Priateľ nechce investovať do vlastného bývania
Ahojte žienky.
Riešim momentálne istú dilemu a potrebovala by som názor aj niekoho nezainteresovaného.
Zdedila som trojizbový byt po prababke, ktorý bude ale zatiaľ napísaný na môjho otca, v prípade, že by sa čokoľvek stalo (ja som ešte stále študent atď) s tým, že ten byt by som si ja s priateľom mohla pekne prerobiť podľa svojho a doniesť si v júni z pôrodnice nášho drobca tam a nie do podnájmu, v ktorom teraz žijeme.
Čo sa týka financií, tam problém nie je, priateľovi pri jeho prijme by stačilo, aby si zobral spotrebák na prerábku (a aj to by moji rodičia tiež prispeli).
Ja si myslím, že by to bola naozaj obrovská výhoda, koľko ľudí musí bývať v podnájme a my keď máme takúto možnosť, tak ju priateľ nechce využiť a radšej bude bývať v nie lacnom podnájme, než by investoval do vlastného. Moji rodičia ho nemajú moc v láske, ale aj napriek tomu nebroja proti tomu no on sa začal najprv vyhovárať, že ho nemajú radi a čo keď by ho odtiaľ vyhodili. Čo absolútne neprichádza do úvahy, lebo keby nechceli, tak mi túto možnosť ani nenavhrnú. Potom zase začal, že ten byt nie je napísaný ani na mňa. Čomu tiež nerozumiem, pretože rodičia by nás z toho bytu nevyhodili a tým, že jemu nedôverujú, tak to spravilo tak, že to bude na otca, ja na tom nevidím nič zlé. A nakoniec utrúsil, že len chlap bez gúľ by išiel bývať do bytu ženy, že on chce niečo vlastné.
Ja osobne si myslím, že to nie je celkom čisté, takéto primitívne výhovorky a že jemu by sa zrejme nepáčilo aj to, keby ma nemal vo svojej moci, tak ako v tomto podnájme, ktorý platí ako zarábajúci on. Vždy, keď sa povadíme mi berie kľúče od bytu, vraj aby som neodišla a podobne a tam by si to už dovoliť teda nemohol....
Rada by som počula aj názor iných ľudí, pretože podľa mňa by takúto príležitosť, ešte k tomu, keď je aj bábätko na ceste, nevyužil len blbec...
Už sme začali uvažovať aj nad tým s našimi, že keď on nebude mať záujem, tak to nejakým spôsobom zatiahnu oni a ja by som ta išla bývať s malým, ale bez neho, keď nemá záujem investovať ani euro (ako mi to už v hneve nie raz vykričal).
Ja som naňho nechcela tlačiť a keby je na to naozaj pádny dôvod, tak to pochopím, ale toto sú podľa mňa len trápne výhovorky...
Ďakujem.
Nechcem byt traaapna, ale zase jedno planovane rodicovstvo. Bravooooo. On ma exmanzelku s dietatom a dalsie dieta na ceste, ked nema poriesene ZAKLADNE existecne problemy ako je napr. byvanie.
V nadpise mas chybu...nie je to jeho vlastne byvanie, ale ak sa to inak vezme, mohol by do toho investovat pre vase dieta
@stanulienkat o jeho ex vieme velke kulove... len pise, ze sa o nu aj dceru prikladne stara a aj to jej vadi... mozno jej ich byt nechal a byva teraz v podnajme, to je tiez jedna z (vela) moznosti... on pracuje a chce riesit vlastne byvanie s nou az o 2-3 roky ked ona dostuduje a male vypiplaju, budu dva platy, mne sa to zda LOGICKE a RACIONALNE uvazovanie. Urcite lepsie nez ten jej napad zo zafinancovanim prerabky tatinkovho bytu... ci ;)
@eliska13 tak skusme sumarizovat:
"a co je horsie?zaplatit prerabku a mat, alebo sa triast 30 rokov a platit hypo?" Ked zaplati prerabku nebude mat nic, pan otec mu po mesiaci moze dat papa (aj tak ho nema rad) a ostane bez prachov, bez byvania a moze hladat novy podnajom lebo tento povodny mu uz niekto vyfukne. Takze za mna platit hypo 30 rokov. A tirast sa nemusi, sikovny si vie na splatky zarobit.
"tvojmu synovi by si schvalovala zobrat si na cely zivot dlh?" Ano, schvalovala a keby chcel prispiet cudziemu chlapovi na rekonstrukciu tak by som ho preplieskala.
"Ona by bolo hlupa, keby ten otcov byt predala, ked tak tak prenajala a nech mu dava na splatky." Ona moze akurat tak prd makovy, byt nie je jej. A pravdepodobne ani nikdy nebol.
@anjelicek26 on ten byt vzal do prenajmu pre autorku temy a ich dieta....pise to v tej druhej teme, ked ho opisuje ako super muza a rodicov ako obludy, co ju nutia na potrat..... a plati plny najom, lebo slecna je studentka....a mam taky pocit, ze veru popri studiu nepracuje.... doteraz sa o nu jedinacika starali rodicia a ked nie je po ich, tak ich chcu manipulovat inak. A mam dojem, ze chlapec do toho vidi a preto nechce do tej prerabky ist. Lebo spravne predpoklada, ze mu moze ostat hola rit. Totizto nevidim, zeby sa taticek nejak ponahlal s prepisom bytu na dcerenku. A ten strasne tajny dovod, preco nie, stale nevieme. Ja pocitam, ze dcerenku poznaju. Ze ona nebude taka dokonala, ako sa snazi v tejto aj predchadzajucej teme prezentovat.
@anjelicek26 ja nehovorim, ze on sa nestara, ale zda sa mi vrcholne nezodpovedne, ze nema poriesenu situaciu a urobi si dalsie dieta. A matka (studentka ) toho dietata rozmysla, ze bude sama byvat inde a otec dietata inde. Postrada mi to zdravy rozum. Dalsie dieta bez otca. A to neprehanam. Dieta este nie je na svete a uz su rozvadeni. Rodina sa zaklada uuuplne inym postupom a stylom. To fakt ludia nevedia, ze otehotneju, ked nepouzivaju ATK???? Takto sa nevyvija stabilny vztah a manzelstvo.
@stanulienkat myslim, ze v nezodpovednosti v otehotneni su v tomto 50:50, ak to teda nebolo tak, ze mlada to zahrala na nahodu😉
Ja som sa vydávala s tým, že ex-manžel mal byt v pôvodnom stave zdedený po starých rodičoch. Ja ako zaľúbená novomanželka som mu ho s mojimi rodičmi nakomplet prerobila, išlo o tisíce eur, hovorila som si, že veď sme manželia. Rozviedli sme sa a z tých peňazí som nevidela ani euro a pár týždňov po mojom odchode si tam nasťahoval frajerku, ja som začínala prakticky od nuly. Za mňa nikdy viac.
precital som zaciatok ale nepochopil som jednu vec: akeho "vlastneho"byvania?😲
@salfusco to sme viacere nepochopili,lrbo to ich byvanie zrejme nikdy nebude
Tiež ziram koľké sú schopné nazvať byt čo im nepatrí vlastným bývaním....😂
Hypoteticky..On investuje prachy do prerábky..Voľačo sa za 2-3roky udeje,byť zhabe exekútor a chalan si môže nejakou dohodou od notára tak podkurit..Pod mostom..Aj zo zakladateľkou...
@miticka117 i ak..Slušný obrat za 3mesiace...Rodičia ťa posielali na potrat,priateľ bol naj...Teraz opak...Dozrejú,budeš matka mala by si mať rozum aj ekonomické zmýšľanie
@nyusika nie to som tak nemyslela, do takého bytu by som ani nábytok za svoje nenasťahovala, je naivne si myslieť, že si ho vezmeš, bude tam pobehovať jeho dieťa a on si bude sťahovať nábytok preč ked to nedopadne dobre?? určite nie....žiadnu investíciu by som nedala a vymyslieť to inak celé
@sasa1310 ja nikde nehovorim, ze ma zakladat nejaky byt ??Tvrdil, ze chce vlastne byvanie nech si poriesi ako vie.asi pri cochvila 2 detoch to nebude lahke platit hypo plus 2 deti zivit.
@sense nehnevaj sa otec im da, poskytne nazvite si to ako chcete byt a este im ho ma aj prerobit?a mlady tam pride na hotove?
@eliska13 a preco by mal ten chlap prerobit ,,svokrovi,, byt? Aby ho potom vykopli a nebude mat ani byt ani peniaze? Bud nech ho otec prerobi a im prenajme,alebo nech prepise na dceru kedze ho zdedila a nejaku cast napise na ,,zata,, kedze by tam investoval dost penazi tak nech je kryty
čítala som len úvodný príspevok autorky..a gratulujem k rozumne zmýšľajúcemu mužovi......
@miticka117 moja zlata dobre ten tvoj chlap rozmysla...ja by som veru tiez neinvestovala do niecoho co nemam na papieri a uz vobec nie ak to maju na papieri tvoji rodicia. Dokonca to nepatri ani tebe!!!! A pokial nemas list vlastnictva na tvoje meno nikdy ti to ani patrit nebude. Uprimne ak by si nieco take navrhla mne tak beriem nohy na plecia a zdrham. Takze jedine riesenie mas take ze budes sama s dietatom .
@eliska13 otec im ale nic nedal.... ak by im otec nieco dal tak je byt napisany na oboch ale tak to nie je, takze oni od otca nic nedostali, autorkin priatel urcite nie....a zrejme aj priatel vie preco radsej bude platit najom pre priatelku , nenarodene dieta a seba ako prerabat cudzi majetok... ty by si prerabala nieco co ti nepatri? ja nie
Inak..Rozmýšľam,keďže zakladatelka nereaguje, že či teraz rozmýšľa s kým bude zadobre zajtra..😎
pani zakladatelka nereaguje lebo jednoducho to vzdala. Nedostala tie odpovede co ocakavala. Na 99% jej tu kazda jedna radila uplne ine ako dufala. Co tak zbezne pozeram, len jedna jedina osoba tu ma nazor ako ona/jej rodicia.
Ja sa jej ani nedivim, ona ako studentka ma 0 do zivota, nakoniec zistila aj sama, ze bude mat biednu matersku (aaaa kolko dievcat sa ide pretrhnut a bije do prs, ze si odrobili a blablabla...a nakoniec ano, brigady...aha...soc.poistovna im z toho vypocita velke gulove howno a ne slusnu matersku)...rodicia do nej hucali, nadseni z toho ze si nasla rozvedeneho chlapa teda nadseni neboli a a ani niesu...plus do toho otehotnela...prvotny sok predychali a teraz jednoducho jej dali na vyber. Bud sa o nu postara, alebo bude sama s dietatkom...no a tak s tym risa za priatelom, ale ten ju uemnl tiez, ze d cudzieho nebude iinvestovat...no a teraz ona nevie kam z konope von...tomuto sa hovori: REALITA....
@lubkavargova1 daj tomu dva-tri mesiace, zalozi novu temu a tam to bude zase uuuuuplne inak...... 😇
@obsadenemeno no vsak ano, ja tomu davam cas cca do jun/jul ked porodi drobca a vtedy este len budu mindraky... je to cele smutne....velmi smutne
@lubkavargova1 tys to tak pekne napsala 🙂
@lubkavargova1
faktom je, ze to takto funguje u takých ludi aj v reálnom zivote. XXXX ludi im dohovara, argumentuje, a ony (zeny) su ako tie tri opice - nevidi, nepocuva, nerozprava....
... potom sa dotycna da nabuchat pravdaze frajerom, on jej ukaze za par mesiacov fakera a ona bude nadavat na svoju situaciu, zivot, chlapov... a pokus o akukolvek sebareflexiu odbavi "ty si nekracala v mojich topánkach..." - teda rola obete, aj ked sa to da pochopit "ty si nebola taka drbnuta ako ja.." 😀
podla mna kazdy clovek je si strojcom svojho stastia.
@salfusco Ja viem 🙂 A vies co? Uz le pre zaujimavost, chcela by som pocut aj druhu stranu, teda jej rodicov, ze ako to....alebo jej priatela.
@miticka117
keby som ako mama videla takyto dcerin vztah, tak by som ju tahala z toho vztahu prec.
nie este ju podporovala, aby sa s nim nastahovala kamkolvek a davala im k dispozicii byt.
byt tebou, vezmem sa a idem byvat hoci aj do neprerobeneho bytu. asi nie je moderny, ale predpokladam, ze stale vhodny na okamzite byvanie.
zaciatky byvaju tazke, kedze si studentka, co otehotnela, si bez prijmu a navyse za chvilu zodpovedna za dieta.
byt tebou kaslem na priatela aj jeho majetnicke sklony. riesim na skole individualny studijny plan, s rodicmi pomoc pri starostlivosti o dieta, obzeram ponuky prace.
sice si v blbej situacii, ale zaroven mas poruke niekolko moznosti, co ti pomozu. len ich treba pouzit.
a zmierit sa s tym, ze par rokov budes proste zit na malej nohe. no a co.
tak nebude krasna vybavicka, moderny prerobeny byt, super kocik.
rodicia nech spotrebak neberu, nezatazujte sa teraz ziadnymi uvermi. vyuzite to, co mate.
a bud rada, ze to mas k dispozicii.
a prerabku a ine veci ries az budes koncit skolu.
teraz sa zmier s tym, ze budes suchat nosom po zemi od unavy medzi pracou, studiom a dietatom.
ale to je realita, ktoru si si navarila. nemaj strach, iba ta to posilni.
a co sa tyka priatela - iba pokial si sama sebe dokazes, ze vies byt samostatna, iba vtedy s nim budes schopna zit. inak cakaj cca najblizsich desat rokov partnerske turbulencie, kde si viac poplaces, ako sa budes usmievat.

On platí na svoju dceru,to je jedna vec...Sa cudujem,že máte tu drzost ziadat od tvojho priatela financne prostriedky na rekonstrukciu bytu,ktory patri tvojmu tatkovi,a tvojmu priatelovi možno nikdy patrit nebude.A este ty si naštvaná,lebo odmietol prispiet.Chlapec dobre urobil,bol by hlupák,keby pritakaval na vsetko,co si ty s mamickou a ocinkom zmyslite...