Priateľ nechce platiť poistku
Ahojte. Poraďte prosím , kúpila som dom ( v hypotéke som sama , nakoľko priateľ nemal v platobnej bráne dobru históriu ) bývame spolu, dal do domu komplet zariadenie - je stolár. Po právnej stránke máme všetko poriesene zmluvou , ale chcem sa spýtať na poistku. Zalozili sme si poistku , ak sa nám niečo stane tak druhému budú vyplatené €, aby mohol pokračovať v splácaní domu ďalej , nakoľko je splátka hypo vyššia. On zaplatil jednu poistku ( jeden mesiac ) a viac pokračovať nechce. Aké je riešenie ? Ja chcem mať niekde istotu , ak sa nedajbože niečo jemu stane , aby som mohla nejako ďalej ťahať finančné dom. Nakoľko mám ešte 2 deti. Ako sa viem zabezpečiť ? Ďakujem za radu
@kristiii inak toto je fakt pravda. Tak on je "povinný" platiť polovicu nákladov, pritom tam býva s 2 deťmi, ktoré ani nie sú jeho. Čiže v podstate platí aj za jedno decko. Lebo spravodlivo keď už, by mal platiť len štvrtinu nákladov, keďže tam bývajú štyria. A k plateniu hypo, keď nie je ani vlastníkom, sa ani nevyjadrujem.
@sona272 prečo na priateľa nenapíšeš pol domu? Kupovali ste ho spoločne, hoci hypotéka je tvoja. On platí polku, ty polku, tak by sa hádam patrilo, nie? Poistky určite neruš ako tu radia dievčatá, nikdy nevieš, čo sa stane a pritom nemusí ísť o smrť, ale napr. “len” o invaliditu a tým pádom by banka platila splátky za teba. Ja napr.len za muža platím vyše 100€ mesačne “do luftu”, lenže denne cestuje 80 km autom, takže on je riadne poistený, moja poistka tiež nie je malá, toto je pre mna proste must have a hlavne v tejto dobe.
@sona272 ty si fakt nechápava. On nikdy z tvojho domu nič mať nebude!!! Jedine ak mu polku darujes.
Ja sa vyjadrujem aj k tomu, čo sa pýtaš. Že priateľ nechce platiť poistku. Vôbec sa mu nečudujem, keď už aj tak platí viac ako by mal. Predsa aj tvoje deti tam bývajú, využívajú všetko, spotrebujú energie, jedia... Fakt si "spravodlivá".
Keby ta zajtra zrazilo auto, ako by sa postupovalo pri vysporiadaní majetku?
Ja tomu rozumiem tak, ze ste podpisali zmluvu v zneni, ze on investoval co ja viem 20 tisic, co je momentalne povedzme 10% z hodnoty domu a ty sa zavazujes po vyplateni hypo mu prepisat/vyplatit tych 10% z buducej hodnoty domu, ktora bude v tom obdobi. Chapem to spravne? Lebo to je akoze pekne vsetko, ale ak sa ti nieco stane zajtra alebo teda skor ako toto prebehne, tak ten dom zdedia tvoje deti a tu zmluvu mozu rovno hodit do kosa. On nebude mat narok na nic. Takze zbytocne si on plati poistku, pretoze ano, ak sa tebe nieco stane on uz nebude mat dom, ktory by musel splacat. Tak isto keby si sa s nim rozisla napriklad a nechcela by si mu nic vyplatit, pre neho by to bolo na velmi velmi dlhe lakte to vysudit a aj to s otaznym vysledkom. Takze ano tvoj partner taha za kratsi koniec. Vezmite sa, budes chranena ty vdovskym
dochodkom, on v pripade rozvodu bude mat narok na zaplatene splatky a dedenie v pripade smrti. Mozte uzatvorit rodinnu poistku a platit ju zo spolocnych penazi.
Zbytočne to komplikujes. Poisti si hypoteku na smrť a hotovo. V prípade smrti ju poisťovňa celú zaplatí.
Ked nie je ochotny platit poistku tak ty tu svoju plat dalej ale nspid ju na deti, v pripade tvojej smrti ju nedostane partner ale tvoje deti.
@sona272 prečo by mal po smrti zabezpečiť niekoho v podstate stále cudzieho, keď ani majetok nemá, ani hypotéku nemá? Náhodou umrie, tak po ňom ani nedediš, ani s nim nemáš nič spoločné v podstate. Tak nechápem načo má platiť poistku, aby si ty vyryžovala zo smrti (v podstate) z cudzieho človeka?
Ty seba a svoje deti máš zabezpečiť sama a môžeš byt rada, že ti platí polovicu za energie, lebo aj to by mal platiť max 1/4
Ok, riešia sa tu už iné veci, ako som žiadala v príspevku, končím konverzáciu.
Tak odpoved si uz dostaka. Svoju zrus a plat jeho poistku, snad nezmeni meno, komu poistku vyplatia po jeho smrti. Poviem pravdu, ja by on, tiez to neplaim. Ty sa potrebujes zabezpecit, on je momentalne v horsej pozicii. Teraz ste v pohode, ale rozchod moze prist. Ak sa stane nieco tebe, uver mas poisteny, bez toho by Ti ho nedali. Tak by to bolo poriesene pre Teba z oboch stran.
@sona272 ale na LV ste mohli byť od začiatku obaja, aj keď hypo si brala iba ty. Prečo si ho teda nedala na LV? Úprimne, nikto ťa tu nemusí poznať osobne, aby videl, že si vypočítavá. Dom si kúpila iba ty, hoci ste mohli obaja, ale chceš, aby platil polovicu hypotéky na tvoj dom a ešte si platil aj životku, aby ak zomrie, aby si dostala prachy a mohla si platiť hypotéku aj po jeho smrti. S nejakou dohodou u právnika si môžeš vieš čo. Nijak ho nedonútiš, aby poistenie platil a bol by úplný tupec, keby to robil. V podstate je tupelo už teraz, že platí polovicu hypotéky na tvoj dom. Daj mu polovičný podiel domu (môžeš aj keď hypo je iba tvoja) a potom niečo žiadaj. Takto buď rada, že platí hypotéku na dom, ktorý nie je jeho a v ktorom žiješ ty s tvojimi deťmi.
@sona272 a? Máš splátku 1000€, to znamená, že keď ti ju dali, máš na ňu aj príjem. Vybav si poistku v prípade smrti, aby hxpo bola splatená a nerieš priateľa. Spoliehaj sa na seba, máš 2 deti. Priateľa o rok nemusíš mať. Ja napr. nechápem, že tvoja poistka je písaná tak, aby on bol kryty a nie tvoje deti. To je tiež trochu cez. Keď sa tebe niečo stane, tvoje deti čo akože budú robiť?
@sona272 úplne normálne, spises s právnikom zmluvu o darovaní a zanesies na kataster. Ak priateľa máš rada tak ho neodzubavaj. Stavím sa, že keby si ty bývala u neho, tak mu platíš len nevyhnutné.
Ak dáš za takých 20 rokov priateľovi zbohom tak za tých 50% vyplatených splátok čo mu vrátiš si môže akurát tak garáž kúpiť. Tvoj priateľ ta buď tak strašne miluje alebo je naivný hlupák.

@sona272 neurazí sa, ale tvoj frajer je tak trocha tupelo. Na LV nie je, nábytok sa opotrebovava, asi mu to moc nepáli