icon

Priateľ nechce platiť poistku

sona272
17. okt 2023

Ahojte. Poraďte prosím , kúpila som dom ( v hypotéke som sama , nakoľko priateľ nemal v platobnej bráne dobru históriu ) bývame spolu, dal do domu komplet zariadenie - je stolár. Po právnej stránke máme všetko poriesene zmluvou , ale chcem sa spýtať na poistku. Zalozili sme si poistku , ak sa nám niečo stane tak druhému budú vyplatené €, aby mohol pokračovať v splácaní domu ďalej , nakoľko je splátka hypo vyššia. On zaplatil jednu poistku ( jeden mesiac ) a viac pokračovať nechce. Aké je riešenie ? Ja chcem mať niekde istotu , ak sa nedajbože niečo jemu stane , aby som mohla nejako ďalej ťahať finančné dom. Nakoľko mám ešte 2 deti. Ako sa viem zabezpečiť ? Ďakujem za radu

Strana
z4
sona272
autor
19. okt 2023

Dievčatá , kľud ..poistka je stavaná tak, že ak mne sa niečo stane , on bude pokračovať v platení ....

huxy
19. okt 2023

@sona272 v platení hypotéky a domu, ktorý nikdy nebude jeho. On je pribrzdeny? 🤦‍♀️a sorry, ty tiež, keď od neho toto vyžadujes.

tamta
19. okt 2023

@sona272 ..tebe ale asi stále nedochádza, o com my hovoríme...? 🙂 My sme absolútne kľudné ale tvoj partner je uz teraz hlúpy, na co všetko pristúpil a ty by si v ťažení z neho rada pokracovala dalej...
Plat si ty poistku sama, aby boli kryté a zabezpečené tvoje deti, jeho do poistiek na tvoj dom netahaj..

0kristina0
19. okt 2023

@sona272 ty si asi stale nepochopila, ze on nefiguruje na liste vlastnictva takze po tvojej pripadnej smrti nebude ani sucastou dedicskeho konania. Jedine co dostane budu peniaze zo zivotnej poistky. Chapenzi?

1andrea111
19. okt 2023

@sona272 nerozumiem tomu, na základe čoho vlastne by Tvojmu priateľovi raz patrilo niečo z domu?

simca06022011
19. okt 2023

Banka by nedovolila prepísať polku domu jemu, bez toho aby bol spolu dlznik na uvere. Zbytočne to tu vôbec rozoberať. Predpokladám, ze keďže riešili vlastníctvo s právnikom, chceli ho kupovat spolu ale nemohli (?) .
Poistka ako moze byť stavaná tak.ze.ak sa ti niečo stane pokračuje v jej platení on? Tomu nerozumiem. Z positky sa budnzostatok.uveru bežne vypláca a tým pádom nebude už co splácať, alebo to ide cele do dedičského. On predsa s bankou nemá nič.

sendy1977
19. okt 2023

@1andrea111 on plati polovičku hypoteky a pol nakladov na chod domacnosti

huxy
19. okt 2023

@simca06022011 už som tu písala, ako to je. Ty pracuješ v banke alebo si sa tam bola na toto pýtať? Lebo ja áno. A odpoveď som už napísala, vlastník môže aj zaťaženú nehnuteľnosť prepísať, darovať. Naďalej zostáva ako dlžník na hypotéke sám.

1andrea111
19. okt 2023

@sendy1977 to chápem ale keďže není ani na LV a ani ako dlžník vlastne ju platí len tak dobrovoľne alebo ako sa vlastne dostane domu? Nerozumiem

sendy1977
19. okt 2023

@1andrea111 ano, len tak jej plati a iba na autorke zaleži či vobec niečo niekedy bude mat. Ci ho časom zapiše do LV

alickapusinka
19. okt 2023

V prípade že sa rozídu len tak zo dňa na deň bude mať ON holú riť a papier ktorého vymožiteľnosť 2O tisíc za nábytok je 0.To je láska s tvojej strany úplný kalkul a faloš je to figa a nie láska, faloš, obrať o peniaze človeka. Len aby platil ako dojná krava. Namiesto toho že by to bolo na štvrtiny je to na polovicu. Môžeš mi poriadiť kde takého ťuťmáka nájdem. Dúfam že mu niekto otvorí oči aby prestal byť hlúpy. A že neplatí poistku dobre robí. Nič nedostane nakoľko TY môžeš kedykoľvek vlastníka zmeniť a ak si vypočítava pri dome tak budeš vypočítava aj v tom. Ak by tam bola čista láska úmysly tak dáš mu polku nehnuteľnosti s tým že sa na platbách bude podieľať. Ak by tvoje deti boli dospelé a stane sa Ti nedajbože niečo tak ONI ho z domu kľudne môžu vyhodiť. ON je cudzí človek dedičstvo po tebe sa u neho rovná 0.Na to že si falošná a vypočítava o tom žiadna debata ale že budeš hovoriť že polka domu je jeho a na liste vlastníctva si TY tak to si z nás tu na MK robíš srandu. Si si vedomá že klameš. Hej dom je spoločný a prvá veta dom som si kúpila sama. Tak teda čo. Kľudne počas hypotéky sa dá zapísať spoluvlastník. A zapamätaj si v prvom rade dedia deti a manžel a potom ak nemáš manžela tak rodičia. Druh a družka nespadá pod dedičstvo. Iba ak by si nechala papier závet že mu to nechávaš jemu a deťom. Ale ak mu to nedáš za života a platí tak po smrti by TI to bolo jedno. Iba ak by si chcela aby TI vychoval tvoje deti tak možno by si to urobila.

viera
19. okt 2023
vevapeto
19. okt 2023

@alickapusinka noooo tak z tohoto keď to nepochopí, tak jej už nepomôže nič.

petamich
19. okt 2023

@maranta_leuconeura @huxy presne ako pisete, da sa to 🙂

@zuzanka.zuzka samozrejme, ze moze, tarcha ako taka zostava na LV zapisana bez ohladu na to kto je vlastnik (bezne sa zaklada nehnutelnost rodicov atd., ked napr. deti stavaju a nechcu postupne cerpanie hypoteky), banka sa k svojim peniazom urcite dostane a z tohto pohladu im je uplne jedno kto je vlastnik a ci sa vlastnik zmenil, pre potreby uveru ich to vobec nezuajima

marca12
19. okt 2023

@alickapusinka Trosku sa ukludni. Vdaka nej ma dom. On si nemohol vziat uver,ona sa zadlzila. Mozno ma on dlhy,tak nemoze byt nanho nic pisane,prisli by aj o dom. Nechapem,co vobec riesis,ked ju nepoznas a urazas ju a fabulujes tu svoje domnienky a frustracie zo zivota.

petamich
19. okt 2023

@marca12 on ale dom nema 🤷‍♀️ suhlasim s tebou, ze to asi nebude cierno-biele a netreba si vymyslat scenare ale teda on dom nema (myslim z pohladu, ze investuje do cudzej nehnutelnosti, nie, ze ma kde byvat), kazdopadne nech je skutocnost akakolvek, evidentne uhradza polovicu nakladov s domom spojenych (cudzim domom) a "nutit" ho, aby platil este aj poistku, pricom ide o strach autorky, ze ked sa mu cosi stane, tak co potom s nou - tak toto mne osobne uz uplne okej nepride

hendikep
19. okt 2023

@vevapeto Tak Ty radis pekne nebezpecne rady … ak by toto urobila bez suhlasu banky, nasledok moze byt ze banka bude vyzadovat predcasne splatenie celej hypoteky … k pridaniu spoluvlastnika potrebujes suhlas banky ..niektore to maju ale tak, ze sa na LV moze bez suhlasu pridat spoludlznik ale urcite nie hocikto !

betulinka1
19. okt 2023

@sona272 to nemas dobre spravené. Lebo ak ty zomries, peniaze z poistky pojdu jemu ale hypotéka a dom detom. Cize tvoje deti zdedia vysoku hypo a keby aj predali dom a vyplatili hypo, tak musia vyplatit este jeho z toho co dal do domu a este aj jemu pojdu peniaze z poistky. Cize ak by aj deti odmietli dedičstvo aby nededili dlhy, tak nebudu mat nic a on bude mat peniaze z poistky. Cize to nie je takto dobre. Poistku daj vyplatit detom (to ide mimo dedičstva) . Deti budu mat aspon peniaze z poistky aj keby odmietli dedičstvo. Samozrejme za nich to bude robit optatrovnik určený sudom ale takto to bude lepsie. Ak nechce platit poistku, tak nech ju neplati. Ak by ste sa rozisli, predas dom a vyplatis ho alebo za neho tu poistku plat ty ale pozor on hocikedy vie vymenit osoby, ktore budu prijímateľ poistky.

vevapeto
20. okt 2023

@hendikep ale on nie je hocikto, je to človek, čo jej platí pol hypo😉

hendikep
20. okt 2023

@vevapeto ved chapem, ale myslim z pohladu banky .. riesila som to iste .. moj muz vlastnil nas byt cely a ja som bola spoludlznik tak som si zistovala co potrebujem aby ma pridal na LV . Banka to mala kryte v zmluve ze majitel nemoze prepisat nehnutelnost na nikoho okrem spoludlznika bez suhlasu banky. Pokuta je ze banka trva na predcasnom splateni celej dlznej ciastky.

huxy
20. okt 2023

@hendikep banka ale nemá žiadny dôvod nesúhlasiť. Normálne sa len spise žiadosť. Samozrejme že bez súhlasu by som také niečo nerobila.

nicegirl369
20. okt 2023

@zuzanka.zuzu jasne, ze mu moze pol domu darovat. Banku nezaujima, kto nehnutelnost vlastni. Zaujima ju, ze je na nej tarcha v prospech banky a ze ma na zmluve o uvere uvedenych dlznikov. To je to iste, ako keby si tvrdila, ze zahypotekovana nehnutelnost sa neda predat.

zuzanka.zuzu
20. okt 2023

@nicegirl369 vôbec to nie je to isté, pri predaji sa hypo buď vyplatí alebo prenesie. na obidve treba do banky 😉 ale fajn, súhlasím so všetkým čo všetci píšete, len nech ma už preboha nikto neoznačuje so svojimi múdrosťami do tejto témy 🙏

oblecenie99
20. okt 2023

Ej ale ženy fakt???! Však v každej podobnej diskusii ťukáte na čelo, ak niektorá si zoberie sama hypo a partnera i tak dá na LV a teraz aká otočka? A ešte odporučate dať na LV niekoho, kto má problémy z minulosti (netuším, v akom rozsahu a prečo). Ale napriek tomu, áno, priateľ naozaj ťahá za kratší koniec. Otázka je, ako veľmi mu dôveruješ, autorka..

Strana
z4