem,ze ta priatel pri hadke tehotnu vyhadzuje a pkus ti vadi ze plati na svoje dieta (co je jeho povinnost a zrejme si o dietati vedela) a ty chces s nim spolu zit....

Ak chce pkatit pre vas najom nech plati, ved ho plati in nie ty, alebo ked je otcov byt vlastne tvoj , tak si kupte spolicne a z najmu pravne otcovho bytu nie tvojho mozes prispuet ba hypoteku

marianna162
13. feb 2017

@sasa1310 no a co ? svadba nesvadba nieco to zmeni? ved bude otec dietata

marianna162
13. feb 2017

@obsadenemeno no co zvlastne, ze radsej bude platiti podnamjom ako byt dalo by sa povedat vo vlastnom, v podstate ak ten byt je na otca tak je to vlastne jedno ci je v podnajme alebo v tom byte :D takze on asi bude najspokojnesji ked si kupi vlastny byt :D takze ono to ani neni zvlastne ze nechce

obsadenemeno
13. feb 2017

@marianna162 ale on by v tom otcovom byte mal podla zakladatelky platit AJ najom AJ prerabku....... wtf?
A ked im to nevyjde, tak ho po par rokoch otecko vyhodi a peniaze, co vrazil do prerabky CUDZIEHO bytu uz v zivote neuvidi. A to tvoje "dalo by sa povedat vo vlastnom" je totalna blbost, lebo nie su manzelia a byt nie je ani jej, tak ake vo vlastnom???????

Najlepsie riesenie v tomto pripade je nech ostanu v tom byte, co maju prenajaty alebo si vezmu hypo na vlastny SPOLOCNY byt. A ten ockov nech prenajmu a madam aspon bude mat na svojich 50% hypoteky, kedze zatial priatel plati cely najom sam lebo ona je "studentka".

nenne27
13. feb 2017

Mudry chlap

pielka
13. feb 2017

@obsadenemeno zíram, ale že nenormálne. Tiež nerozumiem tomu ako niekto môže toto nazvať vo vlastnom, keď to okolo vlastného bývania ani len nechodilo. Niektorí ľudia by si mali konečne otvoriť oči 😖

marianna162
13. feb 2017

@obsadenemeno no ved nerozumiem preco nemoze byť byt napisanu na nu, dost cudne ze na rodicov,?? wtf ? :D a neviem ci sa da hovorit o nejakej hypoteke ak je studentka,,, .. otazka znie ze priatel nechce investovat do vlastneho byvania tak to je potom tiez totalna blbost, a ta otazka je totalne mimo , ako cela tato diskusia :P

alaguema
13. feb 2017

@eliska13 ja by som bola zvedavá, keby išlo tvojho syna, ktorý by mal financovať rekonštrukciu cudzieho bytu, či by si tiež bola taká spokojná a dohovárala mu, aby len nebol taký ješitný a ten byt tomu chlapovi prerobil...veď čo 😉

matazirafa
13. feb 2017

Slecne autorke asi dosli argumenty ked uz nereaguje na diskusiu

eliska13
13. feb 2017

@alaguema a co je horsie?zaplatit prerabku a mat, alebo sa triast 30 rokov a platit hypo?tvojmu synovi by si schvalovala zobrat si na cely zivot dlh?
dnes ma kazdy 5 clovek problem so splacanim hypo.Tak nech tam kupi iba to, co si moze zobrat.Vy vsetky co mate hypo tiez tak uvazujete?ze, ked sa rozidem s muzom byt s dlzobou sa preda a kuoime si kazdy 2 byty a ja s detmi budem mat nic plus platit najomne plus hypo.Potom ludia ziju ako ziju
neviem kolko maju rokov ako vazny je ich vztah otec im chce dobre mozno vie, ze ten vztah nema extra buducnost a nechce, aby sa zaolietli do spolocneho uveru.
ale ok, ked sa chlapec boji nech si vezme hypo na seba a svoj vlastny byt,aby jej mohol bravat kluce, ked nebude skakat ako on piskat.
Ona by bolo hlupa, keby ten otcov byt predala, ked tak tak prenajala a nech mu dava na splatky.Druha vec ona bude 3r na MD tak ci tak hypo bude brat on ako k tomu ona pride, ze mu bude prispievat co, ak sa rozidu kto jej da spat peniaze?teda, ked ste take pochybovacne.
na jej mieste poslem ho do kelu neviem aky maju vztah byt prenajmem za x eur dostanem MD od otca dietata vyxivne rodicom prispejem na byvanie, ked sa zamestnam odidem do otcovho bytu.
taketo spekulovanie k nicomu dobremu nespeje.Zaujimalo by ma ci vsetky co ste prispeli platite tiez vsetko fifty fifty a vsetky mate vsetko vydokladovane v pripade, ze sa rozvediete.My sme stavali dom polka veci bola bez faktury bez DPH ani diva svina, keby som sa rozvadzala by nevedela kto co platil a nedokazalo by sa to.
chlapec nech sa ponahla pokym nie je dieta na svete potom uz bude mat vyzivovaciu povinnost nizsiu bonitu, ked chce brat uver nech berie teraz

natalym
13. feb 2017

Hlavne bolo treba najprv doštudovať, potom rozmýšľať o bývaní a potom riešiť dieťa.
Včuľ to treba brať, tak, že si slobodná mamička a podľa toho sa zariadiť.

mima4
13. feb 2017

@eliska13 prosim ta, aka rekonstrukcia sa da zobrat?

alaguema
13. feb 2017

@eliska13 mať čo? On keby zaplatil rekonštrukciu, tak nemá nič. Nechápeš? Ten byt je otca jeho frajerky. Po ďalšie - keby kúpili spolu byt, na ktorom by sa ona podieľala (napr. aj z prenájmu bytu po babičke) a bola by uvedená v LV, tak v prípade rozchodu, dostane polovicu z hodnoty bytu. Keby byt po babičke predali a ona by zaplatila zo zisku polovicu spoločného bytu, v prípade rozchodu, by to bol ten istý scenár - dostala by svoje peniaze späť, alebo by ho vyplatila z bytu a ostala v ňom. Neviem o akom prispievaní nás, ktoré sme prispievame, píšeš, my sme kúpili dom ako manželia. Neriešime čo kto platí alebo neplatí, naše financie sú spoločné, to je snáď trochu rozdiel. Keby bol môj muž iba môj priateľ a tlačil by ma do toho, aby som financovala rekonštrukciu nehnuteľnosti jeho mamy, otca, brata, sestry, ujka, tetky, tak by som mu povedala nie. Vy ste stavali dom ako manželia? Ak áno, tak aké faktúry riešiš? Keby ste sa mali deliť, delíte sa na polovicu. Keby sa mali deliť títo dvaja, môžu ho poslať sa pásť, lebo v byte mu nič nepatrí.

sasa1310
13. feb 2017

@alaguema ako matka, by som mu riadne dohovorila, aby investoval do jej bytu.
V prvom rade, by som ho tlačila do bytu, ktorý by vlastnil výhradne on, keďže už jedno dieťa má.
Čo sa týka jeho, tak totál nezodpovednosť robiť si ďalšie dieťa bez zázemia, bez vlastnej strechy nad hlavou, už keď na jedno platí alimenty. Vzťah perspektívny to tiež asi moc nie je.
Takže chlapec tiež asi moc zodpovedný nie je.

sense
13. feb 2017

@eliska13 mas pravdu otec jej chce dobre a preto tlacia na partnera nech on zapkati prerabku, ved ak to otec mysli dobre, je to jeho byt nech si prerabku zaplati, a nech ho prepuse na dceru bude len jej byt a v pripade rozchodu ma priatel smolu, ved aj tak ich bude zivit kedze slecna bude mat len rodicak....

A urcite nie je lepsie zaplatit prerabku co jeho nie je a nikdy ani zrejme nebude

sasa1310
13. feb 2017

@eliska13 a kto mu dá hypotéku, keď nehnuteľnosť, ktorú by založil nevlastní? Čiže teoreticky majiteľom nie je ani nikdy nebude? 🙂